Protecția danturii în cazul sportivilor

Despre protecția danturii în cazul sportivilor putem spune că este necesară mai ales în anumite sporturi de contact direct. Ne referim aici la lupte, fotbal, baschet, handbal și altele prin care accidentarea este mai probabilă. Însă, este nevoie de protecția dinților și în cazul sporturilor ce nu implică contact direct cu adversarul (tenisul). Mai rar, însă accidentările în aceste situații sunt de multe ori mai severe, întrucât pacientul nu era pregătit.

Folosirea protecțiilor este esențială în anumite sporturi dacă dorim să evităm anumite leziuni specifice sportului practicat. De exemplu, în ciclism, sportivii trebuie să poarte căști de protecție cotiere și genunchere. Așa cum ne protejăm coatele, genunchii sau capul, în anumite sporturi trebuie sa ne protejăm și dinții.

Când sunt necesare protecții dentare?

În general, utilizarea protecțiilor dentare este asociată cu sporturile de contact, cum ar fi rugby, box sau arte marțiale. Dar adevărul este că folosirea protecțiilor dentare este recomandată în toate sporturile în care există pericolul căderilor ce pot provoca traume maxilo-faciale, inclusiv baschet, hochei sau fotbal.

Un impact puternic cu solul sau primirea unei lovituri dure de la adversarul oponent poate duce la fracturarea coroanei dentare, la pierderea dinților sau chiar la fracturi de mandibulă. De asemenea, mai există riscul de apariție a leziunilor la nivelul țesuturilor moi, cum ar fi gingiile, limba sau cerul gurii.

Protecțiile dentare pot fi folosite atât de adulți cât și de copii, aceștia din urmă fiind mult mai supuși riscurilor. Dacă vrei să ai grijă de dantura ta, trebuie doar să alegi o protecție dentară adecvată vârstei și nevoilor tale.

Așadar, este important să știi că protecțiile dentare preiau șocul loviturii evitând spargerea dinților.

Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist de la clinica noastră din București. Cere o protecție pentru sportul pe care îl practici! Poți plăti în rate fără dobândă.

Tipuri de protecții dentare

Atunci când alegi o protecție dentară trebuie să ții cont de o serie de factori importanți, precum: rezistența, densitatea și capacitatea de a se adapta nevoilor tale. Pe piață poți găsi diferite tipuri de protecții dentare:

1. Protecții dentare standard

Sunt mai ieftine și pot fi găsite în magazine sportive, dar mai puțin eficiente. În plus nu pot fi adaptate la dantura fiecărui pacient.

2. Protecțiile dentare semi-adaptabile

Sunt fabricate dintr-un material termoplastic care devine maleabil atunci când este fiert în apă. După fierbere aceasta se așează în gură timp de câteva minute, pentru a lua forma dinților și apoi se elimina excesul de material.

3. Protecțiile dentare personalizate

Sunt cele mai sigure dintre toate. Deși costul este mai mare, acestea sunt fabricate astfel încât să se adapteze perfect nevoilor și anatomiei fiecărei persoane. Acestea sunt netransferabile și sunt realizate de medici stomatologi.

Avantajul acestora este că sunt făcute special pentru tine, având “amprenta” dinților tăi. În acest fel nu se mișcă și se desfac în timpul antrenamentelor sau competițiilor. În plus, ele sunt fabricate cu materiale foarte durabile, fiind o investiție bună pe termen lung.

Nu neglija dantara, programeaza-te acum la un specialist de la clinica noastra din Bucuresti.