Ața dentară ar trebui să fie utilizată în fiecare zi, pentru că ajută la curățarea spațiilor interdentare, unde periuța de dinți obișnuită nu poate să pătrundă. Astfel, prin folosirea aței dentare scade semnificativ riscul apariției cariilor.

Ața dentară îndepărtează tartrul, previne și apariția mirosului neplăcut al respirației, cunoscut în termeni medicali drept halenă. Respirația neplăcută este cauzată mai ales de bacteriile prezente în cavitatea bucală.

Curățarea dinților cu ață dentară, alături de periajul corect, efectuat de minimum două ori pe zi, sunt cele mai bune metode de prevenție a cariilor, dar și a îngălbenirii dinților. Astfel, vei avea mereu un zâmbet frumos.

Este indicat ca bucata de ață pe care o utilizezi ca să cureți spațiul dintre dinți și măsele să aibă o lungime de aproximativ 40 – 45 de centimetri. Ai grijă ca mișcările de curățare, care sunt de jos în sus și invers, să nu fie la o intensitate prea mare, ca să nu afecteze gingiile. Fiecare dinte trebuie să fie curățat cu o porțiune diferită de ață dentară.

Potrivit reprezentanților Asociației Americane Dentare, este suficient să folosim ața dentară o dată pe zi. La început, când o persoană începe să utilizeze ața dentară poate să resimtă un mic disconfort.

Ața dentară este indicată și copiilor. Aceștia o pot folosi singuri în jurul vârstei de 10-11 ani. Este bine ca micuții să aibă acest ritual seara, după periajul dentar.

Ce tip de ață dentară să aleg?

În ceea ce privește ața dentară, trebuie să știi că există mai mute tipuri. Astfel, poți să cumperi ață dentară din nailon, care poate fi cerată sau nu. De asemenea, există și sortimente cu diverse arome. Unele tipuri de ață dentară sunt mai înguste, în timp ce altele sunt mai late. Înainte de a o cumpăra, poți cere și sfatul medicului stomatolog, astfel încât să te asiguri că ai făcut aegerea corectă.

După folosirea aței dentare, ai grijă să te clătești bine cu apă în gură, ca să elimini toate resturile alimentare care ar putea ramâne în cavitatea bucală