Radiografie dentară

Radiografiile au devenit indispensabile pentru depistarea unei game largi de afecțiuni, ele fiind necesare în clinici și spitale, inclusiv în clinicile stomatologice. Odată cu modernizarea tehnologiei, radiografia a făcut treptat trecerea la digital de la filmul convențional.

Părintele radiografiei digitale în stomatologie este medicul stomatolog francez Francis Mouyen, el fiind primul dentist care a efectuat o radiografie digitală intra-orală în anul 1982. La mai bine de 30 de ani de atunci, tehnica este din ce în ce mai utilizată în centrele medicale de radiologie dentară și în clinicile dentare.

Dacă o radiografie clasică este alcătuită din mai multe puncte cu intensități diferite pe o scară a nivelurilor de gri, lucrurile se schimbă când vorbim despre radiografia digitală. Pentru obținerea unei astfel de radiografii este nevoie de un senzor digital, de un aparat care generează radiații X și de un computer, care preia și prelucrează imaginea. Senzorul digital înlocuiește filmul clasic, iar imaginea este salvată într-un computer, putând fi prelucrată ulterior.

Medicii stomatologi folosesc radiografiile digitale nu numai pentru a identifica o carie dentară, ci și pentru a urmări evoluția unui tratament, în ortodonție, în implantologia dentară, dar și pentru alt tip de intervenții chirurgicale orale.

Beneficiile radiografiei digitale

 • este procesată imediat, fiind disponibilă pentru vizualizare, în timp ce filmul convențional necesită timp pentru a fi developat;
 • poate fi transmisă la distanță, prin intermediul internetului (email), în timp real;
 • persoana care face radiografia digitală este mai puțin expusă la radiații pentru a obține o imagine de aceeași calitate ca radiografia clasică (expunerea la radiații este cu până la 80% mai mică decât în cazul razelor X convenționale);
 • imaginea digitală poate fi îmbunătățită cu o serie de tehnici de procesare, obținându-se astfel un contrast și o luminozitate mai bune;
 • oferă posibilitatea de a stoca imagini pe un calculator;
 • radiografia digitală oferă fotografii care pot fi mărite pentru studiul detaliilor

Tipuri de radiografie dentară

 • În funcție de scopul pentru care sunt efectuate, există mai multe feluri de radiografii dentare. Cea mai utilizată este radiografia retro-alveolară. Această investigație se folosește pentru a fi identificate carii dentare, chisturi, abcese dentare, dar și fracturi. Și infecțiile pot fi bine vizualizate în urma unei astfel de investigații imagistice.
 • Un alt tip de radiografie dentară frecvent utilizată este cea panoramică, care oferă o vedere de ansamblu a dinților. Aceasta arată o vedere de ansamblu a dinților, a sinusurilor, a articulațiilor temporo-mandibulare. Cu ajutorul ei pot fi descoperite și tumori situate la nivelul cavității bucale.

dentist cu radiografie panoramica

 • Radiografia ocluzală este recomandată pentru că realizează imaginea completă a arcadei superioare sau a celei inferioare și este utilizată pentru a identifica dinți care nu au erupt, fracturi ale maxilarului, chisturi, abcese.
 • Radiografia bitewing este folosită pentru a vedea coroana dentară, dacă există carii între dinți și pentru a arăta cât de bine se aliniază atât dantura superioară, cât și cea inferioară. Arată, de asemenea, pierderea de masa osoasă, atunci când o boală severă a gingiilor sau o infecție dentară sunt prezente.

Persoanele care merg să facă o radiografie dentară nu au nevoie de o pregătire specială în prealabil. Procedura este una simplă și durează câteva minute. Acest tip de investigație medicală poate fi făcută și de femeile gravide, însă în anumite condiții, numai cu recomandare de la medic.

Unde se efectuează radiografiile dentare?

Radiografiile simple, retro-alveolare, care pot cuprinde 2-3 dinți, precum și cele panoramice se efectuează de obicei la cabinetul stomatologic pentru că ele sunt necesare imediat, pentru examinarea rezultatelor manoperelor medicale. Analizele CT (tomografie computerizată 3D) sunt mai ieftin de efectuat la centre radiologice specializate. În București, spre exemplu, funcționează câteva centre radiologice mari precum DentalScan, FM Medident și Dental View.

Detalii despre radiografia panoramică

De ce este necesară radiografia dentară panoramică?

Radiografia dentară panoramică este recomandată de medici ca evaluare inițială, pentru a determina locul sau locurile în care ar putea exista probleme.

Cu ajutorul radiografiei dentare panoramice, medicul stomatolog poate observa eventuale fracturi ale oaselor maxilare și mandibulare, poate vizualiza molarii de minte, poate face o evaluare a structurii parodontale și a structurii osoase de susținere. De asemenea, medicul mai poate observa dacă pacientul are nevoie de un aparat dentar sau nu.

