Depozitele de calciu se caracterizează prin apariția unor pete de culoare albă pe dinți care, deși nu afectează estetica dentară la fel de mult precum cele galbene, sunt deranjante și pot deveni, în timp, o problemă. Odată ce fosfatul de calciu se întărește și se transformă în tartru, există riscul formării plăcii bacteriene și a cariilor. Iată câteva dintre cele mai la îndemână și eficiente măsuri de îndepărtare a acestor depuneri, înainte ca acestea sa se transforme într-o afecțiune stomatologică!

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un remediu naturist frecvent utilizat în albirea dinților, la fel ca și zeama de lămâie. Pe lângă îndepărtarea petelor galbene de pe dinți, bicarbonatul este util și în curățarea depunerilor de calciu, însă doar dacă depozitele sunt superficiale. În cazul în care depunerile sunt intense și puternic vizibile, bicarbonatul nu va ajuta decât la estomparea aspectului inestetic, nu și la curățarea completă a suprafeței dinților. În acest caz, este nevoie de o vizită la stomatolog pentru un tratament adecvat.

Fluorizare

Vizita stomatologică este foarte importantă în vederea stabilirii celui mai rapid și eficient demers terapeutic pentru îndepărtarea completă a acestor depuneri inestetice. În cazul în care stomatologul constată că depozitele sunt cauzate de lipsa mineralelor și dintii dau semne de demineralizare, îți va recomanda un tratament pe bază de fluor. Cel mai probabil, ți se va recomanda o pastă de dinți intens fluorizata și te va rechema după o perioadă la consult, pentru a constata dacă starea danturii s-a îmbunătățit sau dacă este nevoie de terapii complementare.

Detartraj cu ultrasunete

Detartrajul este o procedură stomatologică simplă și nedureroasă care ajută nu doar la îndepărtarea depozitelor de calciu, ci și a tartrului de pe dinți și de sub gingii, reducând astfel riscul apariției cariilor.

Abraziune cu aer

Tratamentul de abraziune cu aer este o procedură stomatologică modernă și nedureroasă care poate fi de ajutor în eliminarea depozitelor de calciu de pe dinți. Tehnica nu folosește ultrasunete, precum detartrajul, ci un aparat prin care se pulverizează bucăți microscopice de cristal pe suprafața dinților. Acestea ajută la îndepărtarea depozitelor, dar formează și un strat de protecție pe suprafața dinților, împotriva tartrului și a altor pete inestetice.

Fațete din ceramică sau porțelan

În măsura în care suprafața dinților este compromisă, iar depozitele de calciu au acoperit porțiuni mari, s-au întărit și s-au transformat în piatră dentară, este posibil ca un simplu detratraj sau tratament cu abraziune de aer să nu fie suficient pentru a le reda sănătatea si strălucirea. În astfel de situații, cea mai bună soluție constă în îmbrăcarea celor dinților afectați în fațete de ceramică sau porțelan.

Nu în ultimul rând, medicul îți va recomanda să limitezi consumul de alimente bogate în calciu din dieta – cum sunt lactatele – pentru a preveni formarea depunerilor de pe dinți.