BLOG
Termeni din stomatologie, pe înțelesul tuturor
Descoperă unii dintre cei mai folosiți termeni din stomatologie. Astfel, îți va fi mai ușor să înțelegi ce presupune afecțiunea de care suferi, dar și procedurile la care ești supus atunci când vei face o vizită la dentist.
Iată cei mai deși termeni din stomatologie:
- Rezecție apicală: acest termen reprezintă o intervenție chirurgicală efectuată după un tratament de canal. Este pentru a se îndepărta un țesut inflamat, format la vârful rădăcinii dentare.
- Digă: folie confecționată din latex, folosită pentru a izola un dinte sau mai mulți dinți în timpul efectuării unor proceduri dentare.
- Camera pulpară: interiorul coroanei dentare, spațiu care adăpostește pulpa dentară.
- Amalgam: aceste termen se referă la un amestec folosit pentru restaurări dentare, obținut din mercur, din unul sau mai multe metale precum argintul, cuprul.
Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist de la clinica noastră din București. Poți plăti în rate fără dobândă.
- Tulburarea articulară temporo-mandibulară: se referă la afecțiuni care afectează mușchii maxilarului, articulațiile temporo-mandibulare și nervii. Simptomele pot apărea pe una sau pe ambele părți ale feței, sau maxilarului, printre acestea fiind țiuitul urechilor, amețelile, incapacitatea de a închide/deschide corect gura, mestecarea cu dificultate a alimentelor, durere.
- Placă dentară: colonii bacteriene care se depun pe suprafața dintelui, ducând la formarea tartrului.
- Malocluzie: un termen din stomatologie ce reprezintă alinierea incorectă a dinților: probleme estetice și de masticație.
- Inlay și onlay dentar: proceduri folosite pentru tratamentul cariilor dentare, care se bazează pe folosirea de rășini de compoziție sau a încrustațiilor din porțelan.
- Pupectomie: procedură stomatologică de scoatere a pulpei dentare, pentru a salva dintele de la extracție.
- Gingivectomie: acest termen se referă la o operație de îndepărtare a țesutului gingival în exces.
- Ectopie dentară: o anomalie caracterizată prin îndepărtarea dintelui de arcada dentară.
- Bruxism: un termen din ce in ce mai des intalnit, adica scrâșnitul dinților pe timpul nopții.
- Ablație dentară: tehnică folosită pentru îndepărtarea din cavitatea bucală a lucrărilor protetice fixe.
- Diastemă: spațiul dintre doi dinți, problemă cunoscută în termeni populari drept strungăreață.
- Mandibulă: maxilar inferior, singurul os mobil situat în scheletul capului.
- Sinus maxilar: cavitate care se află în maxilarul superior, cel mai mare dintre sinusurile paranazale.
- Apex: porțiunea din vârful rădădinii unui dinte.
- Fistulă dentară: deschizătură la nivelul gingiei care apare atunci când suferim de infecție dentară, prin care iese secreția purulentă.
- Suprafața ocluzală: partea de deasupra a unui dinte și a unei măsele, cea cu care mușcăm și cu care mestecăm alimentele.
- Canal radicular: canalul care traversează rădăcina dintelui, în care se găsesc formațiunile nervoase ale dintelui.
Întreabă medicul
Te sfătuim să intrebi medicul de fiecare dată când nu înțelegi unul sau mai mulți termeni din stomatologie ce trebuie aplicat problemelor tale, comunică cu acesta despre eventuale efecte adverse, soluții alternative, dar mai ales trebuie să fiți conștient de efectele nerealizării lucrării.
Programează-te acum la un specialist Ivory București, îți explicăm pe îndelete fiecare procedeu, costurile implicate si metodele de plată la clinica noastră.
Comenteaza