După depistarea locurilor cu probleme medicul stomatolog poate cere o radiografie a unui singur dinte sau a unei porțiuni din maxilar. În funcție de rezultatele pe care pacientul le are în urma radiografiei panoramice, medicul poate solicita o evaluare aprofundata și îi poate cere pacientului o tomografie computerizata (CT) sau un RMN.

Tipuri de radiografii panoramice

Există mai multe tipuri de radiografii panoramice. Medicul poate recomanda, în funcție de pacient, unul dintre următoarele patru tipuri de radiografii:

 1. Radiografia standard – cea mai des utilizată și recomandată pacienților la prima vizită
 2. Radiografia cu focalizare frontală – aceasta mărește gradul de focalizare în zona frontala a dinților și este recomandată pacienților care au mai avut probleme în trecut în zona respectivă
 3. Radiografia ortogonală – cu ajutorul acesteia se evita suprapunerile dinților, astfel încât medicul poate avea o imagine mai clară
 4. Radiografia pediatrică – aceasta este utilizată în cazul copiilor și asigură o imagine mai bună asupra mugurilor dinților permanenți, aflați încă în formare.

Riscurile radiografiei dentare panoramice

Cea mai mare îngrijorare este cea legată de faptul că radiografiile pot reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră, din cauza radiațiilor la care ne expunem în timpul procedurii.

Tocmai de aceea trebuie să știi că această radiografie dentară panoramică te supune la o cantitate mică de radiații (cu 90% mai puține decât radiografia clasică), durează puțin și nu provoacă disconfort, iar imaginile pot fi preluate și pe suport electronic mult mai ușor.

Radiografiile dentare panoramice nu sunt nocive, prin comparație cu cele clasice. Nivelul de radiații în cazul panoramicelor este de până la 90% mai mic, prin comparație cu cele clasice.

ATENȚIE! Radiografiile dentare, de orice fel, nu sunt recomandate femeilor însărcinate și celor care alăptează! Doar în cazuri foarte grave ce nu suportă amânare acestea pot apela la radiografia dentară, după un consult amănunțit la medicul stomatolog.

Niveluri de radiație ionizantă

Toate elementele din mediul înconjurător – alimentele, apa, aerul, solul, etc. – sunt alcătuite din microparticule numite “atomi”. O parte din atomii existenți în natură sunt instabili și eliberează energie și materie sub formă de unde sau particule (tip alfa și beta). Aceste emisii de unde sau particule sunt cunoscute ca “radiații”.

Oamenii sunt expuși radiațiilor în permanență, fie că acestea provin de la surse naturale (radiațiile atmosferice sau terestre) sau de la surse artificiale (televizorul, monitorul computerului sau telefoanele mobile). Efectele lor asupra organismului uman sunt prea mici pentru a fi considerate periculoase.

Cantitatea de radiații absorbită de o persoană se măsoară în Sievert (Sv). Sievertul reprezintă doza de iradiere bazată pe o evaluare cantitativă a efectelor biologice ale radiației.

Radiațiile medicale

Începând cu anii 1950, radiațiile au fost folosite din ce în ce mai mult în diagnosticări și tratamente medicale. Astfel, cu ajutorul tehnicii medicale nucleare, se afirmă sau se confirmă anual milioane de diagnostice: se localizează și se descriu tumori, fracturi, afecțiuni dentare etc.

Modul de generare a radiațiilor

Dacă la început se foloseau substanțe radioactive care erau ținute în incinte (tuburi) speciale care se  descopereau la un capăt pentru un scurt interval de timp pentru a lăsa radiațiile să circule prin pacient, toate aparatele moderne se bazează acum pe lămpi electrice generatoare de radiații. Asta înseamnă că nu mai există materiale periculoase în aparate și că atâta timp cât nu circulă curent prin lampa generatoare nu există nici un fel de radiații emise în mediu. Deci nu mai este necesar să fugiți repede din camera de radiologie pentru a minimiza expunerea.

Dozele de radiație încasate

Orice investigație radiologică implică expunerea pacientului la radiații ionizante (raze X). Aparatura radiologică digitală de ultimă generație de care dispune clinica noastră face ca nivelul radiațiilor necesare pentru obținerea unei imagini radiologice foarte bune din punct de vedere calitativ să fie redus la minim.

Pentru o evaluare clară a nivelului de radiații la care ești fi expus în diverse situații îți prezentăm în continuare o listă comparativă cu dozele de radiații încasate…

Sursă de radiațiiDoze medii
Radiografie retroalveolară2-4 µSv
Doza medie de radiație naturală zilnică4-7 µSv
Zbor avion București – Londra23 µSv
Locuit într-o clădire din cărămidă, piatră sau beton timp de un an70 µSv
Fumat 1,5 pachete țigari pe zi / doză anuală98 µSv
Tomografie computerizată (tomografie volumetrică)1.200–3.300 µSv
Doză anuală de la care apare riscul dezvoltării cancerului100.000 µSv
Doză anuală la care o persoana poate avea simptome de greață și vomă2.000.000 µSv
Doză anuală considerată fatală10.000.000 µSv