Stomatologie copii


Stomatologie copii = stomatologie pediatrică = pedodonție

Consultul și tratamentul stomatologic pediatric se desfășoară ținând cont de dezvoltarea psihosomatică a copilului și de nevoile speciale ale acestuia în raport cu adulții. Este esențial să se evite crearea oricărei forme de aversiune a pacientului față de vizita la cabinetul stomatologic, iar noi tratăm aceste chestiuni cu importanța cuvenită.

Dentiștii pentru copii sau pedodonții

Dentiștii pentru copii sau medicii dentiști specializați în pedodonție trebuie nu numai să fie buni medici ci să fie persoane pe care copii să îi poată iubi cu ușurință în așa fel încât aceștia să poată fi catalogați rapid ca prieteni. Un mediu luminos, curat și incitant pentru copii crează de asemena un sentiment de siguranță, absolut necesar obținerii cooperării pacientului minor.

Servicii incluse în stomatologia pentru copii

Serviciile de pedodonție ale clinicii stomatologice IVORY din sectorul 2 includ, pe lângă controalele de rutină recomandate, măsuri de consiliere, profilaxie și igienă specifice: supravegherea erupției dinților, curățarea profesională a danturii copilului și, atunci când este cazul, sigilarea dentară și tratamentele cu fluor.

Nu în ultimul rând suntem specializați în ortodonție și oferim toată gama de aparate dentare pentru copii, în așa fel încât deviațiile de la normal ale danturii să fie corectate atunci când este cel mai ușor de realizat acest lucru.

Pentru copil este foarte important să existe un plan de igienă dentară de lungă durată care să includă atât formarea obiceiurilor de igienă zilnică, cât și rutina vizitelor periodice la stomatolog.

Informații importante despre dinții copiilor

Părinții sunt cei care trebuie să se îngrijească de sănătatea dinților copiilor lor, astfel încât aceștia să aibă o dantură sănătoasă la maturitate.

Este importat ca un copil să învețe de la vârste fragede cum să aibă grijă de dinții săi. Iar cei care trebuie să îi învețe aceste lucruri esențiale sunt părinții. Iată câteva dintre informațiile pe care orice părinte trebuie să le știe, în legătură cu dantura celor mici:

1. Periajul, important de la o vârstă fragedă

Primul pas pentru prevenirea cariilor dentare este un periaj corect. Un copil poate să se spele singur pe dinți în jurul vârstei de șapte-opt ani. Până atunci, cel care realizează periajul este un adult. Când apare primul dințișor, se impune și primul periaj al bebelușului. Până atunci, părinții trebuie să aibă grijă ca gingiile micuților să fie șterse după fiecare masă.

După apariția tuturor dințișorilor, un periaj corect se efectuează de două ori pe zi, timp de două-trei minute. Există periuțe, dar și paste de dinți pentru fiecare vârstă în parte.

2. Toți dinții de lapte trebuie să apară până la doi ani și jumătate

Dinții copiilor trebuie să erupă până la vârsta de doi ani și jumătate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, trebuie ca părinții să meargă cu cel mic la o vizită la medicul stomatolog. În orice caz, prima vizită la cabinetul stomatologic este recomandată în jurul vârstei de un an. Astfel, poate fi identificată prezența unor anomalii.

3. Bebelușii pot face carii

Orice părinte trebuie să știe că bebelușii pot face carii. Acestea poartă numele de carie de biberon și pot să apară până la vârsta de trei ani. În momentul în care părintele observă o astfel de carie, se impune prezența la medicul stomatolog.

4. Sigilarea dentară, o metodă de prevenție a cariilor

În prezent, copiii pot beneficia de o procedură de sigilare dentară, care presupune aplicarea unui sigilant dentar pe smalțul dinților. Această procedură se efectuează după ce apare dentiția permanenta și este recomandată înainte de apariția vreunei carii dentare.

