PARODONTOZĂ și nu ai aflat de la nimeni până acum!
ÎN ACEASTĂ PAGINĂ VEI GĂSI RĂSPUNSURI LAURMĂTOARELE ÎNTREBĂRI:
- 1De ce sângerez atunci când mă spăl pe dinți?
- 3Ce este parodontoza și care sunt simptomele ei?
- 2Mituri și adevăruri despre parodontoză
- 4Tratamentul parodontozei este posibil?

PIERDEREA DINȚILOR ȘI A OSULUI
Netratate, pungile parodontale vor slăbi structura osului și acesta se va resorbi.
DINȚII VOR TREBUI EXTRAȘI FĂRĂ ȘANSA DE A MAI FI SALVAȚI. OSUL VA TREBUI OPERAT SUPLIMENTAR CA SĂ POATĂ ACCEPTA UN DINTE ARTIFICIAL

DINȚII DEVIN MOBILI
Din cauza poziției nenaturale a dinților înclinați, sub ei se vor forma pungi parodontale.
ESTE NECESAR TRATAMENT PENTRU PARODONTOZĂ, APOI ORTODONTIC ȘI ÎN FINAL DINTE ARTIFICIAL. CEL MAI ADESEA, DINȚII PARODONTOTICI SE EXTRAG.

SÂNGERAREA GINGIILOR
Sângerarea gingivală se întâlnește la peste 90% din populație. Aceasta poate fi periodică sau permanentă. Sângerările periodice sau care nu dispar trebuie să ne îngrijoreze.
SÂNGERĂRILE SUNT IMPORTANTE PENTRU CĂ POT FI SEMNE PRECURSOARE A UNEI BOLI DE PARODONȚIU.

TUMEFIEREA GINGIILOR
O gingie tumefiată se recunoaște după culoarea roz deschis, textura punctată, fermitate mărită. Aceasta nu prezintă ulcerații sau fisuri.
DACĂ AVEM GINGII TUMEFIATE VIZITA LA MEDIC DEVINE URGENTĂ.

RESPIRAȚIE URÂT MIROSITOARE
Bacteriile dezvoltate în lipsa igienei orale corecte pot conduce la afecțiuni gingivale.
BOALA PARODONTALĂ ESTE ÎN PLIN „AVÂNT”! MERGEȚI URGENT LA MEDIC!
DACĂ SÂNGEREZI LA PERIAJ ȘI NU FACI NIMIC,MAI DEVREME SAU MAI TÂRZIU îți poți pierde toți dinții din gură!
cum se trateazăPARODONTOZA
tratamente
beneficii
și
- Boala este reversibilă >98%
- Costurile < 2% față de cele din stadiul 5
- Instructaj igienă orală
- Detartraj și periaj profesional
- Monitorizare
stadiul 1SÂNGERARE
- Boala este reversibilă >85%
- Costurile < 5% față de cele din stadiul 5
- Tratament medicamentos local
stadiul 2TUMEFIERE
- Boala este reversibilă >60%
- Șansa de stagnare a bolii >95%
- Costurile < 10% față de cele din stadiul 5
- Chiuretaj subgingival
- Analize microbiologice
- Tratament cu antibiotic (general)
stadiul 3MIROS URÂT
- Șansa de stagnare a bolii >75%
- Regenerare țesuturi
- Costurile < 75% față de cele din stadiul 5
- Observații clinice de durată
- Chirurgie regenerativă
stadiul 4DINȚI MOBILI
- Șansa de stagnare a bolii >50%
- Costurile 100%
- Tratamente chirurgicale cu adiție osoasă
stadiul 5CĂDEREA DINȚILOR
- Refacerea țesutului osos pentru implanturi sau proteze
- Costuri suplimentare cu implanturi și proteze
- Chirurgie
- Implantologie
- Protetică
stadiul 6LIPSĂ TOTALĂ A DINȚILOR
Vizitele regulate la dentist ne țin departe de
boală și de tratamente prea costisitoare
în plus, este bine să ne prezentăm la dentist imediat ce observăm primele simptome, adică imediat ce gingiile noastre sângerează, chiar dacă nu este vorba de parodontoză!
PREVENȚIA E CEA MAI BUNĂ MEDICINĂ în special în cazul parodontozei se impune să nu ajungem vreodată în stadiile ireversibile ale bolii

DIN POPULAȚIA ROMÂNIEI...
SUFERĂ DE PARODONTOZĂ ÎN DIVERSE STADII
Parodontoza evoluează progresiv în timp și cu simptome discrete. Ea apare pe fondul slăbirii sistemului imunitar și la o expunere prelungită la stres.
În România, campaniile de prevenție în sănătatea orală au lipsit sau au fost minimalizate în ultimii 20 de ani și acest lucru se cunoaște în starea de sănătate generală a populației.
Atât lipsa de informare cât și lipsa apetitului de autoinformare în ceea ce privește parodontoza au condus la acest rezultat îngrijorător.

DIN POPULAȚIA GERMANIEI...
SUFERĂ DE PARODONTOZĂ ÎN DIVERSE STADII
Prin contrast, în Germania, mediile de educație și de informare desfășoară campanii bine structurate pentru prevenția bolilor orale, inclusiv a parodontozei, care este o boală cu instalare insidioasă.
Procentul totuși ridicat, de 30% din populație, demonstrează că stilul de alimentație modern este un factor important al apariției acestei boli.

DACĂ ATUNCI CÂND TE SPELI PE MÂINI ȚI-AR CURGE SÂNGE DIN DEGET, CÂT TIMP AI AȘTEPTA?
Gândește-te la următoarele: ai o rană la deget și, atunci când te speli dimineața sau seara, ea se redeschide și sângerează. Cât timp poți neglija această realitate? Trei zile, patru zile? O săptămână? După o lună sunt sigură că te întrebi de ce rana nu se vindecă...
Ar trebui ca și sângerarea gingiilor să fie tratată la fel ca orice altă rană a corpului.
„Da, sângerez în timp ce mă spăl pe dinți, dar asta se petrece de multă vreme și nu am pățit nimic serios.” Am auzit aceasta de foarte multe ori de la pacienții noștri. Lipsa unor simptome evidente îi liniștește și nu ajung niciodată să se îngrijoreze serios. Cu toate acestea, simptomele respective vor sosi garantat și atunci va fi destul de târziu în evoluția bolii parodontale...
În acest caz se aplică dictonul „Prevenirea este mai eficientă decât vindecarea!”

DIN CEI AFECTAȚI DIN ROMÂNIA...
NU AU IDEE CĂ SUFERĂ DE O FORMĂ DE PARODONTOZĂ
Pe lângă faptul că 90% din populație are o formă sau alta de boală parodontală, 95% dintre acești bolnavi nu au idee de pericolul în care se află.
Înțelegem perfect că, în această lume, obiectele sunt supuse degradării. Suntem obișnuiți să mergem periodic la revizie cu autoturismul personal, să-i schimbăm cauciucurile și alte consumabile. Această filozofie sănătoasă nu se aplică însă și propriei persoane. Mersul periodic pentru „revizii”, în special la medicul stomatolog, este necesar!

