Terapia laser pentru parodontoză

Parodontoza este în majoritatea cazurilor declanșată de un dezechilibru al aparatului masticator, mai exact al componentei mecanice numită și ocluzie defectă ( dezechilibrată) . În situația în care dinții nu calcă corect unii peste alții, masticația de zi cu zi amplifică problema până la situații foarte grave.

Cum se tratează parodontoza?

Tratamentul pentru parodontoză trebuie ales în funcție de fiecare pacient și de stadiul bolii în care se află. Scopul principal al tratamentului este acela de a reduce inflamația gingiilor și de a opri evoluția bolii urmate de stabilizarea aparatului masticator.

Combatem ideea că boala parodontală este ireversibilă, netratabilă și că singurul lucru pe care îl avem de făcut este să extragem toți dinții și să punem implanturi cu dinți ficși pe toată arcada. Această soluție este doar varianta finală și nu este cazul să se aplice pentru majoritatea covârșitoare a pacienților.

Este important de subliniat faptul că recurgerea la implanturi nu rezolvă definitiv situația. Implanturile au și ele un timp de viață limitat, în cel mai bun caz 20 – 30 de ani. Recurgerea la soluția finală ar trebui făcută după vârsta de 50 de ani după ce s-au epuizat toate soluțiile terapeutice care au ca scop păstrarea dinților naturali pe arcade. Chiar și atunci, dacă mai putem menține dinții naturali pe arcade încă 5 sau 10 ani ar trebui să considerăm acest lucru o victorie asupra timpului.

Parodontoza incipientă și o parte din cazurile de parodontoză intermediară pot fi inversate și eliminate complet prin tratament. Versiunea severă presupune stabilizarea și oprirea evoluției bolii, dar în același timp se obține o relaxare a simptomelor, eventual chiar revenirea de la stadiul sever la stadiul intermediar și stabilizarea situației în acea configurație. Acest lucru se realizează prin metode neinvazive, non-chirurgicale. În momentul în care soluțiile non-invazive nu mai sunt suficient se recurge la soluții de tip chirurgical.

Când trebuie să mergi la control pentru depistarea parodontozei?

Depistarea bolii parodontale nu ar trebui să reprezinte o dificultate. În general persoanele care nu merg la dentist pentru igienizarea profesională periodică sunt cei mai expuși situației. Și asta pentru că încărcarea bacteriană a gingiei reprezintă cel mai des întâlnit factor favorizant de apariție al bolii parodontale. Este important sa nu se ajungă la specialistul parodontolog în ultimele stadii, atunci când nu se mai pot aplica decât soluții complexe, dureroase și costisitoare.

Pentru cei care frecventează regulat dentistul este important să respecte recomandarea de a merge la parodontolog imediat ce igienistul sau dentistul generalist constată necesitatea. De asemenea dacă se observă sângerare constantă în timpul periajului dentar trebuie să mergem imediat la dentist pentru detectarea problemei care a generat inflamația gingiilor.

Vizita la medicul specialist parodontolog are scopul de a depista o eventuală manifestare a bolii parodontale. Pentru o diagnosticare corectă este necesar un consult inițial și efectuarea investigațiilor radiologice. Stabilirea unui diagnostic corect în faza inițială este un element esențial în definirea planului de tratament corect, în formularea obiectivelor pe termen lung și în prelungirea timpului în care calitatea vieții să nu fie afectată de lipsa dinților.

Ai simptome? Vino să afli dacă trebuie să te tratezi

Ce tipuri de tratamente pentru parodontoză există?

Tratamente non-invazive

Tratamentele non-invazive sunt cele de natură ne-chirurgicală asta înseamnă deci că nu avem de a face cu bisturiul.

 • Chiuretajul subgingival în câmp închis. În acest caz  igienizarea sub-gingivală se face pătrunzând cu instrumentele specifice pe lângă rădăcina dinților. Acesta este tratamentul tradițional pentru stadiile incipiente spre medii ale bolii parodontale
 • Terapia cu laser. Aceasta a căpătat prevalență în ultima vreme datorită ieftinirii tehnologiei laser și a studiilor efectelor luminii laser de diverse frecvențe și intensități asupra țesuturilor biologice, în speța noastră în zona parodontală. Astfel lumina laser poate dezinfecta zona afectată, stimulează vindecarea iar în cazul în care este totuși nevoie de tăiere a țesutului moale, acest lucru se face fără sângerare. Pe lângă un tratament mecanic ( detartraj sau chiuretaj în câmp închis ) al rădăcinilor, prin terapia cu laser se produce bio-stimularea țesuturilor moi din vecinătatea rădăcinilor dar și  distrugerea bacteriilor aflate subgingival, bacterii care de-a lungul timpului produc și elimina toxine în spațiul parodontal. Aceste toxine pornesc și întrețin procesul de resorbție ( topire) a osului din jurul rădăcinilor dinților, proces care deseori este ireversibil.Un alt avantaj foarte apreciat de către pacienți privind terapia cu laser a bolii parodontale este reprezentat de vindecarea însoțită de retracții gingivale minime comparativ cu celelalte tipuri de tratament. Retracția gingivală este un semn pozitiv de vindecare al țesuturilor moi din jurul dinților, cu cât punga parodontală este mai mică cu atât retracția este mai insignifiantă. Orice tratament parodontal produce un grad de retracție gingivală direct proporțional ( excepție face stadiul incipient) cu adâncimea pungilor parodontale și cu gradul de invazivitate al tratamentului.

