Stomatita


Cauzele apariției stomatitei

Există mai multe tipuri de stomatită, în funcție de factorii declanșatori ai bolii. Şi simptomele sunt diferite. Astfel, putem vorbi despre stomatita aftoasă și despre cea herpetică.

În cazul stomatitei aftoase, cauzele apariției pot fi o igienă deficitară a gurii, unele medicamente, stresul, unele bacterii și virusuri, precum și unele boli autoimune.

Un alt timp de stomatită este cea herpetică, a cărei apariții este cauzată de un virus. Stomatita herpetică se poate activa în condiții de stres, pe fondul scăderii imunității sau când apar schimbări hormonale.

Stomatita aftoasă

O persoană din cinci este afectată cel puțin o dată de afte bucale, pe parcursul vieții. Acestea apar în cavitatea bucală, de obicei pe interiorul buzelor și obrajilor.

Aftele bucale sunt neplăcute pentru că sunt dureroase și îi creează persoanei afectate neplăceri (durere și usturime) mai ales în timpul mesei, când mestecă alimentele. De asemenea, pot favoriza apariția halenei, cunoscută în termeni populari drept respirație urât mirositoare.

De obicei, aftele sunt acoperite cu o membrană de culoare galbenă și apar în special la copii și la adolescenți, însă afectează și adulții și vârstnicii. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la apariția aftelor bucale.

De ce apar aftele bucale

În ceea ce privește cauzele care duc la apariția aftelor, acestea nu sunt în totalitate cunoscute, însă printre factorii favorizanți se numără stresul, anumite medicamente, cât și unele afecțiuni autoimune. De asemenea, aftele bucale mai pot apărea și la persoanele care au anumite carențe de vitamine și minerale în organism, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul anemiei. De aceea, este bine să te prezinți la medic, care îți poate recomanda analize de sânge, cât și alte investigații medicale.

Aftele apar în cazul în care ai imunitatea slăbită, fiind o modalitate a organismului de a te atenționa în acest sens. Persoanele care poartă proteze și aparate dentare sunt, de asemenea, mai predispuse. Fumatul reprezintă, de asemenea,un factor de risc pentru apariția bolii.

Dacă ai o aftă bucală este bine să nu consumi alimente care pot agrava simptomele create de aceasta, precum alimentele sărate, cele prea fierbinți, condimentele, cât și alimentele acre.

Pentru a preveni episoadele de stomatită aftoasă trebuie să ai o igienă bucală riguroasă, să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Folosirea apei de gură și a aței dentare este, de asemenea, recomandată, pentru că ajută la îndepărtarea eficientă a plăcii bacteriene. Și vizita la medicul stomatolog, cel puțin o dată pe an, este foarte importantă pentru menținerea sănătății orale.

Stomatita aftoasă recurentă

Stomatita aftoasă recurentă poate să fie cauzată de o infecție cu virusul  herpes simplex 1. Acest tip de stomatită este des întâlnită la bebelușii de peste 6 luni, până la copiii în vârstă de cinci ani. Stomatita aftoasă nu este cauzată de un virus și nu este o boală contagioasă.

Stomatita traumatică

Stomatita traumatică apare în urma unor traume mecanice manifestate prin leziuni traumatice ale mucoasei cavității bucale. În cazuri ușoare aceasta dispare de la sine în câteva zile, însă pentru a te asigura că nu recidivează este important să mergi la medicul stomatolog pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Simptome stomatită

Cea aftoasă se manifestă prin apariția unor ulcerații dureroase în interiorul cavității bucale (pe limbă, pe interiorul obrajilor și al buzelor), respirație urât mirositoare, salivație abundentă, gingii umflate și roșii. Unele schimbări hormonale, precum și un somn insuficient, pe o perioadă mai îndelungată de timp, pot cauza stomatită aftoasă. Nu este contagioasă, iar ulcerațiile dispar în aproximativ 5-10 zile, însă poate să recidiveze. Recuperarea totală poate să dureze între 14 și 20 de zile.

Simptomele stomatitei herpetice sunt asemănătoare cu cele ale stomatitei aftoase, doar că în această situație apare atât febra cât și senzația de arsură pe limbă.

În afară de afte mai pot apărea sângerări gingivale și ale mucoasei care protejează cavitatea bucală, asociate cu roșeață a zonei, precum și umflături locale. De asemenea, mai poate apărea senzația de arsură a gurii și dificultăți la înghițirea alimentelor.

Diagnosticul este pus de către medicul stomatolog, în urma unui consult. El mai poate recomanda și analize de sânge și examen de cultură al ulcerațiilor apărute în cavitatea bucală.

În cazul în care apar inflamații ale ochilor și febră, este important să mergi de urgență la medic.

Tratament stomatită

Pentru a fi stabilit tratamentul corespunzător, trebuie identificat tipul de stomatită și cauza acesteia. Dacă este vorba despre stomatită aftoasă cauzată de virusul herpes simplex  se recomandă de obicei Aciclovir, care scurtează durata bolii. Badijonările cu soluții antiseptice sunt și ele recomandate.

Copiii cu stomatită au un risc crescut de deshidratare, de aceea este important să bea suficientă apă. Pacienții trebuie să evite alimentele acide, pe cele condimentate, cât și băuturile fierbinți, care pot agrava simptomele.

De ajutor în tratarea aftelor este glicerina boraxată, care ajută la scăderea inflamației și împiedică răspândirea bacteriilor în cavitatea bucală.

Considerații generale în timpul tratamentului

O igienă orală adecvată este foarte importantă în timpul tratamentului pentru stomatită, dar și după vindecarea acesteia, pentru a preveni reapariția ei. Totodată, pe toată durata tratamentului medicii stomatologi recomandă evitarea alimentelor și băuturilor fierbinți sau reci, dar și a celor picante sau acide (cum ar fi citricele, oțetul etc.)

Ca să nu mai apară recurențe, ai grijă să ai o igienă bucală riguroasă.

Cei care au fost diagnosticați cu stomatită trebuie să aibă o igienă riguroasă a cavității bucale, să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi, să evite alimentele prea reci sau prea fierbinți. Consumul de lichide este, de asemenea, de ajutor și grăbește vindecarea bolii. Şi renunțarea la fumat este importantă în procesul de vindecare al stomatitei, indiferent de tipul acesteia.

Pe toată durata tratamentului se folosește o periuță de dinți cu peri moi.

Dacă persoana care suferă de stomatită poartă aparat dentar, este indicat un consult la medicul stomatolog, pentru ajustarea aparatului, cât și pentru o curățare profesională a dinților.

Ulcerațiile se vindecă într-o perioadă cuprinsă între 5 și 10 zile de la apariție. În cazul în care stomatita reapare, este indicat un consult medical mai amănunțit. Poate fi vorba despre prezența unei alte probleme de sănătate care trebuie să fie tratată. De asemenea, organismul poate să reacționeze astfel și dacă există un deficit de acid folic, cunoscut și drept vitamina B12.