Astfel de probleme apar din cauza schimbărilor care se petrec în ceea ce privește presiunea atmosferică.

Dacă suferi de dureri dentare atunci când apar modificări ale presiunii atmosferice, nu ești singura persoană căreia i se întâmplă. Mulți oameni observă un anumit nivel de disconfort atunci când călătoresc cu avionul sau când fac scufundări. Sinusurile, urechile și dinții sunt organe ale corpului vulnerabile la schimbările de presiune, de aceea starea de disconfort ușor până la moderat poate fi experimentată de multe persoane. În unele cazuri, totuși, disconfortul sever sau cronic poate indica o problemă mai gravă care necesită îngrijiri medicale.

Presiunea atmosferică și durerile de cap

De exemplu, în timpul zborului cu avionul, când presiunea atmosferică este mai mică decât la nivelul solului și în timpul decolării și aterizării, când apar fluctuații semnificative de presiune, pot apărea dureri de măsele, dar și senzația de presiune la nivelul nasului și țiuitul în urechi. Și coborârea în apă adâncă mărește presiunea asupra corpului, ceea ce înseamnă că poți experiementa un disconfort la fel de neplăcut ca și în timpul unei călătorii cu avionul sau a unei asccensiuni pe munte, la altitudini mari.

Și un cer înnorat poate fi asociat cu dureri de cap, din cauza presiunii atmosferice scăzute. La nivelul creierului se produce un dezechilibru, între neurotransmițători. Migrenele cauzate de vreme nu trec cu analgezice.

Barodontalgia

Durerile dentare la unul sau mai mulți dinți pot apărea din senin în timpul zborurilor, condiție cunoscută drept barodontalgia.

Durerile pot apărea din cauza extinderii bulelor de aer prinse dedesubt, în cazul în care ai o plombă. De asemenea, pot fi cauzate de stimularea terminațiilor nervoase în sinusurile maxilare, dar și de stimularea terminațiilor nervoase într-o pulpă dentară cu o inflamație cronică. Cu toate acestea, nu există o dovadă definitivă a cauzelor exacte ale barodontalgiei, iar fenomenul încă nu este bine înțeles.

Dacă ai o carie, atunci te poți aștepta la dureri apărute în timpul unui zbor sau dacă faci scufundări. La adâncime pot să apară chiar și dureri ale articulației maxilarului (cunoscută și ca articulația temporo-mandibulară).

Barotita

O durere puternică în ureche poate fi experimentată atunci când avionul aterizează, din cauza schimbării de presiune care creează un vid în urechea medie.

Barosinuzita

Tot în timpul unui zbor cu avionul poate să apară și barosinuzita, în urma inflamației sinusurilor, în principal a sinusului frontal. Este cauzată de diferența de presiune a aerului, cel în cauză fiind afectat de dureri de cap sau de dureri faciale destul de puternice, în momentul în care avionul se apropie de aterizare. Pot să apară și hemoragii nazale, tot din cauza mucoaselor inflamate. Problema apare mai frecvent la persoanele care zboară cu avionul în timp ce suferă de o răceală. Folosirea unui decongestionant poate ajuta.

Pentru a ușura presiunea în timpul aterizării și decolării și pentru a preveni apariția sindromului de gură

uscată, mestecarea gumei este benefică. Folosirea dopurilor de urechi, atât la decolare, cât și la aterizare, este, de asemenea, o măsură benefică pe care o pot lua cei care zboară cu avionul, pentru prevenirea acestor probleme.