Tratamentele invazive

În stadiile severe ale bolii parodontale se apelează la tratamente invazive, de natură chirurgicală.

 • Chiuretajul în câmp deschis. Denumirea sugerează o intervenție chirurgicală de taiere și decolare a gingiei de pe os urmată de efectuarea curățirii zonei afectate iar la final coaserea gingiei înapoi pe poziție. Procedura este mai puțin dureroasă și complicată decât sună. În maxim 10 zile țesutul este cicatrizat complet și dispare orice senzație neplăcute.
 • Chirurgia reconstrucției oaselor maxilare. Aceasta se aplică atunci când boala parodontală a produs deja defecte ale oaselor și este necesară reconstrucția acestuia în vederea aplicării tratamentului cu implanturi dentare.
 • Extracții dentare. Dinții care nu mai pot fi menținuți pe arcadă fără pericol de infecții sau care nu mai pot fi folosiți la masticație trebuie eliminați prin extracție. Dacă în zonă se preconizează tratament cu implanturi dentare este posibilă folosirea de substanțe de regenerare osoasă în alveola dintelui extras.
 • Grefe gingivale. Acolo unde scăderea nivelului gingiei de pe rădăcina dintelui prezintă un pericol mare de apariție a cariilor la rădăcină, carii care pot compromite rapid dintele respectiv, este posibilă utilizarea grefei gingivale. Procedura presupune recoltarea de gingie din cerul gurii și coaserea ei pe poziția dorită. Plaga din cerul gurii se acoperă cu un plasture special până la refacerea țesutului, proces care durează maxim 10 zile.
 • Implantul dentar. Aceasta este ultima soluție pentru boala parodontală. După ce toți dinții sunt extrași și infecția eliminată se poate recurge la implanturi dentare, în condițiile în care osul maxilar este suficient de voluminos ca să le poate primi și păstra. Ulterior montării dinților artificiali pacientul trebuie să respecte protocolul de întreținere a lucrării dentare pentru asigurarea unei durate mari de viață a tratamentului. În caz contrar pacientul se expune rapid la o boală similară cu parodontoza numită peri-implantită, în care fenomenul de degenerare a osului susținut de populația bacteriană care pătrunde pe lângă implant duce la pierderea implanturilor și a volumului de os la fel ca și în cazul parodontozei.

Tratamentul ultimului stadiu al parodontozei constă în două etape importante:

 1. La început se stabilizează situația prin extracții și tratamente care să înlăture infecțiile și inflamația gingiei.
 2. Ulterior se asigură suportul de os prin reconstrucții, dacă acestea sunt necesare, și se efectuează inserarea implanturilor dentare. Etapa de reconstrucție prin lucrări protetice sau implanturi se face doar după ce se constată oprirea în evoluție a bolii și stabilizarea țesutului gingival, astfel putând să ne asigurăm și de reușita pe termen lung al etapei de reconstrucție.

Care este conceptul terapiei cu diodă laser pentru parodontoză?

Tratamentul non-invaziv al bolii parodontale se bazează pe colaborarea dintre pacient și medic. Ceea ce face medicul are o pondere aproape de 50% în reușita tratamentului, pacientul trebuie să contribuie în egală măsură la efortul comun de rezolvare a problemei.

Pentru acest lucru programul PerioPackLaser de la IVORY conține următoarele:

 1. Instrucțiuni verbale și scrise precise pe care pacientul trebuie să le urmeze cu strictețe în fiecare zi în vederea menținerii unei igiene orale corecte. Asta înseamnă un protocol de igiena orală cu etape bine definite și demonstrate ca eficiență. Pacientul parcurge acest protocol zilnic dimineața și seara, fără a fi nevoie de timpi suplimentari și exagerați de lungi, accentul punându-se pe eficiență și randament, nu pe frecvența crescută. Specialistul exemplifică fiecare etapă împreună cu pacientul pentru a se asigura de înțelegerea rolului fiecărei etape în vederea schimbării obiceiurilor vicioase din timpul igienei orale zilnice.
 2. Controale și recapitulări periodice cu pacientul în prima lună pentru asigurarea nivelului necesar de abilitate în igienizarea zilnică
 3. Recomandări precise de produse de igienă orală, care să ușureze rutina pe care pacientul trebuie să o urmeze zilnic. Din când în când IVORY va oferi și cadouri sub formă de reduceri de la partenerii comerciali pentru periuțe electrice, dușuri bucale sau consumabile pentru igiena orală chiar dacă pacientul se află doar în urmărire post-tratament.
 4. Monitorizare precisă a rezultatelor obținute în urma tratamentului, la intervale regulate de timp, cu intervenții mici de igienizare a zonelor problematice, pentru a asigura menținerea lor pe durată îndelungată. Monitorizare periodică a pungilor parodontale pentru a putea depista precoce un eventual regres și pentru a putea interveni dacă este cazul.

