Stomatologia holistică pune accentul pe sănătatea dentară în contextul întregii sănătăți fizice și emoționale a pacientului, bazându-se pe faptul că organismul ar trebui tratat ca un întreg.

În medicina dentară holistică există practici și abordări diverse dar majoritatea au în comun anumite principii:

  • Exclude utilizarea amalgamului în materialele folosite la tratamentul cariilor dentare, încurajând folosirea de materiale biocompatibile. Unele studii susțin că mercurul, substanță care intră în compoziția amalgamului dentar, poate fi un pericol pentru sănătate. De exemplu în anul 2008 Suedia și Danemarca și în anul 2009 și Norvegia au interzis folosirea amalgamului pentru a proteja mediul înconjurător și sănătatea populației. În schimb Asociația Americană a Medicilor Stomatologi și Asociația Dentară Canadiană nu văd nicio necesitate în interzicerea amalgamului dentar, în absența unor probe concludente asupra toxicității sale.
  • Încurajează folosirea unor metode alternative de tratament, precum aromaterapia și homeopatia. În viziunea medicinei dentare holistice o carie dentară sau un abces poate să semnaleze existența unui dezechilibru la nivelul organismului, dezechilibru care poate fi rezolvat cu ajutorul unor tratamente alternative.
  • Folosește remedii din natură pentru a trata anumite probleme stomatologice.
  • Medicul specializat în medicină holistică are tendința de a da mai multe sfaturi generale de sănătate.

Până în prezent stomatologia holistică nu a fost remarcată de nicio publicație științifică, de aceea nu există o evaluare a avantajelor sale specifice asupra sănătății orale și în tratamentul altor probleme de sănătate, potrivit unui articol publicat de passeportsante.net .

Multe dintre practicile și opiniile din rândul medicilor stomatologi alternativi sunt criticate de către comunitatea dentară clasică și de către scepticii medicinei alternative în general, deoarece ei consideră că acestea nu sunt bazate pe dovezi științifice.

Precizăm că la clinica IVORY nu se efectuează tratamente dentare holistice, acest articol având un simplu rol de informare.