Grefe gingivale
Retracția gingivală este procesul prin care țesutul de protecție care țesutul care înconjoară dintâi se îndepărtează de dinte, iar rădăcina devine din ce în ce mai expusă. Este o problemă destul de des întâlnită, afectând între 4% şi 12% din populația adultă.
Problema poate trece neobservată destul de mult timp, iar multi dintre cei afectați nici nu își dau seama că au această problemă. Încep să își dea seama că suferă de retracție gingivală în momentul în care apare o sensibilitate dentară, la consumul de alimente fierbinți, dulci sau reci, din cauză că rădăcina este expusă. În cele din urmă, lăsată netratată, poate să ducă până la pierderea danturii. Soluția sunt grefele de gingie. Nu trebuie să te temi de o astfel de intervenție.
La ce mai sunt utile grefele gingivale
- oferă rădăcinii dentare protecție contra cariilor, mai ales că țesutul radicular este mai predispus la carii, fiind mai sensibil
- scade sensibilitatea dentară
- aspect natural al danturii
- se reduce pierderea de masă osoasă
Ce se întâmplă în timpul procedurii de grefă gingivală
O astfel de procedură de grefă gingivală poate să fie rezolvată prin mai multe metode:
- grefa de țesut conjunctiv subepitelial: se ia o bucată de țesut de la nivelul vălului palatin şi o bucată de țesut epitelial conjunctiv, apoi grefa gingivală este aplicată în jurul dintelui afectat. Este procedura cel mai des utilizată, pentru că se vindecă rapid, iar disconfortul pacientului nu este unul mare. Pentru vindecare este nevoie de o perioadă cuprinsă între patru și opt săptămâni.
- grefa de țesut liber: procedura este asemănătoare cu cea de țesut conjunctiv subepitelial, pentru că folosește tot țesut din cerul gurii. Medicul ia o porțiune de țesut din vălul palatin, pe care o aplică direct pe rădăcina descoperită a dintelui. Este o metodă destul de des utilizată în cazul persoanelor care au țesut gingival foarte subțire, este o metodă excelentă, cu rezultate rapide. Procedura poate fi aplicată unui singur dinte sau unui grup mai mare de dinți.
- grefa pediculată: o altă variantă de realizare a unei grefe de gingie o reprezintă grefa pediculată. În cadrul acestei proceduri, medicul nu mai ia țesut din cerul gurii, ci dintr-o zonă situată în apropierea celei afectate. Se detașează parțial țesutul, apoi se fixează astfel încât să acopere rădăcina dintelui. Unii stomatologi pot folosi material de grefă şi de la o bancă de țesuturi. Această procedură însă poate fi riscantă pentru că zona de unde a fost luat țesutul poate să fie afectată de o recesiune gingivală.
Uneori sunt utilizate proteine de stimulare a țesutului pentru a încuraja capacitatea naturală a corpului de a crește țesut osos.
Toate procedurile se realizează cu anestezie locală, pentru ca pacientul să nu simtă nicio durere. Pacienții pot simți o sensibilitate timp de câteva zile de la intervenție, însă pot fi administrate analgezice, dar și medicamente antiinflamatoare.
Pacientul poate pleca acasă în aceeași zi
Cel care a suferit o astfel de intervenție chirurgicală poate să plece acasă în aceeași zi. Medicul îi va da instrucțiuni clare pe care trebuie să le urmeze. Astfel, nu trebuie să folosească ața dentară și periuța de dinți pentru o perioadă de timp. Cavitatea bucală se va clăti cu apă de gură.
În ceea ce privește perioada de vindecare, aceasta depinde de fiecare pacient în parte, însă trece de patru săptămâni. Pentru a grăbi vindecarea, este important să se evite fumatul, cel puțin în primele două săptămâni de la intervenție. Tot pentru o perioadă de două săptămâni se evită alimente precum brânza, cașcavalul, condimentele, iaurtul.
Este important de știut că în urma unei astfel de intervenții pot apărea complicații, precum infecțiile.
Intervenția are o durată cuprinsă între 30 şi 60 de minute. Medicul stomatolog recomandă purtarea unui bandaj de protecție, timp de aproximativ 14 zile de la intervenție.
Complicații care pot apărea după o grefă gingivală
De obicei, pacientul simte o ușoară sensibilitate în locul în care a avut loc procedura, însă aceasta nu trebuie să fie foarte dureroasă. Una dintre cele mai întâlnite complicații care pot apărea sunt infecțiile. Acest lucru se poate întâmpla din cauza bacteriilor care pot pătrunde în locul operat. Pentru a preveni infectarea locului, este recomandată folosirea unei ape de gură antiseptică, dar și administrarea de antibiotice pentru o perioadă de aproximativ zece zile de la procedura de grefă gingivală.
Uneori, din cauza sângerării abundente ori pentru că grefa nu s-a prins cum trebuie, operația de grefă este nereușită. În astfel de situații, se așteaptă până când vindecarea țesuturilor situate în apropierea locului supus intervenției este finalizată, pentru ca o nouă procedură să poată fi făcută. O astfel de complicație nu apare foarte des, este destul de rar întâlnită, însă se poate întâmpla.
De asemenea, dacă în urma intervenției există o problemă cu simetria, atunci aceasta trebuie să fie reluată.
Pentru evitarea oricărui tip de complicație, este important ca persoana care a suferit intervenția să acorde importanța cuvenită sfaturilor primite de la medic și să le respecte întocmai.
Este recomandată renunțarea la fumat pe toată perioada de vindecare, pentru că fumatul poate crește riscul de apariție a complicațiilor.