În primul an trebuie făcute controale și igienizări din 3 în 3 luni după terminarea planului inițial de tratament.

Care este oferta IVORY pentru tratamentul cu laser a parodontozei?

Începând cu anul 2019 IVORY vă oferă acest pachet complet de tratament sub denumirea PerioPackLaser la prețul de lansare de numai 2500 lei.

Suma se plătește fracționat la fiecare ședință, pe întreaga durată a tratamentului de 30 zile

Terapia se desfășoară pe parcursul unei luni în cadrul a 4 ședințe, la interval de 7 maxim 10 zile între ele. Prețul pachetului de terapie laser care durează o lună și are ca obiectiv stabilizarea și inversarea simptomelor la un stadiu anterior al bolii (există chiar și posibilitatea eliminării acesteia) costă foarte puțin comparativ cu alternativele chirurgicale.

Pe moment tratamentul este disponibil în clinica IVORY Lakeview, din București.

Avantajele terapiei parodontale cu laser:

 • Traumatism minim asupra țesuturilor gingivale moi
 • Vindecare accelerată
 • Bio-stimularea țesutului gingival din jurul rădăcinilor
 • Cauterizarea ulcerațiilor din punga parodontală care produc sângerare
 • Stimulare formare colagen, necesar refacerii atașamentului gingiei de suprafața radiculară
 • Distrugerea bacteriilor sub-gingivale și dezinfecția pungilor parodontale
 • Scade adeziunea tartrului de rădăcina dinților, favorizând îndepărtarea acestuia
 • Posibilitatea modificării parametrilor de putere pentru a individualiza tratamentul în funcție de fiecare caz
 • Retracții gingivale minime în timpul vindecării. Orice țesut moale ( gingie) suferă un proces de contracție în timpul vindecării. Datorită gradului minim de invazivitate în combinație cu efectul de bio-stimulare, retracția gingivala percepută de pacient este minimă comparativ cu celelalte metode de tratament al bolii parodontale.
 • Efecte benefice vizibile încă din prima săptămână

Tratamentul cu laser al bolii parodontale este un adjuvant integrat într-un protocol iar folosirea acestuia în lipsa unei curățări mecanice a rădăcinilor și a unei igiene orale corespunzătoare, nu permite obținerea și menținerea rezultatelor pe termen lung.

Îndepărtarea depozitelor de tartru aflate subgingival pe rădăcina dinților este obligatorie, deoarece detartrajul efectuat exclusiv supra-gingival ( tartrul vizibil de pe dinți ) nu îndepărtează cauza apariției problemelor parodontale.

Din acesta cauza întâlnim foarte des pacienți care, deși au efectuat o profilaxie recent, încă au sângerări gingivale și fenomene inflamatorii ale țesutului gingival, toate acestea deoarece nu s-a îndepărtat tartrul subgingival.

Detartrajul subgingival poate sa producă sensibilitate în timpul manoperei, sensibilitate direct proporționala cu adâncimea pungilor parodontale. De aceea în multe cazuri este necesară anestezia locală, atât pentru a oferi confort pacientului pe durata manoperei cât și pentru obținerea îndepărtării în totalitate a depunerilor de tartru, rezultat care primează în fața disconfortului creat de anestezia locală.

Pachetul conține detartraj subgingival dar nu conține chiuretaj mecanic în câmp închis. Pentru majoritatea pacienților terapia cu laser poate inlocui 100% necesitatea de chiuretare mecanica, însă în cazurile mai complicate medicul poate recomanda un plan de tratament alternativ care să se bazez pe chiuretaj mecanic în câmp închis urmat de terapia laser. Acesta este un protocol diferit care va fi explicat de medic atunci când este necesar și se va proceda mai departe de comun acord cu pacientul.

Chiar și așa, încă nu vorbim despre tehnici invazive, chirurgicale, ci doar despre o abordare mai complexa a tratamentului parodontal nechirurgical.

Dacă vrei să beneficiezi de această tehnologie revoluționară contactează-ne prin oricare din aceste 4 metode rapide

dacă ești decis să vii la consultație

1

Programare online

dacă mai vrei informații

2

Intră pe chat prin Messenger

3

Sună acum!

dacă vrei să te sunăm noi

4

Completează numărul tău de telefon și te sunăm cel târziu în următoarea zi lucrătoare

[amp-optin id= 104003 ]

Ce se petrece dacă ai un dinte lipsă și nu faci nimic?

