Afecțiuni ale gingiei
Ce este gingivita?
Gingivita reprezintă o problemă serioasă ce rezultă de obicei dintr-o igienă orală precară. Inflamarea gingiei poate conduce la distrugerea osului din jurul dinților. De obicei nu manifestă durere, ceea ce înseamnă că o poți avea fără să știi încă, iar dacă nu o tratezi va duce la pierderea dinților.
Există 2 tipuri principale de afecțiuni ale gingiei: gingivita și parodontoza. Gingivita este cea mai comună, poate afecta până la 70% dintre români, în timp ce parodontoza este mai mult comună în cazul persoanelor de peste 30 de ani, iar ca procent se situează în jurul valorii de 30%.
Bolile gingiei pot fi tratate și este mai bine să fie diagnosticate din timp. Pentru asta este nevoie de vizite regulate la dentist pentru care te poți programa aici, dar și de o grijă aparte igienei tale orale, respectiv periaj corect de două ori pe zi, cât și folosirea aței dentare.
Este reversibilă?
Gingivita se referă la o formă ușoară a bolii parodontale, în care țesuturile care susțin dinții nu sunt distruse. Este reversibilă, atunci când este tratată timpuriu. Dacă este lăsată netratată, aceasta se poate transforma în periodontită, care este adesea de vină pentru pierderea prematură a dinților.
În cazul în care inflamația este ușoară, atunci pot să nu apară simptome vizibile. Ceea ce înseamnă că doar medicul dentist va putea să observe problema. Din acest motiv, este important să mergi cu regularitate la stomatolog.
Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist de la clinica noastră din București. Poți plăti în rate fără dobândă.
Semne și simptome de inflamație gingivală:
- gingii înroșite sau de culoare violet deschis;
- gingii care dor la atingere și când mesteci alimente;
- umflarea gingiei;
- gingii care sângerează la periaj sau la folosirea de ață dentară;
- respirație urât mirositoare;
Cauze care duc la inflamații gingivale
Principalul factor pentru gingivita este acumularea de placă bacteriană și de tartru între dinți, dar și pe suprafața acestora.
Există și alți factori care pot cauza apariția gingivitei sau care pot înrăutăți simptomele. Iată care sunt aceștia:
- fumatul, împiedică țesutul gingival să se vindece.
- dinții suprapuși, pentru că placa bacteriană poate fi mai greu de îndepărtat.
- schimbările hormonale care apar la pubertate, în sarcină, dar și la menopauză.
- cancerul și tratamentul cancerului.
- stresul.
- alimentația necorespunzătoare, dietă bogată în zahăr și carbohidrați, săracă în consumul de apă.
- deficit de nutrienți importanți, precum vitamina C.
Alți factori de risc includ istoricul familial, anumite boli și administrarea de medicamente.
Recomandare – mâncăruri bazate pe fibre
Cereale integrale
Unele studii contemporane indică o legătură directă între consumul de cereale integrale în mod regulat și sănătatea gingiilor. Astfel de studii se bazează pe faptul că fibrele afectează diverse funcții în corp și, în consecință, ar trebui să aibă un efect pozitiv și asupra gingiilor.
Cerealele integrale tind să optimizeze nivelul de insulină la om, reducând astfel riscul apariției diabetului și influențând corecta funcționare a inimii. În aceeași măsură, sistemul imunitar este influențat pozitiv de o dietă bazată pe cereale integrale. Acest fapt ce reduce posibilitatea infecțiilor în corp. Consumul de fibre are influență directă asupra metabolizării glucozei. Optimizeaza, reduce probabilitatea dezvoltării ulterioare a bolilor parodontale la pacienții cu diabet.
Mai mult chiar, riscul dezvoltării periodontitei datorat nivelului crescut de zahăr în sânge este real. Legătura dintre realitățile descrise mai sus este, cel puțin la nivelul presupoziției, suficientă pentru a vedea corelarea dintre mâncărurile bazate pe fibre și bolile gingivale.
Cu toate acestea, majoritatea acestor studii sunt statistice și nu reușesc să decripteze până la capăt această legătură. În plus, legătura are limitele ei evidente, știut fiind faptul că, indiferent de cantitatea de mâncare pe care o consumăm, dacă ardem mai multe calorii, mâncarea nu ne poate vindeca de o boală. Dar o poate preveni într-o anumită măsură, și acest detaliu e singurul care contează în contextul de față.
Legătura dintre gingivita și alte afecțiuni
De asemenea, afecțiunile gingivale pot fi semnul unor boli endocrine sau a altor afecțiuni. De exemplu, gingivita se poate manifesta la persoanele care suferă de leucemie și la cele care au diabet. Și infecția cu ciuperca Candida albicans
poate să ducă la apariția gingivitei.Femeile însărcinate, cât și cele aflate la menopauză sunt, de asemenea, mai predispuse, din cauza schimbărilor hormonale care se produc în organism.
Parodontoza este mai frecventă în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat, de unele afecțiuni cardiovasculare, dar și în cazul infecției cu virusul HIV.
Prevenire gingivita
Ca să previi apariția gingivitei trebuie să acorzi o atenție deosebită igienei dentare. În primul rând, pentru a preveni apariția gingivitei, este important un periaj corect al dinților, iar periuța de dinți trebuie schimbată o dată la trei luni.
Igiena personală
Este recomandat să te speli pe dinți după fiecare masă principală, pentru a îndepărta bacteriile care duc la formarea plăcii bacteriene. O pastă de dinți care să conțină fluor este recomandată. Fluorul oferă o bună protecție împotriva plăcii bacteriene. Folosirea aței dentare este un alt mod prin care poți preveni această afecțiune gingivală, căci poate îndepărta bacteriile din zonele în care periuța de dinți nu poate să pătrundă.
O curățare a dinților (periaj și folosirea aței dentare) ar trebui să dureze aproximativ cinci minute.
Alimentatie
Un alt factor care poate duce la apariția gingivitei este fumatul, de aceea un pas important în prevenție este și renunțarea la acest viciu. Nu în ultimul rând, folosirea apei de gură este recomandată pentru prevenirea gingivitei.
Igienizari profesionale periodice (4-8 luni, în functie de regimul alimentar al fiecaruia)
Totodată, este important să mergi la un control la medicul stomatolog o dată la șase luni, pentru identificarea și tratarea din timp a problemelor gingivale. Gingivita se tratează prin îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene. În urma unui astfel de consult, medicul stomatolog poate recomanda un periaj profesional, cât și un detartraj. Persoanele care au un risc crescut de a face gingivită (diabeticii, fumătorii, vârstnicii, persoanele cu un sistem imunitar scăzut) pot avea nevoie de periaj profesional mai des, de aceea poate fi nevoie de vizite mai dese în cabinetul medicului stomatolog. Te poți programa aici pentru un astfel de control.
Culoarea gingiei ne arată starea de sanatate
Pentru prevenție este interesant să știm să interpretăm culorile gingiei:
- Roz – semn al gingiilor sănătoase, bine îngrijite.
- Maronii – dacă aveți un ten mai întunecat, aceasta ar putea fi culoarea dvs. naturală a gingiei sau dacă ați petrecut recent prea mult timp la soare.
- Roșii – roșu e un semn de inflamație sau infecție. E momentul să mergi la un specialist. Programeaza-te aici.
- Galben – semn de gingivita, mai ales daca gingia este inflamata și umflata. Dacă aveți o rană galbenă, poate fi o infecție virale sau ulcer.
- Vinețiu – …spre negru poate fi un semn îngrijorător. Este legat de fumat și de utilizarea anumitor medicamente. E cazul să mergi la un specialist. Programeaza-te aici.
- Albe – o infecție fungică sau o infecție virală care trebuie tratată. Gingiile albe și inflamate, cu răni albe, sunt extrem de sensibile. Consultați imediat medicul specialist parodontolog.
- Gri – sistem imunitar slăbit, datorat fumatului sau a unei perioade stresante, trebuie tratată de medicul stomatolog de urgenta.
- Decolorare albăstrui-purpurie: boală parodontală.
Îngrijire și tratament gingivita
În primul rând este nevoie de un control de specialitate la medicul tău dentist la care te poți programa aici, el va fi cel mai în măsură să determine gravitatea afecțiunii tale de la nivelul gingiilor și să îți ofere soluția optimă de tratament.
În general, gingivita în stadiu incipient se vindecă în urma unui proces de îndepărtare a tartrului, în urma unui detartraj dentar făcut în cabinetul medicului stomatolog. Procedura nu este dureroasă, dar poate fi inconfortabilă dacă ai gingiile sensibile. Dacă ai probleme ortodontice, este importantă și tratarea acestora. Medicul dentist mai poate recomanda să îți clătești gura cu produse anti-microbiene, pentru că ajută la îndepărtarea bacteriilor, prevenind infecțiile.
