Supravegherea erupţiei dinţilor: etape, sugestii, şi sfaturi utile

Supravegherea erupţiei dinţilor: etape, sugestii, şi sfaturi utile

Erupţia dinţilor de lapte, ce pare la o primă vedere naturală şi simplă, este în fapt o sumă complicată de schimbări prin care trebuie să treceţi împreună cu copilul dumneavoastră. Aflaţi aici cum şi de ce.


Erupția dinților de lapte

Erupția dinților de lapte urmează de regulă o ordine prestabilită, chiar dacă vârsta la care apare dentiția de lapte variază: incisivii centrali inferiori, apoi cei superiori, urmați de incisivii laterali, canini și molarii de lapte. Cei 20 de dinți de lapte există deja în momentul nașterii, chiar dacă erup deasupra gingiei abia mai târziu, de obicei la 6 luni. Unii copii se nasc însă cu un dinte deja vizibil care va trebui corect curățat și urmărit, dar care nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dantura de lapte este înlocuită apoi cu dantura permanentă.

Erupția dinților de lapte este un episod relativ neplăcut, însoțit de salivație excesivă, durere, iritabilitate, insomnii și uneori urticarie, febră sau diaree. Consultarea specialistului este binevenită: acesta vă poate spune dacă simptomele indică în mod cert probleme legate de erupția dinților și nu de o eventuală infecție, venind în același timp cu soluții pentru calmarea durerii și sfaturi referitoare la igiena orală a copilului mic.

Pentru calmarea durerii există mai multe soluții la îndemână: de la controlul temperaturii alimentelor, la jucăriile speciale pe care copilul le mușcă, până la geluri calmante care se aplică prin masaj la nivelul gingiei. Medicul stomatolog vă poate ajuta să alegeți și să aplicați metoda cea mai potrivită.

Există soluții specifice de igienă dentară pentru perioada erupției dinților. Până la un an nu este necesar periajul, însă obrajii și gingiile se pot curăța după masă cu un șervețel. Există și periuțe speciale, foarte moi, destinate masajului gingiei la nou născut, care însă se vor folosi numai cu apă. Chiar și după un an și jumătate, când copilul poate fi învățat să se spele singur pe dinți, trebuie evitate pastele cu fluor pentru că există riscul ca copilul să înghită. Atunci când este necesară administrarea suplimentelor cu fluor, medicul stomatolog sau medicul pediatru vă va putea spune care este doza recomandată: aceste suplimente nu trebuie administrate copilului fără acordul specialistului. E bine de știut că există inclusiv obiceiuri alimentare care trebuie corijate pentru a preîntâmpina complicațiile, de aceea este foarte bine ca părintele să apeleze la un specialist pentru a se asigura de acuratețea metodelor de igienă pe care le aplică.

Controlul stomatologic

Este indicat ca la 12 luni să se facă un control stomatologic de rutină pentru a verifica starea generală a erupției dinților, pe de o parte pentru că unele întârzieri necesită investigații, pe de altă parte pentru a se asigura că nu există fisuri datorate unui traumatism, carii sau alte probleme specifice dinților de lapte.

Erupția dinților definitivi

Chiar dacă intervenția medicului nu este de regulă necesară atunci când erup dinții definitivi, înlocuind dentiția temporară, supravegherea trebuie făcută cu mare atenție pentru că pot apărea înghesuiri dentare, care, tratate la timp, pot fi mult mai ușor de rezolvat decât prin tratamentele ortodontice complicate, de mai târziu.

Uneori se recomandă extracția dinților de lapte înainte ca aceștia să cadă în mod natural, dacă există riscul ca dinții definitivi să rămână incluși în os sau să erupă în poziții incorecte (strâmbi).

2 răspunsuri pentru “Supravegherea erupției dinților”

 1. simona

  Buna ziua,

  Fetita mea are 9, 5 ani si are inflamata gingia jos in spate, se pare ca erupe un molar.

  Intrebarea este : acest lucru este posibil sa-i provoace si o stare febrila (38) ?

  Ea a fost racita de 4 zile, are tratament cu ospen iar antitermice ia doar cand incepe sa faca febra, in general dimineata si seara.

  Multumesc, o zi buna

Lasă un Răspuns