Chiuretajul subgingival și detartrajul parodontotic
Detartrajul și chiuretajul subgingival reprezintă o formă de curățare profundă recomandată în tratamentul bolilor infecțioase ale parodonțiului dentar. El este impropriu denumit chiuretaj dentar deși mai există procedee de chiuretaj, de natură chirurgicală, prin care se elimină infecții cantonate în oasele maxilare. Tratamentul este combinat, format din detartraj subgingival și din chiuretaj parodontal.
Ce este parodontita?

Ian Furst [CC BY-SA 4.0via Wikimedia Commons
],Parodontita debutează cu formarea plăcii bacteriene. Placa bacteriană este un film galben care acoperă dinții, cauzat de alimente și de bacteriile din gură. Cu timpul, în contact cu saliva, placa se întărește, formând tartrul. Tartrul conține bacterii: va irita gingiile și va ataca suprafața și rădăcina dinților, emanând toxine. Aceste toxine cauzează infecții și inflamații la nivelul gingiilor. Mai rău: netratate, acestea duc la pierderi ale masei osoase și, în ultimă instanță, la căderea dinților. Masa osoasă, odată diminuată, nu se mai reface.
Parodontita (boala parodontală) este cunoscută sub denumiri „populare” ca parodontoză sau paradontoză. Noi am întocmit un infografic detaliat despre parodontită și tratamentul ei. .
Din fericire, detartrajul și chiuretajul subgingival sunt de un real folos. Aceste proceduri sunt folosite în tratarea zonelor infectate, prin curățarea meticuloasă și îndepărtarea tartrului și bacteriilor.
Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist de la clinica noastră din București. Poți plăti în rate fără dobândă.
Cum este diagnosticată parodontita?
O metodă de diagnosticare este prin radiografie. Depunerile de tartru de sub gingii sunt vizibile în radiografie. Cu ajutorul razelor X se poate verifica și starea masei osoase.
O a doua metodă de diagnosticare este examenul clinic este cea în care medicul specialist constată depunerile de placă bacteriană și de tartru, alături de forma și discromia gingiilor. Acestea indică o afecțiune gingivală.
Cea de-a treia metodă de diagnosticare constă în măsurarea pungilor dintre gingii și dinți. Aceste pungi gingivale se formează ca urmare a acțiunii bacteriilor din placă și din tartru. Orice pungă mai mare de 3 mm poate indica parodontită.
Tratamentul prin detartraj și chiuretaj subgingival
Curățarea profundă a danturii, prin detartraj și chiuretaj subgingival, este un procedeu pe care medicul stomatolog îl finalizează în două ședințe. Totuși, numărul exact de vizite necesare depinde de cantitatea de tartru. Adesea, medicul stomatolog alege să recurgă la anestezia locală pentru a face procedura mai confortabilă. Scopul acestei curățări profunde este eliminarea infecției prin îndepărtarea bacteriilor.
Curățarea profundă se face fie manual, fie cu ajutorul unui instrument cu ultrasunete (cavitron), fie printr-o tehnică mixtă care combină cele două metode. Ambele procedee slăbesc și îndepărtează placa bacteriană și depunerile de tartru. Chiuretajul subgingival în câmp închis consta în accesarea spațiului subgingival pe lângă dinți, fără proceduri chirurgicale de tăiere și coasere a gingiei. Chiuretajul subgingival în câmp deschis se referă la aceeași procedură dar care necesită intervenția chirurgicală asupra gingiei, expunând osul maxilar și permițând o mai bună curățare. Un pacient nou trece mai întâi prin chiuretajul subgingival în câmp închis, după care la trei luni se constată dacă pungile parodontale s-au micșorat sau nu. Dacă semnele parodontopatiei nu se reduc sau chiar se amplifică atunci pacientul trebuie să treacă la chiuretajul subgingival în câmp deschis.
În plus, procedura standard poate fi însoțită de irigări cu substanțe antibacteriene sau antibiotice locale. Acestea au rolul de a reduce numărul bacteriilor de la nivelul gingiei.
După detartraj
După detartraj gingia își revine în câteva zile și poate să adere în mod natural la dinți, devenind o barieră în accesul bacteriilor.
Dacă constați spații între dinți după detartraj asta denotă faptul că gingia și osul maxilar s-au retras și că rădăcinile dinților sunt acum mai expuse. La o vârstă mai înaintată acest fenomen este normal. Pentru tineri el trebuie să reprezinte o alarmă care necesită o consultație la medicul dentist parodontolog. Merită menționat aici că nu există un tratament naturist și nici vreun antibiotic și nici măcar invențiile unor dentiști care fac niște injecții pentru parodontoză. Singurul lucru care este neapărat necesar este igienizarea și asigurarea aderenței corecte a gingiei la dinți. Dacă acest lucru nu este îndeplinit atunci bacteriile patogene vor pătrunde masiv spre rădăcina dinților perpetuând infecția în acel spațiu.
Curățarea profesională obișnuită poate fi o alternativă la chiuretajul subgingival?
Răspunsul este NU. Curățarea profundă prin detartraj și chiuretaj subgingival pătrunde sub gingie pentru a îndepărta placa bacteriană și depunerile de tartru de la nivelul rădăcinii dintelui. Acolo există o infecție la nivelul osului. Curățarea obișnuită se referă la îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de deasupra gingiilor.
Îngrijirea după diagnosticul de parodontită
Parodontita nu poate fi momentan vindecată, poate fi doar controlată. Așadar este esențial să urmați sfatul medicului cu privire la tratamentul și îngrijirea corespunzătoare. În plus față de vizitele obișnuite la dentist, este important să aveți o igienă orală corectă, pentru a preveni revenirea bolii.
29/11/2022 la 16:11
Buna ziua. Am fost diagnosticata cu paradontoza acum 2 ani, mi s-a propus interventia chirurgicala + emdogain, am ezitat din cauza costurilor mari si a faptului ca este un tratament intruziv. M-ar interesa pachetul/ tratamentul cu laser pe care il propuneti daca intr-adevar da rezultate, doar sa mai treaca pandemia, deocamdata ma cam feresc sa-mi asum riscuri. Retractiile sunt vizibile, am doi dinti care se misca jos si fac infectii cam de doua ori pe an – de regula, primavara si toamna. Igiena e impecabila, am facut detrartraj simplu la 6 luni, deci nu subgingival. Nu stiu cum as putea sa mai previn infectiile, apar pur si simplu peste noapte, mai intai se inflameaza un pic gingia, dupa care se extinde, puroi, antibiotice etc.
19/02/2023 la 19:39
Buna seara d-nule Dr,
Aceeas probl am si eu,paradontoza,medicul meu urmeaza sa mi faca aceal chiuretaj subgingival saptamana viitoare recomandandu mi ca in aceasta saptamana sa iau antibiotice.Mi s-a spus ca aceasta curatare o va face in decursul a 4 sedinte?Mentionez ca nu sunt tara si am nevoie de o lamurire in lb romana ..de ce si cum in 4 sedinte?
Va multumesc anticipat.
01/03/2023 la 10:39
Sunt mai multe sedinte pentru ca in acest timp dumneavoastra trebuie sa dezvoltati abilitatea de a va curata dantura cu precizie. Simplul tratament al medicului reprezinta doar 50% din rezolvare. Daca nu faceti exact ce veti fi invatat nu veti iesi din aceasta situatie. Invatarea dureaza, trebuie sa va verifice si sa va arate unde nu ati inteles, etc. De aceea dureaza 4 sedinte. Si la noi este la fel.
17/07/2022 la 01:19
Buna ziua! Va rog frumos sa-mi raspundeti si mie. Am 51 de ani iar pt malocluzie am facut un tratament ortodontic ce a durat doi ani. Mi-a fost dat jos aparatul ortodontic fix acum 10 zile si vazand ca am ramas cu sensibilitate/ durere la rece/ gingia inflamata in zona 2 / resorbtie radiculara pe 24, 25 si 26 si dinti mobili, am mers la consultatie la parodontolog. Acesta mi-a spus ca pe radiografie se vede ca am pungi parodontale si m-a programat pt airflow si chiuretaj. Intrebarea mea este, nu e prea devreme sa fac chiuretaj, nu cumva acesti premolari/molari au nevoie de o perioada in care sa-si “regaseasca” locul in ocluzie? Menzionez ca nu am contentie pe ei. Va multumesc anticipat!