Probleme dentare întâlnite la copii

Ordinea problemelor nu este corelată cu gravitatea acestora însă pentru părinți orice problemă se ivește reprezintă o provocare și rezolvarea ei este la fel de importantă indiferent de gravitatea ei.

Demineralizarea dinților

Există mai puține minerale în dinții cu aceste afecțiuni decât în dinții sănătoși, concentrațiile de calciu și fosfat fiind mai scăzute. Aceste porozități cauzează carii mult mai rapid.

Studiile arată că aproximativ zece la sută dintre copii suferă de demineralizare a dinților, cinci la sută în formă severă, asociată cu hipersensibilitate semnificativă.

Cauze neclare

Cauzele demineralizării dinților sunt încă neclare. De exemplu, în timpul sarcinii există probleme care perturbă procesul de dezvoltare a dinților. Un deficit de oxigen la sau după naștere poate fi o posibilă cauză, susțin medicii. La fel și dacă au fost suspectate evenimente în perioada de început a sarcinii cum ar fi – infecții cu febră, consumul de antibiotice, boli ale tractului respirator și dioxină în laptele matern. Vorbim despre un amestec de factori diferiți și, atâta timp cât cauza nu este clară, prevenirea rămâne, de asemenea, greu de gestionat.

Metode de tratament

Descoperită devreme, afecțiunea se poate trata prin sigilarea dinților, coroanele fiind folosite în cazurile mai dificile. În cazuri foarte grave, medicii trebuie să decidă dacă dintele merită conservat pe termen lung sau nu.

De reținut: toți cei 20 de dinți deciduali ai unui copil sunt deja creați în jurul săptămânii a 8-a până la a 10-a de sarcină, chiar dacă embrionul are doar doi până la trei centimetri înălțime. De la nașterea bebelușului trec cca. șase luni până la momentul apariției primilor dințișori.

Cariile dentare

Smalțul și dentina sunt distruse de produsele metabolice ale bacteriilor Streptococcus sobrinus și Streptococcus mutans. Bacteriile se deplasează pe suprafața dintelui, pe care o deteriorează pe termen lung.

Bacteriile se hrănesc cu zahăr și carbohidrați. Bacteriile “mănâncă” placa depusă și apoi elimină diferite substanțe care atacă smalțul. Un anumit număr de astfel de bacterii trăiesc în fiecare cavitate orală, fără a cauza leziuni ale dinților. Ele devin periculoase când se înmulțesc. Demineralizarea inițială este o etapă preliminară a cariilor dentare.

Ce sunt cariile de biberon

O altă problemă stomatologică specifică micuților sunt cariile de biberon. După ce le apar toți dințișorii, sugarii care adorm cu biberonul în gură sunt predispuși la această afecțiune. Cariile de biberon apar până la vârsta de trei ani. Mai întâi apar petele galbene de pe dinți, în special pe incisivii superiori. Apoi apar pete maronii, care se transformă treptat în carii.

Tipuri de carii

  • Caria inițială: Stratul exterior este demineralizat. Dinții au pete albe mici. În acest stadiu, cu o alimentație corectă și paste de dinți cu fluor, dezvoltarea cariilor poate fi oprită.
  • Dentina este infestată. În această faza, apare o durere palpabilă. Gaura, de obicei, maro-negru la culoare, este vizibilă cu ochiul liber. Partea afectată a dintelui trebuie îndepărtată astfel încât degradarea să fie oprită. Dintele este acum plombat.
  • Carii profunde: Degradarea este profundă, doua treimi din dinte fiind afectat. Durerea de dinți este puternică. În această etapă, cariile pot fi înlăturate. Inflamația este contracarată cu umpluturi inhibitoare de bacterii.
  • Dentina este complet permeată de cariile dentare. În acest stadiu se poate vorbi despre căderea dinților. Gaura este atât de adâncă încât nervul dintelui este atins. Durerea de dinți este foarte puternică. Bacteriile distrug nervul. Acum, doar tratamentul canalului la rădăcină mai poate ajuta. Deoarece un dinte mort devine poros, poate ceda cu ușurință. Acum este necesară o coroană, care acoperă dintele mort într-o manieră protectoare.
  • Bacteriile au distrus nervul, dintele cade sau este tras de către dentist cu ușurință. Ulterior, poate fi folosit un implant dentar sau o punte.
  • Bloodstream: Dacă bacteriile intră în sânge, pot duce la intoxicații ale sângelui și la boli cardiace grave.

