Demineralizarea dinților

Cauzele și simptomele demineralizării dinților

Igiena precară, tehnicile de periaj defectuoase, precum și anumite schimbări profunde la nivelul organismului, dar și o alimentație mai puțin echilibrată pot duce la deteriorarea danturii prin modificarea acidității de la nivelul cavității orale.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi cu 20% discount la implanturi

Acizii demineralizează dantura dizolvând calciul, fosforul etc. Această erodare a smalțului dinților duce la formarea cariilor. Suprafața demineralizată devine în timp poroasă și mult mai aderentă, fiind un loc propice pentru bacteriile care cauzează cariile dentare.

Cu alte cuvinte, demineralizarea smalțului înseamnă un început de carie. Adesea, ca urmare a pierderii netezimii inițiale, suprafața dintelui capătă o pigmentare extrem de inestetică, pe care pacientul nu o poate îndepărta prin periaj. În plus, dinții devin extrem de sensibili la diverși stimuli: cald, rece, atingere; periajul poate deveni o activitate dureroasă, iar pacientul poate fi tentat să perieze superficial, ceea ce este de obicei fatal pentru dantură. În momentul când dantura demineralizată și hipersensibilizată nu are parte de o igienă riguroasă, apar carii severe care afectează toți dinții, iar tratamentul devine problematic. Pacientul trebuie să înțeleagă că aceste afecțiuni apar pe fondul unei infecții care poate ușor scăpa de sub control dacă igiena orală este neglijată.

Tratament și prevenția demineralizării dinților

Dacă pacientul se prezintă la timp la cabinetul stomatologic pentru controlul de rutină de două ori de pe an, chiar dacă schimbările intervin rapid, de obicei este timp pentru a trata demineralizarea ca pe un început de carie, nu ca pe o carie propriu-zisă. Discutați cu medicul stomatolog despre orice sensibilizare recentă a danturii, sau orice pigmentare apărută în ultima vreme. Tratamentul include curățarea zonei demineralizate și remineralizarea acesteia.

Este foarte important să nu așteptați formarea cariilor rampante, care pot apărea atât pe dinții de lapte, cât și pe cei permanenți, și să acționați înainte.

Ce înseamnă remineralizarea dinților?

Tratamentul de remineralizare a danturii se poate face în cabinetul stomatologic, plin aplicarea pe smalțul dinților afectați a unui gel (fluorizare), sau acasă, de către pacient, prin întreținerea unui igiene orale exemplare și folosirea unei paste de dinți cu mai mult fluor. Fluorul previne demineralizarea, devenind parte din structura dintelui.

Este vital ca pacientul să nu ia singur decizia de a se trata acasă, evitând vizita la cabinetul stomatologic, pentru că intervenția dentistului este obligatorie, iar expertiza sa nu poate fi înlocuită de lecturile pe internet, sau de studierea de prospecte și pliante.

Totuși, sunt anumite lucruri pe care pacientul le poate face singur pentru a-și îmbunătății starea de sănătate orală:

  • Igiena zilnică. Asigurați-vă că folosiți o tehnică de periaj corectă. Rețineți că spălatul pe dinți imediat după masă, când nivelul de aciditate este crescut, nu este neapărat cea mai bună idee, iar cel mai bine este să așteptați o jumătate de oră după masă.
  • Îmbunătățirea dietei. De regulă ne luăm calciu și fosfați din produsele lactate. Nu numai pata de dinți este o sursă de fluoruri, acestea putând fi luate din mai multe alimente: ceai, apă minerală, pește, fructe de mare, grâu etc. Aceasta nu înseamnă că un simplu ceai cu lapte vă poate remineraliza dantura erodată și slăbită, ferindu-vă de carii, însă, pe termen lung, o dietă echilibrată poate fi un factor important. Chiar și folosirea unei gume de mestecat poate avea beneficiile sale, stimulând glandele salivare; saliva funcționează ca un strat protector pentru dantură și ajută la remineralizarea acesteia.