17/07/2022 la 06:00
Buna ziua. Mergeti si faceti chiuretajul fara grija, cu cat mai repede cu atat mai bine.
17/07/2022 la 13:20
Credeti ca pungile au luat nastere din cauza ortodontiei? Precizez ca de ani de zile utilizez pt spalarea dintilor dusul bucal + periute interdentare de 3 marimi. Multumesc mult!
17/07/2022 la 13:31
Retractia este un fenomen normal la varsta dumneavoastra. Este posibil ca migrarea dintilor (nu pot sa stiu cat anume au migrat) sa fi constituit un factor favorizant dar in nici un caz un factor determinant.
17/07/2022 la 14:40
Va mai rog o data, am resorbtie radiculara si as vrea sa-mi spuneti ce sansa au dintii mei sa mai rana in os. Incisivii 11 si 21 au doar 6,7 mm de radacina infipta in os. Premolarii 24 si 25 au 7mm infipt in os. De fapt radacinile lor sunt mai lungi dar din cauza parodontizei doar ce v-am acris mai sus este in os. Cum vedeti dvs acesti dinti, ce procent de mentinere mi ati putea da? Multumiri!
17/07/2022 la 20:49
Buna ziua. Solicitarea dumneavoastra depaseste cadrul discutiei online. Am inteles ca ati fost la parodontolog, probabil ca vi s-a raspuns deja la intrebare. Daca doriti sa solicitati si a doua opinie va invitam la o consultatie la medicul specialist. Ne pare rau dar nu putem sa oferim diagnostice sau planuri de tratament doar dupa descrierile facute de pacienti.
23/01/2023 la 11:15
Buna ziua! Am citit aici ca nu ar trebui sa dam crezare tuturor manevrelor, tehnicilor noi aparute in tratarea parodontozei
Primul medic a spus ca am.nevoie doar de 3 tratamente de canal si 3 coroane, indepartat caria secundara de la o coroana si igiena corespunzatoare. Da, am deja gingia retrasa, dar dantura e perfecta, uneori sangereaza din senin
Am primit la o alta clinica, oferta cu Endogaim gel ptr a trata parodonza..credeți ca e ceva adevarat sau doar suntem cobai ?
01/03/2023 la 10:55
Emdogain este un medicament recunoscut ca fiind bun pentru cazurile de parodontoza. Insa el nu trebuie folosit decat de la un anumita faza a bolii. Sunt medici care folosesc in mod excesiv. Nu cred ca medicii sunt rau intentionati per se, trebuie sa stiti ca parodontoza este probabil cea mai putin inteleasa afectiune stomatologica, sunt scoli paralele in lume care o abordeaza din diverse perspective. Paleta de tratamente traverseaza de la tratamente minim invazive (insistenta pe igiena, stimulare cu laser) pana la cele foarte invazive (chirurgie). In fapt fiecare tratament trebuie aplicat la cazul potrivit. Daca dumneavoastra ajungeti la un chirurg acesta va fi tentat sa foloseasca tratamente mai invazive. Un medic generalist probabil se va duce spre tratamente mai putin invazive. Ideal este sa gasiti un medic specializat in parodontologie care sa va explice exact ce aveti de facut. Daca doriti cu adevarat sa aflati lucrurile de la un medic bine scolit si va place sa mergeti pana la Sibiu va recomand cu caldura pe doamna dr. Elena Nicu care are doctorat in parodontologie https://dentfix.ro/echipa/elena/
14/07/2022 la 10:08
Buna ziua,
In primul rand va multumesc pt efortul pe care il facwti raspunzand atator mesaje.
M-ati mai ajutat recent cu un raspuns, asa ca revin la Dumneavoastra cu o intrebare.
Chiuretajul subgingival poate fi facut de orice medic stomatolog, sau trebuie sa fie neaparat specializat pe paradontolgie?
