Avulsia dentară
Avulsia dentară este o urgență stomatologică ce se caracterizează prin detașarea completă a unui dinte din os, cu tot cu rădăcină. Luxația apare în urma unor traumatisme fizice aplicate la nivelul feței sau mandibulei. Iată ce complicații implică și ce ai de făcut atunci când te confrunți cu o astfel de urgență stomatologică!
Specialiștii susțin că avulsiile dentare reprezintă aproximativ 16% dintre traumatismele dento-parodontale cu care pacienții se prezintă la medic în regim de urgență. Toate grupele de vârstă sunt predispuse la astfel de luxații, însă apar cu preponderență la copii și la persoanele care practică sporturi de contact.
Repoziționarea imediată a dintelui, o prioritate în caz de avulsie dentară
Dintele detașat complet din os poate fi replantat cu succes în cazul în care te prezinți imediat după accident la un cabinet stomatologic. Pentru ca dintele să fie reatașat și să redevină funcțional, este recomandat să fie repoziționat în maximum 30 de minute de la momentul traumei. Motivul pentru care este necesară această intervenție rapidă este acela că dintele trebuie să fie “în viață” la momentul repoziționării, adică să își păstreze vitalitatea celulelor prodontole regăsite la nivelul suprafeței radiculare. Odată ce acestea “mor”, dintele nu mai poate fi salvat.
Dacă avulsia dentară se produce la copiii care încă au dentiție de lapte, repoziționarea dintelui nu este necesară. Totuși, vizita la stomatolog rămâne obligatorie, pentru ca medicul să curețe zona afectată și să scoată eventualele fragmente de dinte sau os care au pătruns în canal, la momentul accidentului. În cazul în care avulsia apare la unul dintre dinții permanenți, se impune vizita medicală necesară pentru reimplantare.
În unele cazuri, repoziționarea dintelui se poate face și de către pacient, în cazul în care este lucid și nu intra în panică după o astfel de traumă, întrucât nu este nevoie decât de reintroducerea dintelui prin presare cu degetul în alveolă. Condiția este ca dintele să fie spălat și curățat la momentul reimplantării, pentru a se evita riscul infecției (nu folosiți dezinfectante).
Sfaturi pentru pacientul care a suferit o avulsie dentară
În cazul în care pacientul a suferit o avulsie dentară, trebuie să țină dintele într-un mediu umed până în momentul în care ajunge într-un cabinet stomatologic. Poate fi vorba despre propria salivă, despre lapte sau despre apă cu sare.
Dacă dintele atârnă și nu a ieșit complet din alveolă, nu îl trage afară, ci, cu mișcări blânde, ai grijă să îl pui la loc în alveolă, apoi să mergi la medicul dentist.
Ce presupune replantarea dintelui
Dacă dintele pacientului a fost afectat în urma traumatismului, este posibil să fie fracturat, de aceea medicul trebuie să îl verifice foarte bine. Verificări se fac și în cazul alveolei.
Medicul stomatolog examinează pacientul, apoi va curăța zona și va replanta dintele. Poate fi nevoie și de sutură gingivală.
Dintele care este repus în alveola sa va fi fixat și cu ajutorul dinților alăturați, astfel că aceștia vor fi suport. Poate fi prins cu ajutorul materialelor compozite. Poate fi nevoie de administrarea de antibiotic, astfel încât să fie prevenită apariția unei infecții dentare.
Poate fi nevoie și de tratament de canal, dacă pacientul are necroză. După procedură, pacienții trebuie să meargă la control ori de cate ori este nevoie. După avulsie este important ca pacientul să consume alimente moi și lichide aproximativ două săptămâni, să se spele pe dinți cu o periuță cu peri moi și să respecte întocmai indicațiile medicului.
Riscurile replantării dentare:
- anchiloza dento-alveolară: este o problemă care apare în momentul în care osul alveolar se unește cu rădăcina dentară
- resorbția radiculară, care apare când un dinte învecinat face presiune pe dintele replantat, apare mai ales dacă pulpa dentară a dintelui replantat se infectează
Ce tratamente există în cazul în care dintele nu mai poate fi reimplantat după o avulsie dentară
În situația în care nu te-ai prezentat la timp la medic, iar dintele nu poate fi “salvat” și repoziționat în alveolă, medicul îți va recomanda alte măsuri de tratament pentru restaurarea danturii.
În cele mai multe cazuri, se recomandă puntea dentară sau implantul, însă doar după ce gingia sau osul s-au vindecat după trauma suferită.
Aceleași tratamente – implant sau punte – sunt necesare și în cazul în care dintele desprins din os în timpul accidentului nu poate fi găsit sau a fost înghițit accidental.
Comenteaza