ÎN ACEASTĂ PAGINĂ VEI GĂSI RĂSPUNS LAURMĂTOARELE ÎNTREBĂRI:

 • 1 proteze dentare
  Ce feluri de proteze dentare există?
 • 3 punte dentara
  Cum să mă simt perfect folosind o punte dentară?
 • 2 zirconiu
  Este ceramica / porțelanul pe zirconiu materialul perfect?
 • 4 Ce tip de proteza dentara
  Ce tip de proteză dentară mi se potrivește?
și nu faci NIMIC?
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ AI UN SINGUR DINTE LIPSĂ
pierderea osului

PIERDEREA OSULUI

Netratate, pungile parodontale vor slăbi structura osului și acesta se va resorbi.

DINȚII VOR TREBUI EXTRAȘI FĂRĂ VREO ȘANSĂ DE A MAI FI SALVAȚI. OSUL VA TREBUI OPERAT SUPLIMENTAR CA SĂ POATĂ ACCEPTA UN DINTE ARTIFICIAL.

pungi parodontale

FORMAREA PUNGILOR PARODONTALE

Din cauza poziției nenaturale a dinților înclinați, sub ei se vor forma pungi parodontale.

ESTE NECESAR TRATAMENT PENTRU PARODONTOZĂ, APOI ORTODONTIC ȘI ÎN FINAL DINTE ARTIFICIAL. CEL MAI ADESEA, DINȚII PARODONTOTICI SE EXTRAG.

extracția dentara

MOMENTUL EXTRACȚIEI

Ai suferit o extracție? Ai 1 dinte lipsă! Revii de la etapa 2? Ai 2 dinți lipsă! Revii de la etapele 4 sau 5? Ai 4 dinți lipsă! Orice dinte lipsă pornește un nou ciclu de distrucție!

DIN PRIMUL MOMENT, CEL MAI BUN TRATAMENT ESTE SĂ ÎNLOCUIEȘTI DINTELE LIPSĂ CU UN DINTE ARTIFICIAL.

supraeruptia dintilor

SUPRAERUPȚIA

Dintele opus va ieși treptat în gură nemaifiind oprit de dintele care lipsește. Rădăcina sa va fi expusă și se va caria de aproape 7 ori mai repede!

ODATĂ COMPROMIS, ȘI ACEST DINTE TREBUIE EXTRAS.

migrarea si inclinarea dintilor

MIGRAREA ȘI ÎNCLINAREA DINȚILOR ÎNVECINAȚI

Migrarea și înclinarea dintilor adiacenți golului începe imediat!

SALVAREA DINȚILOR MIGRAȚI PRESUPUNE TRATAMENT ORTODONTIC ȘI INSERAREA UNUI DINTE ARTIFICIAL ÎN LOCUL GOL.

DACĂ AI O SINGURĂ MĂSEA LIPSĂ ȘI NU FACI NIMIC,MAI DEVREME SAU MAI TÂRZIUîți poți pierde toți dinții din gură!

BENEFICII când folosim proteze dentare

soluții mobile

soluții fixe

vs

arcade complete - proteze totale

 • proteza totală acrilică

  Versiunea avansată a protezei totale acrilice este proteza totală acrilică pe suport implantar

  proteze metalo-ceramice

  Versiunea avansată o reprezintă protezele hibride pe implanturi

 • standard ------- avansate
  standard ------- avansate
 • 100%
  100%

  Protezele dentare fixate pe implanturi conferă SIGURANȚĂ ȘI CLARITATE vorbirii, cu un ton natural și relaxat.

  85%

  65%

  Atunci când folosim proteze dentare mobile, cerul gurii fiind acoperit, dicția are de suferit.

  dicție

  DICȚIE

 • 100%
  100%

  Implanturile dentare ELIMINĂ DURERILE ȘI DISCONFORTUL scoaterii protezelor. Implanturile dentare ancorează protezele ferm de os, iar problemele cu nervii expuși la dinții stâlpi dispar.

  90%

  80%

  Disconfortul inițial este mare, dar cu timpul purtătorul se acomodează cu proteza, până la 90% confort. Modificările osului produc disconfort purtătorilor de proteze. În plus dinții stâlpi se degradează datorită efortului sporit la care sunt supuși. Protezele trebuie scoase și refăcute periodic.

  confort

  CONFORT

 • 95%
  80%

  Proteza dentară fixă, suportul buzelor și a obrazului rămâne constant ceea ce conferă UN ASPECT NATURAL AL FEȚEI.

