Detartraj şi chiuretaj subgingival în tratarea parodontitei

Detartraj şi chiuretaj subgingival în tratarea parodontitei

Aceste tratamente sunt vitale dacă doriţi să ţineţi parodontita sub control. Detartrajul şi chiuretajul subgingival sunt proceduri ce ţin de curăţarea profundă ca metodă de control asupra infecţiei.


Detartrajul și chiuretajul subgingival reprezintă o formă de curățare profundă recomandată în tratamentul bolilor infecțioase ale parodonțiului dentar.

Ce este parodontita?

Parodontita debutează cu formarea plăcii bacteriene. Placa bacteriană este un film galben care acoperă dinții, cauzat de alimente și de bacteriile din gură. Cu timpul, în contact cu saliva, placa se întărește, formând tartrul. Tartrul conține bacterii: va irita gingiile și va ataca suprafața și rădăcina dinților, emanând toxine. Aceste toxine cauzează infecții și inflamații la nivelul gingiilor. Mai rău: netratate, acestea duc la pierderi ale masei osoase și, în ultimă instanță, la căderea dinților. Masa osoasă, odată diminuată, nu se mai reface.

Din fericire, detartrajul și chiuretajul subgingival sunt de un real folos. Aceste proceduri sunt folosite în tratarea zonelor infectate, prin curățarea meticuloasă și îndepărtarea tartrului și bacteriilor, atât de pe suprafața dinților cât și de la nivelul subgingival.

Cum este diagnosticată parodontita?

O metodă de diagnosticare este prin radiografie. Depunerile de tartru de sub gingii sunt vizibile în radiografie. Cu ajutorul razelor X se poate verifica și starea masei osoase.

O a doua metodă de diagnosticare este examenul clinic, în care medicul stomatolog constată depunerile de placă bacteriană și de tartru, alături de forma și discromia gingiilor care indică o afecțiune gingivală.

În fine, cea de-a treia metodă de diagnosticare constă în măsurarea pungilor dintre gingii și dinți. Aceste pungi gingivale se formează ca urmare a acțiunii bacteriilor din placă și din tartru. Orice pungă mai mare de 3 mm poate indica parodontită.

Tratamentul prin detartraj și chiuretaj subgingival

Curățarea profundă a danturii, prin detartraj și chiuretaj subgingival, este un procedeu pe care medicul stomatolog îl finalizează în două ședințe. Totuși, numărul exact de vizite necesare depinde de cantitatea de tartru. Adesea, medicul stomatolog alege să recurgă la anestezia locală pentru a face procedura mai confortabilă. Scopul acestei curățări profunde este eliminarea infecției prin îndepărtarea bacteriilor.

Curățarea profundă se face fie manual, fie cu ajutorul unui instrument cu ultrasunete (cavitron), fie printr-o tehnică mixtă care combină cele două metode. Ambele procedee slăbesc și îndepărtează placa bacteriană și depunerile de tartru.

În plus, procedura standard poate fi însoțită de irigări cu substanțe antibacteriene sau antibiotice locale care au rolul de a reduce numărul bacteriilor de la nivelul gingiei.

Curățarea profesională obișnuită poate fi o alternativă?

Răspunsul este NU.

Așa cum sugerează și numele, curățarea profundă prin detartraj și chiuretaj subgingival pătrunde sub gingie pentru a îndepărta placa bacteriană și depunerile de tartru de la nivelul rădăcinii dintelui, acolo unde există o infecție la nivelul osului, în timp ce curățarea obișnuită se referă la îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de deasupra gingiilor.

Îngrijirea după diagnosticul de parodontită

Parodontita nu poate fi momentan vindecată; poate fi numai controlată, așadar este esențial să urmați sfatul medicului stomatolog cu privire la tratamentul și îngrijirea corespunzătoare. În plus față de vizitele obișnuite la dentist, este important să aveți o igienă orală corectă, pentru a preveni revenirea manifestărilor bolii.

14 răspunsuri pentru “Detartraj și chiuretaj subgingival”

 1. VARDAU COSMINA

  sunt diagnosticata cu paradontita intr-un stadiu foarte avansat ,la varsta de 33 ani.

 2. Chelu Paul

  Am fost la medicul stomatolog si am primit recomandarea de a face urgent un chiuretaj subgingival……am si o retractie gingivala iar gingiile sunt f inflamate…..acel chiuretaj se face la toti dintii sau doar la cei in zona carora gingia este inflamata si retasa?….

 3. Manu

  Mama mea are de facut un astfel de chiuretaj la 9 dinti. Va rog muult de tot sa-mi ziceti cam cat ar fi normal sa o coste? Stiu ca preturile difera, dar in medie. Va rog muuult de tot. Multumesc frumos.

 4. flori

  Este normal sa se lase gingia dupa chiuretajul facut sub gingie?

 5. Alex

  Buna ziua! am si eu o problema si as dori sa stiu si parerea altui medic stomatolog.am facut infectie la o masea de mi s’a umflat jumatate de fata.am fost la doctor,mi’a facut incizie pt a’mi scoate puroiul.dupa o perioada de timp(nu mai retin exact cat) s’a umflat din nou. mi’a facut din nou incizie si mi’a destupat canalele pt a mi se drena infectia,dupa care am mai facut si a treia oara abces.mi s’a spus ca singura solutie este interventia chirurgicala.as dori sa stiu daca asta este singura solutie.va multumesc!

 6. VARDAU COSMINA

  Buna ziua!de aproximativ 1 an fac tratament pt paradontoza,detrartaj ,in decembrie 2011 am avut un chiuretaj subgingival urmat de tratament cu antibiotice,mentionez ,am 4 extractii ,restul sunt dintii mei si sunt frumosii la vedere( sa ma exprim asa)dar…..se clatina toti.chiar ieri 29 06 2012 am fost la stomatolog pt igenizare,merg in fecare luna ,urmatoarea sedinta pe 13 07 2012 sunt programata pt stabilizarea dintilor de sus,apoi urmeaza un ultim chiuretaj dar mi -sa spus ca va fi diferit de primul,nu am inteles prea bine in ce fel ,nu il va face medicul stomatolog ci un chirurg de la maxilo,ceea ce m-a speriat putin.costul este foarte mare in fecare luna si acest chiuretaj va fi scump,am intrebat de pret dar nu mi sa dat un raspuns.Sunt foarte confuza in privinta aceasta,ce sa intampla daca nu fac acest chiuretaj?ce inseamna stabilizarea dintilor?va rog imi dati un raspuns .va multumesc anticipat

 7. Monica

  Buna ziua,

  Fetita mea de 7 ani si jumatate are tartru pe 2 maselute de sus(cred ca 65 si 55). Am fost la medic si ni s-a spus ca sunt in zona unde sunt glandele salivare si ca este posibil ca din aceasta cauza sa fie depunerea respectiva, ne-a mai spus ca restul dentitiei este super ok si ca nu are rost sa-i faca detartraj, doar sa venim regulat la control sa vedem cum evolueaza.

  Mentionez ca i s-a ridicat un pic si gingia si ca pana la aceasta varsta a schimbat 8 dintisori, restul sunt “de lapte”.

  Dvs ce ne sfatuiti?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns

  Monica T

Lasă un Răspuns