 • image-1

  1. PIERDEREA DINTELUI

  Ai suferit o extracție? Ai 1 dinte lipsă! Revii de la etapa 2? Ai 2 dinți lipsă! Revii de la etapele 4 sau 5? Ai 4 dinți lipsă! Orice dinte lipsă pornește un nou ciclu de distrucție!

  DIN PRIMUL MOMENT, CEL MAI BUN TRATAMENT ESTE SĂ ÎNLOCUIEȘTI DINTELE LIPSĂ 
 • image-1

  2. SUPRAERUPȚIA

  Dintele opus va ieși treptat în gură nemaifiind oprit de dintele care lipsește. Rădăcina sa va fi expusă și se va caria de aproape 7 ori mai repede!

  ODATĂ COMPROMIS, ȘI ACEST DINTE TREBUIE EXTRAS.
 • image-1

  3. MIGRAREA ȘI ÎNCLINAREA DINȚILOR ÎNVECINAȚI

  Migrarea și înclinarea dintilor adiacenți golului începe imediat!

  SALVAREA DINȚILOR MIGRAȚI PRESUPUNE TRATAMENT ORTODONTIC ȘI INSERAREA UNUI IMPLANT DENTAR ÎN LOCUL GOL.
 • image-1

  4. FORMAREA PUNGILOR PARODONTALE

  Din cauza poziției nenaturale a dinților înclinați, sub ei se vor forma pungi parodontale.

  ESTE NECESAR TRATAMENT PENTRU PARODONTOZĂ, APOI ORTODONTIC ȘI ÎN FINAL IMPLANT DENTAR. CEL MAI ADESEA, DINȚII PARODON
 • image-1

  5. PIERDEREA OSULUI

  Netratate, pungile parodontale vor slăbi structura osului și acesta se va resorbi.

  DINȚII VOR TREBUI EXTRAȘI FĂRĂ VREO ȘANSĂ DE A MAI FI SALVAȚI. OSUL VA TREBUI RECONSTRUIT CA SĂ POATĂ ACCEPTA UN IMPLANT DENTAR.
Nu mai aștepta, hai să înlocuiești dintele lipsă

Cele trei stadii ale bolii parodontale generalizate și problemele localizate

Stadiul incipient generalizat

În stadiul incipient boala parodontală se manifestă prin inflamația gingiilor și implicit putem remarca semne clare precum:

 • sângerare la periaj sau în procesul de masticație
 • modificarea culorii gingiei, aceasta devenind mai închisă

Stadiul intermediar generalizat

În stadiul intermediar boala parodontală se manifestă prin apariția pungilor parodontale, retracția moderată a gingiei de pe dinți și pierderea papilelor interdentare. Pungile parodontale au o adâncime de cel mult 5mm.

Stadiul sever generalizat

În stadiul sever pungile parodontale depășesc 5mm, apare resorbția osului maxilar și expunerea rădăcinilor dinților, mobilitatea acestora  crește și poate să se ajungă la pierderea lor în lipsa unui tratament de specialitate.

Probleme localizate

Problemele parodontale localizate apar cel mai des de la lipsa îndelungată a unui dinte. Înclinația dinților alăturați și forțele masticatorii care se descarcă nenatural prin rădăcini formează automat pungi parodontale. Problemele localizate se pot rezolva prin tratamente localizate.

Mai multe informații despre parodontoză

Informații generale

Boala parodontală afectează gingiile și țesuturile de susținere a acestora. Afecțiunea, care afectează în special adulții, poate să ducă, în timp, la pierderea dinților, pentru că osul și țesutul care îi susține se distruge.

Lăsată netratată, parodontoza nu doar că duce la pierderea dinților, dar poate favoriza și apariția altor probleme de sănătate, precum infarctul, astm, artrită reumatoidă. Femeile însărcinate care suferă de parodontoză sunt mai predispuse să nască prematur.

Printre simptomele bolii se numără sângerările gingivale, respirația urât mirositoare, senzație de mâncărimi la nivelul gingiei, inflamarea și înroșirea gingiilor. În stadii avansate, gingia începe să se retragă de pe dinți și apar pungile parodontale. Diagnosticul se pune în urma unui consult stomatologic și a unor radiografii dentare.

Care sunt cauzele apariției parodontozei?

Igiena deficitară a cavității bucale, care duce la formarea plăcii dentare, este una dintre principalele cauze ale bolii parodontale. Alți factori care duc la apariția acestei afecțiuni sunt fumatul, stresul, un sistem imunitar scăzut.

Unele afecțiuni, precum leucemia, gingivita, anemia, infecția cu virusul imuno-deficienței umane (HIV), cât și diabetul zaharat pot favoriza apariția parodontozei. Și unele schimbări hormonale în organism pot favoriza apariția acestei afecțiuni.

Periajul zilnic al dinților, utilizarea aței dentare și detartrajele regulate, care elimină tartrul, scad simțitor riscurile apariției bolii parodontale.

Care sunt semnele parodontozei?

