4.92 13
Conține filme explicative
Terapia canalului radicular (endodonție)2018-09-08T17:50:27+03:00
  • tratament endodontic pe canal

Terapia canalului radicular (endodonție)

Terapia canalului radicular se referă la un tratament în cadrul căruia medicul stomatolog îndepărtează infecția bacteriană de la nivelul rădăcinii dintelui și al camerei pulpare.

De ce ați avea nevoie de o intervenție la nivelul canalului radicular? Sunt mai multe cauze pentru care dinții devin iritați sau inflamați: carii profunde, obturații mari, traume ale danturii, ciobirea dinților și chiar unele lucrări stomatologice recurente.

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi

Vezi oferta

Care sunt opțiunile, în afară de intervenția pe canal, când medicul stomatolog identifică infecția în interiorul dintelui? Prima ar fi să nu acționăm deloc. Însă, dacă bacteriile nu sunt îndepărtate, acestea vor înainta până în vârful rădăcinilor ajungând într-un final la os. Când se întâmplă acest lucru, nu ne rămâne decât să constatăm abcesele și infecția. Evident, această opțiune iese din calcul.

A doua opțiune este extracția sau îndepărtarea dintelui. În cazul în care optați pentru extracție, e bine de știut că locul vacant rămas în urma intervenției va cauza „alunecarea” celorlalți dinți, care încearcă să acopere spațiul gol. Această repoziționare a danturii rezidă în probleme ale mandibulei. În plus, dinții care se repoziționează în urma unei extracții sunt mai greu de curățat și deci mai expuși afecțiunilor gingivale și cariilor, iar în ultimă instanță îi pierdem.

Dacă alegeți extracția, cea mai bună cale este să înlocuiți dintele lipsă cu un dispozitiv dentar specific: un implant sau o punte. Firește, în acest fel veți ajunge la costuri suplimentare, care se adaugă neplăcerii de a fi pierdut dintele.

Tratamentului canalului radicular

La început se administrează un anestezic local pentru a amorți dintele, făcând procedura mai confortabilă. Apoi, dentistul va izola prin metode specifice dintele, pentru a-l păstra curat și fără salivă pe parcursul intervenției.

Când amorțește locul, dentistul deschide partea de sus a dintelui. Cu ajutorul unor dispozitive speciale, acesta va curăța interiorul canalelor pregătindu-le pentru obturație. Se folosește și o soluție de curățare pentru a îndepărta orice bacterii rămase precum și eventualele rămășițe din dinte. Pe parcursul procedurii se recurge la radiografii, prin care medicul stomatolog poate urmări rezultatele.

Obturația canalului radicular se face de obicei cu un material de tip gutapercă, care umple întregul canal. Apoi se închide dintele cu o plombă provizorie.

Trebuie reținut că terapia canalului radicular înseamnă tratarea unei afecțiuni a pulpei dintelui, însă tratamentul este complet numai când se readuce dintele la starea sa funcțională. Pentru a reda funcționalitatea dintelui este nevoie de o coroană sau de o altă lucrare dentară similară.

Riscurile asociate cu terapia canalului radicular

În urma terapiei canalului radicular este posibil să resimțiți un anumit grad de disconfort care durează câteva zile. Pentru a reduce acest disconfort, puteți urma recomandarea dentistului, recurgând la un analgezic care se eliberează fără rețetă. În cazuri extreme, medicul stomatolog vă poate prescrie un antibiotic și un analgezic pe bază de rețetă pentru a elimina orice posibilitate de infecție.

În urma intervenției pe canalul radicular, este interzis să mestecați direct pe dintele tocmai reparat înainte ca acesta să fi fost reconstruit într-o formă finală, pentru că riscați să îl rupeți. Cu cât amânați mai mult finalizarea lucrării de reconstrucție, cu atât crește riscul de infecție pe canalele tocmai tratate, caz în care procedura va trebui luată de la capăt.

La fel ca orice alt tratament, terapia canalului radicular nu este lipsită de neprevăzut și de posibilitatea complicațiilor. Se poate ca, în timpul procedurii, una din pile să se rupă, rămânând înțepenită în canalul radicular, așa cum există riscul de fracturare a rădăcinii dintelui. Alteori, obturația nu se poate face perfect din cauza formei rădăcinii. De asemenea, este posibil ca medicul stomatolog să nu observe o rădăcină ascunsă sau un canal în plus, unde ar putea fi nevoie de tratament. Firește, aceste complicații sunt excepțiile: ele nu reprezintă norma.

Dacă terapia canalului radicular eșuează, puteți discuta cu medicul stomatolog care sunt alternativele, inclusiv repetarea tratamentului sau extracția dintelui infectat.

Prețuri ale clinicii IVORY pentru serviciile medicale din această categorie

Prețurile de mai jos sunt afișate în timp real, fiind prețurile practicate astăzi în clinici.

Tratament/DetaliiPreț RON
Tratament endodontic complet, dinte monoradicular (medic specialist)
Izolare cu diga, extirpare vitala, tratament mecanico-antispetic pe fiecare canal, sterilizare ultrasonica, obturatie de canal prin metoda condensarii laterale la rece, tratament cu antibiotic sau hidroxid de calciu
500
Tratament endodontic complet dinte biradicular (medic specialist)
izolare cu diga, extirpare vitala, tratament mecanico-antiseptic pe fiecare canal, sterilizare ultrasonica, obturatie de canal prin metoda condensarii laterale la rece, tratament cu antibiotic sau hidroxid de calciu
650
Tratament endodontic complet, dinte pluriradicular (medic specialist)
Izolare cu diga, extirpare vitala, tratament mecanico-antispetic pe fiecare canal, sterilizare ultrasonica, obturatie de canal prin metoda condensarii laterale la rece, tratament cu antibiotic sau hidroxid de calciu
700
Retratament endodontic dinte monoradicular (medic specialist)
per dinte
600
Retratament endodontic dinte biradicular (medic specialist)
per dinte
700
Retratament endodontic dinte pluriradicular (medic specialist)
per dinte
800
Indepartare corpi straini din canal (la microscop)
per dinte
330
Drenaj endodontic
per dinte
150
Tratament chemo mecanic
per dinte
165
Tratament pe canal cu Ca(OH)2
per dinte
140

Puteți consulta lista completă de prețuri la: Lista de prețuri

314
Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
128 Fire de discuție
186 Răspunsuri
2 Abonați
 
Cel mai discutat comentariu
Cea mai aprinsă discuție
128 Autori comentarii
Richard VencuElenaAnamariamihai0581Raluca Ioana Autori comentarii recente

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
Notifică-mă pentru
Anamaria
Vizitator
Anamaria

Buna ziua, In luna ianuarie a acestuia an, am facut un tratament entodontic pentru un incisiv lateral care este “imbracat “( coroana metalo cermaica de vreo 10 ani) deoarece ma durea, iar in urma radiografiei s-a constatat ca am puroi. La o luna dupa tratament, am inceput sa simt putin discomfort greu de descris la dintele respectiv, dar care nu doare, insa simt ca pulseaza atunci cand pun degetul deasupra buzei. Au trecut doua saptamani de la aceste simptome, am facut o radiografie si am fost la dentist care mi-a spus ca tratamentul este facut foarte bine, puroi inca exista… Citiți mai departe »

mihai0581
Vizitator
mihai0581

Este vizibila o umflatura mica in zona marcata. 

AMmobservat-o in octombrie anu trecut de atunci si pana acum nu s-a marit. 
Nu doare..doar la frig se simte usor obrazul ca arde cateodata. 
Pe partea respectiva a fost extras dintele 46, si pus un only pe dintele din radiografie. (nu s-a umblat pe canale) 
Dentistul a palpat zona..gingia, a cioncanit in dinti nici o durerere. 
Zilele trecut am fost si la un consult ORL..radiografie de sinusuri…mi s-a zis ca nu este nici o infectie. 

