Ce este PRP și care sunt beneficiile sale?

PRP (denumită uneori PRF sau PRGF) este o plasmă bogată în trombocite care se obține din sânge extras de la pacient și prelucrat prin procedee specifice de laborator. Extracția și prelucrarea plasmei se execută în timpul operațiilor chirurgicale dentare (extracție, sinus lift, implant dentar) și aceste operații se finalizează cu utilizarea plasmei obținute în zona operatorie.

Plasma PRP conține o concentrație mare de trombocite într-un volum relativ mic de plasmă. Trombocitele conținute în această plasmă eliberează niște granule Alpha în timpul procesului de coagulare care a fost inițiat în zona plăgii operatorii. Aceste granule Alpha conțin un cocktail de factori de creștere care promovează proliferarea, chemotaxia și diferențierea celulelor, procese esențiale în osteogeneză (generarea de os nou).

Sângele extras variază între 36ml și 72ml funcție de complexitatea intervenției stomatologice, ceea ce reprezintă o cantitate relativ mică față de donarea de sânge la Crucea Roșie, adică o doză de 400ml. Din acest sânge se separă două fracțiuni diferite, una bogată în factori de creștere – din care se obțin plasmă, cheaguri și mix de os cu doar jumătate din cantitatea clasică de os artificial sau autolog, cealaltă în fibrină, din care se obține o membrană de fibrină care elimină necesitatea membranei de colagen în peste 95% din cazuri.

Efectul final este accelerarea vindecării osului, promovarea proliferării fibroblastelor și creșterea vascularizației tisulare. În anumite cazuri s-au raportat reducerea durerilor postoperatorii atât ca durată cât și ca intensitate. Efectele de accelerare a vindecării sunt vizibile atât pentru țesuturile tari (os) cât și pentru țesuturile moi (gingie).

În practică s-a constatat că aplicarea plasmei PRP în timpul operațiilor chirurgicale dentare dublează, în medie, viteza de vindecare a țesuturilor și permite scurtarea timpilor de așteptare după cum urmează:

Manoperă Procedură / Etapă Durată fără PRP Durată cu PRP
Extracție Reconstrucție alveolă pentru implant 5-6 luni 3-4 luni
Sinus lift pentru implantare Sinus lift 6-12 luni 3-6 luni
Implant dentar Implant / Osteointegrare 4-6 luni 2-3 luni
Implant dentar Implant / Refacerea gingiei fixe După 2 luni de la inserare După o lună de la inserare
Implant dentar Implant / Protezarea implantului După 150 zile de la inserare După 75 zile de la inserare

Studiile efectuate în anii 2006-2012* (http://www.immunityageing.com/content/10/1/23/table/T4 ) arată că utilizarea plasmei PRP are un impact major în chirurgia orală și un impact mediu în parodontologie sau alte ramuri ale stomatologiei. Un studiu mai complex poate fi accesat la DentalXP.com 

Cât costă tratamentul cu PRP?

Un kit de recoltare și producție a plasmei PRP conține 4 fiole. În general sunt necesare 2 fiole pentru operația de inserare a unui implant dentar, 4 fiole pentru extrcție de molar cu pregătirea osului pentru implant dentar și 8 fiole pentru o ridicare de sinus. Costul kitului de 4 fiole este de aproximativ 80 de Euro*, iar al celui de 8 fiole cam de 100 de Euro* (* prețuri reduse cu 50% pe parcursul anului 2014). Economiile de materiale pentru anumite operații (os atificial și membrană de colagen) pot să fie până la 200 de Euro ceea ce pentru anumite manopere reprezintă nu numai un câștig medical și de timp, ci și unul financiar!

Cine (nu) poate beneficia de PRP?

Există câteva situații limită în care pacienții nu pot beneficia de tratamentul cu PRP. Categoria cea mai obișnuită sunt pacienții care au  prea mult colesterol în sânge și în urma centrifugării acest exces de grăsime nu permite separarea corectă a fracțiilor. În situațiile respective medicul chirurg va recurge la utilizarea osului artificial și a membranei de colagen, pacientul trebuind să suporte costul tratamentului clasic.

Unde pot să urmez un tratament cu PRP?

La IVORY – clinica Dentfix specialiștii noștri vă stau la dispoziție cu toate echipamentele și expertiza necesară pentru îmbunătățirea experienței dumneavoastră ca pacient beneficiar de implanturi dentare. Nu numai că aplicăm această metodă de tratament revoluționară, dar și implanturile pe care le folosim sunt printre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic.