Terapia canalului radicular (endodonție) –
Terapia canalului radicular se referă la un tratament în cadrul căruia medicul stomatolog îndepărtează infecția bacteriană de la nivelul rădăcinii dintelui și al camerei pulpare. Această intervenție mai este denumită și tratament endodontic sau obturație de canal.
Tratamentul endodontic sau scoaterea nervului, după cum este cunoscut în popor, izolează infecția, o vindecă și sigilează etanș zona, astfel încât să nu mai apară o nouă infecție. Următorul pas după tratamentul endodontic ar putea fi rezecția apicală, însă dacă tehnicile au fost realizate corect de la bun început, manevrele chirurgicale nu mai sunt necesare.
Pentru a înțelege mai bine situația, trebuie să cunoști anatomia dintelui. Acesta este compus, de la exterior spre interior, din smalț, dentină și pulpă dentară (țesut moale). La rândul ei, pulpa dentară este protejată de camera pulpară, iar prelungirile se numesc canale radiculare. Pulpa dentară este compusă din vase de sânge și nervi, care pătrund în dinte printr-un spațiu situat în vârful rădăcinii (apex).
Incisivii și caninii au, de obicei, o singură rădăcină și 1-2 canale radiculare. Premolarii au câte 1-3 rădăcini și tot atâtea canale radiculare, în timp ce molarii au 1-4 rădăcini și până la 6 canale.
Când pulpa dentară este infectată, se recurge la tratament endodontic. Cel mai adesea, cauzele infecției sunt:
- cariile profunde
- fracturile în smalț
- diferite manopere stomatologice
Programează-te rapid și tratează-te în siguranță la un specialist de la clinica noastră din București. Poți plăti în rate fără dobândă.
Ce este tratamentul de canal?
Tratamentul endodontic are menirea de a elimina, curăța și dezinfecta camera pulpară și canalele radiculare de infecția apărută, adică de a elimina pulpa bolnavă. După aceste etape, rămâne un spațiu gol, care nu poate fi lăsat în această stare, deoarece bacteriile l-ar popula imediat. Astfel, urmează obturarea, plombarea sau umplerea canalelor radiculare cu material nerezorbabil și compact. Acest material va împiedica pătrunderea bacteriilor și reinfectarea zonei.
Dacă infecția nu ajunge la apex și la parodonțiul apical, deci nu se formează un chist, se poate vorbi despre o pulpită, caz în care tratamentul endodontic presupune curățarea canalelor radiculare și obturarea definitivă a acestora.
În cazul în care pulpa dintelui nu este tratată, există posibilitatea ca ea să moară, adică să se formeze gangrena pulpară. Tratamentul endodontic poate fi aplicat cu succes și în această situație, însă dacă infecția a afectat și parodonțiul apical, vor apărea chisturile în vârful rădăcinii.
De obicei, aceste chisturi sunt îndepărtate prin rezecție apicală, însă această metodă chirurgicală ar trebui aplicată doar dacă nu mai există nicio șansă de realizare a tratamentului endodontic.
Dacă s-au format doar chisturi mici sau granulom, tratamentul endodontic se poate realiza pe parcursul mai multor ședințe. Dacă parodonțiul apical este afectat grav, iar chisturile sunt prea mari, însă dintele are stabilitate în os, se poate recurge la rezecție apicală, dar acest lucru va fi stabilit doar după o consultare amănunțită a interiorului dintelui.
Tratamentul endodontic al chisturilor poate elimina necesitatea rezecției apicale, mai ales că tehnologiile au evoluat și permit o curățate și o obturare mult mai bune.
Care sunt opțiunile, în afară de intervenția pe canal, când medicul stomatolog identifică infecția în interiorul dintelui? Prima ar fi să nu acționăm deloc. Însă, dacă bacteriile nu sunt îndepărtate, acestea vor înainta până în vârful rădăcinilor ajungând într-un final la os. Când se întâmplă acest lucru, nu ne rămâne decât să constatăm abcesele și infecția. Evident, această opțiune iese din calcul.
A doua opțiune este extracția sau îndepărtarea dintelui urmată cel mai probabil de inserarea unei rădăcini artificiale numite implant dentar. În cazul în care optați pentru extracție, e bine de știut că locul vacant rămas în urma intervenției va cauza „alunecarea” celorlalți dinți, care încearcă să acopere spațiul gol. Această repoziționare a danturii rezidă în probleme ale mandibulei. În plus, dinții care se repoziționează în urma unei extracții sunt mai greu de curățat și deci mai expuși afecțiunilor gingivale și cariilor, iar în ultimă instanță îi pierdem.