Într-o primă fază, parodontoza se manifestă sub formă de gingivită, adică se formează o peliculă de placă dentară, care reacționează cu inflamarea gingiilor. Așadar, gingiile tale vor fi ușor umflate. De asemenea, în această etapă gingiile vor sângera la fiecare periaj, însă trebuie să știi cu parodontoza este reversibilă acum. Astfel, dacă mergi la stomatolog, vei primi cele mai bune indicații cu privire la măsurile pe care trebuie să le iei pentru a stopa boala parodontală.

În următoarea etapă a afecțiunii, gingivita netratată evoluează într-o parodontită. Această boală parodontală este detectată, de cele mai multe ori, la vârsta de 40-50 de ani, când tratarea ei devine dificilă. Nu aștepta să ajungi la această vârstă pentru a descoperi că ai parodontoză! Pacienții cu o igienă dentară riguroasă ar trebui să ia măsuri de precauție pentru a preveni transformarea gingivitei în parodontită.

Celelalte semne care trădează parodontoza sunt:

 1. respirația urât mirositoare
 2. depunerile de tartru la baza dinților
 3. retragerea gingiei de pe dinți
 4. schimbarea de poziție a dinților
 5. senzația de dinte mai lung
 6. mobilitatea dentară
 7. formarea de pungi parodontale

Metode de tratament

Tratamentul indicat de medicul stomatolog urmărește încetinirea evoluției bolii. În fază incipientă, se poate recurge la netezire radiculară, la aplicarea de soluții antiinflamatoare sau de gel care conține antibiotic, pentru reducerea pungilor parodontale. De asemenea, poate fi nevoie și de administrarea de antibiotice orale, dacă există și o infecție.

În stadiile avansate ale bolii, medicul stomatolog poate să recurgă la tratamentul chirurgical. Acesta poate să recurgă la operații cu lambou (incizii la nivelul gingiei), pentru a îndepărta tartrul și infecția, la grefe de os și de țesut.

Reguli de igienă orală în cazul pacienților cu parodontoză

 • mersul la dentist la fiecare șase luni, pentru controalele periodice
 • alimentație bogată în fructele și legume crude
 • utilizarea zilnică a apei de gură, pentru îndepărtarea bacteriilor din cavitatea bucală
 • periajul dinților de cel puțin două ori pe zi sau după fiecare masă și după fiecare gustare
 • este indicat să te obișnuiești să folosești ața dentară, pentru o curățare cât mai bună a cavității bucale
 • detartrajul este, de asemenea, recomandat, la aproximativ trei luni de zile
 • spălarea dinților cu o periuță cu peri moi, care trebuie schimbată o dată la trei-patru luni

Cum se previne parodontoza?

prevenția parodontozei

Sunt trei metode simple prin care poți preveni dezvoltarea parodontozei, așa că nu mai pierde timpul să pune-le în aplicare chiar de astăzi, deoarece dinții naturali nu mai pot fi recuperați odată ce sunt afectați de bolile parodontale, iar costurile pentru mascarea imperfecțiunilor cresc pe măsură ce timpul trece fără să iei măsuri.

Igiena orală

Dacă vrei să-ți salvezi dinții naturali și să previi parodontoza, este esențial să ai o igienă orală corectă. Ce înseamnă igiena corectă? Înseamnă:

Periajul dinților de două ori pe zi (dimineața și seara)

Acesta trebuie făcut cu o periuță cu peri naturali, deoarece este mai flexibilă și mai blândă cu gingiile.

Periuța trebuie schimbată la fiecare 2-4 luni sau imediat ce se deteriorează. De asemenea, pasta de dinți ar trebui să conțină ingrediente naturale de cea mai bună calitate, cum ar fi argila, propolisul și uleiurile volatile cu proprietăți antiseptice și antibacteriene. Este recomandat să folosești o periuță electrică, deoarece mișcările circulare și constante sunt mult mai eficiente în curățarea corectă a dinților.

Folosirea aței dentare

Ața dentară curăță zonele strâmte dintre dinți, unde perii periuței nu ajung, iar tartrul și bacteriile se dezvoltă în voie. Poți folosi și peria interdentară, care curăță spațiile dintre dinți, mai ales de sub lucrările protetice care acumulează resturi alimentare.

Folosirea apei de gură după fiecare masă

Apa de gură reîmprospătează respirația și îndepărtează resturile alimentare de pe dinți după fiecare masă.

Vizitele la stomatolog

airflow pentru prevenirea parodontozei

Prevenirea parodontozei nu se poate face fără vizite regulate la medicul dentist. Este indicat să optezi pentru îndepărtarea profesională a tartrului și a plăcii bacteriene prin detartraj cu ultrasunete, aplicarea airflowului și periaj periodic. La nevoie, poți recurge și la aplicații antiinflamatoare pentru gingii.

