Detartraj şi chiuretaj subgingival în tratarea parodontitei
Aceste tratamente sunt vitale dacă doriţi să ţineţi parodontita sub control. Detartrajul şi chiuretajul subgingival sunt proceduri ce ţin de curăţarea profundă ca metodă de control asupra infecţiei.
Detartrajul și chiuretajul subgingival reprezintă o formă de curățare profundă recomandată în tratamentul bolilor infecțioase ale parodonțiului dentar.
Ce este parodontita?
Parodontita debutează cu formarea plăcii bacteriene. Placa bacteriană este un film galben care acoperă dinții, cauzat de alimente și de bacteriile din gură. Cu timpul, în contact cu saliva, placa se întărește, formând tartrul. Tartrul conține bacterii: va irita gingiile și va ataca suprafața și rădăcina dinților, emanând toxine. Aceste toxine cauzează infecții și inflamații la nivelul gingiilor. Mai rău: netratate, acestea duc la pierderi ale masei osoase și, în ultimă instanță, la căderea dinților. Masa osoasă, odată diminuată, nu se mai reface.
Din fericire, detartrajul și chiuretajul subgingival sunt de un real folos. Aceste proceduri sunt folosite în tratarea zonelor infectate, prin curățarea meticuloasă și îndepărtarea tartrului și bacteriilor, atât de pe suprafața dinților cât și de la nivelul subgingival.
Cum este diagnosticată parodontita?
O metodă de diagnosticare este prin radiografie. Depunerile de tartru de sub gingii sunt vizibile în radiografie. Cu ajutorul razelor X se poate verifica și starea masei osoase.
O a doua metodă de diagnosticare este examenul clinic, în care medicul stomatolog constată depunerile de placă bacteriană și de tartru, alături de forma și discromia gingiilor care indică o afecțiune gingivală.
În fine, cea de-a treia metodă de diagnosticare constă în măsurarea pungilor dintre gingii și dinți. Aceste pungi gingivale se formează ca urmare a acțiunii bacteriilor din placă și din tartru. Orice pungă mai mare de 3 mm poate indica parodontită.
Tratamentul prin detartraj și chiuretaj subgingival
Curățarea profundă a danturii, prin detartraj și chiuretaj subgingival, este un procedeu pe care medicul stomatolog îl finalizează în două ședințe. Totuși, numărul exact de vizite necesare depinde de cantitatea de tartru. Adesea, medicul stomatolog alege să recurgă la anestezia locală pentru a face procedura mai confortabilă. Scopul acestei curățări profunde este eliminarea infecției prin îndepărtarea bacteriilor.
Curățarea profundă se face fie manual, fie cu ajutorul unui instrument cu ultrasunete (cavitron), fie printr-o tehnică mixtă care combină cele două metode. Ambele procedee slăbesc și îndepărtează placa bacteriană și depunerile de tartru.
În plus, procedura standard poate fi însoțită de irigări cu substanțe antibacteriene sau antibiotice locale care au rolul de a reduce numărul bacteriilor de la nivelul gingiei.
Curățarea profesională obișnuită poate fi o alternativă?
Răspunsul este NU.
Așa cum sugerează și numele, curățarea profundă prin detartraj și chiuretaj subgingival pătrunde sub gingie pentru a îndepărta placa bacteriană și depunerile de tartru de la nivelul rădăcinii dintelui, acolo unde există o infecție la nivelul osului, în timp ce curățarea obișnuită se referă la îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de deasupra gingiilor.
Îngrijirea după diagnosticul de parodontită
Parodontita nu poate fi momentan vindecată; poate fi numai controlată, așadar este esențial să urmați sfatul medicului stomatolog cu privire la tratamentul și îngrijirea corespunzătoare. În plus față de vizitele obișnuite la dentist, este important să aveți o igienă orală corectă, pentru a preveni revenirea manifestărilor bolii.
14 răspunsuri pentru “Detartraj și chiuretaj subgingival”
Lasă un Răspuns
21/08/2022 la ora 16:40 | Link permanent |
sunt diagnosticata cu paradontita intr-un stadiu foarte avansat ,la varsta de 33 ani.
21/08/2022 la ora 17:40 | Link permanent |
Diagnosticul de care amintiți este incomplet. Oricum ar fi trebuie să acționați, funcție de situația dumneavoastră particulară dintele sau dinții fie ar mai putea fi salvați fie trebuie eliminați.
05/10/2022 la ora 21:03 | Link permanent |
Am fost la medicul stomatolog si am primit recomandarea de a face urgent un chiuretaj subgingival……am si o retractie gingivala iar gingiile sunt f inflamate…..acel chiuretaj se face la toti dintii sau doar la cei in zona carora gingia este inflamata si retasa?….
09/10/2022 la ora 16:51 | Link permanent |
In mod normal se efectueaza procedura numai in zona afectata. Desigur, este posibil sa fie afectata toata gingia, caz in care trebuie intervenit asupra tuturor dintilor.
25/01/2023 la ora 21:35 | Link permanent |
Mama mea are de facut un astfel de chiuretaj la 9 dinti. Va rog muult de tot sa-mi ziceti cam cat ar fi normal sa o coste? Stiu ca preturile difera, dar in medie. Va rog muuult de tot. Multumesc frumos.
04/02/2023 la ora 00:19 | Link permanent |
La noi aceasta lucrare poate costa aproximativ 500 de lei. Pretul exact se poate oferi numai dupa un examen clinic si radiologic, depinzand de gravitatea bolii.
24/03/2023 la ora 00:27 | Link permanent |
Este normal sa se lase gingia dupa chiuretajul facut sub gingie?