Dacă alegeți extracția, cea mai bună cale este să înlocuiți dintele lipsă cu un dispozitiv dentar specific: un implant sau o punte. Firește, în acest fel veți ajunge la costuri suplimentare, care se adaugă neplăcerii de a fi pierdut dintele.
Cum se desfășoară tratamentul canalului radicular sau tratamentul endodontic?
La început se administrează un anestezic local pentru a amorți dintele, făcând procedura mai confortabilă. Apoi, dentistul va izola prin metode specifice dintele, pentru a-l păstra curat și fără salivă pe parcursul intervenției.
Când amorțește locul, dentistul deschide partea de sus a dintelui. Cu ajutorul unor dispozitive speciale, acesta va curăța interiorul canalelor pregătindu-le pentru obturație. Se folosește și o soluție de curățare pentru a îndepărta orice bacterii rămase precum și eventualele rămășițe din dinte. Pe parcursul procedurii se recurge la radiografii, prin care medicul stomatolog poate urmări rezultatele.
Obturația canalului radicular se face de obicei cu un material de tip gutapercă, care umple întregul canal. Apoi se închide dintele cu o plombă provizorie.
Trebuie reținut că terapia canalului radicular înseamnă tratarea unei afecțiuni a pulpei dintelui, însă tratamentul este complet numai când se readuce dintele la starea sa funcțională. Pentru a reda funcționalitatea dintelui este nevoie de o coroană sau de o altă lucrare dentară similară.
Tratamentele de canal, dureroase sau nu?
Multe persoane se tem de tratamentele de canal pentru că au auzit că sunt dureroase. Acum câteva decade astfel de tratamente erau, într-adevăr, dureroase, însă acum nu mai este cazul, grație tehnologiilor moderne care sunt folosite și datorită anesteziei, pentru că o astfel de procedură stomatologică se realizează sub efectul unui anestezic local.
Tratamentele de canal actuale se realizează cu ajutorul unor instrumente stomatologice moderne, care ajută la obținerea celor mai bune rezultate. Astfel de tratamente sunt efectuate cu microscop endodontic, cu lupe speciale, iar radiografiile recomandate înainte de un astfel de tratament sunt realizate, la rândul lor, cu ajutorul tehnicilor moderne.
Care sunt riscurile asociate cu terapia canalului radicular?
În urma terapiei canalului radicular este posibil să resimțiți un anumit grad de disconfort care durează câteva zile. Pentru a reduce acest disconfort, puteți urma recomandarea dentistului, recurgând la un analgezic care se eliberează fără rețetă. În cazuri extreme, medicul stomatolog vă poate prescrie un antibiotic și un analgezic pe bază de rețetă pentru a elimina orice posibilitate de infecție.
În urma intervenției pe canalul radicular, este interzis să mestecați direct pe dintele tocmai reparat înainte ca acesta să fi fost reconstruit într-o formă finală, pentru că riscați să îl rupeți. Cu cât amânați mai mult finalizarea lucrării de reconstrucție, cu atât crește riscul de infecție pe canalele tocmai tratate, caz în care procedura va trebui luată de la capăt.
La fel ca orice alt tratament, terapia canalului radicular nu este lipsită de neprevăzut și de posibilitatea complicațiilor. Se poate ca, în timpul procedurii, una din pile să se rupă, rămânând înțepenită în canalul radicular, așa cum există riscul de fracturare a rădăcinii dintelui. Alteori, obturația nu se poate face perfect din cauza formei rădăcinii. De asemenea, este posibil ca medicul stomatolog să nu observe o rădăcină ascunsă sau un canal în plus, unde ar putea fi nevoie de tratament. Firește, aceste complicații sunt excepțiile: ele nu reprezintă norma.
Cauzele eșecului tratamentului pe canal pot fi:
- infiltrația în obturația de canal
- curățarea necorespunzătoare a canalelor radiculare
- reconstrucția coronară inadecvată
- organismul nu poate lupta cu infecțiile
- apariția unei leziuni periapicale după tratament
- disfuncția ocluzală
Dacă terapia canalului radicular eșuează, puteți discuta cu medicul stomatolog care sunt alternativele, inclusiv repetarea tratamentului sau extracția dintelui infectat. Semne imediate ale eșecului pot fi:
- Măsea umflată după obturație de canal – tratamentul pe canal nu a dezinfectat corect canalul, bacteriile se dezvoltă accelerat și metabolismul lor produce gaz. Cum canalul a fost acoperit cu material ermetic, gazul se presurizează și produce disconfort și umflătură..
- Durerea după tratamentul de canal (durerea după tratament endodontic) – atunci când presiunea creată este foarte mare sau pacientul este sensibil pot să apară senzații acute de durere
Reluarea intervenției pe același dinte se numește retratament endodontic. El seamănă foarte mult cu tratamentul endodontic adăugându-se necesitatea eliminării obturației anterioare (ciment și gutapercă) după care se reiau manoperele tratamentului inițial conform protocolului.
Cine ar trebui să efectueze tratamentele de canal?
Infecțiile din camera pulpară care ajung la canalul radicular reprezintă o amenințare directă pentru sănătatea osului în care dintele este sprijinit. Canalul radicular, în special, reprezintă un mediu propice de viață și dezvoltare a bacteriilor patogene. Prin tratament căutăm să sterilizăm cât mai bine canalul și să îl acoperim cu material care să elimine orice fel de pungă de aer și implicit orice loc în care bacteriile pot să se multiplice.
Trebuie spus din capul locului că nu există sterilizare perfectă. La fel cum nu există obturație perfectă. Însă ceea ce se poate face este să se insiste în a lua toate măsurile posibile pentru a minimiza debitul rezidual de bacterii care încă va mai migra din dinte în os. Reușita tratamentului depinde de ecuația în care debitul de bacterii patogene care ajung în os este mai mic decât numărul de bacterii care poate fi anihilat de potențialul imunitar al osului.
De aceea, un tratament pe canal efectuat cu instrumentar modern (rotativ), la microscop (tratament supranumit și endodonție microscopică) și cu materiale moderne (gutapercă lichidă) de către un medic specialist în endodonție va fi cu mult mai avansat calitativ decât un tratament efectuat de medicul dentist generalist în mod clasic.
Microscopul este absolut indispensabile pentru a afla câte canale are o măsea în realitate. Știm că ar trebui să fie trei canale dar unele persoane pot să prezinte și pe al patrulea, sau să prezinte alte anomalii anatomice care nu se pot observa decât la acest instrument optic.
Un medic specialist endodont probabil că nu va efectua niciodată un tratament de canal incorect. Dimpotrivă, de cele mai multe ori el se confruntă cu a remedia astfel de tratamente incorecte efectuate de alți medici salvând astfel dintele care mai poate fi recuperat și care încă mai deține valoare protetică.
Microscopul endodontic în endodonție
Microscopul endodontic este folosit pentru efectuarea de tratamente endodontice, oferind beneficii semnificative de vizualizare, ceea ce îl ajută pe medicul stomatolog atât în stabilirea unui diagnostic, cât și pentru a-l asista pe durata tratamentului și la managementul post-endodontic.
În endodonție, tratamentul precis nu depinde numai de aptitudinile tehnice și cunoștințele dentistului, ci și de o vizualizare clară și detaliată a locului unde se intervine. Microscopul endodontic oferă medicului stomatolog o precizie mult mai bună, ceea ce îl va ajuta în efectuarea tratamentelor endodontice.
Deoarece rezultatul unei terapii endodontice este influențat de mulți factori care nu sunt vizibili cu ochiul liber – de exemplu canale radiculare suplimentare sau existența unor variații anatomice, microscopul dentar vine în ajutorul medicului stomatolog.
Astfel, tratamentele endodontice, care mai sunt cunoscute și drept tratamente de canal, vor avea o mai mare rată de reușită. Cu ajutorul unui astfel de instrument medical calitatea tratamentelor endodontice este îmbunătățită.
O vizualizare mult mai bună
Microscopul mărește și furnizează o lumină destul de puternică, lumină care este orientată în aceeași direcție în care privește și medicul stomatolog, astfel încât să nu apară umbre. Această lumină este proiectată astfel încât să îi ofere medicului stomatolog posibilitatea să observe aspecte pe care nu ar putea să le vadă cu ochiul liber. Imaginea poate fi mărită de până la 22 de ori, cu ajutorul unui astfel de microscop endodontic.
Cu ajutorul unui microscop, medicul stomatolog poate vedea fisurile apărute într-un dinte, fisuri pe care cu ochiul liber nu ar putea să le detecteze, ceea ce îi permite să trateze mai bine și să mărească rata de succes a fiecărei proceduri pe care o face.
Unele microscoape folosite în efectuarea de tratamente endodontice sunt dotate și cu camere foto și camere video, astfel încât orice detaliu poate fi fotografiat sau înregistrat video și apoi arătat pacientului, facilitând mult comunicarea dintre medic și pacient.
Ce mai poate face un microscop endodontic
- poate să identifice canalele radiculare atipice, ajută la identificarea perforațiilor din rădăcina dintelui
- ajută la detectarea fracturilor radiculare
- poate fi folosit pentru identificarea acelor rupte pe canalul radicular, ajutând apoi la scoaterea acestora
Microscopul a început să fie folosit în stomatologie cu aproximativ 15 ani în urmă, după ce a fost utilizat cu succes în alte ramuri ale medicinei, precum oftalmologia, chirurgia vasculară, neurochirurgia.
Cum pot să salvez o lucrare dentară când am nevoie să refac un tratament pe canal la un dinte de sub lucrare?
Recent a apărut o intervenție nouă numită chirurgie endodontică care este de fapt o combinație între tratamentul pe canal modern și chirurgie în sensul că se deschide chirurgical o fereastră în os și tratamentul endodontic se efectuează dinspre vârful rădăcinii spre interiorul dintelui. Această variantă nu presupune distrugerea lucrărilor protetice existente economisind astfel costul refacerii lor.
Mituri despre tratamentul de canal
- Obturația de canal cauzează durere intensă În realitate, un tratament de canal ameliorează durerea, nu o provoacă. Mitul îți are originea în urmă cu zeci de ani, când nu existau tehnici moderne de tratament și anestezia. Acum procedura de obturație de canal nu este mai dureroasă decât procedeul de plombare. Un studiu la care au luat parte mai mulți pacienți a constatat că mulți dintre cei care au avut tratamente de canal pe rădăcină au descris-o ca nedureroasă. Procedura se face numai cu anestezie. În urma tratamentului endodontic, pacienții nu vor mai simți sensibilitate la băuturi foarte calde, foarte reci sau la dulciuri.
- Tratamentul de canal poate provoca boli sau infecții Ideea că tratamentele de canal pot provoca o altă afecțiune se bazează pe teorii nedovedite. Nu există nici o dovadă științifică care să indice acest lucru. Prezența unor bacterii în gură este normală și nu constituie o infecție. În momentul în care dintele unei persoane este sever infectat, tratamentul de canal îndepărtează sursa de infecție.
- Dacă nu există durere de dinți, nu e nevoie de tratament endodontic Durerea dentară nu este obligatorie la persoanele care au nevoie de un tratament de canal. De aceea, problema de sănătate este descoperită de medicul stomatolog, care recomandă tratamentul de canal. Important de știut: dacă în apropierea unui dinte, cariat sau nu, apare o mică excrescență, este semn că există o infecție dentară. În acest caz se impune tratamentul endodontic.
16/04/2023 la 00:19
Am 66 ani și mi se mișcă o măsea fără durere.. Mai poate fi salvata sau trebuie scoasa? Mulțumesc. Ilie
07/04/2023 la 14:55
Bună ziua, ieri am fost la medicul stomatolog pentru plombarea unei masele ,trebuie omorât nervul dar în timplu curatarii cu freza, eu m.am mișcat și nu odată ci de 2 ori, menționez că am simțit durerea până în creier ,maseaua nu a fost curățată în totalitate dar mi.a pus un pansament acolo și peste ca un glet ? până data viitoare .
D
Exista o solutie să nu mă mai misc așa brusc ?Adică îmi e frică să nu poate termina lucrarea și asta din vina mea…
25/03/2023 la 17:43
Buna ziua am avut o punte fixa partea de sus facuta acum 15 ani.A trebuit sa o dau jos ca sa fisurat in doua…in momentu de fata tratez un dinte de sus care nu a fost scos nervu.a ..facut rafiografie .vamedico a constat ca linga acel dinte acum 15 ani mia fost scos un dinte si a ramas o radacina din dinte …15 ani a stat acolo acum ar trebui scoasa sau nui necesar precisez ca nu ma doare locu .sar putea intimpla ceva daca ramine in continuare acolo?va multumesc
12/03/2023 la 14:28
Buna ziua !In urma cu 2 zile am mers la stomatolog pentru un retratament de canal ,in urma cu un an am avut un tratament de canal fara plombare iar recent am descoperit ca se vedeau betigasele portocalii .Am mers la stomatolog mi-a curățat canalul și mia pus o păstă după care a aplicat plomba definitivă .Urmand sa ma întorc in tara in câteva luni pentru reînceperea tratamentului .Nu am dureri nici umflaturi .Este ok? mulțumesc frumos !
08/03/2023 la 21:03
Buna ziua!