Totusi nu inteleg ce ar putea fi

Raluca Ioana
Vizitator
Raluca Ioana

Buna ziua. As dori sa ma ajutati cu o opinie. Problema mea este la un premolar care are o obturatie mare (de asemenea peretii foarte subtiri). Prezinta dureri la rece/cald si la masticatie, insa nu dureri care persista.(20 sec) Mi s-a spus ca ar trebui tratament pe canal, care se va face intr’o sedinta, la microscop. Dupa care la cateva zile sa il acopar cu cronita ceramica-zirconiu. Din comentariile citite aici ar trebui sa astept cateva saptamani sa vad daca tratamentul a fost realizat corect si nu prezinta dureri etc,nu?In cazul in care se pune coronita definitiva si voi avea… Citiți mai departe »

Nusa
Vizitator
Nusa

Buna seara, In data de 10 decembrie .imceput un tratament pemtru o carie intre premolarii de sus in dreapta. A fost curatat caria, pus tratament si urma sa vin la plombat. Mu avut dureri, doar ca in.acest timp am manifestat simptome de infectie respiratorie, gat si nas culminand cu un miros urat in.nara dreapta la expiratie. .mers la orl, am primit tratament cu un antibiotic 10 zile pentru sinuzita maxilara dreapta.Am facut si radiografie SAF. Am revenit la dna dr stomatolog, m a mai curatat si pus iar tratament pentru o saptamana. In data de 23 decembrie mi a devitalizat… Citiți mai departe »

Catalina
Vizitator
Catalina

Buna ziua! Pe data de 5 iulie am fost la cabinetul stomatologic pentru a incepe lucrarea de a scoate nervii la maselele 36 si 37. Am realizat 3 sedinte, iar la cea de-a 4 in care trebuia sa plombez cele 2 masele nu am mai fost, deoarece ma dureau in continuare. In aceasta perioada am luat diferite antiinflamatoare. V-am atasat cele 2 radiografii, inainte de a incepe tratamentul si dupa ultima sedinta in care mi s-au pregatit maselele pentru plombat. Daca puteti sa va uitati pe acestea pentru o parere, va rog!
http://tinypic.com/r/erg9l2/9

Alexandra
Vizitator
Alexandra

Buna ziua,
Lunile trecute am făcut obturatie de canal, dar și in momentul de fata (după punerea pivotului metalic, coroana încă nu este comandata, amprenta nu este făcută) simt durere la presiune. Am încercat sa mușc ușor periuța de dinti in acel loc și se simte o durere destul de mare, înțepătoare… cunoscuții îmi spun ca durerea o sa treacă cu timpul… dar nu mi se pare normal sa mă doară, atât timp când înainte când măseaua era cariata nu simteam absolut nimic, dar acum da. Ce se întâmpla?
Mulțumesc anticipat!

Costel
Vizitator
Costel

Buna seara! Acum 10 zile mi-a fost curățată și plombata maseaua de minte fără a necesita si curățarea canalului. Menționez că maselele de lângă aceasta sunt tratate de câteva luni, având și o lucrare peste ele cimentata definitiv acum 2 săptămâni. De vreo 2-3 zile am început să am o sensibilitate din ce in ce mai profundă în acea zonă, la rece, cald ..de fapt, cam la orice ajunge pe acolo. Ceea ce mă neliniștește este că nu resimt durerea la maseaua de minte recent plombata ci la cea tratată, de lângă ea. Sa merg sa fac o radiografie sau… Citiți mai departe »

Gabriel
Vizitator
Gabriel

Buna seara.Am si eu o intrebare.Mi s-a facut obturatie de canal si urmeaza plombarea propriu-zisa.Mi s-a pus un pansament ,iar in afara de cateva dureri mici la mestecare acum ma doare mai rau in contactul cu ceva rece.E normal?

1 5 6 7
ChatbotPollForm-DoNotDelete