Am curand programare la un astfel de tratament, dar doctorul nu e specializat pe paradontolgie, credeti ca imi poate face mai mult rau decat bine?
Va multumesc!
14/07/2022 la 15:52
Va raspund cu placere si trebuie sa stiti ca efortul meu este rasplatit intr-o anumita masura de faptul ca aceste pagini capata pozitii bune la cautarile pe Google ceea ce ne confera totusi un avantaj comercial in cele din urma. Desigur, asa cum precizam in mai multe locuri pe site, aceste raspunsuri sunt informale, ele nu pot sa aiba valoare medicala din punct de vedere legal. Chiar daca va lamuresc in anumite lucruri, inainte de a face orice fel de tratament trebuie sa aveti confirmare de la medicul care va trateaza…
Relativ la chiuretajul subgingival, tehnica in sine presupune o anumita manualitate, cunoasterea chiuretelor, etc. Nu este neaparat necesara o specializare pentru manuirea chiuretelor, orice medic care a facut cel putin niste cursuri pe aceasta tema ar putea sa realizeze un tratament corect. Desigur ca la un specialist riscurile sunt mai mici. Totusi insist sa explic urmatorul lucru: in parodontologie exista multa informatie de tip gunoi. De exemplu vaccin contra parodontozei. Sau nu stiu ce gel minune aplicat pe gingii. Sau un fel de tratament cu curenti electrici. Aceste lucruri sunt promovate de diversi si de multe ori in promovare se exagereaza partial sau total utilitatea lor. Medicii nespecialisti pot chiar si ei sa cada victime acestor trucuri, mai ales daca si beneficiaza material de pe urma lor. Asa ca un plan de tratament contra parodontozei poate fi nerealist atunci cand este facut de un medic nespecialist. Si acest lucru este cu atat mai adevarat cu cat situatia pacientului este mai complicata. Extremele sunt simple, la cazuri incipiente sau la cazuri in care nu se mai pot face decat extractii si specialistul si nespecialistul pot sa judece similar cu rezultate relativ bune. Insa la cazurile de mijloc in care s-ar mai putea face ceva daca se aplica un protocol corect un nespecialist cel mai probabil ca nu va face fata si timpul de viata al dintilor naturali implicati va fi mult mai mic in urma incercarii de tratament.
Sper ca am reusit sa va luminez o idee in privinta intrebarii adresate.
14/07/2022 la 16:04
Va multumesc din suflet!
Eu sunt caz incipient, asa ca sper ca va fi bine.
Desi merg la o clinica mare al carui posesor e specialist in paradontologie, nu am reusit sa prind loc decat la unul din angajatii lui.
Oricum, mi-ati dat incredere ca nu trebuie neaparat sa fie rau.
Va multumesc inca o data!
14/07/2022 la 16:12
Scenariul este si mai bun, sunt convins ca daca ar fi fost un caz mai complicat ati fi fost automat trimisa si consultata de medicul cu specializare mai buna. Este mult mai sigur decat la un cabinet individual. Sigur medicii respectivi fac un fel de ucenicie cu medicul specialist, asa ca puteti merge cu toata increderea.
25/04/2023 la 10:20
buna ziua! este obligatoriu tratamentul cu antibiotic dupa chiuretajul gingival?
26/04/2023 la 09:57
Daca medicul va prescrie un tratament atunci trebuie sa il urmati. Daca nu v-a prescris nimic nu luati nici un fel de antibiotic. Folositi insa la fiecare periaj si apa de gura.
16/01/2023 la 16:06
Bună ziua,dacă fac chiuretaj subgingival, gingia își revine la forma inițială, menționez ca mi s-a ridicat gingia la 4 dinti
16/01/2023 la 16:20
Depinde de defect, este posibil sa aveti nevoie si de grefa gingivala, se recolteaza din cerul gurii si vindecarea dureaza 7-10 zile. Nu este o operatie grea.
13/01/2023 la 20:22
Buna ziua, ma puteti ajuta cu o parere? Am retractii gingivale mari, fara sangerari, dintii nu se misca… grefa de gingie este Cel mai bun tratament? Daca da, care sunt sansele de reusita pt lipirea gingiei de dinte? Sunt mai bune injectiile cu tratament din tarile asiatice?