Am fost supus unui tratament de canal asupra unui molar. Medicul mi-a spus ca reconstructia a fost realizata si ca trebuie sa mi se adauge acea “coroana” ca sa nu mai am treaba cu dintele. Pana la momentul in care se va monta coroana, cum ar trebui sa ma comport referitor la alimente si la masticatie?
Multumesc!
20/02/2023 la 17:10
Buna ziua ! Recent am avut o opturatir de canal la un dinte in urma un abces. După intervenție au apărut durerile care nu sunt tocmai suportabile . Este normal sa apara dureri si zona sa fie din nou inflamata?
04/12/2022 la 01:35
Buna ziua!De cateva saptamani simt ca ma sageata un dinte sub coroana de zirconiu imbracat acum un an.Tratamentul a fost clasic.Care ar fi cauza?Mentionez ca am si boala paradontala.
24/11/2022 la 21:10
Buna ziua, am avut o interventie la ultima masea de minte dreapta jos pentru omorarea nervului, la 3 4 ore dupa ce a disparut efectul anesteziei am simtit ca ma doare maseaua atunci cand o ating, este ceva normal? Nu simt dureri nu simt junghiuri nu nimic.
22/11/2022 la 13:35
Buna Ziua am 1 luna decand am facut tratament pt dintele 33 lucrare de canal mi sa scos nervul si dintele tot ma doare foarte tare am facut si antibiotic si degeaba nu ma lasa ce im sugerati? O zi buna
02/11/2022 la 13:21
Buna.
Din 20 Oct. mi s-a schimbat o plomba veche la o masea (maxilar, dreapta) cu o alta plomba (plus ca s-a plombat si unul din peretii interdentari – ideea e ca dr. stomatolog a precizat ca e “foarte plombata”). Inainte de aceasta procedura nu acuzam durere la masea. Ulterior, doar la mestecat alimente mai dure se simte un disconfort iar la folosirea atei dentare pe peretele plombat, resimt durere de genul “curentarii”. Sper ca m-am facut inteleasa! La un control dupa aprox o sapt (pt alte plombe) am adus in discutie si aceasta situatie, insa doar mi-a mai finisat/pilit peretele interdentar in sensul de a-l “largi” putin ca sa nu mai acuz durere la curatarea cu ata dentara. Nu o consider sincer o solutie profesionista (am premolari cu spatii interdentare mult mai stramte si nu cred ca asta e problema). De asemenea doamna doctor a precizat ca ea ar mai astepta cateva zile pt ca nu ar mai deschide molarul. Ce anume sa fac? Schimb doctorul sau e normal inca sa doara la mestecat? Multumesc!
13/10/2022 la 19:59
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneți dacă se poate lucra pe canal la o persoana polialergica. Care este soluția pentru cineva care nu poate fi anesteziat local?
30/09/2022 la 18:07
Buna ziua! Am trei săptămâni de când am finalizat o lucrare dentară. Precizez că inainte de a merge la medic am avut abces si mi s-au aplicat 3 ture de tratament . Am avut radiografie totala , deci totul părea bine. De sâmbătă acelasi dinte mi-a produs o durere imensa. Am sunat medicul si mi-a spus să iau augmentin, antibiotic. De duminica m-am si umflat destul de tare. Luni am mers la cabinet, iar radiografie si mi s-a spus că nu are ce să-mi facă. Trebuie sa merg sa ma operez. Sunt destul de supărată si speriată si chiar au costat ceva bănuti lucrarea.
Ce ma sfătuiti sa fac? Mulțumesc!
11/08/2022 la 00:22
Buna seara ,
Am fost la dentist astazi si Doamna Doctora a zis ca o sa imi puna ceva “pasta” unde am avut caria si dupa o saptamana sa ii zic daca mai am dureri (ex. Cald , rece) … a zis ca daca nu mai sunt dureri imi va pune plomba dar daca inca ma doare o sa imi scoata nervul .
Imi puteti explica si mie cum se numeste acest process si daca este normal sa ma doara dupa ce a trecut anestezia
Va multumesc .
28/08/2022 la 11:47
Tratament endodontic se numeste si da, este normal sa va doara dupa ce a trecut efectul anesteziei. Durerile sunt neplacute dar din pacate este normal sa doara, din acest motiv doctorul v-a sups ca va scoate nervul.
09/08/2022 la 00:09
Buna seara,
A început să mă doara maseaua aflată sub coronița care a fost schimbată acum 9 ani(s a facut si acele tratamente din nou pe canale).E o durere uneori moderată cand apas pe masea iar uneori f puternica, încercând să localizez durerea e in partea de jos a gingiei.Ma gândeam ca trece azi fiind deja a 2 zi, dar se pare ca nu vrea deoarece a mai pățit odată dar nu chiar asa dureros(de curand).
