BLOG
Urgențe stomatologice
Ce ar trebui să facem în cazul unei urgențe stomatologice severe? În funcție de natura acestei urgențe, iată mai jos câteva lucruri pe care le puteți pune în practică pentru a gestiona coerent asemenea accidente nefericite:
- Sângerare de neoprit pentru că v-ați mușcat limba sau buza – dacă sângerarea nu se oprește, nu presupuneți că o pungă de gheață ca rezolva problema; s-ar putea să aveți nevoie de cusături și, pentru aceasta, trebuie să vă grăbiți spre un spital sau cabinet dentar. Aceste mușcături care par ridicole sunt, de fapt, destul de comune.
- Dinte rupt ca urmare a unei traume – trebuie să curățați zona și să evitați înghițirea; puteți pune o pungă de gheață pe zona afectată pentru a minimiza edemul în timp ce vă îndreptați către un spital sau cabinet stomatologic. Nu e nevoie să mergeți la cabinet în cea mai mare viteză pentru o crăpătură la nivelul smalțului dentar; astfel de probleme nu sunt urgențe medicale și pot aștepta până la următoarea programare. Dar crăpăturile severe sau complexe pot solicita extracții dentare.
- Dinți scoși din alveolă – dacă acționați destul de rapid, dentistul vă poate chiar salva dintele. Păstrați dintele într-un pahar de lapte sau în gură, încercând să nu afectați țesuturile de pe rădăcină.
- Fractură de mandibulă – fracturile mandibulare nu sunt o problemă care poate aștepta amânare până săptămâna viitoare. Trebuie să vă prezentați cât mai repede la serviciul de urgențe la cel mai apropiat spital dacă apar următoarele simptome ca rezultat al traumei suferite: durere puternică, umflături, malocluzie, sângerări intraorale și senzație de amorțire la nivelul bărbiei. Încercați să reduceți inflamația prin aplicarea unei pungi cu gheață. NU luați aspirină pentru durere, pentru că aceasta poate mări sângerarea!
- Dureri de dinți – un simptom foarte enervant care este de obicei cauzat de amânarea tratamentului stomatologic, durerea de dinți poate deveni suficient de severă pentru a forța pacientul să se prezinte de urgență la cabinetul stomatologic. Dacă vă este imposibil să ajungeți la un cabinet care oferă servicii stomatologice de urgență, există câteva analgezice care pot întârzia și ameliora durerea timp de maxim câteva ore; acestea însă nu rezolvă problema. NU puneți pastila în carie sperând să obțineți rezultate mai rapid. Aspirina poate arde țesuturile moi dacă se prelungește contactul cu mucoasa orală.
Comenteaza