BLOG
6 greșeli frecvente în periajul dentar
Periajul dentar este principala măsură de igienă orală care îți asigură dinți sănătoși, puternici și frumoși. Stomatologii au fost surprinși să constate, în urma numeroaselor statistici și studii, că foarte puține persoane știu să utilizeze corect periuța și să își curețe corect dantura atunci când se spală pe dinți. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le poți face și cum să le previi, pentru ca periajul dinților să devină cea mai simplă și puternică armă împotriva cariilor și a altor afecțiuni dentare!
Folosești o periuță greșită
Prima greșeală pe care o fac cele mai multe persoane este că aleg aleatoriu o periuță de dinți, fără a lua în considerare dimensiunile capului ei și textura perilor. Marimea capului periuței trebuie să fie adaptată dimensiunii gurii și dinților tăi. În ciuda faptului că mulți au impresia că dacă periuța are perii mai duri, înseamnă că o să curețe mai bine suprafața dinților, specialiștii susțin că cele cu peri moi sunt cele mai potrivite pentru un periaj dentar corect.
Îți periezi dinții cu mișcări orizontale
O alta greșeală frecventă în periaj se referă la modul de manevrare a periuței în timpul curățării dinților. Periajul se execută cu mișcari verticale (de sus în jos) și nu orizontale. Mișcările verticale asigură o curățare corectă a dinților, întrucât îndepărtează și resturile care rămân blocate în spațiile înguste dintre dinți.
Te speli pe dinți imediat după masă
Multe persoane consideră greșit că dacă își periază dinții imediat după masă, previn astfel riscul ca resturile alimentare să se depună pe smalțul acestora și să se formeze cariile. Specialiștii susțin că un astfel de obicei mai mult dăunează sănătății dinților, întrucât există riscul ca resturile alimentare să fie descompuse și împinse mai mult între dinți, ceea ce afectează, în timp, smalțul. Este mai indicat ca periajul să se realizeze cam la 30 de minute după masă.
Nu acorzi suficient timp periajului
Simpla “plimbare” a periuței pe toată suprafața danturii, în grabă, timp de câteva secunde, nu asigură un periaj ca la carte. Timpul de execuție a unui periaj corect se încadrează între două și trei minute, astfel încât să ai timp să acoperi toată suprafața dentară.
Nu îți schimbi periuța la timp
Folosită de cel puțin două ori pe zi, așa cum este corect, periuța de dinți tinde să se uzeze și să nu mai asigure aceeași eficacitate în curățarea dinților. Este recomandat să schimbi periuța o dată la cel puțin trei luni.
Nu folosești ață dentară
Ultima etapă în periajul dentar corect este curățarea spațiilor interdentare cu ajutorul aței dentare, singura care reușește să îndepărteze corect resturile alimentare blocate între dinți.
Comenteaza