De pe aceea coronița acum cativa ani mi s a dus și din portenalul cu care era îmbrăcată, o bucată.
Ar trebui să iau antibiotic?
Exista alta modalitate de a vedea ce e cu maseaua fara a strica coronita?
Va multumesc.
25/08/2022 la 14:45
Din pacate, dinti protezati cu foarte mult timp in urma, dupa o perioada, pot da probele, dar nu neaparat din cauza tratamentului de canal, mai ales daca tratamentul de canal este facut foarte bine. Dupa o perioada, coronita, nefiind foarte bine adaptata si modificanduse in timp sanatatea gingiilor se infiltreaza bacterii pe sub coronita si cariaza parte a dintelui. Aceste bacterii se infiltreaza si in canalele deja tratate. Daca dintele nu este tratat corect se creaza leziune la varful radacinii (adica infectie) si ulterior apar durerile. Sfatul nostru este sa faceti o radiografie retroalveolara pe acel dinte si sa vedem care este situatia, apoi din radiografie va putem spune ce este de facut. Va asteptam la clinica noastra daca doriti, va rugam sa sunati pentru programare.
07/07/2022 la 09:30
Buna ziua,
O freza fara sistem de racire poate afecta sanatatea dintelui?
Acum 2 ani mi s-a pus o plomba mica dupa ce s-a curatat o carie mica si nedureroasa.
La cateva zile a aparut o durere si o sensibilitate la masticatie.
Mi s-a zis ca e vina mea pt ca am cerut anestezie si nu a stiut cat sa tina freza incat sa nu se supraincalzeasca dintele. Mi s-a recomandat antiinflamator.
Sensibilitatea a revenit. Recomandarea a fost tot antiinflamatorul, la nevoie.
Repet, maseaua aceasta nu avea dureri inainte de interventie .
Acum o saptamana, m -a luat o durere mare la masticatie. Am discutat cu medicul la telefon, mi-a recomandat antibiotic si antiinflamator .
Am fost dupa 5 zile de antibiotic la radiografie si surpriza : nu este cariata sau infectata maseaua, ci are o inflamatie puternica si se recomanda scoaterea nervului.
Sunt nelamurita! Nu inteleg ce se intampla. Am mai cerut o parere si mi s-a zis ca manopera necorespunzatoare de acum 2 ani a putut provoca aceasta inflamatie …
Mentionez ca de cand am ramas cu sensibilitatea nu am mai putut manca alimente reci sau tari pe partea cu maseaua aceasta 🙁 Am tot evitat…
La inflamatii puternice singura varianta de rezolvare este scoaterea nervului?
O alta varianta nu exista?
13/07/2022 la 11:06
Buna ziua, din pacate nu exista alte variante. Practic, in momentul in care a fost reinlocuita plomba veche (fiind si infiltrata), medicul a trebuit sa mai curete din bacterii, asadar a mai eliminat din dentina ajungand foarte apoape de camera pulpara. Daca un dinte nu ramane cu o grosime suficienta de dentina incat dupa ce este curatat de o carie si apoi replombat, nu are sanse prea mari sa scape netratat pe canal, adica scoaterea nevului… nu se mai reformeaza porii din dentina pt protectia camerei pulpare. In aceste cazuri se mai poate rezolva cu captusire directa: asta inseamna ca inainte de a pune compozitul se pune o pasta cu calciu special pentru aceste situatii.
Va invit la un control daca situatia dumneavoastra inca nu s-a rezolvat .
03/07/2022 la 13:30
Buna ziua! In urma unei fracturi am avut un incisiv central imbracat cu coroana metalo ceramica aproximativ 10 ani. M-am hotarat sa schimb lucrarea cu una de zirconiu pentru ca desi dintele era inca frumos gingia era inchisa la culoare. S-a tratat canalul, mi s-a pus pivot si cu noul dinte din zirconiu gingia arata la fel sau chiar mai rau ca atunci cand aveam metalo ceramica, este chiar vinetie. Am incercat sa lasam si gingia libera fara nimic provizoriu, am facut spalaturi cu apa oxigenata si betadina, am folosit elugel si nimic. Doctorul mi-a spus ca nu stie de ce gingia nu isi revine si chiar ca e posibil sa ramana asa. In momentul de fata am lasat iar gingia libera si folosesc elugel urmand ca la urmatoarea vizita la stomatolog doctorul sa-mi lipeasca definitiv dintele mentionand ca prea multe lipiri provizorii ai dintelui pot afecta si mai mult gingia. Nu stiu ce sa mai fac pentru ca nu mi se pare normal sa raman asa cu gingia. Consider ca medicina a avansat si cred totusi ca se mai poate face ceva cu gingia mea. Va multumesc!
