Tumora odontogenă scuamoasă

Tumora odontogenă scuamoasă este o tumoră de natură benignă ce se localizează la nivelul oaselor maxilare sunt variate și pot fi împărțite, în linii mari, în tumori odontogene și neodontogene. În prima categorie se înscrie și tumora odontogenă scuamoasă, o formațiune întâlnită rar.

La jumătatea secolului trecut, tumorile odontogene erau clasificate, potrivit lui Kurt H. Thoma and Henry M. Goldman (1946), după originea lor, în ectodermice, mezodermice și mixte. Astăzi, clasificarea adoptată de Organizația Mondială a Sănătății are la bază o lucrare semnată de J.J. Pindborg și F. Clausen (1958).

Tumora odontogenă scuamoasă nu afectează o grupă anume de vârstă, poate fi localizată atât în mandibulă, cât și în osul maxilar, la nivel alveolar și este întâlnită preponderent la populația de sex masculin.

Se consideră că acest tip de tumoră odontogenă derivă din resturile Malassez sau din cele ale laminei dentare.

Simptome

În stadiu inițial, tumora odontogenă scuamoasă nu prezintă simptome. Ulterior, după ce formațiunea s-a dezvoltat suficient intraosos, pot apărea durerile, mobilitatea dentară în zona afectată, cât și tumefacții. Fiind vorba despre o tumoră intraosoasă, aceasta poate fi depistată radiologic.

Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist Ivory Dentfix București. Poți plăti în rate fără dobândă.









Caracteristicile tumorii odontogene scuamoase

Un examen de acest tip evidențiază o formațiune triunghiulară mică, transparentă, bine conturată, ca urmare a sclerozei periferice. De asemenea, există cazuri în care tumora scuamoasă nu este bine delimitată.

În același timp, un examen histopatologic arată insule de epiteliu scuamos, cu keratinizări și vacuolizări microchistice ale celulelor epiteliale. În anumite cazuri, pot fi identificate și structuri microscopice hialinizate ori calcifiate.

Tratamentul tumorii odontogene scuamoase

Tumora se îndepărtează pe cale chirurgicală, formațiunea fiind extirpată în totalitate, iar zona afectată, chiuretată. Recidiva acestei tumori benigne este rară și apare doar atunci când țesutul tumoral nu este îndepărtat în totalitate.

Programeaza-te acum la un medic specialist Ivory Dentfix București.