Tratarea malocluziei

Tratarea malocluziei

Tipuri de abordări în cadrul tratamentului

Tratamentul ortodontic constă în exercitarea unei presiuni controlate asupra dinților și a maxilarelor, pe o perioadă relativ îndelungată, până se obține un rezultat dezirabil din punct de vedere estetic și funcțional; acest lucru se realizează de regulă cu ajutorul aparatelor dentare specifice: aparate ortopedice dentofaciale și aparate pentru extensia arcadei. Procedurile adjuvante comune pot include la nevoie extracții dentare pentru a face loc reorientării dinților pe arcade.

În unele cazuri, cum ar fi prognatismul sever al maxilarului, al mandibulei, sau al ambelor, este necesară corelarea tratamentului ortodontic (cu aparat fix) cu cel chirurgical (chirurgie ortognatică și diverse oseostomii care au în vedere scurtarea, lungirea sau realinierea maxilarelor) pentru rezultate optime.

Se recomandă în unele cazuri și purtarea gutierelor nocturne.

Eficacitatea tratamentului

Există tratamente ale malocluziei pentru pacienți de toate vârstele, însă reacțiile optime se obțin evident în cazul pacienților cu vârste fragede. În cazul copiilor, inconcordanța arcadelor poate fi corijată eficient în perioada de creștere, din cauza consistenței și a rezistenței osoase. E bine de știut că maxilarele cresc până la 8-10 ani, iar problemele sesizate din timp pot beneficia de tratament interceptiv. Implicit, orice întârziere face anomalia inițială mai dificil de corectat.

Durata și rezultatul tratamentelor variază în funcție de vârsta pacientului, de gravitatea problemei și de tipul de aparat ales.

Profilaxie și educația pacienților

Când mușcăm, presiunea ar trebui distribuită omogen: în caz contrar, se poate ajunge la complicații ale danturii, ale musculaturii și ale încheieturii mandibulei. Acestea nu numai că afectează mobilitatea, dar cauzează inclusiv neplăceri legate de tratamentele stomatologice uzuale (de exemplu, obturațiile se uzează prematur), dureri de cap, probleme digestive pe fondul dificultății de a mesteca, dificultăți de vorbire etc. Prin urmare, malocluzia este mai mult decât o problemă estetică.

Aflați mai multe despre tipurile de tratamente disponibile: