Sigilarea dentară la copii
Sigilarea dentară ca măsură profilactică în stomatologia pediatrică
Sigilarea dentară este o procedură preventivă, simplă, rapidă și nedureroasă prin care un material impermeabil, cu conținut de fluor, care imită aspectul danturii, aderă la suprafața denivelată, marcată de șanțuri și fosete a dintelui, formând o barieră între smalț și placa dentară. Cu toate că se poate aplica și în cazul adulților, sigilarea dentară este de regulă o procedură specifică stomatologiei pediatrice.
Este foarte important ca pacientul să înțeleagă că această procedură este un simplu adjuvant menit să faciliteze și să sprijine igiena dentară, nu să o înlocuiască.
În ce constă procedura?
Procedura este foarte simplă: suprafața dintelui este pregătită, curățată și uscată, se aplică apoi sigilantul sub formă de plastic lichid (acest material putând varia) și se întărește cu ajutorul unei lămpi cu lumină albastră. În urma aplicării, medicul stomatolog va verifica dacă sigilantul nu afectează mușcătura (ocluzia). Este o soluție pe care medicul stomatolog o recomandă uneori imediat după erupția dinților pentru a ușura periajul, protejând astfel dantura copilului.
Pentru cine este potrivită sigilarea dentară?
Decizia asupra tratamentului o ia medicul specialist în funcție de adâncimea șanțurilor de pe suprafața dintelui, care diferă de la caz la caz: copilul dumneavoastră nu are în mod obligatoriu nevoie de sigilare dentară.
Sigilarea dinților de lapte nu este de obicei recomandată. Procedura este mai frecvent întâlnită în cazul primilor doi molari permanenți, care sunt mai susceptibili la formarea cariilor din cauza formei și a poziției, care îi fac ceva mai greu accesibili. Medicul stomatolog vă poate însă recomanda, în anumite cazuri, și sigilarea altor dinți.
Cât timp rezistă sigilanții dentari?
Chiar dacă după o vreme se deteriorează în mod normal, sigilanții pot rezista mai mulți ani, în funcție de materialul folosit și de obiceiurile alimentare și de igienă ale pacientului. Aplicarea sigilanților pe dinții copilului necesită supravegherea acestora de către medicul stomatolog la intervale regulate, care pot coincide cu vizitele de rutină, pentru a remarca din timp eventuala uzură sau deteriorare a materialului și formarea cariilor sub nivelul sigilantului. Dacă este cazul, dentistul dumneavoastră poate decide îndepărtarea sigilantului pentru a se asigura de integritatea dintelui.
Citiți și ghidul complet pentru sigilarea dentară la adulți și copii
8 Comments
Comenteaza
25/10/2022 la 14:09
Am un baietel de 7 ani, caruia ii ies dintii de sus in fata definitivi. Scrasneste noaptea din dinti si probabil de aceea are unul din ndinti fisurat. Se poate sigila acel dinte pentru a preintampina alte probleme?
25/10/2022 la 14:15
Buna ziua, sigilarea protejeaza smaltul la actiunea chimica a placii bacteriene, nu are rol de protectie mecanica. Daca se confirma bruxismul probabil ca veti avea nevoie de o gutiera nocturna, insa cel mai bine este sa mergeti la medic cu aceasta problema oferind toate detaliile si nu solicitand pur si simplu un anumit tratament precum sigilarea.
22/07/2022 la 19:24
Am un băiețel de 2 ani care are o probleme la 2 dintisori de sus. Unul s-a ingalbenit si s-a măcinat. Iar celalalt, central, are o linie subțire, galbene, pe suprafata ei . Cred ca a aparut aceasta problema în urma unei lovituri. Se poate face sigilare pentru a nu se agrava probleme?
22/07/2022 la 20:14
Este bine sa mergeti la medic sa vada exact despre ce este vorba. Ati luat cumva teraciclina in timpul sarcinii?
25/07/2022 la 16:47
am luat ampicilina pentru tratarea unei infectii. Poate sa fie acest lucru o cauza?
26/07/2022 la 18:43
Numai tetraciclina creaza astfel de probleme. Singura posibilitate este sa nu stiti precis de ati luat. Daca sunteti sigura ca nu ati luat tetraciclina atunci sunt mai mari sansele sa corectati problema.
04/12/2022 la 23:50
Sigilarea dintilor se poate face si pe dintii cu opturatii sau doar pe cei sanatosi?
05/12/2022 la 03:13
Da, se face si pe dintii obturati