  75%

  50%

  Protezele dentare elimină și ele aspectul de îmbătrânire, dar nu replică fidel dinții naturali și nici spațiile dintre ei.

  estetică

  ESTETICĂ

 • 95%
  90%

  Proteza dentară fixă restaurează masticația la nivel similar cu cel al dinților naturali și nu are nevoie să acopere cerul gurii ceea ce PĂSTREAZĂ NEALTERAT SIMȚUL GUSTULUI și savoarea alimentelor.

  80%

  40%

  Proteza dentară restaurează masticația la un nivel mai scăzut față de cel al dinților naturali. Proteza superioară standard acoperă cerul gurii ceea ce subminează simțul gustului.

  masticație și gust

  MASTICAȚIE GUST

 • 100%
  100%

  Implanturile VOR PROTEJA OSUL ÎN CARE SUNT INTEGRATE pentru că osul este supus unei utilizări naturale. Folosirea unui implant de calitate superioară va îmbunătăți acest tip de protecție.

  60%

  50%

  Proteza dentară exercită presiune pe suportul osos. Din acest motiv osul se atrofiază pentru că nu mai este solicitat în mod natural.

  protecție os

  PROTEJAREA OSULUI

secțiuni arcade - proteze parțiale

 • proteze dentare parțiale

  Versiunea avansată a protezei dentare parțiale este proteza scheletată

  punți dentare metalo-ceramice

  Versiunea avansată o reprezintă punțile pe suport de zirconiu

 • standard ------- avansate
  standard ------- avansate
 • 100%
  100%

  O punte dentară fixă, cimentată cu adezivi definitivi, conferă SIGURANȚĂ ȘI CLARITATE vorbirii, cu un ton natural și relaxat.

  80%

  60%

  Din cauza conectorilor protezei parțiale care se plasează în cerul gurii sau în spatele dinților frontali dicția are de suferit.

  dicție

  DICȚIE

 • 100%
  100%

  O punte dentară fixă, cimentată cu adezivi definitivi, ELIMINĂ DISCONFORTUL scoaterii protezelor. Dinții stâlpi ancorează punțile dentare ferm de maxilar.

  90%

  80%

  Modificările osului produc disconfort purtătorilor de proteze. În plus dinții stâlpi se degradează datorită efortului sporit la care sunt supuși. Protezele trebuie scoase și refăcute periodic.

  confort

  CONFORT

 • 100%
  95%

  O punte dentară fixă din ceramică sau porțelan, cimentată cu adezivi definitivi, susține în mod natural obrazul și buzele. Fața și dinții ARATĂ NATURAL, poziționarea dinților din porțelan fiind asemănătoare cu cea a dinților naturali.

  90%

  50%

  Protezele dentare elimină aspectul de îmbătrânire, dar nu replică fidel dinții naturali și nici spațiile dintre ei sau spațiul dintre proteză și dintele natural vecin.

  estetică

  ESTETICĂ

 • 100%
  100%

  O punte dentară fixă, cimentată cu adezivi definitivi, RESTAUREAZĂ MASTICAȚIA la nivel similar cu cel al dinților naturali. Punțile nu mai au nevoie de schelete metalice ceea ce REDĂ GUSTUL și savoarea alimentelor.

  90%

  60%

  Protezele dentare parțiale restaurează masticația la un nivel mai scăzut față de cel al dinților naturali. Proteza parțială superioară precum și proteza scheletată prin geometria lor subminează simțul gustului.

  masticație și gust

  MASTICAȚIE GUST

 • 95%
  95%

  O punte dentară fixă, cimentată cu adezivi definitivi, corect executată funcțional și estetic VA PROTEJA OSUL DE SPRIJIN prin decărcarea forțelor de masticație în mod echilibrat.

  80%

  60%

  Proteza dentară parțială exercită presiune în timpul masticației pe osul suport motiv pentru care osul se atrofiază. La versiunea scheletată această presiune se distribuie parțial și pe dinții stâlpi.

  protecție os

  PROTEJAREA OSULUI

COMPARAȚIE între proteze dentarefuncție de sprijin

pe dinți naturali

pe implant dentar

vs

 • 100%

  Dinții fixați pe implanturi conferă SIGURANȚĂ ȘI CLARITATE vorbirii, cu un ton natural și relaxat.

