Tartrul dentar
Din cauza igienei necorespunzătoare se formează un film subțire de bacterii care acoperă suprafața dinților; aceasta este placa bacteriană. Tartrul dentar se formează prin cimentarea plăcii bacteriene în contact cu mineralele din salivă; rezultatul acestei combinații constă într-o formațiune semi-minerală semi-organică
(bacterii fosilizate) care aderă rezistent la suprafața dinților. Depunerea minerală suplimentară nu are textura fină a dinților, fiind destul de rugoasă și deci un mediu propice pentru formarea plăcii bacteriene. Angrenată în acest cerc vicios, dantura va fi acoperită de tartru. Depunerile de tartru de pe suprafața dinților și de la baza gingiei (sub gingie) se simt, arată ca și sunt de fapt niște pietre, ca pietrele de la rinichi.Pot să scap de tartrul dentar dacă periez bine de tot?
Odată ce se întărește place bacteriană pe dinți, nu o mai puteți îndepărta cu periuța. Este foarte indicat să continuați să vă spălați temeinic pe dinți pentru a preveni formarea în continuare a tartrului. Totuși, este imposibil să scăpați de tartru acasă, fără ajutor profesional, la cabinetul stomatologic. Pentru a afla mai multe despre procedurile de detartraj și chiuretaj subgingival, citiți aici.
Dacă tartrul dentar este doar o depunere minerală, nu văd cum ar putea fi dăunătoare pentru dantură. De ce aș vrea să scap de el?
În primul rând, tartrul nu este format doar din minerale, fiind o combinație de minerale cu bacterii, care arată foarte rău. În cazurile de depunere severă de tartru, rezultatele după detartraj sunt incredibile. Tartrul este rău pentru dinții dumneavoastră! Vă poate irita țesuturile gingivale moi, poate duce la formarea de pungi de puroi la nivelul gingiei, poate cauza boli la nivelul periodontului, ducând în ultimă instanță la pierderi ale masei osoase. Când tartrul se formează deasupra gingiei, pe suprafața dinților, împiedică remineralizarea smalțului dentar și, implicit, cauzează demineralizarea dinților și începuturi de carii dentare care se formează sub placa de tartru. Tartrul trebuie îndepărtat cât mai repede posibil.
Eu am depuneri de tartru?
Tartrul dentar este vizibil. De obicei are o culoare gălbuie sau maronie. Dacă nu sunteți sigur(ă), faceți oricum o vizită la dentist.
Tartrul dentar alb
În cazul pacienților care nu își dedică timp pentru detartraj, avem trei subcategorii distincte: pacienți care se spală pe dinți regulat și corect (de două până la trei ori pe zi, câte două-trei minute), pacienți care se spală prea insistent și pacienți care nu se spală regulat din motive diverse. Dintre toate, prima categorie este evident de preferat, întrucât nivelul de tartru este cel mai mic în acest caz; a treia categorie de pacienți dezvoltă tartru maro; în timp ce a doua categorie va dezvolta tartru mai alb sau alb.
În general, oamenii care au tartru alb nu se raportează la acesta ca la o problemă, chiar dacă este. Suntem obișnuiți să ne autodiagnosticăm problemele stomatologice în baza durerii și a esteticii, iar tartrul alb nu interacționează cu niciuna dintre ele. Dar iată ce se întâmplă, de fapt:
- Datorită poziționării glandelor salivare în cavitatea bucală, tartrul se formează mai degrabă la baza dinților frontali inferiori, în interior. Acest tip de tartru nu este, pentru medicul dumneavoastră, un semn că vă spălați pe dinți incorect. Dar tartrul de pe orice altă suprafață a dinților este un asemenea semn.
- Când insistați cu spălatul pe dinți prea mult (în cele mai multe situații, este cazul când doriți să obțineți o nuanță mai luminoasă de alb) fără a vă fi făcut un detartraj înainte, nu faceți altceva decât să decolorați tartrul. Dacă insistați și mai mult, puteți obține o nuanță de alb similară cu cea a dinților, în special dacă nu fumați, nu beți cafea, vin roșu etc., dar această procedură este evident nerecomandată.
- Nu vă lăsați înșelați de acest efect: tartrul alb este la fel de periculos ca cel clasic pentru că menține un mediu propice dezvoltării ulterioare a cariilor la baza dinților dumneavoastră.
Când vine vorba de tartru, culoarea este irelevantă; consultați stomatologul dumneavoastră, întrucât acesta vă va putea spune cât de des trebuie să efectuați un detartraj pentru a vă menține dinții sănătoși (și frumoși) pe termen scurt, dar și pe termen lung.
Cum pot preveni formarea tartrului dentar?
Menținând o igienă adecvată la nivelul cavității bucale, veți reduce atât formarea plăcii bacteriene, cât și a tartrului. Consum de cafea și țigări, precum și anumite condiții medicale cum ar fi diabetul cresc semnificativ riscul depunerilor de tartru. Dacă rutina dumneavoastră zilnică și / sau particularitățile stării generale de sănătate sunt de așa natură încât să încurajeze depunerea tartrului, este bine să luați în considerare efectuarea unui orar de programări periodice la cabinetul stomatologic pentru detartraj. Discutați cu dentistul dumneavoastră sau cu un alt membru al personalului medical din cabinet pentru a stabili intervalul optim la care aveți nevoie de detartraj, în funcție de stilul dumneavoastră de viață sau condiția particulară.
4 Comments
Comenteaza
14/11/2022 la 14:18
Si despre dusurile bucale ce parere aveti? Cat de utile sunt, evident dupa ce ti-ai facut detartraj, pt mentinere.
05/12/2022 la 11:41
Aparatul este recomandat mai ales pentru pacienții care prezintă un risc general crescut de a dezvolta afecțiuni orale (fumătorii, gravidele, diabeticii, persoanelor care au diverse implanturi, aparate dentare, coroane dentare, punți și alte tipuri de proteze fixe).
Se recomandă totuși prudență în folosirea aparatelor pentru irigare dentară în cazul pacienților cu anumite afecțiuni ale inimii, de aceea pentru siguranța dumneavoastră este mai bine să întrebați medicul înainte de achiziționarea unui astfel de aparat, în cazul în care ați fost diagnosticat(ă) cu o astfel de condiție în trecut.
De asemenea folosit în exces dușul bucal poate afecta gingia.
04/02/2023 la 09:29
Dusurile bucale sunt foarte bune pentru a elimina resturile alimentare interdentar si subgingival la anumiti pacienti.
01/06/2022 la 15:17
[…] este de fapt acest tartru ? Este o depunere de bacterii, de culoare galbuie, care in contact cu mineralele din saliva se […]