Concepută inițial pentru a trata crizele de epilepsie la copii și adulți, dieta ketogenică a devenit în scurt timp una dintre cele mai populare metode de a slăbi, datorită paletei variate de alimente pe care le poți consuma fără restricții și fără înfometare.
Dieta ketogenica are o rețetă destul de simplă: alimentația ta zilnică trebuie să conțină un mix de 65% grăsimi, 30% proteine și doar 5% glucide. Firește, prin grasimi nu ne referim la cartofi prăjiți sau mâncărurile de tip fast food. În dieta ketogenică ne concentrăm asupra grăsimilor sănătoase (de ex., unt, ulei de cocos, ulei de avocado, uleiuri vegetale bacon etc.).
Deși nu este pentru toată lumea, din cauza meniului poate un pic mai greu, dieta ketogenica a devenit în ultima perioadă cea mai apreciată metodă de slăbire la nivel mondial. Dieta keto are o cu totul altă abordare. Nu există două diete ketogenice la fel. Pornind de la câteva reguli simple, ai libertatea de a-ți concepe propriul meniu și să slăbești.
În articolul de astăzi ne propunem să discutăm mai pe larg despre ce presupune dieta keto, cum să ții o dieta ketogenica corectă și eficientă. Mai mult, îți vom oferi câteva idei de alimente pe care le poți consuma și care sunt cele mai bune practici pentru ca tu să îți atingi obiectivele rapid și cu rezultate de durată. Dieta ketogenica presupune două etape importante pentru a începe să slăbești. Haide să discutăm despre ele.
Dieta Ketogenica păreri și clarificări
După cum am precizat mai devreme, dieta keto sau dieta ketogenica presupune modificarea meniului zilnic în baza unor reguli precise: mai multe grasimi, un consum moderat de proteine și unul minim de glucide si carbohidrați in regim alimentar.
Dieta keto are două etape: cea de atac și cea de menținere. În faza de atac în dieta ketogenica ești încurajat să mănânci mai mult, adică 4 mese în loc de 3, dar cu 500 de calorii mai puțin decât de obicei.
Momentele zilei în care este indicat să mănânci în diet ketogenica sunt și ele destul de precise. Mai exact, până în ora 8 este recomandat să servești micul dejun, la 11.30 poți servi o nouă masă, respectiv la orele 15.30 și 18.30. Aportul caloric ar trebui să fie undeva la 1500 în cazul femeilor și 2000 de calorii în cazul bărbaților în dieta keto păreri.
Există păreri din partea specialiștilor care menționează că prima fază în orice dieta ketogenica nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni. Acest interval fiind suficient pentru ca organismul să se adapteze noului stil de alimentare și să înceapă să folosească depozitele de grăsime pe post de combustibil pentru buna funcționare a corpului. Pentru că acesta este și scopul dietei ketogenice – organismul, fiind alimentat cu grasimi, va ajunge să apeleze la aceste depozite pentru a funcționa corespunzător
În a doua fază a dietei, cea de menținere, se permite creșterea numărului de calorii cu 500. Adică, 2000 de calorii pentru femei și 2500 de calorii pentru bărbați. Această etapă devine mai permisivă și din punctul de vedere al alimentației. Mai exact, veți putea consuma pâine integrală o dată sau de două ori pe săptămână.
Dar haideți să ne lămurim puțin și asupra alimentelor care sunt permise în cadrul dietei.
Dieta Keto meniu, rețete
Un motiv pentru care dieta keto este atât de apreciată are într-o mare măsură legătură cu diversitatea alimentelor, deoarece are un meniu și rețete chiar variate, iar internetul oricum oferă o mulțime de rețete utile. Astfel, nu te vei plictisi niciodată când va veni vorba să îți gătești ceva keto și nici nu vei simți că ții cu adevărat o dietă. Iată câteva dieta keto meniu rețete pentru a începe:
Alimente permise în dieta keto:
- Produse lactate: brânzeturi, branza, cașcaval, unt, lapte, iaurt grecesc, smântână etc. Nu există niciun impediment, poți mânca absolut orice dorești din această categorie. Cu toate acestea, nu ar strica să intri în legătură cu un producător local de la care să poți cumpăra lactate mereu proaspete.
- Carne: carne de porc, pui, vită, pește, miel, ied etc.
- Ouă: asigură-te că sunt proaspete, bio.
- Semințe și uleiuri: cocos, cânepă, in, măsline, semințe de dovleac, germeni de grâu.
- Fructe: migdale nuci, caju, fistic, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, alune de pădure, semințe de susan.
- Alte grăsimi vegetale: avocado, ulei din nucă de cocos și ulei de masline.
În ceea ce privește aportul de fructe si legume verzi, care intra in categoria glucidelor (5%) din necesarul zilnic se recomandă consumul meu:
Fructele de padure, kiwi, ceapă, morcovi, conopidă, broccoli, castravete, varză, dovlecei fasole, linte, orez paste etc. Aceste alimente trebuie consumate cu moderație. Ideal ar fi sa fie folosite pe post de garnitura pentru felurile principale de mancare si pentru rezultate sanatoase
Alimente interzise:
- Zahar și sarea;
- Băuturile dulci, carbogazoase și alcoolul;
- Pâinea, paste și preparatele din cereale
- Dulciurile.