13/01/2023 la 20:28
Mergeti la parodontolog sa se determine daca retractia gingivala este de fapt rezultatul unei retractii osoase. Sau daca exista tartru subgingival. Nu risipiti bani pe injectii cu tratamente naturiste sau asiatice in aceasta problema, trebuie sa mergeti la un medic specialist.
30/11/2022 la 13:40
Bună ziua,săptămâna trecută am avut parte de un chiuretaj subgingival cu chiuretele acelea speciale (am fost diagnosticată cu paradontoza dar țin sa menționez ca nu am dinți mobili)… Observ ca dupa aceasta intervetie dintii mei au ceva spatii intre ei…în general incisivii in partea de jos…și pentru mine este destul de infricosator tinand cont de diagnosticul ce l.am primit!
Intrebarea mea ar fi următoarea…ESTE NORMAL ca dupa o asemenea intervenție sa se vadă așa diferența? Adică spațiile acelea..??va mulțumesc anticipat!
30/11/2022 la 14:12
Chiuretajul nu creeaza spatii intre dinti – pur si simplu s-a eliminat tartrul de acolo. Spatiile dintre radacinile dintilor au aparut odata cu inaintarea in varsta pentru ca osul maxilar se atrofiaza si gingia coboara pe radacinile dintilor. Cum radacinile se ingusteaza spre varf spatiile aparente dintre ele cresc. Pur si simplu trebuie sa mentineti o igiena corecta – folositi si periute interdentare sau dus bucal.
02/12/2022 la 10:36
Mulțumesc…pentru răspuns(acum am inteles si m.am si linistit)
Am avut teama pentru ca intervenția am făcut.o în germania și nu mă descurc prea bine sa vorbesc.
O zi buna va doresc!
17/08/2022 la 15:10
Bunaziua,
Am 3 dinti pe partea stanga de jos cu probleme, adica cel de-al doilea are mobilitate mai mare, s-ar putea sa fie si carii radiculare. Mi s-a spuS 1) ca am infectie totala la cei 3 dinti si trebuie scosi, apoi implant pe cei doi externi sirului de 3 sau 2) tratarea parodontitei cu detatraj, chiuretaj si altele…credeti ca se pot salva dintii ? Nu as vrea sa ii scot, ci sa ii tratez si sa le aplic coronite.Specific ca toti 3 au avut lucrari de coroana. In plus ma dor uneori dinti si din alte zone.Multumesc foarte mult pentru un raspuns.
17/08/2022 la 15:17
Ideal este sa ii salvati insa medicul specialist parodontolog se poate exprima sau nu in acest sens. Regula simpla de evaluare este aceea ca daca salvarea lor nu va dura mai mult de 2 ani atunci merita eliminati chiar acum. Daca lucrarea poate rezista peste 2 ani atunci ei merita salvati
16/08/2022 la 21:54
Buna ziua va rog din suflet sa.mi spune.ti chiuretajul subgingival doare ? Sunt in spania si vineri am programare si imi este foarte frica ..multumesc mult
16/08/2022 la 23:10
Cu anestezie nu are ce sa doara. Tratamentele stomatologice moderne sunt mult perfectionate fata de ce stiti din copilarie 🙂
26/07/2022 la 19:37
Buna am văzut că ești în Spania și ai avut probleme cu gingiileși ai făcut spălături…tratament !! Cum a fost și cum te simți ?? Că și eu am la fel trebuie sa merg ..și îs in Spania 🙁
17/06/2022 la 15:06
Buna ziu as dori sa va intreb daca dupa tratamentu se parodontoza trebue sami puna antibiotic la fiecare dine?