Ce e de făcut?

După masă, perierea este obligatorie. Așteptați o jumătate de oră pentru ca smalțul să se recupereze din acizi. Dacă se curăță imediat după masă, smalțul de protecție poate fi îndepărtat. Periajul de două ori pe zi cu paste speciale de dinți este extrem de important, pentru a opri depunerea plăcii/tartrului. Ca să prevină cariile de biberon, părinții trebuie să-și obișnuiască micuții cu spălatul pe dinți în fiecare seară.

Pentru dinții copiilor, medicii recomandă un sigiliu de fisură. Dacă un dinte de lapte este afectat, bacteriile pot ataca dinții care sunt deja în maxilar.

Vizitele regulate la dentist sunt obligatorii. În plus, medicul dentist le oferă celor mici sfaturi privind tehnica adecvată de periere. Dacă toate regulile de periere a dinților sunt urmate, frica de medicul dentist este complet inutilă. Ideal ar fi ca părinții să meargă cu copilașii la control la fiecare două săptămâni. Dacă placa dentară este vizibilă, trebuie curățată mai bine. În cazul în care decolorarea este vizibilă sau smalțul dintelui se simte dur – mergeți  imediat la medicul dentist.

Mulți pediatri prescriu în mod obișnuit comprimate cu vitamina D, care conțin fluor. Fluorul poate repara chiar defecte minore dentare (pete albe). Atunci când periați cu o pastă de dinți care conține fluor, se creează de asemenea un depozit temporar de fluor pe suprafața dintelui, astfel încât efectul durează o perioadă mai lungă. Fluorul este util, dar în măsura potrivită. O supradoză cauzează dungi albicioase pe dinți și face smalțul poros. De exemplu, o doză mărită poate fi atunci când fluorura provine din mai multe surse: sarea de masă, apa minerală posibil utilizată pentru alimentația pentru sugari și din pasta de dinți. Suficiente sunt 0,05 mg fluorură pe kilogram de greutate corporală. Până la vârsta de doi ani, este suficient să se utilizeze o pastă de dinți cu fluor o dată pe zi și al doilea periaj să fie numai cu apă.

Fluxul suplimentar de sare de masă sau de apă nu este necesar. În plus, până când copilul are șase ani, părinții ar trebui să utilizeze numai o pastă de dinți specială pentru copii.

În ultimii ani, în plus față de fluor, administrarea de fosfopeptida cazeină, o componentă a laptelui, a câștigat teren. Studiile au arătat că substanța completează cu succes zonele deja demineralizate ale dinților cu calciu și fosfați. Dar dinții sănătoși sunt protejați împotriva pierderii de minerale, care previne carierea dinților.

Abcesele dentare

O altă problemă stomatologică cu care se pot confrunta micuții sunt abcesele dentare. În cazul în care observi o astfel de problemă la copilul tău, este necesar să mergi la un consult stomatologic, medicul dentist fiind singurul în măsură să trateze această afecțiune.

Gingivita

Gingivita, adică inflamarea gingiilor, adesea cauzată de igiena orală deficitara şi acumularea de placă în timp, este, de asemenea, o afecțiune care îi poate afecta şi pe copii. Netratată, poate progresa în pierderea dinților și deteriorarea oaselor maxilarului. În stadiu incipient, se poate manifesta prin sângerări ale gingiilor, care devin roșii și umflate. Bolile gingiilor pot fi evitate prin periaj zilnic și folosirea atei dentare. Un alt indicator al unei boli gingivale poate fi respirația urât mirositoare, un gust neplăcut în gură sau sângerarea gingiilor, mai ales după folosirea aței dentare.

