Coroane dentare
Pe măsură ce înaintați în vârstă și dantura îmbătrânește. Dinții se deteriorează de la carii, obturații, traume sau chiar de la mestecat. Coroana dentară aderă la suprafața dintelui slăbit, protejându-l de fracturi și alte deteriorări. Coroana poate avea rolul de a înlocui un dinte cu discromie sau diform, ori pentru a proteja un dinte la care s-a făcut o intervenție pe canal. Coroana dentară este uneori necesară pentru a înlocui o coroană mai veche sau deteriorată.
Tratamentul pe bază de coroană dentară
În mod normal, este nevoie de mai multe vizite la cabintul stomatologic pentru a finaliza o asemenea lucrare. La prima vizită, dentistul dumneavoastră va pregăti dintele dându-i o formă care să susțină coroana.
Apoi se ia amprenta dintelui și se fixează o coroană provizorie pentru a proteja dintele pregătit. Această amprentă se trimite la un laborator dentar unde va fi produsă coroana definitivă.
Dacă aceasta se potrivește și are formă și culoare satisfăcătoare, medicul stomatolog o va cimenta.
Care sunt așteptările cu privire la tratamentul pe bază de coroană dentară?
În mod obișnuit, după finalizarea lucrării, pacientul resimte câteva zile un anumit grad de disconfort, durere ușoară în timp ce mestecă sau o sensibilitate crescută la variațiile de temperatură. Dacă o coroană dentară cimentată recent se simte prea înaltă sau aveți impresia că mușcătura este viciată, va trebui să consultați obligatoriu medicul stomatolog.
Igiena coroanei dentare
Vă rugăm să rețineți că durata de rezistență a unei coroane dentare depinde în mare măsură de materialele folosite, dar și de igiena orală, dieta și starea de sănătate a dinților suport și a gingiilor. Este important să vă mențineți igiena orală printr-un periaj susținut și folosirea adecvată a aței dentare.
Detalii
Citește mai multe detalii tehnice și de preț despre coroanele dentare și punțile dentare din porțelan
8 Comments
Comenteaza
27/06/2022 la 23:52
Nu este nici dureros si nici nu dureaza mult insa lucrarea este practic distrusa si trebuie sa faceti alta. Refacerea lucrarii poate dura.
Trebuie sa mai aveti in vedere ca trebuie pastrata o relatie corecta cu dintii antagonisti. Este posibil ca ideea ca dintii sunt prea in afara sa aiba de a face cu dintii de jos care nu permit o alta pozitie a lucrarii.
Daca sunteti intr-o situatie prea complicata este posibil sa fie nevoie si de aparat dentar inainte de a finaliza cu lucrarea asa cum o doriti. Propunerea mea este sa mergeti la medicul dumneavoastra si sa discutati problema fara sa va faceti idei preconcepute. Aflati mai intai care este situatia si care sunt restrictiile si apoi ce se poate face pentru a imbunatati rezultatul.
27/06/2022 la 23:55
Vă mulțumesc mult de tot.
27/06/2022 la 23:05
Bună seara,am o problemă, vă rog mult să mă ajutați cu un sfat:de o săptămână am 4 dinți de sus îmbrăcați cu coroane metalo-ceramice,cimentat definitiv și, din păcate, dinții îmi sunt acum prea mari față de restul dinților, îmi vin prea în față și se vede destul de tare diferența de culoare față de restul dinților. Ce ar putea să mai facă dentistul în situația ăsta dacă eu îi spun că lucrată nu corespunde din punctele de vedere enumerate mai sus?
27/06/2022 la 23:11
Ati folosit o lucrare temporara inainte de a realiza lucrarea definitiva? De obicei in timpul purtarii lucrarii temporare se detecteaza si se corecteaza acest gen de probleme. O lucrare temporara are si un rol de tampon intre parerile medicului si cele ale pacientului. Trebuie sa stiti ca parerile despre cat de bine arata o lucrare dentara sunt foarte subiective si uneori “gusturile nu se discuta”. Stiu ca o lucrare temporara creste costul per ansamblu, insa acum daca vreti sa schimbati lucrarea definitiva costul – indiferent cum il impartiti cu medicul – este mult mai mare! Ca nu exista alta varianta decat inlocuirea lucrarii
27/06/2022 la 23:28
Am avut o lucrare temporara și nu m-am simțit bine cu ea în prima săptămână iar apoi mi-a ajustat-o asistenta pt încă o săptămână și a fost perfect dar doctorul nu m-a întrebat cum m-am simțit cu lucrarea temporara ci m-a lăsat doar câteva minute să iau o decizie dacă e totul în regulă cu lucrarea definitivă după care a cimentat-o.Pe loc nu mi-am dat seama de diferența mare de culoare dar i-am spus că îmi vine prea în față și nu azis nimic.Ar fi foarte complicat să îmi ia lucrarea jos acum?
27/06/2022 la 23:40
O lucrare cimentata definitiv in general trebuie taiata (distrusa) pentru a putea fi demontata… E ciudat ca medicul nu a intrebat despre cum va simtiti cu lucrarea temporara si ca nu a luat in consideratie experienta purtarii acesteia…
27/06/2022 la 23:42
Ăsta mi-am zis și eu dar nu am pus prea multe întrebări fiindcă am avut încredere în părerea și experiența sa.Durează mult până îmi ia lucrarea jos și este dureros?
01/03/2023 la 16:44
Demontarea unei lucrari se face imediat si nu doare.