Un tatuaj dentar este o intervenție cosmetică ce are ca scop înfrumusețarea danturii. Nu doare când ți-l aplică medicul pe dinte, iar după ce pleci de la cabinet nu trebuie să faci cine știe ce gesturi complicate de igienă pentru a-l întreține. Cu toate acestea, merită să investești într-un tatuaj dentar?

Într-o societate în care se promovează tot mai mult succesul bazat pe aspectul fizic, tatuajul dentar pare a fi o nouă modă, mai ales în rândul tinerilor, și sunt mulți cei care aleg să-și facă diferite desene pe dinți sau să-și aplice bijuterii dentare. De ce? Pentru că astfel reușesc să iasă din anonimat, să se facă remarcați în grupul de prieteni, să devină mai atrăgători în ochii potențialilor parteneri. Tatuajele dentare sunt de două tipuri: temporare și permanente.

TATUAJELE DENTARE TEMPORARE

Persoanele care vor să beneficieze doar pentru o anumită perioadă de timp de un tatuaj dentar aleg varianta desenului temporar sau a bijuteriei temporare. Acesta se aplică după ce suprafața dentară este curățată, uscată și ușor demineralizată. Medicul folosește tehnica adezivă, prin care aplică o folie cu designul dorit, apoi un compozit fluid fotopolimerizabil, care fixeaza tatuajul.

Acest tip de tatuaj dentar rezistă mai bine dacă pe toată perioada existenței lui este evitată mușcarea alimentelor solide cu dintele cosmetizat. Tatuajul dentar temporar este gata în aproximativ 15-20 de minute și se înlătură ușor la cabinet, după care smalțul este polizat superficial pentru un plus de netezire.

TATUAJUL DENTAR PERMANENT

În cazul tatuajelor dentare permanente, este nevoie de polizarea smalțului, pentru ca desenul să aibă o viață îndelungată. Acest tip de tatuaje dentare se poate aplica și pe coroane și fațete dentare. Pentru varianta din urmă, se ia o amprentă dentară, iar pe stratul de porțelan se aplică desenul dorit cu pigmenți speciali. În general, tatuajul dentar permanent poate fi gata chiar și în câteva ore, dar se întreține ușor, printr-o igienă corectă.

MERITĂ SĂ INVESTEȘTI ÎNTR-UN TATUAJ DENTAR?

Tatuajul dentar nu este cu nimic diferit de alte artificii la care poți apela pentru a-ți înfrumuseța corpul (pierce-uri, tatuaje pe piele etc), însă este mai sigur decât acestea, deoarece nu există riscul să provoace alte afecțiuni.

Dezavantajul major al unui tatuaj dentar este acela că este prea puțin vizibil, chiar dacă se realizează pe dinții din zona estetică. Prețul unui tatuaj dentar diferă în funcție de design și poate ajunge lejer la câteva sute de lei.

Dacă merită să investești într-un tatuaj dentar doar tu știi, deoarece este o alegere personală estetică și nu una de care nu depinde sănătatea dinților.