Aftele

Copiii nu sunt feriți nici de apariția aftelor. Ulcerele aftoase sunt, de obicei, leziuni mici, în interiorul cavității bucale, fiind dureroase. În general, ulcerațiile durează una sau două săptămâni, iar afecțiunea poate să recidiveze.

Fluoroza

Apariția unor pete decolorate spre marginea dinților permanenți ai copiilor este principalul semn al fluorozei, care apre din cauza administrării de suplimente cu fluor. Dinții copilului pot prezenta pete mici,gălbui sau linii fine. În stadiu avansat, petele albe devin maronii și afectează toată suprafața smalțului. Cel care va stabili diagnosticul corect este medicul stomatolog.

Fluoroza poate fi prevenită prin câteva măsuri simple. Cea mai importantă ar fi să nu-i dai suplimente cu fluor copilului doar dacă ai recomandare de la medic.

Când micuțul tău începe să se spele singur pe dinți, este important să fie supravegheat îndeaproape. Este foarte important să nu înghită pasta de dinți, căci poate favoriza apariția fluorozei.

Dinți sensibili

Pe lângă realitățile de bază ce cauzează și mențin dinții sensibili în general (expunerea dentinei și retragerea gingiilor fiind primele două din listă), există informație suplimentară de care ar trebui să fiți conștienți când luați în calcul problema dinților sensibili la copii. Câteva elemente de bază duc la o asemenea situație pentru copilul dumneavoastră:

  1. Periaj incorect. De fapt, acesta este primul din listă. Trebuie să vă instruiți copilul cum să execute periajul pentru a minimiza posibilele efecte ale dinților sensibili. În acest caz, există două situații posibile: acesta poate fi prea superficial (în care caz ar trebui să îi explicați în detaliu cum să se perieze) sau, pur și simplu, poate exercita prea multă presiune pe dinți. În această a doua situație, puteți fie să o corectați manual, fie să cumpărați o periuță cu senzor de presiune.
  2. Dinți netratați. Copii pot avea dinți sensibili datorită cariilor sau chiar unor probleme mai serioase, lăsate netratate. Cu toate acestea, chiar și după tratamentul profesional, tot trebuie să vă asistați copilul în timpul periajului pentru a vă asigura că acesta este regulat și adecvat.
  3. Retragerea gingiilor. Această condiție este rară la copii și poate fi relaționată cu diverse boli dentare sau probleme ortodontice. În acest caz particular, dentistul vă va explica ce trebuie să faceți pentru a reduce efectele dinților sensibili.

În oricare dintre cazurile de mai sus, e o idee bună să schimbați pasta de dinți a copilului cu pastă profesională pentru dinți sensibili. Astfel de formule reduc durerea în timpul periajului și ajută la construirea unui strat protector deasupra dentinei. Acestea oferă și un bun suport psihologic, demonstrând copilului că unele soluții sunt eficiente imediat, încurajându-l astfel să se perieze regulat.

În plus, oricare ar fi contextul, este de preferat să duceți copilul la un consult de specialitate pentru a fi sigur că situația nu este serioasă. Dacă sunt lăsate netratate de la început, asemenea cazuri pot înrăutăți starea dinților copilului cu posibile complicații severe în viitor.

Păstrați un dialog continuu și deschis cu copilul dumneavoastră pentru a-l ajuta să verbalizeze ce simte când se spală pe dinți, în felul acesta putând descoperi problema încă din fazele ei inițiale.

Probleme ortodontice

Dinți înghesuiți, dinți care au crescut strâmb, ieșiți în afară sau care au un alt tip de poziționare incorectă sunt, de asemenea, specifice multor copii. Copiii care-și sug degetul sunt mai predispuși la aceste probleme. Este important ca un copil să beneficieze de un consult la medicul ortodont în jurul vârstei de șapte ani, pentru ca medicul să identifice și să corecteze aceste probleme.

Citiți mai multe detalii în paginile următoare: