BLOG
Lemnul dulce și îngrijirea danturii
Remedii dulci pentru dinți
Știm cu toții aroma lemnului dulce (Glycyrrhiza glabra); ceea ce unii dintre noi nu știu este că lemnul dulce este o plantă leguminoasă; de asemenea, se poate să nu știți că o mulțime de bomboane dulci (sau sărate) pe care le asociem cu aroma de lemn dulce, nu conțin acest ingredient deloc sau foarte puțin, gustul respectiv fiind dat de uleiul de anason. Lemnul dulce neprocesat, în stare naturală, cât și extractul de lemn dulce natural făcut în Italia nu sunt produse neobișnuite în Europa, unde sunt adesea folosite pentru împrospătarea gustului și a respirației, datorită aromei comparabile cu acelea de fenel, tarhon și anason stelat.
Chiar și în stare naturală, neprocesat și neîndulcit, lemnul dulce este mult mai dulce decât sucroza: cum se face că medicii stomatologi îl recomandă? Pe lângă aroma plăcută, lemnul dulce are diverse proprietăți curative, care se pare că depășesc pe acelea de a trata simptomele răcelii; folosit adesea în medicina tradițională chineză, egipteană și greacă, lemnul dulce pare să aibă importante proprietăți antibacteriene, fiind folosit în tratamentul pentru parodontoză, candidoză orală și în prevenirea cariilor dentare; atât practicile tradiționale cât și cele moderne din medicina naturistă susțin folosirea acestui ingredient extraordinar. Calitățile curative ale acestei rădăcini i-au asigurat o poziție privilegiată ca ingredient în diverse rețete de medicamente naturiste, cum ar fi cele pentru tratarea aftelor și ulcerațiilor de la nivelul cavității bucale. Ca produs alternativ de igienă dentară, extractul de lemn dulce este recomandat de unii profesioniști. S-a demonstrat că lemnul dulce aplicat local poate întârzia răspândirea herpesului, și reduce diverse tipuri de inflamații.
Eficiența și limitele utilizării lemnului dulce în îngrijirea dinților
Ingredientele bioactive ale lemnului dulce duc la ameliorarea unui număr important de condiții ale cavității bucale. Cu toate acestea, rădăcina uscată de lemn dulce nu omoară toate bacteriile care pot cauza probleme ale gingiilor și carii dentare; va trebui să mergeți oricum la dentist, chiar dacă beneficiile consumului de lemn dulce sunt semnificative: reducând numărul de bacterii rele din gură în câteva secunde, lemnul dulce gălbui și fibros vă poate ajuta să aveți o gură mai sănătoasă. Proprietățile anticariogene ale lemnului dulce sunt limitate, așa că recomandăm pacienților noștri să profite pe cât posibil de aceste avantaje, însă reținând că savurarea unei bomboane cu aromă de lemn dulce o dată pe zi nu poate înlocui periajul și nici nu poate acoperi nevoia de servicii stomatologice profesionale.
Comenteaza