29/03/2023 la ora 14:26 | Link permanent |
Da este normal deoarece inițial gingia era și stătea pe țesut inflamat, în urma chiuretajului inflamația este eliminată și gingia se reașează în poziția normală.
30/06/2022 la ora 13:58 | Link permanent |
Buna ziua! am si eu o problema si as dori sa stiu si parerea altui medic stomatolog.am facut infectie la o masea de mi s’a umflat jumatate de fata.am fost la doctor,mi’a facut incizie pt a’mi scoate puroiul.dupa o perioada de timp(nu mai retin exact cat) s’a umflat din nou. mi’a facut din nou incizie si mi’a destupat canalele pt a mi se drena infectia,dupa care am mai facut si a treia oara abces.mi s’a spus ca singura solutie este interventia chirurgicala.as dori sa stiu daca asta este singura solutie.va multumesc!
01/07/2022 la ora 17:50 | Link permanent |
Draga Alex
Din pacate problemele sunt putin mai complicate in sensul ca pentru a da o solutie corecta este necesara o consultatie atat in cabinet cat si radiologica. Simpla descriere oferita de tine nu este suficienta.
Totusi doresc sa mentionez ca desi termenul “chirurgie” poate sa sperie, in ceea ce priveste chirurgia dento-alveolara lucrurile sunt destul de simple in sensul ca operatia se poate face in cabinet (de medic specialist in chirurgie) si pacientul este intotdeauna capabil sa plece acasa imediat si fara complicatii. Chirurgia dento-alveolara nu pune probleme la fel de mari ca alte tipuri de chirurgie, fiind una dintre cele mai usoare manopere chirurgicale de suportat de catre pacienti.
Dorim prin aceasta sa te incurajam sa aplici aceasta solutie daca medicul stomatolog a recomandat-o.
30/06/2022 la ora 19:01 | Link permanent |
Buna ziua!de aproximativ 1 an fac tratament pt paradontoza,detrartaj ,in decembrie 2011 am avut un chiuretaj subgingival urmat de tratament cu antibiotice,mentionez ,am 4 extractii ,restul sunt dintii mei si sunt frumosii la vedere( sa ma exprim asa)dar…..se clatina toti.chiar ieri 29 06 2012 am fost la stomatolog pt igenizare,merg in fecare luna ,urmatoarea sedinta pe 13 07 2012 sunt programata pt stabilizarea dintilor de sus,apoi urmeaza un ultim chiuretaj dar mi -sa spus ca va fi diferit de primul,nu am inteles prea bine in ce fel ,nu il va face medicul stomatolog ci un chirurg de la maxilo,ceea ce m-a speriat putin.costul este foarte mare in fecare luna si acest chiuretaj va fi scump,am intrebat de pret dar nu mi sa dat un raspuns.Sunt foarte confuza in privinta aceasta,ce sa intampla daca nu fac acest chiuretaj?ce inseamna stabilizarea dintilor?va rog imi dati un raspuns .va multumesc anticipat
01/07/2022 la ora 17:59 | Link permanent |
In general este bine ca chiuretajele subgingivale sa fie facute de medici stomatologi specialisti in chirurgie. Denumirile specializarilor pot sa creeze confuzie pentru pacienti, prin urmare va oferim o idee despre gradele de specializare ale unei parti a medicilor stomatologi:
– facultate 6 ani – rezulta medic stomatolog
– specializare 3 ani – rezulta medic stomatolog specialist in chirurgie dento-alveolara
– specializare inca 2 ani (total 5) – rezulta medic stomatolog specialist in chirurgie maxilo-faciala.
In timp ce e bine sa evitati chiuretajele subgingivale efectuate de medicul stomatolog nespecialist (care nu sunt totusi imposibile sau interzise in Romania) o manopera similara efectuata de oricare din cei 2 medici specialisti este la fel de buna deoarece chiuretajul subgingival se incadreaza in chirurgia dento-alveolara.
In ceea ce priveste preturile, aici sfatul nostru este sa aplicati politicile economiei de piata: studiati ofertele existente si alegeti cel mai bun raport pret-calitate.
Stabilizarea dintilor inseamna fixarea lor pentru a preveni pierderea accidentala a unui dinte si a oferi sansa vindecarii fara a suferi accidentele neplacute generate de boala dumneavoastra.
28/07/2022 la ora 00:57 | Link permanent |
Buna ziua,
Fetita mea de 7 ani si jumatate are tartru pe 2 maselute de sus(cred ca 65 si 55). Am fost la medic si ni s-a spus ca sunt in zona unde sunt glandele salivare si ca este posibil ca din aceasta cauza sa fie depunerea respectiva, ne-a mai spus ca restul dentitiei este super ok si ca nu are rost sa-i faca detartraj, doar sa venim regulat la control sa vedem cum evolueaza.
Mentionez ca i s-a ridicat un pic si gingia si ca pana la aceasta varsta a schimbat 8 dintisori, restul sunt “de lapte”.
Dvs ce ne sfatuiti?
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Monica T
28/07/2022 la ora 10:18 | Link permanent |
Bună dimineața,
Copilul dumneavoastră este, desigur, în siguranță. Nu vă faceți probleme prea mari…
Punctul nostru de vedere este acela că dinții trebuie să fie în permanență curați, prin urmare în cabinetul nostru am fi procedat la detartraj.
Cu toate acestea poate că medicul dumneavoastră a avut elemente suplimentare în vedere, de exemplu dacă fetița era foarte stresată este posibil să fi amânat procedura pentru a-i lăsa timp să se obișnuiască cu ideea.