Alimentația

Nu în ultimul rând, prevenirea parodontozei se face printr-o alimentație echilibrată. Alimentele care conțin vitamina A și C sunt excelente pentru prevenirea parodontopatiei, însă nu același lucru se poate spune și despre alimentele rafinate, bogate în zaharuri și făinoase. Produsele din urmă favorizează dezvoltarea bacteriilor și a bolilor parodontale.

Ce implicații are boala parodontală în sănătatea generală a organismului?

Bolile parodontale influențează categoric sănătatea generală a organismului, deși la prima vedere ai putea spune că nu găsești nicio legătură între afecțiunile dentare și cele depistate în alte zone ale corpului tău. În același timp anumite boli generale pot să faciliteze apariția parodontozei.

Factori de risc legați de sănătate

Există persoane care sunt mai predispuse la boala parodontală decât altele și prin prisma altor boli sau afecțiuni de care suferă, independente de dantură:

 1. tulburările endocrine și ale sistemului nervos;
 2. predispozițiile ereditare (istoric familial de parodontoza);
 3. diabetul zaharat;
 4. bolile reumatice;
 5. infecția cu HIV;
 6. afecțiunile sistemului imunitar.

Boli care pot fi induse pe fondul parodontozei

Un studiu realizat recent de o echipă formată din 70 de experți de la Academia Americană de Parodontologie (AAP) și Federația Europeană de Parodontologie (FEP) arată că bolile parodontale sunt foarte periculoase pentru organism, deoarece cresc riscul declanșării unor boli precum:

 • diabet
 • boli cardiovasculare
 • complicații în sarcină
 • afecțiuni respiratorii
 • disfuncții erectile
 • cancer
 • afecțiuni renale cronice
 • artrită reumatoidă
 • sindrom metabolic (hipertensiune arterială, obezitate, rezistență la insulină)

Boli ale inimii

Riscul declanșării bolilor inimii poate fi favorizat și de parodontoză, întrucât bacteriile din cavitatea bucală pot pătrunde în sânge prin leziunile țesutului parodontal. Odată intrate în sânge, ele pot contribui la formarea plăcilor ateromatoase, care la rândul lor pot produce înfundarea arterelor și declanșarea aritmiei, hipertensiunii, cardiomiopatiei ischemice, infarctului sau insuficienței cardiace.

Diabetul

Pacienții care au o parodontoză moderată sau severă au șanse mai mari să-și declanșeze diabetul sau să sufere o agravare a acestei boli. Motivul: bolile parodontale dereglează nivelul zahărului din sânge.

Persoanele care suferă de boli parodontale sunt de 4 ori mai predispuse să aibă diabet, întrucât parodontoza este asociată și cu rezistența la insulină.

Informarea medicilor

Având în vedere faptul că există o relație strânsă între bolile parodontale și celelalte afecțiuni ale organismului, este recomandat să-ți faci un set complet de analize și să mergi la un control stomatologic. Dacă medicii îți spun că ești predispus la anumite afecțiuni, dentistul trebuie să știe acest lucru. De asemenea, dacă dentistul îți spune că suferi de parodontoză, este important să comunici acest lucru și celorlalți medici, pentru a putea primi cele mai potrivite tratamente.

Recesia gingivală

Recesia gingivală este un tip de boală parodontală care este adesea confundată cu retracția gingiei, însă este mult mai mult decât atât, deoarece reprezintă destrucția țesuturilor de suport și micșorarea susținerii osoase a dinților. Diagnosticarea recesiei gingivale este esențială pentru a putea înfrâna retracția, însă diagnosticul vine abia după ce exisă o destrucție importantă, de 2-4 mm.

Există două tipuri de recesii gingivale. Primul tip apare cel mai frecvent la pacienții cu o igienă orală bună, dar care își periază dinții prea agresiv. Cel de-al doilea tip este cauzat de o parodontoză netratată, care duce la pierderea masivă a suportului osos.

Când să mergi la medic

Boala parodontală transmite, așa cum ai putut afla deja, o mulțime de semnale de avertizare cu privire la sănătatea dinților. Printre acestea se numără sângerarea gingivală, dar și retracția gingiei, respectiv recesia gingivală.

Este bine să te prezinți la medicul tău dentist imediat ce observi că gingia se retrage și îți dezvăluie rădăcina, când aspectul estetic al danturii suferă schimbări negative sau când simți o sensibilitate la nivelul dinților și al gingiei.

Factori favorizanți ai recesiei gingivale

Factorii care favorizează dezvoltarea parodontozei și a recesiei gingivale sunt multipli și ar trebui să-i cunoști pentru a-ți da seama dacă ești predispus la boli parodontale sau dacă deja ar trebui să iei măsuri pentru tratarea lor:

 • depunerile de tartru la baza dinților
 • inflamația gingivală
 • periajul agresiv
 • traumele ocluzale și scalingul parodontal
 • piercing-urile din buze sau limbă
 • fumatul
 • tratamentul ortodontic

La acești factori favorizanți ai bolii parodontale și recesiei gingivale se pot adăugă și factori predispozanți, care duc la distrucția osoasă. Este vorba despre:

 • morfologia dinților
 • malpoziția dinților
 • gingia hiperkeratinizată
 • frenul inserat prea sus

Punga parodontală

Unul dintre principalele semne ale unei afecțiuni gingivale o reprezintă pungile parodontale. Acestea se formează fie la nivelul parodonțiului dentar fie sunt adâncituri sub forma unui buzunar, între dinte și mucoasă.

Aceste buzunare oferă un mediu ideal pentru bacterii și mai pot conține și tartru sau placă dentară. Inflamația este prezentă la nivelul acestora. Stadiul incipient al bolii gingivale se numește gingivită, putând fi tratată printr-o igienă orală riguroasă și curățări profesionale ale dinților. Lăsată netratată, poate progresa în parodontită. Parodontita cauzează deteriorarea țesuturilor din jurul dinților, incluzând oasele, ligamentele parodontale și țesuturile gingiilor.

Cum se verifică sănătatea gingiilor

Pentru a monitoriza starea de sănătate a gingiilor, medicul dentist utilizează un instrument special numit sondă parodontală. Dentistul introduce ușor sonda între dinte și gingie, apoi măsoară distanța de la vârful gingiei până la partea inferioară a buzunarului. O distanță de la 1 la 3 mm indică gingii sănătoase, o distanță între 3 și 5 mm poate indica boală gingivală, în timp ce distanța cuprinsă între 5 mm și 12 mm arată prezența pungilor parodontale.

Tratamentul pungilor parodontale

Deoarece fiecare pungă parodontala este diferită, recomandările specifice de tratament vor depinde de profunzimea și forma buzunarului și dacă inflamația se limitează la țesutul gingival sau dacă este și la nivelul osului.

Îndepărtarea bacteriilor și a tartrului este primul pas în tratament. În cazul gingiilor inflamate, fără pierderi osoase, se recomandă o curățare profesională pentru a elimina cauzele inflamației, dar și o schemă îmbunătățită de îngrijire orală la domiciliu.

Dacă este prezentă o boală parodontală mai severă, poate fi recomandată o procedură profundă de curățare. Uneori, antibioticele pot fi utilizate pentru a reduce inflamația.

Parodontita apicală acută

Parodontita apicală acută este o complicație dentară care trebuie tratată cât mai repede. De obicei, ea are o simptomatologie dureroasă, astfel că vrei, nu vrei, trebuie să ajungi pe scaunul unui medic dentist.

Te întrebi ce înseamnă parodontită apicală acută? Această afecțiune nu este altceva decât o inflamație a parodonțiului apical, cauzată de o inflamație a pulpei dentare, fie că este vorba despre pulpită, fie că este vorba despre gangrenă.

Cauze favorizante

Parodontita apicală acută este o consecință a unui întreg lanț de evenimente care se petrec în cavitatea bucală, începând cu depunere plăcii bacteriene pe smalțul dinților și apariția cariilor, până la erodarea dintelui și inflamarea pulpei. Dacă inflamația nu este tratată, bacteriile își fac loc mai adânc în miezul dintelui, ajungând să provoace infecția canalelor radiculare până la apex (vârful rădăcinii).

Așadar, mediul septic, drenarea pulpei prin apex și anatomia osului alveolar sunt doar câteva dintre cauzele care favorizează parodontita apicală acută.

Tipuri de parodontită apicală acută

Parodontitele apicale acute pot fi hiperemice, seroase sau purulente.

Parodontita hiperemică este prima etapă a inflamației apicale. În acest stadiu, simptomele trec de multe ori nesesizate. Afecțiunea este cauzată de flora aerobă, dar și de bruxism sau aparate dentare necorespunzătoare.

Parodontita apicală acută seroasă este etapa următoare a afecțiunii. De această dată, durerile dentare sunt iradiante și pot apărea brusc sau progresiv. Chiar și mișcările bruște ale capului pot da dureri în zona dintelui bolnav, iar la strângerile de dinți durerea se amplifică și mai mult. În general, simpla administrare a unui analgezic nu va face ca durerea să dispară complet.

Tratament

Parodontita apicală acută două etape majore de tratament. Se începe cu eliminarea cauzei inflamației, apoi se continuă cu crearea unei căi de drenaj (drenaj endodontic, incizie muco-periostală, osteotomie transmaxilară sau extracție). În funcție de tipul parodontitei acute, medicul recurge la aplicarea unor diferite tehnici de tratament.

Când devine contagioasă parodontoza?

igiena orala in familie

Ca multe alte boli infecțioase, parodontita poate fi transmisă de la o persoană la alta. Cavitatea orală are până la 500 de tipuri de bacterii și agenți patogeni care cauzează infecția. Aceasta poate fi transmisă prin sărut. Transmiterea bolii are loc însă, numai în cazul în care receptorul suferă de scăderea imunității sau în momentul în care se află sub tratament parodontal. Contaminarea poate fi produsă prin sărutări constante, de lună durată și nu prin sărutări ocazionale.

