Resorbția radiculară


Resorbția radiculară este considerată firească atunci când apare la dinții temporari, în copilăria timpurie, și patologică, atunci când se declanșează la dinții permanenți. Este un proces prin care un dinte lezează sau dizolvă alt dinte, prin presiune. Iată cum și de ce apare resorbția dentară, dar și cum poate afecta dantura permanentă!

Resorbția radiculară la dinții temporari

În general, resorbția radiculară apare la copii atunci când dentiția temporară începe să fie schimbată cu cea permanentă. Atunci când dentiția permanentă începe să erupă, noii dinți îi “dizolvă” prin presiune pe cei temporari, făcându-și astfel loc pe arcadă. Este un proces firesc și nepatologic.

Resorbția radiculară la dinții permanenți

Uneori, resorbția radiculară poate apărea și la dinții permanenți. În această situație, un dinte permanent lezează alt dinte, adiacent lui, prin presiune. Principala cauză a acestui fenomen este așezarea necorespunzătoare a dinților pe arcadă (dinți strâmbi) sau a înghesuirii dentare. Dacă nu se intervine la timp, resorbția radiculară a unui dinte permanent duce la pierderea acestuia.

Cum se tratează resorbția radiculară?

Înainte de toate, prevenția este cel mai bun tratament al unei astfel de complicații apărute la dinții permanenți. Controlul regulat la stomatolog, o dată la șase luni sau la un an (în funcție de particularitățile danturii fiecăruia) este cel mai important tratament profilactic.

Dacă dintii permanenți au început să fie lezați de alții, este important să te prezinți de urgență la medic. Resorbția radiculară este depistată cu ajutorul unei radiografii dentare. Principala măsura de corectare a acestei probleme constă în aparatul dentar fix sau extras, care ajută la îndreptarea dinților strâmbi și la repoziționarea lui corespunzătoare pe arcadă. Acest tratament funcționează doar în cazul în care resorbția este depistată la timp, în urma unui control stomatologic. În cazul în care resorbția este în stadiu avansat, dintele lezat cade.