Chiuretajul subgingival și detartrajul parodontotic
Detartrajul și chiuretajul subgingival reprezintă o formă de curățare profundă recomandată în tratamentul bolilor infecțioase ale parodonțiului dentar. El este impropriu denumit chiuretaj dentar deși mai există procedee de chiuretaj, de natură chirurgicală, prin care se elimină infecții cantonate în oasele maxilare. Tratamentul este combinat, format din detartraj subgingival pentru îndepărtarea tartrului subgingival și a plăcii bacteriene depuse sub nivelul gingiei și din chiuretaj parodontal pentru îndepărtarea țesuturilor necrozate în urma infecțiilor dezvoltate la nivelul rădăcinii dinților.
Ce este parodontita?

Ian Furst [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Parodontita sau boala parodontală este cunoscută sub diverse denumiri „populare” precum parodontoză sau paradontoză. Noi am întocmit un infografic detaliat despre parodontită și tratamentul ei. Explicații bune, orientate către specialiști, am găsit și la Doctoruldedinti.ro .
Din fericire, detartrajul și chiuretajul subgingival sunt de un real folos. Aceste proceduri sunt folosite în tratarea zonelor infectate, prin curățarea meticuloasă și îndepărtarea tartrului și bacteriilor, atât de pe suprafața dinților cât și de la nivelul subgingival.
Cum este diagnosticată parodontita?
O metodă de diagnosticare este prin radiografie. Depunerile de tartru de sub gingii sunt vizibile în radiografie. Cu ajutorul razelor X se poate verifica și starea masei osoase.
O a doua metodă de diagnosticare este examenul clinic, în care medicul stomatolog constată depunerile de placă bacteriană și de tartru, alături de forma și discromia gingiilor care indică o afecțiune gingivală.
În fine, cea de-a treia metodă de diagnosticare constă în măsurarea pungilor dintre gingii și dinți. Aceste pungi gingivale se formează ca urmare a acțiunii bacteriilor din placă și din tartru. Orice pungă mai mare de 3 mm poate indica parodontită.
Tratamentul prin detartraj și chiuretaj subgingival
Curățarea profundă a danturii, prin detartraj și chiuretaj subgingival, este un procedeu pe care medicul stomatolog îl finalizează în două ședințe. Totuși, numărul exact de vizite necesare depinde de cantitatea de tartru. Adesea, medicul stomatolog alege să recurgă la anestezia locală pentru a face procedura mai confortabilă. Scopul acestei curățări profunde este eliminarea infecției prin îndepărtarea bacteriilor.
Curățarea profundă se face fie manual, fie cu ajutorul unui instrument cu ultrasunete (cavitron), fie printr-o tehnică mixtă care combină cele două metode. Ambele procedee slăbesc și îndepărtează placa bacteriană și depunerile de tartru. Chiuretajul subgingival în câmp închis consta în accesarea spațiului subgingival pe lângă dinți, fără proceduri chirurgicale de tăiere și coasere a gingiei. Chiuretajul subgingival în câmp deschis se referă la aceeași procedură dar care necesită intervenția chirurgicală asupra gingiei, expunând osul maxilar și permițând o mai bună curățare. Un pacient nou trece mai întâi prin chiuretajul subgingival în câmp închis, după care la trei luni se constată dacă pungile parodontale s-au micșorat sau nu. Dacă semnele parodontopatiei nu se reduc sau chiar se amplifică atunci pacientul trebuie să treacă la chiuretajul subgingival în câmp deschis.
În plus, procedura standard poate fi însoțită de irigări cu substanțe antibacteriene sau antibiotice locale care au rolul de a reduce numărul bacteriilor de la nivelul gingiei.
După detartraj gingia își revine în câteva zile și datorită lipsei depunerilor acum poate să adere în mod natural și sănătos la dinți devenind o barieră în accesul bacteriilor spre rădăcinile acestora.
Dacă constați spații între dinți după detartraj asta denotă faptul că gingia și osul maxilar s-au retras și că rădăcinile dinților sunt acum mai expuse. La o vârstă mai înaintată acest fenomen este normal dar pentru tineri el trebuie să reprezinte o alarmă care necesită o consultație la medicul dentist parodontolog. Merită menționat aici că nu există un tratament naturist pentru parodontoză și nici vreun tratament cu antibiotic pentru parodontoză și nici măcar invențiile unor dentiști care fac niște injecții pentru parodontoză nu reprezintă o soluție reală în sine, singurul lucru care este neapărat necesar este igienizarea și asigurarea aderenței corecte a gingiei la dinți. Dacă acest lucru nu este îndeplinit atunci bacteriile patogene vor pătrunde masiv spre rădăcina dinților perpetuând infecția în acel spațiu.
Curățarea profesională obișnuită poate fi o alternativă la chiuretajul subgingival?
Răspunsul este NU. Așa cum sugerează și numele, curățarea profundă prin detartraj și chiuretaj subgingival pătrunde sub gingie pentru a îndepărta placa bacteriană și depunerile de tartru de la nivelul rădăcinii dintelui, acolo unde există o infecție la nivelul osului, în timp ce curățarea obișnuită se referă la îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de deasupra gingiilor.
Îngrijirea după diagnosticul de parodontită
Parodontita nu poate fi momentan vindecată; poate fi numai controlată, așadar este esențial să urmați sfatul medicului stomatolog cu privire la tratamentul și îngrijirea corespunzătoare. În plus față de vizitele obișnuite la dentist, este important să aveți o igienă orală corectă, pentru a preveni revenirea manifestărilor bolii.
Prețuri ale clinicii IVORY pentru serviciile medicale din această categorie
Prețurile de mai jos sunt afișate în timp real, fiind prețurile practicate astăzi în clinici.
Tratament/Detalii | Preț RON |
---|---|
Chiuretaj subgingival in camp inchis/ hemiarcada (SRP) per hemiarcada | 700 |
Chiuretaj subgingival intensiv in camp inchis cu aplicatie tratament local antiseptic si colagen, pe hemiarcada per hemiarcada | 770 |
Chiuretaj subgingival in camp deschis, fara materiale, pe hemiarcada per hemiarcada | 1200 |
Detartraj subgingival per lucrare | 220 |
Chiuretaj subgingival 1-2 dinti per lucrare | 350 |
Puteți consulta lista completă de prețuri la: Lista de prețuri
Buna ziua! Va rog frumos sa-mi raspundeti si mie. Am 51 de ani iar pt malocluzie am facut un tratament ortodontic ce a durat doi ani. Mi-a fost dat jos aparatul ortodontic fix acum 10 zile si vazand ca am ramas cu sensibilitate/ durere la rece/ gingia inflamata in zona 2 / resorbtie radiculara pe 24, 25 si 26 si dinti mobili, am mers la consultatie la parodontolog. Acesta mi-a spus ca pe radiografie se vede ca am pungi parodontale si m-a programat pt airflow si chiuretaj. Intrebarea mea este, nu e prea devreme sa fac chiuretaj, nu cumva acesti premolari/molari au nevoie de o perioada in care sa-si “regaseasca” locul in ocluzie? Menzionez ca nu am contentie pe ei. Va multumesc anticipat!
Buna ziua. Mergeti si faceti chiuretajul fara grija, cu cat mai repede cu atat mai bine.
Credeti ca pungile au luat nastere din cauza ortodontiei? Precizez ca de ani de zile utilizez pt spalarea dintilor dusul bucal + periute interdentare de 3 marimi. Multumesc mult!
Retractia este un fenomen normal la varsta dumneavoastra. Este posibil ca migrarea dintilor (nu pot sa stiu cat anume au migrat) sa fi constituit un factor favorizant dar in nici un caz un factor determinant.
Va mai rog o data, am resorbtie radiculara si as vrea sa-mi spuneti ce sansa au dintii mei sa mai rana in os. Incisivii 11 si 21 au doar 6,7 mm de radacina infipta in os. Premolarii 24 si 25 au 7mm infipt in os. De fapt radacinile lor sunt mai lungi dar din cauza parodontizei doar ce v-am acris mai sus este in os. Cum vedeti dvs acesti dinti, ce procent de mentinere mi ati putea da? Multumiri!
Buna ziua. Solicitarea dumneavoastra depaseste cadrul discutiei online. Am inteles ca ati fost la parodontolog, probabil ca vi s-a raspuns deja la intrebare. Daca doriti sa solicitati si a doua opinie va invitam la o consultatie la medicul specialist. Ne pare rau dar nu putem sa oferim diagnostice sau planuri de tratament doar dupa descrierile facute de pacienti.
Buna ziua,
In primul rand va multumesc pt efortul pe care il facwti raspunzand atator mesaje.
M-ati mai ajutat recent cu un raspuns, asa ca revin la Dumneavoastra cu o intrebare.
Chiuretajul subgingival poate fi facut de orice medic stomatolog, sau trebuie sa fie neaparat specializat pe paradontolgie?
Am curand programare la un astfel de tratament, dar doctorul nu e specializat pe paradontolgie, credeti ca imi poate face mai mult rau decat bine?
Va multumesc!
Va raspund cu placere si trebuie sa stiti ca efortul meu este rasplatit intr-o anumita masura de faptul ca aceste pagini capata pozitii bune la cautarile pe Google ceea ce ne confera totusi un avantaj comercial in cele din urma. Desigur, asa cum precizam in mai multe locuri pe site, aceste raspunsuri sunt informale, ele nu pot sa aiba valoare medicala din punct de vedere legal. Chiar daca va lamuresc in anumite lucruri, inainte de a face orice fel de tratament trebuie sa aveti confirmare de la medicul care va trateaza…
Relativ la chiuretajul subgingival, tehnica in sine presupune o anumita manualitate, cunoasterea chiuretelor, etc. Nu este neaparat necesara o specializare pentru manuirea chiuretelor, orice medic care a facut cel putin niste cursuri pe aceasta tema ar putea sa realizeze un tratament corect. Desigur ca la un specialist riscurile sunt mai mici. Totusi insist sa explic urmatorul lucru: in parodontologie exista multa informatie de tip gunoi. De exemplu vaccin contra parodontozei. Sau nu stiu ce gel minune aplicat pe gingii. Sau un fel de tratament cu curenti electrici. Aceste lucruri sunt promovate de diversi si de multe ori in promovare se exagereaza partial sau total utilitatea lor. Medicii nespecialisti pot chiar si ei sa cada victime acestor trucuri, mai ales daca si beneficiaza material de pe urma lor. Asa ca un plan de tratament contra parodontozei poate fi nerealist atunci cand este facut de un medic nespecialist. Si acest lucru este cu atat mai adevarat cu cat situatia pacientului este mai complicata. Extremele sunt simple, la cazuri incipiente sau la cazuri in care nu se mai pot face decat extractii si specialistul si nespecialistul pot sa judece similar cu rezultate relativ bune. Insa la cazurile de mijloc in care s-ar mai putea face ceva daca se aplica un protocol corect un nespecialist cel mai probabil ca nu va face fata si timpul de viata al dintilor naturali implicati va fi mult mai mic in urma incercarii de tratament.
Sper ca am reusit sa va luminez o idee in privinta intrebarii adresate.
Va multumesc din suflet!
Eu sunt caz incipient, asa ca sper ca va fi bine.
Desi merg la o clinica mare al carui posesor e specialist in paradontologie, nu am reusit sa prind loc decat la unul din angajatii lui.
Oricum, mi-ati dat incredere ca nu trebuie neaparat sa fie rau.
Va multumesc inca o data!
Scenariul este si mai bun, sunt convins ca daca ar fi fost un caz mai complicat ati fi fost automat trimisa si consultata de medicul cu specializare mai buna. Este mult mai sigur decat la un cabinet individual. Sigur medicii respectivi fac un fel de ucenicie cu medicul specialist, asa ca puteti merge cu toata increderea.
buna ziua! este obligatoriu tratamentul cu antibiotic dupa chiuretajul gingival?
Daca medicul va prescrie un tratament atunci trebuie sa il urmati. Daca nu v-a prescris nimic nu luati nici un fel de antibiotic. Folositi insa la fiecare periaj si apa de gura.
Bună ziua,dacă fac chiuretaj subgingival, gingia își revine la forma inițială, menționez ca mi s-a ridicat gingia la 4 dinti
Depinde de defect, este posibil sa aveti nevoie si de grefa gingivala, se recolteaza din cerul gurii si vindecarea dureaza 7-10 zile. Nu este o operatie grea.
Buna ziua, ma puteti ajuta cu o parere? Am retractii gingivale mari, fara sangerari, dintii nu se misca… grefa de gingie este Cel mai bun tratament? Daca da, care sunt sansele de reusita pt lipirea gingiei de dinte? Sunt mai bune injectiile cu tratament din tarile asiatice?
Mergeti la parodontolog sa se determine daca retractia gingivala este de fapt rezultatul unei retractii osoase. Sau daca exista tartru subgingival. Nu risipiti bani pe injectii cu tratamente naturiste sau asiatice in aceasta problema, trebuie sa mergeti la un medic specialist.
Bună ziua,săptămâna trecută am avut parte de un chiuretaj subgingival cu chiuretele acelea speciale (am fost diagnosticată cu paradontoza dar țin sa menționez ca nu am dinți mobili)… Observ ca dupa aceasta intervetie dintii mei au ceva spatii intre ei…în general incisivii in partea de jos…și pentru mine este destul de infricosator tinand cont de diagnosticul ce l.am primit!
Intrebarea mea ar fi următoarea…ESTE NORMAL ca dupa o asemenea intervenție sa se vadă așa diferența? Adică spațiile acelea..??va mulțumesc anticipat!
Chiuretajul nu creeaza spatii intre dinti – pur si simplu s-a eliminat tartrul de acolo. Spatiile dintre radacinile dintilor au aparut odata cu inaintarea in varsta pentru ca osul maxilar se atrofiaza si gingia coboara pe radacinile dintilor. Cum radacinile se ingusteaza spre varf spatiile aparente dintre ele cresc. Pur si simplu trebuie sa mentineti o igiena corecta – folositi si periute interdentare sau dus bucal.
Mulțumesc…pentru răspuns(acum am inteles si m.am si linistit)
Am avut teama pentru ca intervenția am făcut.o în germania și nu mă descurc prea bine sa vorbesc.
O zi buna va doresc!
Bunaziua,
Am 3 dinti pe partea stanga de jos cu probleme, adica cel de-al doilea are mobilitate mai mare, s-ar putea sa fie si carii radiculare. Mi s-a spuS 1) ca am infectie totala la cei 3 dinti si trebuie scosi, apoi implant pe cei doi externi sirului de 3 sau 2) tratarea parodontitei cu detatraj, chiuretaj si altele…credeti ca se pot salva dintii ? Nu as vrea sa ii scot, ci sa ii tratez si sa le aplic coronite.Specific ca toti 3 au avut lucrari de coroana. In plus ma dor uneori dinti si din alte zone.Multumesc foarte mult pentru un raspuns.
Ideal este sa ii salvati insa medicul specialist parodontolog se poate exprima sau nu in acest sens. Regula simpla de evaluare este aceea ca daca salvarea lor nu va dura mai mult de 2 ani atunci merita eliminati chiar acum. Daca lucrarea poate rezista peste 2 ani atunci ei merita salvati
Buna ziua va rog din suflet sa.mi spune.ti chiuretajul subgingival doare ? Sunt in spania si vineri am programare si imi este foarte frica ..multumesc mult
Cu anestezie nu are ce sa doara. Tratamentele stomatologice moderne sunt mult perfectionate fata de ce stiti din copilarie :)
Buna am văzut că ești în Spania și ai avut probleme cu gingiileși ai făcut spălături…tratament !! Cum a fost și cum te simți ?? Că și eu am la fel trebuie sa merg ..și îs in Spania :(
Buna ziu as dori sa va intreb daca dupa tratamentu se parodontoza trebue sami puna antibiotic la fiecare dine?
Exista mai multe protocoale. Locul trebuie sterilizat, noi nu credem ca un antibiotic poate functiona in acest caz
buna ziua,
am 38 ani si stomatologul propriu m-a asigurat ca parodontoza a stagnat in urma igienii corespunzatoare, antibiotice, detartraje etc (nu chiuretaje, intrucat am inteles ca nu am acele pungi), intr-adevar nu mai sangerez, insa in ultimii doi ani, mi se pare ca gingia s-a retras si mai mult, si spatiile au devenit tot mai “spatioase”. Doresc sa stiu daca dv la clinica in refacerea gingiei, prin diverse metode, refaceti si papilele interdentare, acestea sunt afectate cel mai mult, in cazul meu, si este generalizata. Doctorul mi-a spus ca probabil e cauzata de asezarea dintilor (destul de strambi), dar eu cred ca e de la lipsa utilizarii atei dentare (avand dinti inghesuiti, nu era comod deloc). M-am saturat sa folosesc tot felul de aparaturi, periute interdentare de 2 dimensiuni, si ata dentara electrica si manuala, si dus bucal, ……a devenit un calvar spalatul pe dinti…Eu am tot intrebat stomatogul daca exista aceasta posibilitate, de refacere gingie si papile, dumnealui nefiind specialist (si nici recomandandu-mi vreunul), mi-a raspuns, ca nu recomanda, fiind operatie, nu se poate manca etc. Sincer, nici nu ma intereseaza, doresc doar sa-mi refac dantura. Multumesc!