DIN CEI AFECTAȚI DIN GERMANIA...
NU AU IDEE CĂ SUFERĂ DE O FORMĂ DE PARODONTOZĂ
În Germania, procentul celor care nu știu că au probleme parodontale mai ușoare sau mai grave este mult mai mic.
Iată rezultatul atunci când populația este corect informată și când menținerea sănătății face parte din cultura unui popor timp de zeci de ani.
3 lucruri care pot să meargă rău ȘI CUM SĂ LE EVIȚI
- 1
TRATAMENTE GREȘITE = BANI ARUNCAȚI
În România se practică pe scară largă tratamente de regenerare fără a se proceda mai întâi la eliminarea completă a factorilor infecțioși. Acest gen de abodare nu va produce niciodată rezultate!
Un medic competent va propune completarea unui plan de tratament bine stabilit, care va asigura păstrarea dinților naturali cât mai mult timp posibil. - 2
INTERVENȚII CHIRURGICALE INUTILE
Dacă dentistul tău te trimite la medicul chirurg în loc de parodontolog poți avea neșansa să suferi niște intervenții chirurgicale inutile.
Medicul chirurg se pricepe foarte bine la chirurgie și are rolul său în planul de tratament. În cazul bolnavilor de parodontoză, acest plan trebuie să fie stabilit de un medic specializat în parodontologie. - 3
EȘECUL TRATAMENTULUI DIN VINA PACIENTULUI
Nerespectarea cu rigurozitate a indicațiilor medicului parodontolog cu privire la igiena orală, sau a tratamentelelor medicamentoase, din cabinet și alimentație pot să compromită în final rezultatul.
Pe parcursul tratamentului, medicul parodontolog poate decide întreruperea lui în cazul în care pacientul nu este suficient de riguros și conștiincios cu igiena orală.
Indiferent ce soluție alegi, caută mereu un
specialist care să te monitorizeze
PASIUNEA ȘI CONTROVERSELE DINTRE MEDICII GENERALIȘTI ȘI CEI SPECIALIȘTI SUNT PUTERNICE NU NUMAI ÎN ROMÂNIA CI ȘI PE PLAN MONDIAL. BUNUL SIMȚ SPUNE CĂ ÎNTRE UN MEDIC CARE A STUDIAT PARODONTOLOGIA 3 ANI ȘI UNUL CARE A FĂCUT CURSURI DE CÂTE 5 ZILE, TREBUIE SĂ EXISTE O DIFERENȚĂ!
6 MITURI ȘI ADEVĂRURI despre parodontoză

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...
PARODONTOZA NU POATE FI VINDECATĂ
În fazele incipiente ale bolii parodontale vindecarea completă este posibilă! Din această cauză este important să mergem la medicul stomatolog imediat ce observăm primele sângerări gingivale.
În stadiile avansate ale bolii, parodontoza poate fi controlată pentru a-i opri evoluția. Cu un plan de tratament bine pus la punct se poate chiar recupera o parte din stricăciunile provocate de boală.
Chiar și în cazul pierderii dinților, pentru a apela la implanturi este necesar să se mențină parodontoza sub un control atent.

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...
BOLNAVII DE PARODONTOZĂ VOR SUFERI ȘI DE AFECȚIUNI CARDIACE
Acesta este un adevăr parțial. Orice infecție cronică menținută în corp se poate răspândi către zona inimii. Cu toate acestea, menținerea bolii sub control va proteja corpul de apariția bolilor cardiace care au ca sursă infecțiile orale.
De aceea controlul parodontozei este important nu numai pentru salvarea danturii ci și a întregului corp.

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...
PRINCIPALA CAUZĂ A BOLILOR ORALE O REPREZINTĂ ALIMENTAȚIA OCCIDENTALĂ
Așa cum am văzut mai sus, chiar și în cazul unei populații conștiente și cu veleități culturale în menținerea unei sănătăți bune, procentul de bolnavi de parodontoză este destul de ridicat. Prin urmare este adevărat că alimentația modernă predispune la inflamarea gingiilor.
Este sănătos și pentru dantură să apelăm la alimente cât mai puțin procesate, eventual bio, bogate în fibre vegetale și a căror digestie, care începe întotdeauna în cavitatea bucală, să fie cât mai facilă.
Datorită acestei alimentații - căreia trebuie să recunoaștem că îi suntem prizonieri într-o măsură mai mică sau mai mare - este cu atât mai important să fim atenți la igiena orală.

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...
DACĂ SCOȚI NERVUL UNUI DINTE MOBIL ACESTA SE VA FIXA MAI BINE
Nu este adevărat, studiile efectuate până în prezent au demonstrat că tratamentele endodontice efectuate pe dinții mobili nu au efecte în ceea ce privește stabilitatea acestora.
Cu toate acestea, dacă nu vorbim de parodontoză ci de un granulom (chist) la rădăcina dintelui, un tratament endodontic corect poate vindeca osul în acea zonă asigurând, indirect, o mai bună stabilitate a dintelui.

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...
PARODONTOZA ESTE BOALA DINȚILOR FRUMOȘI
Este adevărat, pentru că parodontoza se instalează mai ușor la pacienții care aparent nu au probleme stomatologice și din această cauză nu frecventează medicii stomatologi.
De aceea este important ca toate persoanele să meargă la stomatolog cel puțin o dată la șase luni pentru control și igienizare, chiar dacă este cazul sau nu. În final este mult mai ieftin să ne menținem sănătoși decât să ne vindecăm!

DIN POPULAȚIE CREDE CĂ...
PARODONTOZA SE MOȘTENEȘTE
Nu este adevărat că parodontoza este o boală congenitală. Este totuși adevărat că moștenim o rezistență mai mică sau mai mare a gingiilor în fața inflamațiilor și a infecțiilor.
Copiii ai căror părinți au avut parodontoză nu se vor îmbolnăvi la rândul lor dacă sunt riguroși cu igiena orală și dacă merg periodic la programele de detartraj.
Respectarea unui stil de viață sănătos și corect,
inclusiv în igiena orală, reprezintă garanția sănătății pentru o lungă perioadă.
Aceasta nu înseamnă să mâncăm numai alimente „sterilizate” sau să evităm dulciurile. Sistemului imunitar trebuie să i se dea puțin de lucru pentru a fi mereu în alertă. O igienă orală corectă presupune să avem grijă de curățenia danturii de două ori pe zi. O cană de apă sau de ceai neîndulcit poate clăti dinții după consumul unei ciocolate. Detaliile mici, puse în aplicare, ne țin departe de problemele mari.
Întrebări pe care probabil deja le ai în minte
CARE ESTE CAUZA PARODONTOZEI?
Boala parodontală este dată de o serie de bacterii care infectează gingia. De multe ori aceste bacterii se dezvoltă în tartrul de la baza dinților. Atunci când gingia are rezistență scăzută se poate ajunge la infecție, apoi aceste bacterii se înmulțesc foarte mult atacând și țesutul osos.
CUM POT ȘTI DACĂ AM PARODONTOZĂ?
Dacă ai unele dintre aceste semne: sângerarea gingiilor la periaj, jenă dureroasă în zona gingiei, tumefacția gingiei sau coborârea acesteia, mișcarea dinților atunci trebuie să mergi la medicul stomatolog pentru a obține un diagnostic corect.
Există tratament medicamentos pentru parodontoză?
Din păcate nu există încă nici un medicament sub formă de pastile, unguente sau soluții care să vindece parodontoza. Chiar dacă unii medici pretind că au găsit soluții cu pastile de dinți sau cu anumite genuri de vaccin, nu există nici o dovadă autentică că aceste soluții ar vindeca parodontoza. Medicamentele sunt necesare ca tratament complementar, după eradicarea mecanică a infecției de la nivelul gingiei.
SUNT FUMĂTOR. POT AVEA PROBLEME DIN ACEASTĂ CAUZĂ?
Fumatul are influență asupra parodontozei prin scăderea imunității locale la nivelul gingiei și prin facilitarea dezvoltării plăcii bacteriene...
OPERAȚIA PARODONTALĂ ESTE OBLIGATORIE?
Pentru o curățare completă a infecției și a tartrului de la nivelul gingiei și a dinților este necesară efecturarea unei operații parodontale. În timpul operației se îndepărtează ușor gingia și rădăcinile dinților se curăță de jur împrejur, cu minuțiozitate. Aceasta este singura variantă certă de curățare completă a zonei infectate.
DACĂ AM PARODONTOZĂ POT BENEFICIA DE IMPLANT DENTAR?
După tratamentul inițial al parodontozei se așteaptă îmtre 6 și 18 luni pentru a observa răspunsul organismului la tratament. În cazul în care nu mai apar semne ale infecției sau inflamației se poate începe inserarea de implanturi în locul dinților pierduți. Acest lucru depinde însă de calitatea osului existent, știut fiind faptul ca parodontoza afectează țesutul osos.
AI ALTĂ ÎNTREBARE?
DNA DOCTOR DALMA NAGY, MEDIC DENTIST PARODONTOLOG ȘI AUTORUL ACESTEI PAGINI
PRIMEȘTEîn acest moment PACIENȚI NOIpentru PARODONTOLOGIE
Vrei să fii unul dintre ei? Vrei garanția unui doctor iubit de pacienți?