13/07/2022 la 11:10
Intr-adevar, medicina a avansat si sunt destul de multe solutii. Ceea ce s-a intamplat cu gingia dumneavoastra nu este nimic grav, doar ca nu veti rezolva niciodata cu elugel sau orice alt gel cu clorhexidina.
Din pacate coroanele metalo-ceramice dau aceste probleme mai ales ca ati tinut-o 10 ani (se numeste “tatuaj gingival”). Se rezolva cu cateva sedinte de laser si cu slefuire buna a bontului, in asa fel incat gingia sa fie biostimulata, sa-si revina ca si culoare.
Sper ca v-au fost de folos aceste informatii. Eventual va asteptam in clinica la un consult si evaluare, specific ca avem specialisti de protetica si parodontologie ce v-ar putea ajuta. De asemenea, avem si acel Laser de care va spuneam.
02/06/2022 la 19:21
Buna ziua! Am fost la stomatolog pentru a lucra pe canal la o masea si trebuia sa merg sa fac si o radiografie apoi sa imi puna plomba definitiva si acolo am descoperit ca i sa rupt acul pe un canal… A spus ca peste jumatate de an sa fac o radiografie sa vad daca e totul ok… Intrebarea mea este trebuie sa merg sa scot neaparat acel varf de ac, care sunt riscurile?
23/06/2022 la 13:54
Recomandarea noastra este sa nu ramana ace rupte pe canal. Azi sunt diferite modalitati si intrumente pentru indepartarea acelor rupte din canale, dar exista si situatii unde aceasta manopera din pacate nu poate fi dusa pana la final cu succes deoarece depinde mult si de anatomia dintelui. Dar, cu ajutorul microscopului si instrumentelar rotative in majoritatea cazurilor se rezolva.
22/05/2022 la 11:23
Bună ziua,am fost la stomatolog și mi-a scos nervul, mi-a curățat canalul și mi-a închis în aceiași zi,seara sa umflat și am o durere îngrozitoare.Am luat antibiotic 3 zile dar nu sa schimbat nimic,la fel de umflat și dureros,ce pot să fac , mulțumesc
23/06/2022 la 13:18
Din pacate este normal, dupa un tratament de canal este perfect normal sa va umflati si sa si doara, in acest caz trebuie sa aveti rabdare si sa luat antibitic cel putin 5 zile, nu prea se vad rezultate in urma antibioticului dupa doar 3 zile.
18/05/2022 la 18:56
Buna ziua! Acum 6 luni am efectuat un tratament endodontic la o masea infectata. Dupa ce s-a umflat si nu a cedat tratamentului anibiotic, am facut o re-interventie endodontica, tot fara rezutat. In tot acest timp am avut obrazul umflat, nedureros. Dentistul ajuns acum 3 saptamani la concluzia ca trebuie scoasa. Dupa efectuarea extractiei am luat antibiotce insa tot am obrazul umflat. La o radiografie mi s-a supus ca a ramas ceva material de obturatie prins pe os, dar ca e bio-compatibil si ca nu ar trebui sa fe probeleme. Nu mai stiu e sa fac sau sa cred. Cert e ca am tot obrazul umflat incontinuu de 6 luni si nimeni nu stie ce am. Multumesc
23/06/2022 la 13:15
Va recomand sa faceti un Computer Tomograf (radiografie 3D) si sa ne vedem la un consult clinic in cabinet, intr-adevar materialul sigilant endodontic este bio-compatibil deci nu poate provoca aceste reactii. Va puteti programa la 0314.38.28.28
10/05/2022 la 14:07
Richard Vencu, ajutor si pe mine ma omoara o masea de minte, simt ca mor cand ma doare. E de ceva timp si a zis sa ma programeze mama la dorctorul meu dar nu putea ca au vacanta de corona virus. Si e o carie in stanga ce era de mult timp in ea si s-a surpat si asta dupa la canalele de la molarul de minte. Doare oribil! Nu pot manca bine pe partea acea. Nu am masea sub molarul de minte 48 din maxilar.
