Mulți pacienți au tendința de a-și vizita medicii de familie pentru a le cere sfaturi și recomandări, pe care apoi nu reușesc să le urmeze ad literam. Într-un mod ciudat, oamenii sunt mai predispuși să urmeze sfatul dentistului decât pe cel al medicului de familie. Pacienții se întorc la control, urmează regulile medicale și de igienă, și chiar își schimbă stilul de viață într-o măsură mai mare dacă sfatul provine de la medicul dentist.

Dentiștii conduc!

Studii recente arată că un mare procent din populație tinde să aibă multă încredere în dentiști; aparent, nivelul de încredere pe care îl au în dentiști este deseori mai mare decât acela pe care îl au în medicul de familie! Există pacienți care consideră relația cu dentistul lor valoroasă și care se încred în sfatul acestuia într-o măsură mai mare decât în sfatul doctorilor lor.

Acest fapt se poate întâmpla din cauza faptului că efectele tratamentelor realizate de dentiști sunt, în cele mai multe cazuri, mai vizibile decât acelea ale tratamentelor provenite de la medicul de familie sau de la diverși alți specialiști din sectorul medical. Pe de altă parte, eliberarea rapidă de durere pe care o poate produce un dentist vine ca o recomandare directă a abilităților dentistului, cu toate că aceasta nu are de-a face cu dentistul, ci cu anatomia specifică a cavității bucale și a dinților.

Și totuși fobia dentară rămâne o problemă

În ciuda informațiilor statistice prezentate mai sus, un procent considerabil de pacienți nu primesc îngrijiri stomatologice adecvate și citează frica de dentist ca principala cauză pentru acest lucru. Există mai mulți oameni cărora le este frică de dentiști decât de medicul de familie. Din nou, acest lucru poate fi cauzat de faptul că tratamentele sunt, în cazul dentiștilor, mult mai vizibile, producând astfel un impact mai mare asupra pacienților.

Regula de aur când vine vorba de urmatul sfaturilor pe care le primiți în instituțiile medicale este să coroborați informația. Cea mai bună abordare, care nu este urmată de majoritatea pacienților din țările civilizate, este nu să urmeze informațiile oferite de un dentist, un medic specialist sau un medic de familie, ci să vadă totul în ansamblu și să încerce să combine sfatul primit într-o asemenea manieră încât să mulțumească toate perspectivele.