O urgență dentară ar putea apărea în orice moment . Poate fi vorba despre o infecție sau despre o fractură care să apară în urma unei căzături.

Până să ajungi la medicul stomatolog, poți lua câteva măsuri, în cazul în care apar situații de urgență neașteptate .

Dacă ai căzut sau ai mușcat dintr-un fruct tare și ți-ai rupt un dinte, până să ajungi la cabintul medicului dentist, nu te spăla pe dinți și nu solicita zona afectată. De asemenea, păstrează partea ruptă într-un recipient în care ai pus lapte sau propria salivă, până când ajungi la  medic, căci s-ar putea ca acesta să poată să o retanșeze.

Dacă te apucă în miez de noapte, brusc, dureri de măsele, poți lua un antiinflamator. Pentru a reduce durerea, până să ajungi la doctor, poți folosi ulei de cuișoare, pe care să îl aplici cu un tampon direct pe zona afectată.

Dacă ai făcut un abces dentar și măseaua sau dintele ți se umflă brusc, pune gheață (învelită într-un prosop) pe zona afectată, timp de 10 minute, apoi fă pauză și pune din nou. Acest lucru ajută la reducerea umflăturii și scade din intensitatea durerii. Medicul este cel care stabilește tratamentul, care poate consta în administrarea de antibiotic, drenarea puroiului, cât și despre un tratament de canal.

În momentul în care au un abces dentar unele persoane pot suferi și de dureri de cap, care pot fi calmate cu ajutorul unor medicamente antiinflamatorii.

Afecțiunile gingivale pot necesita intervenție de urgență

Urgențele dentare pot apărea și în momentul în care se îmbolnăvesc gingiile. Cei mai mulți dintre pacienți cred că dinții sunt de vină pentru durerile greu de suportat, însă când ajung la medic constată că de vină sunt gingiile. Poate fi vorba despre afecțiuni precum gingivita și parodontita. Pentru a preveni apariția probemelor, este indicată folosirea aței dentare, a apei de gură și un periaj de două ori pe zi.

O altă urgență comună, dureroasă, este atunci când un dinte se rupe parțial. Numai medicul stomatolog este cel care poate remedia această problemă care apare, de cele mai multe ori, la măselele de minte.