Procedura de sinus lift este o intervenție chirurgicală utilizată cu scopul de a permite inserarea ulterioară a unor implanturi. Elevarea membranei sinusale se face prin adiție de os și este necesară doar când mărimea și poziția sinusurilor nu permit implantarea dentară.

Ridicarea membranei (mucoasei) sinusale este o procedură delicată, care necesită multă atenție și precizie, dar care contribuie simțitor la îmbunătățirea calității vieții pacientului. Importantă atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic, procedura de sinus lift este una inovatoare și de actualitate, care oferă opțiuni viabile pacienților ce preferă să nu folosească proteze mobile.

DESPRE SINUSURILE MAXILARE

Sinusurile maxilare sunt cavități situate în osul maxilar, deasupra dinților molari și premolari. Sunt compuse din două cavități distincte, umplute cu aer, aflate în stânga și în dreapta cavității nazale, cât și dintr-o membrană foarte subțire care acoperă întreaga cavitate sinusală și care adăpostește sinusul propriu-zis.

În urma extracțiilor dentare, dar și a infecțiilor localizate la rădăcina molarilor și premolarilor, osul se resoarbe, iar când are o grosime mai mică de 8 mm, implantarea dentară devine imposibilă.

Ce înseamnă sinus lift?

Procedura de sinus lift implică ridicarea membranei sinusale  și inserarea de os (natural/artificial) cu scopul a crește masa osoasă și a permite, astfel, implantarea.

Procedura de sinus lift poate fi realizată în două moduri, în funcție de necesități: când este nevoie doar de o elevare minoră, se intervine prin sinus lift intern; când este nevoie de o elevare majoră, se apelează la sinus lift extern.

Procedura de sinus lift intern implică o adiție osoasă minimă, de 1-2 mm, și poate fi efectuată în aceeași ședință în care va fi realizată și implantarea dentară. În schimb, procedura externă se efectuează dinspre obraz pentru ca implantarea dentară să poată fi efectuată 4-8 luni mai târziu.

Concret, ambele tipuri de proceduri presupun o incizie la nivelul gingiei, perforarea osului până la expunerea membranei sinusale, decolarea acesteia și introducerea unui amestec de os și sânge în spațiul dintre osul maxilar și membrana sinusală.

RISCURILE PROCEDURII DE SINUS LIFT

Cel mai important risc al procedurii de sinus lift îl reprezintă perforarea membranei sinusale, care permite accesul microbilor din cavitatea orală și favorizează dezvoltarea infecțiilor. În cazul în care este perforată, membrana este lăsată să se vindece și se recomandă o medicație adecvată, intervenindu-se din nou după refacerea acesteia.

Trebuie menționat și faptul că pacienții care suferă de sinuzită cronică nu pot fi supuși procedurii de sinus lift decât după intervenții de specialitate efectuate de medicul ORL.

Reacții după operația de sinus lift și recomandări

  • NU aveți voie să suflați nasul timp de 3 săptămâni (folosiți picături și doar ștergeți nasul)
  • NU aveți voie să strănutați cu gura închisă (strănutați NUMAI cu gura deschisă timp de o lună după operație)
  • NU aveți voie să creați presiune asupra sinusurilor maxilare (nu umflați baloane!)
  • poate apărea o mică sângerare la nivelul nasului, pe partea operată, atunci când aplecați capul – fenomenul este normal și dispare imediat
  • urmați tratamentul indicat pe rețetă fără să îl întrerupeți sau să îl modificați fără acordul medicului
  • pentru orice alte simptome neobișnuite anunțați medicul
  • medicul va elimina firele de sutură după 10-14 zile
  • nu fumați cel puțin o săptămână de la intervenție
  • evitați băuturile carbogazoase și mâncărurile foarte condimentate, pe cele foarte reci sau foarte fierbinți
  • nu faceți efort fizic
  • spălați dinții cu o periuță cu peri moi și evitați zona operată câteva zile