Dinți galbeni
Dinții galbeni nu sunt semnul unei probleme stomatologice grave, însă creează disconfort persoanelor afectate, care nu se mai simt în largul lor atunci când zâmbesc.
Cauze pentru care poți să ai dinți galbeni
- Igiena orală deficitară: de vină pentru dinții galbeni este și igiena precară; periajul incorect al dinților favorizează apariția plăcii bacteriene, colorând suprafața smalțului dentar în galben. Placa bacteriană care nu este îndepărtată corect duce la acumularea tartrului dentar, peliculă care va putea fi îndepărtată în urma unui detartraj.
- Fumatul: una dintre cauzele care duce la îngălbenirea dinților este fumatul. Fumul de țigară conține substanțe precum nicotina care favorizează colorarea dinților în galben.
- Înaintarea în vârstă: una dintre cauzele apariției dinților îngălbeniți este și înaintarea în vârstă. Mai exact, pe măsură ce îmbătrânim, smalțul dentar se subțiază, iar dentina se îngălbenește. Petele galbene de pe dinți apar în momentul în care smalțul dintelui devine atât de subțire încât îi permite dentinei să se arate.
- Anumite alimente și băuturi pot favoriza colorarea dinților în galben, din cauza agenților de colorare pe care îi conțin. De exemplu, soia, pasta de tomate, vinul roșu, ceaiul negru și cafeaua pot duce la apariția dinților îngălbeniți.
- Unele antibiotice pot duce la apariția discromiilor dentare; antibioticele care au fost corelate cu apariția dinților îngălbeniți sunt amoxicilina și tetraciclina. Tetraciclina nici nu trebuie sa fie administrată copiilor, tocmai pentru a preveni apariția îngălbenirii dinților.
- Este posibil ca factorul genetic să aibă un rol în ceea ce privește îngălbenirea dinților
- Fluorul în exces . Știai că și fluorul în exces, care se găsește în apa de băut, cât și în unele paste de dinți, poate duce, de asemenea, la apariția colorațiilor dentare? De aceea, este recomandat să nu faci exces de apă bogată în fluor, de suplimente și de pastă de dinți care conțin această substanță.
- Subțierea și pierderea smalțului face ca dinții să pară mai gălbui. Alimentele și băuturile acide, periuțele de dinți dure sau perierea necorespunzătoare pot accelera acest proces
Tratamente recomandate pentru dinți galbeni
- În cazul apariției petelor galbene de pe dinți cauzate de alimente și băuturi, acestea pot fi îndepărtate în cabinetul medicului stomatolog, în urma unei ședințe de periaj dentar profesional. Albirea dentară profesională, efectuată în cabinetul medicului stomatolog, este unul dintre tratamentele cel mai frecvent utilizate contra îngălbenirii dinților.
- Pentru a preveni apariția dinților îngălbeniți se recomandă evitarea consumului în exces de alimente care favorizează acest lucru. Igiena orală riguroasă este extrem de importantă pentru prevenirea apariției dinților îngălbeniți. Se recomandă periajul dentar după fiecare masă, iar dacă acest lucru nu este posibil încearcă să îți clătești gura cu apă. Poți să încerci, de asemenea, și folosirea unei paste de dinți care are efect de albire dentară.
- Totodată, se recomandă vizita la medicul stomatolog cel puțin o dată pe an. Medicul stomatolog este cel care poate să curețe profesional dinții, care va identifica o carie dentară în fază incipientă, care va face un detartraj.
Discolorația dinților dincolo de dinții galbeni
Dispariția albului dentar nu este îndreptat numai către apariția dinților galbeni și poate fi o adevărată neplăcere și duce la pierderea încrederii în forțele proprii. La polul opus, remedierea problemei poate avea beneficii atât asupra sănătății dinților, cât și asupra stimei de sine a pacientului tratat.
Cauzele discolorației dinților
Cauzele dispariției albului dinților sunt multiple și pot fi grupate în două categorii mari: intrinseci și extrinseci.