Durerea e fffff. mare. De cel mai mare nivel, 11 posibil. Doare in tampla cumplit si dispare dupa 40 de minute,
ma obisnuit greu cu asta dar nu suport durerea asta insuportabila, mi atins nervul la masea? Ea doare de mult si nu vedeam pe vremea acea caria,
eh acum s-a agravat si mai tare, de ceva timp am infectie la ea dar nervul nu moara. Am criza cand mananc miere sau ciocolata si nu mai mananc
de frica care mi facut maseaua ultima data. Maseaua pulseaza periculos. Si doare adanc. Si durerea pare aiurea. Pare ca ar doare un singur canal, in spatele ei pe stanga, unde caria e mai mare,
23/06/2022 la 13:12
Inteleg ca sunt mai multe probleme, deci este necesar sa faceti o cunsultatie cu unul din specialistii nostri, clinica este dechisa si se pot efectua programari, completand formularul de pe site sau la 0314.38.28.28.
05/05/2023 la 10:04
Buna ziua! De vreo 2 luni mi-a cazut plomba de la incisiv. Nu m-a durut atunci. Acum a inceput sa ma doara rau si mi s-a umflat buza de sus pana sub ochi. Totusi de azi dimineata mi s-a format si un abces pe gingie si nu mai doare asa rau. Am sunat deja dentistul si mi-a spus sa iau amoxacilina + mig 400 la 6 ore. Credeti ca e o urgenta sa merg la urgente? Adica pot apsrea complicatii tinand cont ca sunt umflata pana sub ochi? Ce ar putea sa imi faca in acest caz?
Va multumesc pt un eventual raspuns!
23/06/2022 la 13:06
Dintii a caror plombe sau pansament cad, trebuie sa fie rezolavate repede, deoarece se infiltreaza bacterii sau resturi de mancare, iar ulterior apar infectiile. La fel este in acest caz, a intrat mancare s-a creat dop, deci senzatia de presiune. Bacteriile s-au inmultit si a aparut abccesul. Va recomad sa mergeti cat mai repede la specialistul endodontic, va puteti programa acum.
01/05/2023 la 17:19
Buna ziua!
Va prezint următoarea situație, un copil de 4 ani, in perioada asta de pandemie, ne am trezit cu un puroi la o masea, am mers la urgență, i a facut incizie pe gingie, ia curățat maseaua, ne a lăsat asa 3 zile,a pus vata in masea. Pentru a nu intra mâncarea, ne am prezentat iarăși, după nici 2 zile căci am observat ca ii miroase gura si pe gingie începuse a i se forma iarăși puroi.
Ia curățat din nou, si a lăsat maseaua goală, îi pun eu vata cand mănânca si io scot după, de durut nu o doare cel puțin așa imi spune fetița.
In momentul de față au mai trecut 3 zile, de cand am fost, trebuie să mergem săptămâna viitoare, ne a spus sa ii facem film, si in caz ca puroiul mai este prezent o sa ii scoată maseaua!
Gurita nu îi mai miroase, dar cand îi scot vata după ce mănâncă, vata miroase nu este la fel de intepator mirosul ca la inceput. Gingia nu mai este inflamata nici macar rosie.
Vom scăpa de acel puroi/infectie fără antibiotic?
A spus sa nu îi dau, doar în caz că se va umfla, si va face febra, sa mergem iarăși sa ne examineze si sa ne prescrie si antibiotic. (deocamndata nu a fost cazul/).
Fetita in cele 3zile de la ultima vizită nu a facut febra nici nu sa umflat, gingia se prezinta bine, dar avand invedere ca vata miroase inca, ar fi mai bine sa solicitam sa ne de antibiotic?
Multumesc!
04/05/2023 la 00:04
Cred ca v-am raspuns deja pe o alta pagina la un mesaj mai recent.
30/04/2023 la 18:53
Buna ziua! Am avut o extractie de nerv iar apoi mi-a pus pansament. Acel pansament a cazut si din cauza covi19 nu am avut unde sa ma duc pentru al reface sau a plomba maseaua.
Acum mi s-a spart jumatate de masea si a cazut!
Se poate infecta locul ramas?
Sange nu mi-a curs foarte mult.
Multumesc frumos
04/05/2023 la 00:05
Nu e neaparat risc de infectie cu canalul deschis doar ca daca s-a fracturat prea mult dintele e posibil sa trebuiasca extras. Mai ales daca este taios pe muchiile fracturii mergeti la urgente ca altfel va raniti limba.
29/04/2023 la 23:45
buna seara
am o masea crăpată cam un sfert și ma doare maxilarul. precizez ca nu este masea de minte. se mai poate salva sau trebuie extrasa neaparat?
04/05/2023 la 00:07
Buna seara, nu stiu, trebuie vazuta o fotografie macar, ideal si o radiografie. Daca aveti dureri puteti sa mergeti la urgente