17/06/2022 la 15:50
Exista mai multe protocoale. Locul trebuie sterilizat, noi nu credem ca un antibiotic poate functiona in acest caz
10/06/2022 la 19:29
buna ziua,
am 38 ani si stomatologul propriu m-a asigurat ca parodontoza a stagnat in urma igienii corespunzatoare, antibiotice, detartraje etc (nu chiuretaje, intrucat am inteles ca nu am acele pungi), intr-adevar nu mai sangerez, insa in ultimii doi ani, mi se pare ca gingia s-a retras si mai mult, si spatiile au devenit tot mai “spatioase”. Doresc sa stiu daca dv la clinica in refacerea gingiei, prin diverse metode, refaceti si papilele interdentare, acestea sunt afectate cel mai mult, in cazul meu, si este generalizata. Doctorul mi-a spus ca probabil e cauzata de asezarea dintilor (destul de strambi), dar eu cred ca e de la lipsa utilizarii atei dentare (avand dinti inghesuiti, nu era comod deloc). M-am saturat sa folosesc tot felul de aparaturi, periute interdentare de 2 dimensiuni, si ata dentara electrica si manuala, si dus bucal, ……a devenit un calvar spalatul pe dinti…Eu am tot intrebat stomatogul daca exista aceasta posibilitate, de refacere gingie si papile, dumnealui nefiind specialist (si nici recomandandu-mi vreunul), mi-a raspuns, ca nu recomanda, fiind operatie, nu se poate manca etc. Sincer, nici nu ma intereseaza, doresc doar sa-mi refac dantura. Multumesc!
10/06/2022 la 19:39
Odata cu inaintarea in varsta osul maxilar se atrofiaza, nivelul scade, gingia urmeaza osul, radacinile dintilor se dezgolesc si asa vedeti acele spatii din ce in ce mai mari. E posibil ca la dumneavoastra sa fie si altceva si daca doriti puteti veni la consultatie la medicul chirurg pentru o opinie personalizata.
12/05/2022 la 15:23
daca am paradonita pot sa-mi pun brecket , am 34ani , sau mai tare agravez situatia? dar si cu dintii strimbi nu vreau sa fiu.
12/05/2022 la 15:39
Dilema aceasta tine de supraspecializare – un ortodont care nu intelege bine parodontologia va va refuza. In Romania majoritatea este astfel. Va recomand sa cautati o clinica cu specialisti multidisciplinari care sa va trateze. Din ce cunosc eu demersul dvs are sens – pozitia defectuoasa a dintilor este cauza principala a parodontozei
17/05/2022 la 19:33
Buna ziua,
Tratamentele ortodontice se pot face si in cazul pacientilor cu probleme parodontale (retractiile gingivale pot intra in aceasta categorie), doar ca sunt necesare cateva consideratii speciale. In primul rand e nevoie ca boala parodontala sa fie tinuta sub control, astfel incat sa nu existe probleme acute. Daca parodontologul isi da acordul, se poate incepe tratamentul ortodontic. Pacientul trebuie informat, totusi, ca exista anumite consecinte nedorite care pot aparea pe parcursul tratamentului (este vorba de riscuri aferente oricarui tratament ortodontic, dar care sunt mai crescute la pacientii cu probleme parodontale preexistente): retractii gingivale, resorbtii osoase sau radiculare, mobilitate dentara, sau, in cazuri extreme, pierderea dintilor. Acestea sunt favorizate de igiena deficitara a pacientului pe parcursul tratamentului si de fortele ortodontice prea mari.
Daca va hotarati sa urmati un tratament ortodontic, e bine sa stiti ca retractiile gingivale cauzate de probleme ortodontice pot fi cel mult stopate prin tratament. Pentru restabilirea conturului gingival corect sunt necesare grefe gingivale.
25/04/2023 la 18:47
Imi cer scuze, doream doar o părere pentru că am observat din comentariile de mai sus că explicați pe înțelesul fiecăruia, iar medicul meu practic îmi restrânge posibilitățile, reducându-le chiar la una singură: puntea. Oricum vă mulțumesc. Pentru că întotdeauna e mai bine să afli părerea mai multor specialiști, o să ajung la dumneavoastră la clinică pentru o consultație. O zi bună!
25/04/2023 la 19:03
Asa este cel mai bine. Uneori lucrurile sunt simplu de evaluat, insa mereu trebuie sa luati in calcul doar sfaturile medicilor care va fac investigatii complete