  95%

  Cu proteze dentare sau punți dentare fixate pe dinți naturali dicția nu are de suferit.

  dicție

  DICȚIE

 • 100%

  Implanturile dentare ELIMINĂ DURERILE ȘI DISCONFORTUL scoaterii protezelor. Implanturile dentare ancorează protezele ferm de os, iar problemele cu nervii expuși la dinții stâlpi dispar.

  95%

  Punțile dentare și protezele dentare fixate pe dinți naturali ELIMINĂ DURERILE ȘI DISCONFORTUL scoaterii protezelor mobile.

  confort

  CONFORT

 • 100%

  Cand dinții lipsesc obrazul cade și fața pare bătrână. Implanturile dentare opresc acest proces. Ele ARATĂ ȘI SE SIMT CA DINȚII NATURALI.

  95%

  Protezele dentare fixate pe dinți naturali și punțile dentare elimină aspectul de îmbătrânire, și replică fidel dinții naturali.

  estetică

  ESTETICĂ

 • 100%

  Implanturile RESTAUREAZĂ MASTICAȚIA la nivel similar cu al dinților naturali. Protetica pe implanturi REDĂ GUSTUL și savoarea alimentelor.

  95%

  Punțile dentare și protezele dentare fixate pe dinți naturali restaurează masticația la un nivel similar cu cel al dinților naturali. Protetica fixă REDĂ GUSTUL și savoarea alimentelor.

  masticație și gust

  MASTICAȚIE GUST

 • 100%

  Implantul PROTEJEAZĂ DE LA DISTRUGERE DINȚII ÎNVECINAȚI ȘI PE CEI OPUȘI, care nu mai suferă degradări naturale sau tratamente de devitalizare.

  85%

  O punte dentară necesită uneori devitalizarea și întotdeauna șlefuirea dinților ce vor fi folosiți ca stâlpi. Restul dinților naturali sunt protejați de la distrucție.

  protecție dinți naturali

  PROTEJAREA DINȚILOR NATURALI

 • 100%

  Implantul VA PROTEJA OSUL ÎN CARE ESTE INTEGRAT pentru că osul este supus unei utilizări naturale. Folosirea unui implant de calitate superioară va îmbunătăți acest tip de protecție.

  95%

  O punte dentară fixă corect executată funcțional și estetic VA PROTEJA OSUL DE SPRIJIN prin decărcarea forțelor de masticație în mod echilibrat.

  protecție os

  PROTEJAREA OSULUI

7 lucruri care pot să meargă răuȘI CUM SĂ LE EVIȚI

 • instabilitate primară
  1

  DETERIORAREA DINȚILOR STÂLP

  Uneori dacă mergeți la un medic care nu este specializat în protetică puteți ajunge să sacrificați dinți care în mod normal ar mai putea fi salvați.

  Un medic competent va propune un plan de tratament riguros care va asigura păstrarea dinților naturali cât mai mult timp posibil.
 • alunecare implant
  2

  OCLUZIE (MUȘCĂTURĂ) INCORECTĂ

  Lucrările protetice făcute în grabă pot să nu țină cont de detalii fine precum punctele de contact corecte dintre dinții vecini și dinții antagoniști.

  Medicul specializat în protetică are rolul de a regla aceste mecanisme pentru a obține o lucrare protetică atât funcțională (prin confort, autoîntreținere și autocurățare) la parametrii maximi cât și cu un aspect estetic corespunzător.
 • fracturare implant
  3

  DINȚII STÎLP INCORECT TRATAȚI

  Atunci când un singur medic efectuează singur un întreg plan de tratament este foarte probabil ca el să nu execute absolut toate etapele la nivel maxim de profesionalism.

  O echipă multidisciplinară este întotdeauna cea mai bună opțiune. Este foarte important ca lucrările endodontice pentru dinții stâlpi să fie efectuate de specialistul endodont care poate decide care dinți și în ce măsură sunt capabili să susțină pe termen lung lucrările protetice.
 • fracturare implant
  4

  LUCRARE INCORECT ADAPTATĂ PE DINȚI / GINGIE

  Nerespectarea cu rigurozitate a indicațiilor medicului protetician cu privire la igiena orală pot să conducă la o stare inflamatorie a gingiilor care se pot retrage.

  Din nou o echipă multidisciplinară formată din protetician și parodontolog pot să prevină și să asigure o longevitate semnificativă a restaurărilor protetice.
 • fracturare implant
  5

  FRACTURAREA LUCRĂRILOR

  Alegerea unui tip de lucrare protetică incorect - de exemplu o soluție aleasă la dorința expresă a pacientului - poate conduce la situații extreme în utilizare precum fracturarea lucrărilor

  Medicul specialist protetician poate decide cel mai bine, funcție de situația clinică, ce materiale și ce soluții protetice sunt cele mai potrivite în fiecare caz în parte
 • fracturare implant
  6

  RESORBȚIE OSOASĂ

  Dacă forțele masticatorii nu se descarcă simetric în os datorită axelor incorecte ale dinților sau implanturilor pot apărea resorbții osoase

  Echipa interdisciplinară formată din chirurg, ortodont și protetician pot să creeze un plan de tratament corect care să asigure cea mai mare calitate a protezelor dentare
 • fracturare implant
  7

  INFECȚII ORALE

  Lipsa unui tratament endodontic corect sau neadaptarea dintre lucrarea protetică și gingie pot să producă, în timp, infecții orale sub lucrare necesitând schimbarea acesteia

  Echipa interdisciplinară formată din chirurg, endodont și protetician pot să creeze un plan de tratament corect care să asigure cea mai mare calitate a protezelor dentare

Indiferent ce soluție alegi, caută mereu un
specialist care să îți proiecteze lucrarea

PROTETICA DENTARĂ ESTE UN DOMENIU EXTREM DE COMPLEX CARE ARE LA BAZĂ MODUL DE FUNCȚIONARE COMPLICAT ȘI DELICAT AL ORGANULUI MASTICATOR UMAN. LA FEL CA ȘI ÎN ALTE DOMENII MEDICALE CERCETAREA ȘI INOVAȚIILE POT MODIFICA RADICAL SPERANȚELE DE REUȘITĂ PE TERMEN LUNG A TRATAMENTELOR PROTETICE. ALEGEȚI MEREU UN MEDIC CARE DOVEDEȘTE CĂ ESTE INSTRUIT LA ZI ȘI ÎN ACELAȘI TIMP DISPUNE DE O BOGATĂ EXPERIENȚĂ MEDICALĂ.

7 MITURI ȘI ADEVĂRURIdespre protetica dentară care te lasă fără dinți în gură

1
procent credibilitate mituri 30%

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

SUNT ÎN PERICOL DE A ÎNGHIȚI INVOLUNTAR PROTEZA TOTALĂ

Nu este adevărat că proteza totală poate fi înghițită involuntar. În primul rând datorită dimensiunii ei este dificil ca ea să poata trece prin epiglotă.

Există totuși posibilitatea de a înghiți părți din proteza totală, de exemplu dinți sau elemente de susținere care se desprind din suport, care odată ajunși în stomac se vor dizolva, sau, în cazul elementelor metalice, vor strabate tractul digestiv.

Lucrările dentare temporare de mici dimensiuni (1-4 elemente) și care sunt cimentate provizoriu, care se desprind accidental pot fi înghițite involuntar, cu toate acestea ele nu vor provoca nici o problemă pentru că se dizolvă în acidul gastric în stomac.

Lucrările dentare definitive sunt cimentate definitiv și nu există riscul de a se descimenta și a se înghiți apoi involuntar. Dacă totuși se ajunge acolo ele vor parcurge tubul digestiv și se vor elimina natural, fără pagube colaterale.

2
procent credibilitate mituri 60%

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

O LUCRARE DENTARĂ MĂ VA ȚINE TOATĂ VIAȚA

Nu este adevărat că o lucrare dentară este bună pe viață - în timp sistemele biologice ale organului masticator se modifică, vii fiind, ceea ce face o lucrare protetică inertă să nu mai fie potrivită la un moment dat. Adevărata provocare este cum să proiectezi, execuți si să întreții o lucrare dentară pentru a avea o durată de viață cât mai lungă.