Unele studii, cum ar fi studiul “Infecțiile parodontale în cuplu: clinice, microbiologice și molecular biologice“ efectuat de Birgitta Von Troil-Lindén, la Universitatea din Helsinki (Finlanda), a demonstrat că oamenii care trăiesc de ani de zile cu o persoană care suferă de parodontită au o probabilitate mai mare de a dezvolta aceasta afecțiune, cu până la 30%.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să eviți să-și săruți partenerul de cuplu dacă suferă de parodontită, ci doar să-ți iei anumite măsuri de protecție. Vizitarea medicului dentist de două ori pe an și utilizarea unei paste de dinți adecvate, împreună cu o apă de gură de calitate pot ține boala la distanță.
Factori de risc

Potrivit studiilor efectuate de-a lungul anilor s-a descoperit că parodontita afectează în special persoanele cu vârsta de peste 35 de ani. Sunt predispuse să sufere de parodontită în special persoanele care fumează (în plus, tutunul scade efectul anumitor tratamente medicamentoase locale), persoanele care suferă de modificări hormonale (femei însărcinate sau femei aflate la menopauză) și persoanele care suferă de diverse boli precum diabet, cancer, SIDA, etc.

În plus, trebuie să știi că există anumiți factori care te predispun la dezvoltarea acestei afecțiuni. Printre cei mai frecvenți enumerăm: fumatul, vârsta înaintată, malnutriția, stresul, igiena precară sau consumul excesiv de alcool.

De asemenea, anumite tratamente medicamentoase contribuie la apariția parodontitei prin reducerea fluxului de salivă.

Combaterea bolii parodontale cu probiotice

medicamentele si parodontoza

Parodontoza, boala care îți afectează dinții, gingiile și aspectul fizic ar putea avea în viitorul apropiat un dușman de temut. Este vorba despre bomboanele care conțin bacterii benefice. Deși nu sună deloc apetisant și ai putea fi dezgustat de gândul că ai putea mânca bomboane cu bacterii, acestea ar putea diminua cazurile de boli parodontale.

O companie germană este aproape de a scoate pe piață un sortiment inedit de dropsuri pentru copii și adulți. Bomboanele în cauză conțin bacterii benefice pentru organism, adică probiotice de tip lactobacillus paracasei care pot curăța cavitatea bucală, împiedicând depunerea tartrului.

Bacteriile benefice pentru prevenirea parodontozei

O dantură sănătoasă la vârsta adultă trebuie să fie îngrijită încă din copilărie, dar din propria ta experiență știi că niciun copil nu se gândește la sănătatea dinților când are la dispoziție sute de sortimente de dulciuri.

Consumul frecvent de dulciuri rafinate duce la acumularea zahărului în cavitatea bucală. Aici, el fermentează și se transformă într-un acid care, ușor, ușor, erodează dinții și duce la formarea cariilor.

La fel de adevărat este și faptul că dulciurile favorizează depunerea de tartru pe dinți, mai ales dacă periajul este realizat în mod necorespunzător. O depunere mică de tartru nu este altceva decât un sediment de placă bacteriană. Printre cele mai periculoase bacterii din gura ta se numără și streptococcus mutans, care grăbește stricarea dinților.

Placa bacteriană se va mări constant, iar în lipsa unui detartraj, va duce la apariția bolilor parodontale, adică la gingivită, parodontită, retracție gingivală și, în final, căderea dinților.

Bomboanele cu bacterii benefice au rolul de a preveni parodontoza. Atunci când sunt supte, probioticele sunt eliberate în salivă, iar de aici ajung pe suprafața dinților, unde formează o peliculă protectoare și împiedică bacteriile rele să se depună pe smalț. Mai mult, când saliva este înghițită, odată cu ea este eliminată și o parte din bacteriile nocive.

Scăderea incidenței bolilor parodontale

În lipsa bacteriilor dăunătoare, dinții tăi au șanse mai mari să rămână sănătoși, deoarece scade riscul de boli parodontale.

Compania germana Organobalance GMBH, responsabilă pentru producerea bomboanelor cu bacterii benefice, a realizat un studiu pe 60 de adulți, împărțiți în două grupuri. Primul grup a consumat 5 dropsuri cu probiotice, în timp ce al doilea a consumat 5 dropsuri obișnuite timp de o zi. Între bomboane nu a existat nicio diferență de gust.

Publicat în revista Probiotics and Antimicrobial Proteins, studiul arată că 75% dintre persoanele care au consumat bomboane cu bacterii benefice au avut un nivel mai mic de bacterii streptococcus mutans în cavitatea bucală și au șanse mai mici să sufere de parodontoză.

Sigur, bolile parodontale nu vor fi eliminate definitiv, deoarece sunt mult mai mulți factori care le favorizează, însă bomboanele cu bacterii bune ar putea duce în viitor la scăderea numărului de afecțiuni ale parodonțiului.

[ultimate_author_box]