Ablația dentară reprezintă o procedură stomatologică prin care sunt îndepărtate lucrări protetice, precum punţi dentare, încrustații și coroane dentare. Aceasta se realizează numai în cabinetul medicului stomatolog.

Ablația se realizează numai după investigatii imagistice si dupa ce stomatologul îi recomandă pacientului care urmează să treacă prin procedura de ablaţie.

Când este nevoie de ablație dentară

În momentul în care o lucrare protetică se desprinde parțial de maxilar sau se fisurează, este nevoie de o ablaţie. Ea poate fi realizata cu sau fără secționare.

Acest procedeu stomatologic se realizează în mai multe etape, care cuprind secționarea lucrării dentare (microproteza), urmată de desprinderea de pe dinte şi de curățarea resturilor.

În timpul procedurii de ablaţie prin secționare, medicul secționează lucrarea dentară care urmează să fie îndepărtată, pentru ca aceasta să poată să fie apoi desprinsă. Lucrarea este secționată cu ajutorul frezei diamantate, apoi medicul dentist îndepărtează resturile rămase.

Ablația poate fi realizată și în așa fel încât restaurația să nu fie afectată și să nu aibă de suferit.

Scopul pe care îl urmărește medicul este de a salva dintele pe care a fost montată lucrarea dentară, astfel încât să poată fi folosit pentru montarea unei alte proteze dentare sau încrustații. Vechea lucrare nu mai poate fi cimentată, după ce a fost supusă procedurii de ablație.

Este o procedură care necesită atenție din partea medicului, pentru că există riscul de a fractura atât bontul dentar, cât și dinții care se află în vecinătatea dintelui care este supus procedurii de ablație. De asemenea, poate să apară avulsia dintelui, adică îndepărtarea dintelui din alveolă.

Procedura de ablație dentară poate fi folosită și în cazul persoanelor care suferă de parodontoză, pentru că poate să apară retracția gingivală.

O astfel de intervenție stomatologică poate să fie realizată și la cererea unui pacient, dacă acesta vrea să refacă o lucrare dentară, pentru a îmbunătăți aspectul danturii.