Foarte multă lume se teme de dentist. Dintre aceștia, numai câțiva au însă o fobie propriu-zisă marcată de anxietate severă și refuzul categoric de a accepta tratamentele stomatologice. Când pacientul evită să meargă la dentist din cauza fricii, acesta riscă să întâmpine probleme de sănătate orală mult mai teribile decât orice se poate întâmpla în timpul unei vizite de rutină sau a unei proceduri stomatologice simple.

Majoritatea pacienților au însă numai o oarecare stare de agitație legată de diverse aspecte ale tratamentelor stomatologice, care însă poate fi ușor ținută sub control. Este bine ca atunci când aveți stări de neliniște legate de vizita la dentist, să analizați ce se întâmplă, încercând să nu exagerați fără rost proasta dispoziție.

Pentru dentist poate fi deosebit de dificil să trateze un pacient care are emoții, se mișcă brusc sau tresare.

De cine și de ce se tem pacienții?

  • În topul celor mai temute aspecte legate de vizita la cabinetul stomatologic se numără DUREREA. Nu întotdeauna teama de durere este legată de o experiență dureroasă, ci mai degrabă de istorioarele horror pe care le spun cunoscuții. Există substanțe care vă ajută să vă relaxați, așa cum există și posibilitatea anesteziei atunci când simțiți durere. Dezbateți problema cu medicul stomatolog: este important să știți ce doare și de ce și care sunt soluțiile, pentru a aborda rațional problema durerii.
  • Un loc considerabil în acest top îl ocupă clasica FREZĂ DENTARĂ. Pe mulți pacienți îi deranjează trepidațiile, zgomotul, presiunea sau căldura. E bine de știut că există abraziunea cu aer și că se poate face stomatologie și fără freză. Discutați despre posibilitatea acestor servicii cu dentistul dumneavoastră.
  • Uneori pacienților nu le place CABINETUL STOMATOLOGIC: adică aspectul general al acestuia, posterele informative de pe pereți, scaunul dentar, un anumit instrument, sau mirosul le cauzează agitație sau frică. Paradoxal, în aceste situații, pacientului îi face bine să vină mai des la cabinet: în felul acesta, cei mai mulți se obișnuiesc cu aceste aspecte și nu îi mai deranjează exagerat.
  • În fine, unii pacienți se tem de ATITUDINEA moralizatoare a medicului stomatolog. În cazul în care medicul are o asemenea atitudine, este probabil din dorința de a ajuta, nu de a judeca. Dacă totuși considerați această atitudine arogantă sau rău-voitoare, aveți oricând opțiunea de a apela la serviciile altui dentist, dacă rezolvați în acest fel frica sau problema disconfortului.

Din ce cauză apare teama? Soluții

De regulă, frica de tratamentul stomatologic vine din ignoranță este indusă – pacientul se teme pentru că alții se tem. În alte cazuri, frica se datorează unei experiențe stomatologice anterioare pe care a resimți-o ca neplăcută sau traumatizantă (de exemplu în copilărie).

Fobia poate fi cauzată de experiențe mai vechi la cabinetul stomatologic, având în centru pacientul sau un cunoscut al acestuia. În acest caz este bine să discutați cu dentistul față în față, să îi explicați exact cât vă este de frică și de ce, pentru a încerca împreună alternative și soluții care să vă diminueze disconfortul.

Față de se starea de fapt din urmă cu mai mulți ani, când dentistul părea mai preocupat de dantura pacientului decât de pacient, atitudinea personalului, tehnica și procedurile stomatologice au avansat considerabil, drept pentru care multe lucrări și tratamente care erau înainte dureroase și traumatizante, nu mai implică durere: acum există numeroase tehnici de relaxare, opțiunea pentru sedare și diverse mijloace de alinare a durerii, precum și tehnologii care reduc considerabil durata tratamentelor și timpul de recuperare, minimizând disconfortul în timpul și după vizita la dentist.

Fobia dentară vine din familie?

Dentiștii pediatri se confruntă deseori cu frica de dentist și de cabinetul stomatologic a pacienților lor tineri. Psihologii au ajuns la concluzia că frica de procedurile stomatologice se transmite frecvent de la membrii familiei. Părinții au adesea un impact semnificativ în transmiterea fobiei dentare copiilor lor. În multe cazuri, răspândirea fobiei este doar un fapt ce ține de comportamentul părinților.

