Scrășnirea dinților (Bruxismul)


Obiceiul unei persoane de a scrâșni involuntar din dinți în timpul somnului sau în starea de veghe se numește bruxism. Specialiștii spun ca în acest fel se exercită o presiune de până la de 10 ori mai mare  asupra danturii, decât atunci când mestecă alimentele, ceea ce înseamnă ca persoanele care suferă de această afecțiune sunt mai predispuse la probleme dentare, precum cariile, tocirea și fracturarea dinților, chiar pierderea acestora.

Bruxismul este termenul medical pentru scrâșnitul din dinți. Firește, toți oamenii scrâșnesc uneori din dinți, fără a fi în mod necesar bruxomani. Această din urmă categorie manifestă adesea și alte comportamente maniacale: își mușcă interiorul obrajilor, își rod unghiile sau mestecă capătul creionului. Scrâșnitul din dinți ajunge să afecteze sănătatea orală atunci când devine tic nervos. Printre simptomele comune cauzate de bruxism se numără dinții sensibili, gingiile dureroase, durerile de cap, gât, urechi, umeri și musculatura încordată. Uneori, dinții ajung să se tocească, până la faza dureroasă când este expus interiorul dintelui.

Statistici și diagnostic

Interesant este că foarte mulți dintre cei afectați de bruxism nu au nici cea mai vagă idee cu privire la ticul lor, deoarece scrâșnesc din dinți mai ales în timpul somnului. De aceea, problema poate rămâne timp îndelungat nediagnosticată.

Se crede că peste 30% dintre oameni sunt bruxomani. Acest procent variază în funcție de o serie de factori, printre care stresul pare să joace un rol important, cu toate că nu s-a demonstrat clar care este legătura dintre cele două. De asemenea, se pare că numărul femeilor afectate de bruxism este sensibil mai mare decât numărul bărbaților.

Cauzele bruxismului

Medicii nu cunosc în totalitate cauzele care duc la apariția acestei neplăceri, însă printre cele posibile se numără:

 • stresul, anxietatea, furia, frustrarea;
 • cei care au o personalitate hiperactivă, competitivă, sunt mai predispuși la afecțiune;
 • medicamente, cele antidepresive, chiar dacă în cazuri mai rare;
 • poate fi cauzată de apneea de somn sau alte nereguli ce perturbă somnul;
 • istoric în familie;
 • boala de reflux gastroesofagian;
 • la copii poate fi o reacție a organismului la durerile de urechi sau de dinți;
 • persoanele care suferă de bruxism au tendința să muște din interiorul obrajilor sau să roadă pixuri sau creioane;
 • alte nereguli pot cauza bruxismul, precum probleme mentale, boala Parkinson, demență, epilepsie

Cum poți determina dacă suferi de bruxism?

Cea mai comună soluție de a determina dacă un om suferă de bruxism este căutarea semnelor specifice pe dinții pacientului. Cu toate că mulți medici nu ezită să diagnosticheze bruxismul bazându-se numai pe istoricul medical al pacientului și pe observația clinică, fără a face nici un test peste noapte, această metodă ar putea fi cu greu considerată conclusivă din punct de vedere științific.

Cum puteți fi siguri că suferiți de bruxism și, dacă suferiți, cum puteți determina gradul de severitate a condiției dumneavoastră? Prin monitorizarea activității musculare pe perioada somnului! În timp ce un test făcut la un laborator formal poate fi scump, există modalități de diagnostic și monitorizare a bruxismului la prețuri mici, folosind un aparat pentru acasă cunoscut sub numele de BiteStrip.

–    Ce este BiteStrip ?

BiteStrip este un monitor electromiografic în miniatură cu un procesor atașat și cu o unitate de afișaj chimică integrată într-o folie de plastic. Aparatul este capabil să proceseze, analizeze și afișeze date în timp real în legătură cu activitatea mușchilor maxilarului și numărul exact de evenimente de bruxism pe oră; această cifră poartă numele de index de bruxism.

BiteStrip poate să ajute doctorul în prescrierea de dozaje, crescând astfel eficacitatea tratamentului, rezultatele acestor teste au fost dovedite ca fiind precise și pot fi acceptate de doctorul dumneavoastră în scopuri de diagnostic, cât și ca soluții pentru măsurarea eficienței tratamentului prescris.

–    Este dificil de folosit și citit BiteStrip?

Acest aparat este foarte ușor de folosit. BiteStrip se lipește singur și trebuie aplicat pe obrazul uscat al pacientului înainte de culcare. Dimineața, puteți verifica cifrele de pe afișaj, care vă vor spune dacă suferiți de bruxism și, dacă da, cât de gravă este condiția dumneavoastră.

–    Poate fi folosit de către oricine?

Aproximativ 2% din populație nu se califică pentru BiteStrip din cauza anumitor caracteristici dermatologice. Dacă vă aflați printre aceștia, afișajul va arăta o linie în loc de cifre.

Efectele bruxismului asupra implanturilor dentare

Implanturile dentare nu sunt imune la presiunile și stresul cauzat de scrâșnitul din dinți în timpul somnului, dar cele mai multe studii de specialitate nu au găsit o legătura directă între bruxism și complicațiile biologice.

