Farmacistul – consultant în probleme de sănătate dentară

De foarte multe ori pacienții apelează la sfatul farmacistului în chestiuni de sănătate orală. Rolul acestuia devine astfel foarte cuprinzător, incluzând pe lângă referințele la produsele destinate igienei și sănătății orale, comercializate în farmacii, informații referitoare la serviciile stomatologice.

Un anumit procent din produsele din farmacii sunt direct legate de stomatologie. Cele mai comune sunt, așa cum este de așteptat, pastele de dinți și apele de gură. Pacienții cer mai rar sfatul farmacistului cu privire la aceste produse. De cele mai multe ori însă, expertiza farmacistului este solicitată în cazul când pacientul are dureri de dinți. În această situație, farmacistul vă poate oferi antibiotice și analgezice care se eliberează fără prescripție medicală și vă poate îndruma către un cabinet medical. Majoritatea vă vor oferi sfaturi utile privind sănătatea orală.

Farmacistul are așadar un rol foarte important și dispune de o varietate considerabilă de modalități de influențare a pacientului pentru prevenirea, identificarea și managementul afecțiunilor dentare. Farmacistul poate promova anumite produse, recomandând, de exemplu, pastele de dinți cu fluor, sau periuțele de dinți moi, cu capul rotund etc. Poate încuraja pacientul în abordarea unei rutine în igiena orală. Poate oferi sfaturi referitoare la dieta sănătoasă. Poate încuraja pacientul să apeleze la serviciile stomatologice pentru a beneficia de tratamente utile și terapii preventive. În fine, farmacistul are rolul de a se adresa pacientului, părinților sau unui alt membru al familiei oferind informații, motivându-i, încurajându-i și ajutându-i să prevină îmbolnăvirea danturii și a cavității bucale.

Există și o categorie de pacienți care se adresează farmacistului tocmai pentru a evita contactul cu medicul stomatolog, din motive foarte variate: fobie de dentist, lipsă de timp, probleme financiare. Astfel, farmacistul poate ajunge în situația delicată în care, având un control relativ asupra situației, trebuie să dea sfaturi aplicate pe diversele situații dentare ale pacienților respectivi, găsind o soluție de compromis pentru aceștia.

Farmacistul care prepară

În fine, dincolo de rolul de consultant, farmacistul este cel care vă poate prepara diverse produse conform nevoilor dumneavoastră speciale. La astfel de servicii apelează grupuri mai restrânse de pacienți, persoanele cu alergii sau acelea care urmează tratamente complexe care interacționează în mod nedorit cu produsele stomatologice comerciale. De exemplu, farmacistul poate prepara o apă de gură, o pastă sau un gel cu antibiotic prescris de medicului stomatolog pentru tratarea bolilor gingiei, dar și substanțe pe care nu sunt de primă importanță pentru medicul stomatolog: balsam pentru buze sau pentru mucoasele cu ulcerații, substanțe de relaxare musculară pentru încheietura temporomandibulară, anestezice locale de folosit după tratamente stomatologice specifice care pot sensibiliza temporar cavitatea bucală, etc.