Frica mamei vs. frica tatălui

O descoperire intrigantă arată că prezența anxietății în fața dentistului la pacienții copii tinde să fie serios influențată de comportamentul și sentimentele tatălui față de dentist.

Psihologii nu sunt siguri cum să explice aceste fenomene; cu toate acestea, mulți profesioniști sunt de acord cu perspectiva conform căreia copiii sunt mai atenți la reacțiile emoționale ale figurii paterne decât la reacțiile mamei atunci când evaluează pericolele unei situații potențiale.

De aceea, dacă copilul dumneavoastră suferă de o formă de anxietate sau pur și simplu frică dentară, ar trebui să considerați implicarea ambilor părinți, și în special a tatălui, în procesul de dezvoltare a managementului fricii la copil.

Sfaturi practice de prevenire a fobiei dentare

  • Nu amenințați niciodată copilul că îl duceți la dentist ca și când acesta ar fi un scenariu înspăimântător.
  • Încercați să păreți relaxat pe subiectul tratamentelor stomatologice în fața copilului dumneavoastră, chiar dacă aveți o formă de disconfort.
  • Explicați problema în detaliu copilului dumneavoastră, în special faptul că există anestezice speciale pentru orice formă de durere potențială. Mai departe, explicați că netratarea la timp a dinților poate duce la situații mult mai serioase în viitor.
  • Râdeți pe subiect, accentuând pe rezultatele pozitive asociate cu o atare experiență.
  • Dacă reușiți să evitați complet frica încă dinainte de prima vizită, asigurați-vă că vă mențineți poziția în viitor.

Datorită faptului că figura paternă este probabil cea mai importantă figură pentru copii atunci când vine vorba de estimarea pericolelor, este rezonabil să presupunem că tatăl ar trebui să preia funcțiile și responsabilitățile unui ghid față de copii. Cu toate acestea, este foarte important ca tatăl să pună în cuvinte întreaga experiență și să explice într-un mod logic avantajele de bază din vizitele regulate la dentist.

Sedarea conștientă în stomatologie poate anula fobia

Sedarea îi induce pacientului o stare de relaxare și bunăstare care îi permite să se confrunte cu orice tratament stomatologic, scăpând astfel de teama de dentist.

Dentophobia  este fobia sau teama irațională de dentist. În cele mai multe cazuri aceasta fobie apare inconștient, fără a fi declanșată de experiențe neplăcute, traumatizante. Dentophobia este o teama persistentă care îi împiedică pe pacienți să ajungă la medicul stomatolog chiar și în momentul în care acest lucru devine o urgență. Atât este de puternic nivelul de stres și anxietatea în cazul acestor pacienți.

Deși există tehnici de relaxare pentru a controla teama de stomatolog, în majoritatea cazurilor de dentophobie acestea nu sunt suficiente. Așadar, în cazul acestor pacienți, pentru a facilita bunăstarea persoanelor, se impun alte soluții, precum sedarea conștientă.

Sedare conștientă este un mod eficient și sigur pentru a scăpa de teama de dentist, pacienții putând fi tratați fără probleme. În plus, reprezintă o opțiune ca aceștia să scape, în timp, de teama de dentist. Cu ajutorul sedării conștiente, pacientului îi este indusă o stare de relaxare și calm, fără a-și pierde conștiința cum se întâmplă în cazul anesteziilor totale, și fără să-i fie modificată percepția senzorială.

Există două tipuri de sedare conștientă: prin inhalare și intravenos. Iată ce trebuie să știi despre acestea.

Sedarea conștientă prin inhalare

Prin sedarea conștientă prin inhalare, pacientul respiră printr-o mască, un amestec de oxigen și de oxid de azot, cunoscut sub numele de “gaz ilariant“. Inhalarea gazului (administrat doar de personalul medical calificat) este sigură și nu are efecte secundare. La scurt timp de la începerea administrării pacienții vor simți o senzație plăcută de confort, care le permite să-și controleze anxietatea, minimizând sau chiar sau chiar suprimând mișcările nedorite, care ar putea împiedica un tratament dentar.

Oxidul de azot acționează ca un analgezic puternic care relaxează sistemul nervos central, fără a avea efecte secundare pentru respirație sau pentru mucoase și fără a provoca alterarea cardiovasculară. Odată ce medicul stomatolog își termină lucrarea și încheie administrarea amestecului gazos, pacientul își recuperează starea normală în câteva minute, fiind capabil chiar să conducă.

Sedarea conștientă intravenoasă

Sedarea conștientă intravenoasă se obține prin injectarea intravenoasă a unui anestezic ușor. Deși este o tehnică de sedare sigură, fără efecte secundare, aceasta poate fi făcută numai de medicul anestezist, care apoi va monitoriza atent toate funcțiile vitale ale pacientului precum: puls, tensiune arterială și saturația oxigenului.

Acest tip de sedare se folosește în special în cazul pacienților care au nevoie de intervenții chirurgicale sau tratamente dentare complexe și se face numai la recomandarea medicului, după un consult amănunțit.

După terminarea intervenției, pacientul poate avea o stare letargică, efectele sedării putând să dureze de la două la patru ore. Pacientul poate pleca imediat acasă, însă nu are voie să conducă și se recomandă să aibă un însoțitor. Cu toate acestea, recuperarea este rapidă și nu există riscul ca pacientul să rămână cu sechele.

Hipnoza în luptă cu fobia de tratamente dentare

Cu toate că nu poate ajuta în mod efectiv la vindecarea corpului, hipnoza este folosită în stomatologie ca tehnică separată gândită să ofere un set amplu de beneficii înainte, în timpul și după diverse tratamente. Majoritatea tratamentelor au anumite efecte traumatice, iar hipnoza poate ajuta atât pacientul cât și doctorul prin reducerea sau chiar anularea traumelor. Mai jos, puteți citi câteva dintre cele mai comune aplicații ale hipnozei în stomatologie; rețineți că această listă este foarte limitată și că practicile și credințele legate de hipnozo variază foarte mult.

Înaintea tratamentului

Hipnoza este o soluție excelentă de reducere a anxietății și a fricii corelate cu tratamentele dentare. În anumite cazuri rare, pacienții sunt supuși la mai multe ședințe de hipnoză pentru a reduce frica de durere. Totuși, în majoritatea celorlalte cazuri, două ședințe sunt suficiente. Suferința este o altă condiție tratată destul de des de hipnoză, dar aceasta poate fi obiectul unei terapii prelungite, pentru a-i asigura eficiența pe termen scurt și lung.

În timpul tratamentului

Soluțiile ce implică hipnoza în timpul tratamentului sunt de departe cele mai numeroase:

  • Inducerea unei stări de calm și relaxare pe durata tratamentului;
  • Reducerea durerii într-o anumită măsură. Această tehnică anume este de fapt folosită în multe zone ale medicinei contemporane, inclusiv în cazul bolilor și condițiilor recurente și în cazul nașterilor.
  • Controlarea modului în care pacienții își țin gura deschisă în timpul tratamentelor stomatologice;
  • Controlarea salivației și a poziției limbii;
  • Reducerea efectului pe care mediul îl are asupra pacienților prin desensibilizarea acestora la diverse sunete, mirosuri, texturi, etc.
  • Inducerea unei posturi adecvate prin eliminarea tensiunii corporale;
  • Reducerea intensității percepției durerii;
  • Reducerea diverselor reacții somatice, cum ar fi greața, amețeala, vomatul, senzația de leșin, etc.;
  • Controlarea hemostazei.

După tratament

Când este folosită după tratament, hipnoza poate relaxa pacienții în raport cu efectele generale ale tratamentului și stimula o stare generală de bine.

Astăzi, tehnicile de hipnoză sunt răspândite în special în Europa, Japonia, SUA și Canada și câștigă tot mai mult teren din cauza efectelor evidente pozitive pe care le au asupra pacienților. Totuși, trebuie să rețineți că aceste tehnici nu sunt gândite să elimine complet durerea și disconfortul, chiar dacă, în anumite cazuri, ele reușesc să facă asta.