Factorii externi care influențează culoarea dinților țin, în mare parte, de dietă și se referă la consumul de produse alimentare și băuturi care pătează, precum: fructe de pădure, cireșe, vișine, roșii, cacao, ciocolată, cafea, vin, sucuri de fructe etc. Alții vizează obiceiuri de tipul fumatului sau administrarea unor medicamente ce influențează negativ sănătatea smalțului, precum tetraciclinele.
Discolorația dentară cauzată de factori extrinseci este mai facil de remediat, întrucât, în acest caz, doar primul strat al dintelui este afectat (smalțul).
Factorii interni ai discolorației afectează al doilea strat dentar (dentina) și sunt mai dificil de remediat. Aceștia includ cariile, distrugerea nervilor, tratamentele de canal și înaintarea în vârstă.
Tratamentul discolorației dinților
Tratamentul este stabilit în funcție de cauzele discolorației dentare. Spre exemplu, într-o primă fază, pierderea albului dentar determinată de consumul de alimente care pătează presupune eliminarea (totală sau parțială) a acestora din dietă, la fel și renunțarea la obiceiuri precum fumatul.
Alte variante de tratament pentru discolorația dinților includ:
- detartrajul ultrasonic;
- periajul dentar;
- bleaching-ul cu substanțe chimice;
- acoperirea suprafeței vizibile a dinților cu material compozit;
- acoperirea suprafeței vizibile a dinților cu porțelan;
- acoperirea totală a dinților cu coroane de înveliș.
Metodele adecvate de tratament a discolorațiilor dentare se stabilesc împreună cu medicul stomatolog, în funcție de severitatea problemei și de factorii declanșatori.
Discromia dentară cauzată de tetraciclină
Administrarea de tetraciclină, un antibiotic destinat tratării infecțiilor gram pozitive și gram negative deopotrivă, poate da o varietate de reacții adverse care, în contexte precise, includ și discromiile dentare sau dinții galbeni. Acestea pot fi minore, moderate sau severe și au dezavantajul de a fi permanente.
Fenomenul discromiei dentare (dinții galbeni) declanșate de tetraciclină
Modificările de culoare ale danturii, cauzate de administrarea de tetraciclină, apar la fătul a cărui mamă a urmat acest tratament începând cu a patra lună de sarcină și la copiii cu vârsta de până la 7 ani. Explicația este că, după această vârstă, procesul de mineralizare și calcifiere dentară ia sfârșit.
Ce reacție determină, însă, tetraciclina pentru a declanșa modificările cromatice la nivel dentar? Specialiștii apreciază că ar fi vorba despre o reacție de chelare la suprafața structurii hidroxiapatitei în curs de mineralizare a ionilor de calciu. Astfel, antibioticul se acumulează parțial în smalțul dinților, cantitatea cea mai mare fiind prezentă în dentină.
Ulterior, odată ce dinții erup, începe oxidarea complexului de chelare calciu-tetraciclină-oxifosfat, urmată de pierderea fosforului și, deci, a fluorescenței și de dezvoltarea unei pigmentații roșii. Aceste reacții sunt specifice caninilor superiori și inferiori, cât și incisivilor.
Administrarea de tetraciclină între vârsta de 3 și 7 ani duce la colorarea permanentă a dinților anteriori sau apariția așa numiților dinți galbeni. În acest caz, intensitatea discromiei depinde de doza administrată, de derivații de tetraciclină administrați, cât și de durata tratamentului.
Forme de discromie dentară favorizate de tetraciclină
Există trei tipuri de discromii dentare declanșate de tratamentul cu tetraciclină:
- ușoară – discromia este vizibilă și uniform distribuită, dar coloritul dinților este discret (galben deschis sau, în cazuri rare, gri deschis);
- moderată – discromia este distribuită uniform, iar colorația dentară este mai intensă (galben închis până la maro și gri);
- severă – forma cea mai gravă presupune colorarea danturii în nuanțe intense de gri închis până la maro cu irizații purpurii.
Comenteaza