Amelogeneza imperfectă
Amelogeneza imperfectă este numele unui grup de boli genetice rare, care se caracterizează prin tulburări sau anomalii de dezvoltare a smalțului dentar. Sunt boli care afectează mai mult bărbații decât femeile și ale căror semne pot fi observate încă din copilărie. Diagnosticul timpuriu este esențial pentru luarea măsurilor terapeutice și estetice adecvate. Iată care sunt semnele, dar și principalele tratamente care pot fi luate în cazul amelogenezei imperfecte!
Care sunt cauzele amelogenezei imperfecte?
Fiind o anomalie ereditară, cauza afecțiunii o reprezinta ADN-ul mutant. Mutațiile responsabile pentru apariția bolii apar la nivelul genelor AMELX, ENAM, MMP 20 si KLK4. Acestea modifică proteinele implicate în formarea smalțului dinților și determină apariția simptomelor. Potrivit specialiștilor, nu sunt singurele gene afectate, însă sunt considerate cele mai importante.
Care sunt simptomele?
Boala se manifestă atât la dentiția de lapte, cât și la dentiția permanentă. Principalele simptome ale anomaliei genetice se caracterizează prin:
- colorație cenușie, maronie sau galbenă a dinților;
- smalț dentar extrem de subțire;
- predispoziția la carii a caror evoluție este foarte rapid;
- predispoziția la traumatisme sau fracturi dentare.
- dinții sunt mai mici și se tocesc ușor
Amelogeneza imperfectă se împarte în patru tipuri, fiecare cu propriul tablou simptomatologic:
Hipoplazic (dezvoltare incompletă a smalțului) – coroane dentare de mici dimensiuni, spații între dinți, culoare gălbuie-brună.
Hipomaturat (dezvoltare completă, dar insuficient maturizată) – cromatică crem-opacă a smalțului, suprafață rugoasă; sensibilitate termică.
Hipocalcifiat (deficiență de calciu în smalț) – culoare gălbuie-maronie accentuată, sensibilitate a dinților la cald, rece, dar și suprafață aspră a dinților.
Hipomaturat-hipolazic cu taurodontism (anomalii în dezvoltarea smalțului) – pete galbene maronii, dinți fără contacte interproximale.
Care este tratamentul?
Amelogeneza imperfectă nu este o afecțiune fără rezolvare. Cel mai important este ca anomaliile să fie depistate în stadiu incipient. Odată diagnosticată boala, cât și tipul acesteia, medicii pot recomanda mai multe proceduri.
În primul rând, se recomandă produse pentru fluorizarea și mineralizarea intense ale smalțului dinților. Este o măsură terapeutică esențială, dar nu rezolvă problema estetică a petelor galbene sau maronii de pe dinți. Pentru rezolvarea acestui aspect, medicii pot recomanda fie obturații sau fațetări directe din compozit sau, în cazuri severe, îmbrăcarea completă a dinților cu coroane.
Comenteaza