Alimentatie
Dacă ați fost diagnosticat cu gingivită și stomatologul v-a spus că ea nu are drept cauză igiena orală defectuoasă, atunci ar trebui să vă evaluați stilul de viață și regimul alimentar. Asigurați-vă că dieta zilnică conține și alimente bogate în vitamina C. Cele mai cunoscute alimentele care prin consum pot aduce un important aport de vitamina C sunt: portocalele, morcovii, cartofii dulci și ardeii roșii.
Ideal este să vă asigurați necesarul de vitamina C preponderent din fructe și legume proaspete și mai puțin din sucuri de fructe și legume (prin prelucrare termică se alterează). Încercați să utilizați un pai atunci când consumați sucuri de fructe și legume pentru a minimaliza contactul acestora cu suprafața dentară.
Se poate suplini deficitul de vitamine și prin consumul de suplimente alimentare, este de preferat să alegeți suplimente din surse naturale și ușor de asimilat de organism (vezi C300 Plus și C1000 Plus). Pentru copii și persoanele ce nu pot înghiți tablete sau capsule de vitamine poate fi folosită o formă de vitamina C lichidă (vezi Liquid C)
Vitamina C
Vitamina C este solubilă și de aici deducem că aceasta nu poate fi depozitată de organism pe perioade mari de timp și că trebuie consumată în fiecare zi. Suplimentele de vitamina C pot fi de un real folos mai ales atunci când urmați o dietă specială sau sunteți bolnavi.
Vitamina C poate fi găsită în suplimente sub forma de suplimente individuale sau pot fi asociate cu alte vitamine și minerale în diferite suplimente complexe. Bărbații peste 18 ani ar trebui sa aibă un aport de circa 90 de mg de vitamina C zilnic iar femeile un aport de peste 75 mg de vitamina C.
Complicații, dacă lași gingivita netratată
- parodontită
- pierderea dinților
- ulcerații ale gingiei
- abces gingival sau infecție a gingiilor sau a osului maxilarului
- de asemenea, unele studii au arătat că există un posibil risc de boli cardiovasculare sau pulmonare
Pentru a evita complicațiile și tratamentele invazive, ai grijă să iți menții dinții și gingiile sănătoase prin periaj de două ori pe zi, prin folosirea aței dentare și prin vizita la medicul dentist în mod regulat, de două ori pe an.
Programează-te acum o vizită de urgență la medicul dentist dacă:
– Simți dureri ale dinților;
– Durerea dinților durează deja de o zi sau două;
– Durerea este persistentă și insuportabilă;
– Ai făcut febră, dacă ai dureri ale urechii, ale mandibulei sau când deschizi gura;
– Ai dificultăți în a respira sau a înghiți;
– Ți s-a umflat fața, obrazul sau ganglionii limfatici;
– Ai avut o infecție la dinte înainte;
– Te simți stresat sau abătut din cauza unor probleme stomatologice;
Oferta implanturi: Câte implanturi, atătea discount-uri!
Clinica Ivory Dentfix București îți propune cea mai avantajoasă oferta implanturi, pentru ca tu să te poți bucura de un zâmbet mai complet și mai sănătos la un cost mult mai acceptabil, fără niciun rabat de la calitatea materialelor implantului sau a manoperei medicilor specialiști. Pe lângă noul tău zâmbet, fii pregătit să poți mânca și mesteca din nou cu încredere, pentru o mai bună digestie și alimentație a organismului tău.
Oferta implanturi face referire la toate tipurile de implanturi disponibile în clinica noastră, cu prețuri de la 2.400 RON (implant marca Alpha Bio), iar discount-urile se aplică după cum urmează:
- -10% pentru 1 implant
- -20% pentru 2 implanturi
- -30% pentru 3 implanturi
- -40% pentru 4 implanturi
Cere mai multe detalii despre oferta implanturi, programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist de la clinica noastră din București.
Modalități plată și alte oferte
Acceptăm cele mai avantajoase metode de plată pentru ca ție să îți fie cât mai comod. Vezi mai jos toate metodele de plată pentru oferta implanturi și întreabă-ne cu ce alte oferte poți combina pentru un preț mai avantajos.
- plata integrală sau în tranșe direct în clinică, în timpul tratamentului tău pentru implanturi
- rate fără dobândă, prin cardul de cumpărături Star Forte de la Banca Transilvania. Afla aici mai multe.
- rate până la 5 ani (60 rate) prin sistem avantajos de creditare TBI Pay. Cere aici o simulare.
Clinică sigură Covid19
Cum ajungi la noi
- Metrou – Stația Aurel Vlaicu
- STB – Linie 605
- Mașina personală – Parcare subterană
- Uber / Taxi / alte mijloace de transport în comun
Comenteaza