Obținerea uleiului de pește

Uleiul de pește este obținut din țesuturile și din cavitatea abdominală a anumitor specii de pește gras (macrou, sardine, hering, somon, păstrăv etc.).

Disponibilitate

Nu toată lumea consumă pește atât de des pe cât ar trebui și nu toate bucătăriile lumii promovează ingredientele marine. Consumat ca atare, uleiul de pește este considerat de anumite persoane ca dezagreabil. Acum însă sunt foarte ușor de găsit suplimente de bază de ulei de pește disponibile sub formă de gelule (capsule de gel).

Care sunt beneficiile cunoscute ale tratamentelor cu ulei de pește?

Majoritatea simptomelor parodontozei pot fi atenuate prin consumul de ulei de pește. Beneficiile de sănătate ale consumului de suplimente de acest fel merg însă mult dincolo de zona dentară. Uleiul de pește are proprietăți anti-inflamatorii la nivelul întregului corp (de exemplu, în tratarea artritei), promovează sănătatea oculară și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare; speculațiile cu privire la utilizarea uleiului de pește în tratarea altor afecțiuni includ zone patologice cum ar fi cancerul, depresia și anxietatea. Suplimentele pe bază de ulei de pește sunt, de asemenea, foarte populare în rândul femeilor gravide și al celor care alăptează, fiind cunoscute efectele benefice ale acestui ingredient asupra dezvoltării creierului înainte și în primele luni după naștere.

Aplicații ale terapiei cu ulei de pește în parodontoză

Niște cercetători australieni au condus un proiect pentru a demonstra teoria conform căreia uleiul de pește poate fi un tratament eficient pentru pacienții care suferă de afecțiuni ale periodontului. Studiul clinic care a fost inițiat nu s-a terminat încă, astfel încât teoria a rămas deocamdată la nivel de speculație.

În esență, această teorie se bazează pe proprietățile anti-inflamatorii ale acestei substanțe complexe, iar parodontoza este o afecțiune ale cărei simptome includ inflamarea și infecția la nivelul periodontului.

Pot consuma ulei de pește fără să cer sfatul medicului?

Uleiul de pește este foarte benefic pentru majoritatea oamenilor, datorită conținutului ridicat de acizi grași Omega3. Totuși, pacienții care urmează tratamente medicamentoase pentru subțierea sângelui trebuie să fie deosebit de prudenți cu consumul uleiului de pește deoarece acesta are capacitatea de a încetini coagularea sângelui într-o anumită măsură. Pacienții diagnosticați cu tulburare bipolară trebuie de asemenea să aibă grijă cu consumul uleiului de pește. Dacă aveți nelămuriri, nu ezitați să întrebați specialistul.

Aveți grijă să nu depășiți doza recomandată și rețineți că anumite specii de pește gras prezintă un nivel ridicat de toxicitate ca rezultat al poluării extensive a oceanului.