Supravegherea erupției dinților2018-09-08T17:54:38+03:00
  • prima vizită la dentist a copilului

Supravegherea erupției dinților

Erupția dinților de lapte

Erupția dinților de lapte urmează de regulă o ordine prestabilită, chiar dacă vârsta la care apare dentiția de lapte variază: incisivii centrali inferiori, apoi cei superiori, urmați de incisivii laterali, canini și molarii de lapte. Cei 20 de dinți de lapte există deja în momentul nașterii, chiar dacă erup deasupra gingiei abia mai târziu, de obicei la 6 luni. Unii copii se nasc însă cu un dinte deja vizibil care va trebui corect curățat și urmărit, dar care nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dantura de lapte este înlocuită apoi cu dantura permanentă.

Erupția dinților de lapte este un episod relativ neplăcut, însoțit de salivație excesivă, durere, iritabilitate, insomnii și uneori urticarie, febră sau diaree. Consultarea specialistului este binevenită: acesta vă poate spune dacă simptomele indică în mod cert probleme legate de erupția dinților și nu de o eventuală infecție, venind în același timp cu soluții pentru calmarea durerii și sfaturi referitoare la igiena orală a copilului mic.

-1000 Euro voucher accelerare pentru reconstrucție arcade complete pe 4 sau 6 implanturi

Vezi oferta

Pentru calmarea durerii există mai multe soluții la îndemână: de la controlul temperaturii alimentelor, la jucăriile speciale pe care copilul le mușcă, până la geluri calmante care se aplică prin masaj la nivelul gingiei. Medicul stomatolog vă poate ajuta să alegeți și să aplicați metoda cea mai potrivită.

Există soluții specifice de igienă dentară pentru perioada erupției dinților. Până la un an nu este necesar periajul, însă obrajii și gingiile se pot curăța după masă cu un șervețel. Există și periuțe speciale, foarte moi, destinate masajului gingiei la nou născut, care însă se vor folosi numai cu apă. Chiar și după un an și jumătate, când copilul poate fi învățat să se spele singur pe dinți, trebuie evitate pastele cu fluor pentru că există riscul ca copilul să înghită. Atunci când este necesară administrarea suplimentelor cu fluor, medicul stomatolog sau medicul pediatru vă va putea spune care este doza recomandată: aceste suplimente nu trebuie administrate copilului fără acordul specialistului. E bine de știut că există inclusiv obiceiuri alimentare care trebuie corijate pentru a preîntâmpina complicațiile, de aceea este foarte bine ca părintele să apeleze la un specialist pentru a se asigura de acuratețea metodelor de igienă pe care le aplică.

Controlul stomatologic

Este indicat ca la 12 luni să se facă un control stomatologic de rutină pentru a verifica starea generală a erupției dinților, pe de o parte pentru că unele întârzieri necesită investigații, pe de altă parte pentru a se asigura că nu există fisuri datorate unui traumatism, carii sau alte probleme specifice dinților de lapte.

Erupția dinților definitivi

Chiar dacă intervenția medicului nu este de regulă necesară atunci când erup dinții definitivi, înlocuind dentiția temporară, supravegherea trebuie făcută cu mare atenție pentru că pot apărea înghesuiri dentare, care, tratate la timp, pot fi mult mai ușor de rezolvat decât prin tratamentele ortodontice complicate, de mai târziu.

Uneori se recomandă extracția dinților de lapte înainte ca aceștia să cadă în mod natural, dacă există riscul ca dinții definitivi să rămână incluși în os sau să erupă în poziții incorecte (strâmbi).

Prețuri ale clinicii IVORY pentru serviciile medicale din această categorie

Prețurile de mai jos sunt afișate în timp real, fiind prețurile practicate astăzi în clinici.

Tratament/DetaliiPreț RON
Consultatie primara
stomatologie generala
100

Puteți consulta lista completă de prețuri la: Lista de prețuri

8
Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
5 Fire de discuție
3 Răspunsuri
0 Abonați
 
Cel mai discutat comentariu
Cea mai aprinsă discuție
6 Autori comentarii
NeagJucarii pentru dentitie. Materiale si recomandari - IVORY DentfixRichard VencuAngelaStochita Autori comentarii recente

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notifică-mă pentru
Neag
Vizitator
Neag

Cine ma poate lamuri si pe mine:incisivii centrali ai copilului au cazut in urma cu 8 luni, si nici acuma nu au iesit, mentionez ca gingia este invinetita, si il doare.Este normal sa aiba culoarea asta, si nu rosie?Multumesc anticipat!!

trackback

[…] Supravegherea eruptiei dintilor […]

Angela
Vizitator
Angela

Buna ziua.

Vreau sa stiu daca incisivii laterali ies in acelasi timp. Fetitei mele i-au iesit incisivii centrali (sus si jos), incisivii laterali (sus) iar jos i-a iesit un singur incisiv lateral. Specific ca are 14 luni. Multumesc!

Stochita
Vizitator
Stochita

Fetita mea are un anisor si inca niciun semn de dintisori.Care este varsta maxima de aparitie a dintilor, varsta la care sa-mi fac griji…? Precizez ca e primul copil,am 27 ani,nefumatoare.Va multumesc!

simona
Vizitator
simona

Buna ziua,
Fetita mea are 9, 5 ani si are inflamata gingia jos in spate, se pare ca erupe un molar.
Intrebarea este : acest lucru este posibil sa-i provoace si o stare febrila (38) ?
Ea a fost racita de 4 zile, are tratament cu ospen iar antitermice ia doar cand incepe sa faca febra, in general dimineata si seara.
Multumesc, o zi buna

Medicul Stomatolog
Vizitator

Ca sa va linistiti raspunsul este da, eruptia unui molar poate provoca febra. Totusi nu ignorati situatia si nu stabiliti singura medicatia copilului, va recomandam sa discutati cu medicul pediatru relativ la situatia combinata a racelii si eruptiei molarului.

ChatbotPollForm-DoNotDelete