Model de meniu Keto:
- Dimineața – o cafea cu lapte condensat; două ouă cu bacon prăjite în unt, o salată de roșii cu lăptucă;
- Prânz – piept de pui la grătar cu piure de conopidă (sau cartofi dulci morcovi) și se prepară rapid în blender si constituie si o sursa de energie pe intreaga zi.
- Cină – salată verde cu ulei de măsline și somon la grătar .
Dieta Ketogenica forum
În prezent există o mulțime de bloguri și dieta keto forum unde tot mai multe persoane se alătură conversației despre călătoria lor către un corp mai suplu și mai sănătos urmând dieta ketogenica si consumand si sucuri de fructe legume și carne dar cu putin carbohidrati.
În ciuda rezultatelor uimitoare pe care le ofera, trebuie menționat faptul că dieta keto nu este chiar pentru oricine. Cel mai mare impediment pentru multe persoane de pe dieta ketogenica forum este regula de bază de a consuma cât mai multe grăsimi, iar cele mai bune se găsesc în carne. Mulți vegetarieni se simt marginalizați din acest punct de vedere și aleg să nu urmeze o dietă ketogenică atunci când simt nevoia să scape de câteva kilograme în plus.
Cu toate acestea, printr-o educare corectă privind principiile și alimentele premise în dieta ketogenica, oricine își poate adapta meniul la propriile nevoi și preferințe. Dar cât poți să slăbești până la urmă cu dieta ketogenica? Să discutăm despre rezultate.
Dieta Keto rezultate
Acum că am aflat mai multe despre dieta keto, ce tip de alimente ar trebui să consumăm și în ce proporții, probabil că sunteți curioși să aflați și ce dieta keto rezultate oferă pentru sanatate.
Pentru ca dieta ketogenica să funcționeze, organismul trebuie programat să producă corpi cetonici (grăsimi produse la nivelul ficatului), care sunt folosiți de întregul organism, inclusiv de creier ca sursă de energie.
Pentru ca cetoza( corpi cetonici) să se producă, nivelul de glucoză trebuie redus/ restricționat, pentru ca organismul să recurgă la depozitele de grăsime deja depozitate în organism pentru a-și continua modul de funcționare. Metoda cea mai simplă pentru a intra în starea de cetoză presupune renunțarea la zahărul adăugat în alimentație si integrarea doar la alimente permise ca migdale, ardei, branza, multa apa, fructele de padure, seminte si sucuri de fructe sau piureuri de legume.
Pe scurt, ce trebuie să faci pentru a activa cetoza și a avea rezultare:
- Nu depăși 20-50 de grame de carbohidrați pe zi (evită făina de grâu, orezul). Poți în schimb să consumi fibre care te vor ajuta la digestie;
- Ai grijă cu proteinele. Proteinele nu ar trebui să depășească mai mult de 20-25% din alimentația zilnică;
- Consumă grăsimi naturale. Sunt sursa bogate singură de alimente care îți vor oferi senzația de sațietate.
- Postul intermitent. Nu este obligatoriu, dar ajută foarte mult la accelerarea declanșării stării de cetoză. Postul intermitent presupune unele pauze între mese. De exemplu, 16/8 – o fereastră de 8 ore în care se servesc mesele și 16 ore în care nu se mănâncă nimic.
- Bea apă. Organismul are nevoie de hidratare. 2 litri de apa pe zi pot face minuni pentru digestia ta și pentru a-ți mai diminua nevoia de mâncare.
- Controlează stresul și asigură-te că te odihnești pe timpul nopții. În timpul stresului corpul eliberează hormoni care interacționează cu cetoza. Drept rezultat, procesul de slăbire este încetinit sau blocat.
- Fă cât mai mult sport. Sportul te ajută să te menții în formă și crește masa musculară.
În cât timp se declanșează cetoza?
Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că starea de cetoză nu se atinge peste noapte. În organism se vor petrece schimbări importante, iar acesta va avea nevoie de un timp de până la 14 zile pentru a se adapta și a declanșa starea de cetoză. Drept urmare, în primele zile este posibil să slăbești mai puțin.
Dacă răbdarea nu este punctul tău forte și ai vrea să încerci și alte metode create special pentru stimularea cetozei – trebuie să menționăm că pe piață există deja suplimente concepute tocmai pentru a reduce timpul de așteptare pentru declanșarea cetozei de la câteva zile, până la câteva minute. Da, ai citit bine.
Respectivele suplimente alimentare keto despre care am menționat sub disponibile inclusiv pe piața românească. Acestea conțin anumite ingrediente care accelerează procesul de declanșare a cetoze, de exemplu Keto Diet pastile. Drept rezultat, poți începe să slăbești încă din prima zi. Cu toate acestea, suplimentele funcționează dacă sunt complementare dietei ketogenice. Luate de sine stătător fără un meniu specific, nu vor da rezultate. Dacă alegeți să folosiți acest tip de suplimente este important să vă asigurați că sunt variantele pe bază de ingrediente naturale și că nu aveți nicio alergie la componența lor.
Te-a convins această dietă? Pare mai simplu de urmat? Atunci poți începe chiar de astăzi să faci o schimbare în viața ta.
Studiile clinice au demonstrat faptul că dieta ketogenica nu numai că te ajută să slăbești, dar are și efecte benefice asupra anumitor tipuri de tulburări neurodegenerative, tratează sindromul ovarelor polichistice, diabetul de tip 2 și obezitatea, amelioreaza diabet.