Afectarea mobilității implantului și problemele osoase se numără printre complicațiile care nu au o legătură cauzală directă față de bruxism. Concluzia aparține Centrului Național de Informații despre Biotehnologie (NCBI) din SUA. Din numărul total de 14 lucrări științifice care au căutat o legătură între acest tip de complicații și bruxism, 8 au avut rezultate neconcludente, iar 6 au demonstrat că nu există o legătură directă între scrâșnitul din dinți și aceste probleme.

Situația este însă diferită în cazul complicațiilor mecanice care pot fi cauzate de bruxism. Printre acestea se numără diferite probleme și complicații ale componentelor și structurilor folosite pentru implanturile dentare.

Un număr total de 4 studii științifice din totalul de 7 analizate a demonstrat o cauzalitate directă între bruxism și complicațiile mecanice ale implanturilor dentare. Acestea nu sunt afectate de calitatea lucrărilor. În schimb, presiunea la care sunt supuse prin bruxism poate cauza alte probleme, care necesită tratamente suplimentare.

Ce poți face dacă ai bruxism

Un mijloc de protecție este purtarea în timpul somnului a unei gutiere de protecție. Și unele medicamente pentru relaxarea mușchilor pot fi utile pentru cei care se confruntă cu această problemă de sănătate, precum injecțiile cu botox.

De asemenea, poate fi nevoie de coroane dentare sau de inlay, dacă dantura pacientului este afectată din cauza bruxismului.

Este bine să fie evitate băuturile și mâncărurile care conțin cofeină, dar și alcoolul, deoarece episoadele de scrâșnit din dinți se pot intensifica în urma consumului acestor alimente. Mergi la controale regulate la cabinetul medicului dentist. Mai multe informații le poți afla de la medicul tău dentist în urma unui control, pentru care te poți programa aici.

Tratamentul cu gutieră nocturnă

La prima vizită, medicul stomatolog va lua amprenta danturii. Această amprentă este trimisă la un laborator dentar unde se toarnă gutiera.

La a doua vizită, dentistul  vă va arăta cum să o fixați și o va ajusta la mușcătura (ocluzia) dumneavoastră.  Aceste gutiere sunt de mai multe feluri, variind de la materiale moi la un plastic mai dur. Dentistul vă va recomanda materialul cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Ocluzologia a avansat și ea destul de mult, împreună cu alte nișe ale științei stomatologice precum implantologia, chirurgia și endodonția. Acum este posibil ca printr-o gutieră specifică să se adreseze și alte probleme din timpul somnului precum sforăitul și apneea. Un medic specialist în ocluzologie poate oferi mai multe detalii specifice fiecărui caz în parte.

Combaterea bruxismului prin tehnici de relaxare și masaj

Pe lângă soluția gutierelor speciale, există posibilitatea de a apela la yoga, hipnoterapie, acupunctură, masaj medical (sau auto-masaj) și la diverse tehnici de relaxare și exerciții pentru gât, maxilare, musculatura feței etc. Se pare că, în cazul în care bruxismul dumneavoastră este cauzat de stres și încordare, oboseală și probleme de somn, aceste alternative terapeutice vă pot ajuta. Totuși, eficacitatea acestor metode este încă dezbătută pentru că nu există deocamdată studii și experimente concludente.

Printre cele mai comune și simple exerciții de relaxare și detensionare a musculaturii despre care se crede că pot ameliora problema scrâșnitului din dinți, se numără căscatul și masajul încheieturii maxilarului.

Bruxismul și acupunctura

Printre soluțiile de tratare a bruxismului se numără și acupunctura. Este vorba despre o terapie veche de peste 5.000 de ani, care presupune înțeparea anumitor puncte ale corpului, în care se află canalele de energie pozitivă qi. Practicanții acestei terapii alternative consideră că odată atinse aceste canale, organismul se relaxează, se întărește și luptă mai ușor cu bolile.

Sunt foarte multe afecțiuni despre care se spune că pot fi tratate cu acupunctură, asta și pentru că multe dintre ele au la bază o cauză de natură psihică, așa cum este stresul.

Însă, nu neglija și sfatul medicului tău dentist, acesta va fi în măsură să determine gravitatea problemei, și astfel să determine planul de tratament. Programează-te aici.

Speranțe pentru vindecarea bruxismuluispeculațiile cu privire la cauza acestei afecțiuni

Până nu demult, părerea specialiștilor era că bruxismul sau scrâșnitul nervos al dinților are cauze necunoscute. Există totuși o serie de speculații bazate pe statistici, care indică posibile cauze valide pentru această afecțiune. Logic, cei care cred că au descoperit cauza, încearcă terapii bazate pe eliminarea acesteia (de exemplu prin tehnici de atenuare a stresului, prin reducerea cantității de cafeină ingerată zilnic etc.), sau încearcă să diminueze efectele negative ale scrâșnitului din dinți prin metode simple care nu au de-a face propriu-zis cu cauzele bruxismului, cum ar fi gutiera.

