Vedem uneori în autobuz, pe stradă sau la serviciu oameni care zâmbesc cu buzele strânse, complexați probabil de o problemă stomatologică nerezolvată. În topul nemulțumirilor legate de estetica zâmbetului se află dinții lipsă, cariile frontale severe, pigmentarea dentară și dinții strâmbi. Uneori însă pacienții cu danturi de invidiat trăiesc frustrări serioase din cauza unei culori naturale a dinților cu o nuanță mai închisă decât și-ar dori. Iată câteva întrebări și soluțiile/problemele curente asociate acestora. Răspunsurile dumneavoastră vă vor aproxima modul în care vă raportați la această realitate.

Evaluarea zâmbetului

1.      Aveți dinți fațetați?

  1. Eu am dinți sănătoși. Nu știu ce sunt fațetele dentare. – Fațetele dentare sunt carapace subțiri care imită foarte bine aspectul natural al dintelui, folosite în cosmetica dentară pentru a obține un zâmbet perfect. Faptul că nu ați căutat niciodată informații cu privire la fațetele dentare arată că problema esteticii dentare nu vă preocupă foarte mult, chiar dacă aveți în general grijă de dinții dumneavoastră.
  2. Nu, dar îmi doresc fațete de porțelan. – Fațetele de porțelan au avantajul luciului și al transparenței. În plus, nu se pătează. Întrebați medicul stomatolog dacă fațetele sunt potrivite pentru dumneavoastră sau nu. Deocamdată, nu păreți 100% mulțumit(ă) de zâmbetul dumneavoastră.
  3. Am fațete. Dinții mei arată mai bine decât înainte, dar nu perfect. – Discutați cu medicul stomatolog care sunt opțiunile dumneavoastră.
  4. De când mi-am fațetat dantura sunt foarte mulțumit(ă) de zâmbetul meu. – Aveți în continuare grijă de zâmbetul dumneavoastră, mergeți la dentist pentru controlorul periodic și zâmbiți cu încredere.

2.      Ați recurge vreodată la metode de albire a dinților chiar dacă dentistul dumneavoastră nu le recomandă?

  1. Da. Aș încerca orice, numai să am dinți mai albi. – Cu toții ne dorim dinți frumoși. Discutați cu dentistul despre eventualele alternative la albire. Cu siguranță există soluții care se potrivesc nevoilor dumneavoastră.
  2. Nu. – Este bine să vă îngrijiți de integritatea dinților dumneavoastră și să ascultați de sfatul medicul stomatolog.

3.      Foarte mulți pacienți au probleme de ortodonție, care variază de la orientarea ușor defectuoasă a unui dinte și până la cazuri de malocluzie severă. Căutați sprijin la cabinetul ortodontic pentru rezolvarea unei astfel de probleme?

  1. Dantura mea este aliniată perfect. Medicul stomatolog spune că nu trebuie corectat nimic. – În cazul acesta vă aflați într-o situație privilegiată.
  2. Am câteva probleme ortodontice. În momentul de față sunt sub tratament și sper să văd curând îmbunătățiri. – Veți vedea că situația se va îmbunătăți, dacă tratamentul este urmat corect. Aveți răbdare!
  3. Am probleme ortodontice severe, dar nu am căutat tratament. Nu vreau să port aparat dentar. – Problemele ortodontice nu sunt doar de natură estetică. Dacă nu vă tratați pot apărea complicații. Discutați totuși cu medicul stomatolog.
  4. Nu mai am dinți naturali. – Pentru pacienții care și-au pierdut dinții naturali există o mulțime de soluții moderne de protetică dentară.

4.      Există o categorie importantă de pacienți candidați sau purtători de proteză dentară. Cum vă raportați la acest subiect?

  1. Nu fac parte din această categorie. Am o dantură sănătoasă.
  2. Port proteză și sunt mult mai mulțumit(ă) de aspectul meu acum decât înainte de proteză.
  3. Proteza dentară nu arată și nu se simte deloc așa cum m-am așteptat. Sunt destul de dezamăgit(ă).
  4. Ar trebui să port proteză dentară, dar nu port.

5.      Vă nemulțumește aspectul gingiilor dumneavoastră atunci când zâmbiți larg?

  1. Da. – Există proceduri chirurgicale de remodelare a gingiilor. Pentru mai multe detalii, întrebați medicul stomatolog.
  2. Nu. Arată OK.

Introducere în estetica zâmbetului

38817300 – beauty and dental health concept – beautiful woman with green toothbrush

Evaluarea zâmbetului: obiectiv sau subiectiv?

În mod evident, acordăm cu toții o mare importanță zâmbetului celor cu care interacționăm; avem tendința să evaluăm rapid, de cele mai multe ori chiar fără a conștientiza, aspectul zâmbetului oricărui interlocutor. Dacă unele trăsături ale zâmbetului frumos pot fi evaluate cu o oarecare notă de obiectivitate, restul rămân în grija și la latitudinea subiectivității evaluatorului.

Curbura și volumul buzelor, culoarea, forma, nuanța, transparența și alinierea dinților, linia și aspectul gingiilor, precum și forma maxilarului sunt probabil cei mai importanți factori în determinarea expresivității zâmbetului; o importanță relativ mare o are impresia de simetrie, alinierea orizontală și paralelismul dintre marginea dinților de sus și curbura buzei de jos atunci când zâmbim.

Teoretic, un zâmbet larg, care dezvelește dantura în mai mare măsură, fără a umbri excesiv dinții laterali, este considerat mai atrăgător. Proporția de aur, aplicată pe cei șase dinți frontali se referă la lățimea ideală a acestor dinți. Mulți specialiști consideră că raportul ideal între lungimea și lățimea incisivilor de sus este de 100:75. Între dinți trebuie să existe în partea de jos deschideri triunghiulare pentru ca aspectul să fie natural.

Estetica dentară: un stil de abordare, o filosofie sau o disciplină în sine?

Deoarece există anumiți parametrii cuantificabili/măsurabili pe care îi considerăm responsabili pentru efectul de frumusețe a zâmbetului unei persoane, problema a devenit una de design, iar procedurile cosmetice moderne angrenează echipe întregi de specialiști din domenii distincte, care stăpânesc fiecare tehnicile și disciplinele specifice.

Medicul ortodont se ocupă de îndreptarea dinților cu ajutorul unor micro-manevre ale căror rezultate se por acum vedea la doar câteva luni de la începerea tratamentului. Micro-rotația dinților frontali este acum fezabilă. Conturarea suprafeței și formei dinților reprezintă o alternativă sau o tehnică complementară la tratamentul ortodontic obișnuit; și pentru acest tip de intervenții există medici specializați. Uneori, intervențiile necesare sunt de așa natură încât cad sub incidența specialistului în chirurgie maxilo-facială. Alteori, specialistul rezolvă o problemă strict estetică prin simpla aplicare a unor fațete dentare sau gingivale.

Cosmetica dentară se poate referi și la un mod de abordare a stomatologiei restaurative și stomatologiei generale, menținând grija pentru aspect. Analiza zâmbetului este o etapă importantă în diagnosticarea, planificarea tratamentului și prognoza pentru orice tratament stomatologic cu obiective estetice.

Avantajele tratamentelor moderne de stomatologie estetică

Principiile abordărilor moderne din stomatologia estetică contemporană reunesc reunesc un cuplu de norme general valabile pe care specialiștii le respectă:

  • Tratamentul trebuie să fie ne-invaziv sau minim invaziv.
  • Rezultatul trebuie să fie discret, să nu atragă atenția și să aibă un aspect natural.

Zâmbet perfect ca al vedetelor preferate

Cu toții visăm la un zâmbet perfect precum cel al vedetelor noastre preferate. Însă, din păcate, nu toți ne naștem cu dinți perfecți. Din acest motiv, vizitele regulate la medicul dentist și tratarea timpurie a problemelor dentare ne poate reda zâmbetul mult dorit. De asemenea, o igienă dentară adecvată este obligatorie pentru o dentiție sănătoasă.

Primul pas pentru a avea un zâmbet frumos și sănătos este o igienă orală constantă, un periaj eficient și controale regulate la medicul dentist. Însă, acestea nu sunt singurele tehnici la care putem apela pentru un zâmbet perfect. Iată la ce alte trucuri apelează vedetele tale preferate pentru o imagine desăvârșită.

Albirea dinților, fațetele dentare și aparatele dentare sunt printre cele mai comune trucuri la care apelează vedetele pentru a avea un zâmbet de invidiat. Aceste tratamente sunt la îndemâna tuturor, așadar poți apela și tu ele. Iată ce trebuie să știi despre fiecare procedură în parte:

Albirea dinților

Consumul anumitor alimente precum cafeaua, vinul, etc, dar și fumatul sau anumite medicamente duc la îngălbenirea dinților. Din acest motiv, albirea dentară a devenit una dintre cele mai comune și mai sigure proceduri de înfrumusețare a dinților și a îmbunătățirii esteticii zâmbetului.

Există însă mai multe tipuri de albire a dinților, după cum urmează:

  • Albirea dentară profesională – aceasta se face la cabinetul stomatologic, după un consult medical de specialitate.
  • Albirea dentară profesională se face prin aplicarea pe dinți a unui gel de albire, iar acesta este activat de lumina LED. Cu ajutorul acestei tehnici vei obține cu până la 8 tonuri mai deschise într-o ședință de 45 de minute.
  • Albirea dinților acasă – acest tip de albire dentară se face acasă, însă la recomandarea medicului dentist. Albirea se face cu ajutorul unui gel special care se aplică pe dinți, apoi se acoperă cu o mască din plastic, specială. Acesta trebuie ținut pe dinți timp de câteva minute, în funcție de recomandările medicilor.
  • Albire combinată – această tehnică presupune atât albirea dentară profesională, dar combinată cu albirea dinților acasă.

În funcție de nevoile pe care le are fiecare pacient în parte, medicul dentist va recomanda un anumit tip de tratament.

Fațetele dentare

Fațetele dentare sunt de departe preferatele vedetelor. Acestea pot fi purtate fără ca nimeni să-și dea seama permițându-le totodată să continue diverse tratamente, fără ca cineva să observe.

Fațetele dentare pot fi ceramice, din zirconiu sau din materiale compozite. În funcție de nevoile fiecărei persoane, medicul stomatolog va recomanda un anumit tip de fațete dentare. Acestea pot fi fabricate la dimensiunile de care ai nevoie și poți alege nuanța dorită.

Actrița Penélope Cruz  sau fotbalistul Cristiano Ronaldo sunt doar câteva exemple de oameni celebri care au recurs la acest tratament pentru un zâmbet seducător.

Aparatele dentare

Nu mai este de mult o rușine să porți aparat dentar. Vedetele apelează la acesta pentru a-și îndrepta dinții și chiar se mândresc cu asta. Cântăreața Miley Cyrus, actrița Emma Watson sau Tom Cruise, sunt doar câteva dintre celebritățile care au purtat aparat dentar. Apoi, regina Letizia și cântăreața Gwen Stefani au decis să se alăture trendului, apelând la aparate dentare invizibile pentru a obține un zâmbet perfect.