Proteticienii recomandă ca și cele mai bine executate lucrări să fie înlocuite după 8-10 ani pentru a preveni necesitatea unor tratamente adiționale scumpe care să rezolve problemele create de lucrările dentare vechi și care nu mai corespund necesităților funcționale ale pacientului

3
procent credibilitate mituri 90%

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

LUCRĂRILE FIXE SUNT MAI BUNE DECÂT CELE MOBILE

Acesta este un adevăr. Lucrările fixe nu numai că sunt mai confortabile și mai ușor de întreținut ci și mențin sistemul dento-alveolar în condiții fiziologice optime de funcționare, ceea ce amână degradarea prematură a organului masticator.

Deși prețul lor este mai ridicat, totuși pentru persoanele care nu sunt foarte înaintate în vârstă ele reprezintă cea mai bună investiție în calitatea vieții până la adânci bătrânețe.

În final confortul psihologic al pacienților cu lucrări fixe este net superior față de cel al pacienților care poartă proteze mobile.

4
procent credibilitate mituri 80%

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

TREBUIE SĂ ÎMI SCOT TOȚI NERVII DE SUB PUNȚILE DENTARE

Nu este adevărat. Există cazuri în care dinții stâlpi rămân vitali, fiind doar minimal șlefuiți.

În cazul în care se schimbă o lucrare dentară care a avut ca dinți stâlpi dinți vitali care pentru noua lucrare trebuie reșlefuiți în vederea conferirii unui ax de inserție corect, aceștia vor trebui devitalizați abia în acel moment.

În cazul în care avem un disparalelism major al dinților stâlpi, în scop preventiv aceștia vor fi totuși devitalizați pentru a preveni necesitatea schimbării premature a lucrării dentare din motive de hipersensibilitate, durere sau chiar alterarea nervilor.

În concluzie medicul protetician vă poate informa cu exactitate despre necesitățile particulare ale planului dumneavoastră de tratament.

5
procent credibilitate mituri 85%

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

LUCRĂRILE CARE CONȚIN METALE SUNT MAI GRELE

Este adevărat datorită densității mari a aliajelor metalice și a dimensiunilor impuse de calculele de rezistență la forțele masticatorii.

Cu toate acestea, există și soluții mai ușoare, dar mai scumpe, precum suport metalic pe bază de titan sau oxid de zirconiu. Aceste variante sunt totuși limitate din mai multe puncte de vedere și nu pot fi abordate în cadrul oricărui fel de lucrare protetică.

6
procent credibilitate mituri 70%

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

CULOAREA LUCRĂRILOR DENTARE SE MODIFICĂ ÎN TIMP

Pentru lucrările ceramice acest lucru nu este adevărat. Dinții din acrilat pot fi totuși afectați de anumite substanțe precum cafeaua, vinul roșu, tutunul. Cu toate acestea modificările apar după un timp îndelungat de utilizare.

Stabilitatea cromatică a lucrărilor din ceramică este atât de bună încât trebuie să fim atenți la modificările de culoare ale dinților naturali învecinați, nicidecum ale celor din lucrarea dentară.

7
procent credibilitate mituri 40%

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...

METALELE DIN LUCRĂRILE DENTARE SUNT NOCIVE

Lucrările fără suport metalic (de exemplu cele integral ceramice, pe suport de zirconiu) sau lucrările care folosesc aur sunt materiale biotolerate și care nu provoacă modificări structurale la nivel de dinți și gingii.

Dintre aliajele cele mai utilizate, aliajul Crom - Nichel este cel mai agresiv. O variantă imediat superioară, mult mai ușor de tolerat, o reprezintă aliajul Crom - Cobalt.

Rar mai apare și fenomenul de bimetalism în care pacientul are două lucrări dentare din aliaje diferite, care în contact cu saliva provoacă senzații de curentare în gură și pe limbă.

Pentru majoritatea pacienților lucrările metalo-ceramice sunt totuși bine suportate și în nici un caz nu pot fi surse de otrăvire sau cancerigene.

Metalele folosite în lucrările dentare moderne nu fac parte, nici unul, din categoria de metale grele.

Întrebări pe care probabil deja le ai în minte

Dl DOCTOR ATTILA BENEDEK, MEDIC DENTIST SPECIALIZAT ÎN PROTETICĂ ȘI AUTORUL ACESTEI PAGINI

PRIMEȘTEîn acest moment 3 PACIENȚI NOIpentru PROTETICĂ AVANSATĂ

Vrei să fii unul dintre ei? Vrei garanția unui doctor iubit de pacienți?

Please select a valid form