Bruxismulo problemă de ortodonție?

Studiile recente arată că un număr surprinzător de mare de pacienți care suferă de bruxism dezvoltă acest neplăcut automatism din cauza unor probleme ortodontice netratate.

Printre alte multe efecte nefericite ale ignorării problemelor ortodontice se numără, iată, bruxismul. Acesta duce la tocirea dinților, fisurarea smalțului, hipersensibilitate dentară, pierderea obturațiilor dentare, afectarea articulației temporo-mandibulare (încheietura maxilarelor), dureri la nivelul musculaturii gâtului, migrene îngrozitoare și chiar parodontoză.

Din nefericire, în anumite cercuri persistă ideea eronată conform căreia purtarea unui aparat dentar de îndreptat dinții sau alte metode specifice ortodonției, cum ar fi șlefuirea selectivă a dinților, prin care se intenționează corectarea ocluziei (mușcăturii) viciate, sunt semne de vanitate și nu necesități medicale. Din ignoranță, anumiți pacienți sunt convinși că procedurile de ortodonție au un scop strict cosmetic. Această eroare îi poate costa periclitarea integrității danturii.

Cauzele ocluziei incorecte

Cauzele ocluziei incorecte pot fi variate. Unii pacienți au mandibula prea mică sau prea mare, alții au malocluzie dobândită pentru că au suferit migrări ale dinților pe arcade cauzate de amânarea prelungită a tratamentului de restaurare a dinților pierduți, sau pentru că în urma unei lucrări stomatologice nu au putut evalua care dinte se simte mai înalt.

Soluții adecvate pentru bruxism

Dacă bruxismul dumneavoastră are cauze strict nervoase, dăm mari șanse de reușită tehnicilor de relaxare ca tratament eficient, deși mai puțin convențional. Aromaterapia este excelentă și o recomandăm cu căldură, însă nu rezolvă malocluzia. Asigurați-vă însă că nu aveți de-a face cu o cauză mecanică care vă cauzează toate aceste neplăceri.

Este foarte posibil să găsiți soluția cea mai rapidă împotriva bruxismului la un cabinet de ortodonție. În mod normal vi se va face o analiză ocluzală (computerizată), iar medicul stomatolog va stabili tipurile de ajustări necesare. Veți descoperi că procedurile sunt personalizate, analizele sunt foarte complexe, iar rezultatele, mai rapide decât v-ați aștepta.

Programează-te acum o vizită de urgență la medicul dentist dacă:

 

Simți dureri ale dinților;

Durerea dinților durează deja de o zi sau două;

Durerea este persistentă și insuportabilă;

Ai făcut febră, dacă ai dureri ale urechii, ale mandibulei sau când deschizi gura;

Ai dificultăți în a respira sau a înghiți;

Ți s-a umflat fața, obrazul sau ganglionii limfatici;

Ai avut o infecție la dinte înainte;

Te simți stresat sau abătut din cauza unor probleme stomatologice;

Oferta implanturi: Câte implanturi, atătea discount-uri!

Clinica Ivory Dentfix București îți propune cea mai avantajoasă oferta implanturi, pentru ca tu să te poți bucura de un zâmbet mai complet și mai sănătos la un cost mult mai acceptabil, fără niciun rabat de la calitatea materialelor implantului sau a manoperei medicilor specialiști. Pe lângă noul tău zâmbet, fii pregătit să poți mânca și mesteca din nou cu încredere, pentru o mai bună digestie și alimentație a organismului tău.

Oferta implanturi face referire la toate tipurile de implanturi disponibile în clinica noastră, cu prețuri de la 2.400 RON  (implant marca Alpha Bio), iar discount-urile se aplică după cum urmează:

 • -10% pentru 1 implant
 • -20% pentru 2 implanturi
 • -30% pentru 3 implanturi
 • -40% pentru 4 implanturi

Cere mai multe detalii despre oferta implanturi, programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist de la clinica noastră din București.

Modalități plată și alte oferte

Acceptăm cele mai avantajoase metode de plată pentru ca ție să îți fie cât mai comod. Vezi mai jos toate metodele de plată pentru oferta implanturi și întreabă-ne cu ce alte oferte poți combina pentru un preț mai avantajos.

 • plata integrală sau în tranșe direct în clinică, în timpul tratamentului tău pentru implanturi
 • rate fără dobândă, prin cardul de cumpărături Star Forte de la Banca Transilvania. Afla aici  mai multe.
 • rate până la 5 ani (60 rate) prin sistem avantajos de creditare TBI Pay. Cere aici o simulare.

Clinică sigură Covid19

Clinica noastră a luat toate măsurile impuse în timpul pandemiei Covid19 de către Organizația Mondială a Sănătății pentru siguranța deplină și confortul tău în timpul tratamentului. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vedeți aici lista completă de măsuri din clinica noastră.

Cum ajungi la noi

 • Metrou – Stația Aurel Vlaicu
 • STB – Linie 605
 • Mașina personală – Parcare subterană
 • Uber / Taxi / alte mijloace de transport în comun