Odata cu inaintarea in varsta osul maxilar se atrofiaza, nivelul scade, gingia urmeaza osul, radacinile dintilor se dezgolesc si asa vedeti acele spatii din ce in ce mai mari. E posibil ca la dumneavoastra sa fie si altceva si daca doriti puteti veni la consultatie la medicul chirurg pentru o opinie personalizata.
daca am paradonita pot sa-mi pun brecket , am 34ani , sau mai tare agravez situatia? dar si cu dintii strimbi nu vreau sa fiu.
Dilema aceasta tine de supraspecializare – un ortodont care nu intelege bine parodontologia va va refuza. In Romania majoritatea este astfel. Va recomand sa cautati o clinica cu specialisti multidisciplinari care sa va trateze. Din ce cunosc eu demersul dvs are sens – pozitia defectuoasa a dintilor este cauza principala a parodontozei
Buna ziua,
Tratamentele ortodontice se pot face si in cazul pacientilor cu probleme parodontale (retractiile gingivale pot intra in aceasta categorie), doar ca sunt necesare cateva consideratii speciale. In primul rand e nevoie ca boala parodontala sa fie tinuta sub control, astfel incat sa nu existe probleme acute. Daca parodontologul isi da acordul, se poate incepe tratamentul ortodontic. Pacientul trebuie informat, totusi, ca exista anumite consecinte nedorite care pot aparea pe parcursul tratamentului (este vorba de riscuri aferente oricarui tratament ortodontic, dar care sunt mai crescute la pacientii cu probleme parodontale preexistente): retractii gingivale, resorbtii osoase sau radiculare, mobilitate dentara, sau, in cazuri extreme, pierderea dintilor. Acestea sunt favorizate de igiena deficitara a pacientului pe parcursul tratamentului si de fortele ortodontice prea mari.
Daca va hotarati sa urmati un tratament ortodontic, e bine sa stiti ca retractiile gingivale cauzate de probleme ortodontice pot fi cel mult stopate prin tratament. Pentru restabilirea conturului gingival corect sunt necesare grefe gingivale.
Imi cer scuze, doream doar o părere pentru că am observat din comentariile de mai sus că explicați pe înțelesul fiecăruia, iar medicul meu practic îmi restrânge posibilitățile, reducându-le chiar la una singură: puntea. Oricum vă mulțumesc. Pentru că întotdeauna e mai bine să afli părerea mai multor specialiști, o să ajung la dumneavoastră la clinică pentru o consultație. O zi bună!
Asa este cel mai bine. Uneori lucrurile sunt simplu de evaluat, insa mereu trebuie sa luati in calcul doar sfaturile medicilor care va fac investigatii complete
Bună ziua! Revin cu problema mea.. Va rog sa îmi spuneți dacă as putea opta pt aparat dentar pt o strungareata larga de aproape un dinte intre cei doi dinți de jos, având în vedere faptul ca gingia s a retras un pic de pe ei. După ce am făcut chiuretajul subgingival, și câteva ședințe de antiseptizare,medicul mi a spus ca gingia a început sa urce, dar el nu îmi recomanda aparatul dentar pt ca am o măsea lipsa tot pe arcada de jos și vrea sa îmi monteze punte dentara acolo, argumentând ca și spațiul dintre incisivii de jos se va restrânge pt ca puntea vă exercita presiune. Prin urmare,pot opta pt aparat având în vedere situația mea? Va mulțumesc anticipat.
Ma puneti in dificultate: aveti un medic care v-a vazut si v-a si tratat si v-a oferit o recomandare si noua ne solicitati o opinie in conditiile in care nu cunoastem nimic despre caz cu exceptia descrierilor (acum aflam pentru prima oara ca diastema este lata cat un dinte). Cum sa va putem oferi o recomandare de calitate?
Daca chiar doriti o opinie avizata veniti la o consultatie sau mergeti si la un alt medic la o consultatie daca nu puteti ajunge la noi.
Bună seara. Am gingia puțin retrasa de pe cei doi dinți din fata de jos, iar medicul mi-a spus ca nu e afectat osul. Următorul pas este chiuretajul subgingival, dar ma tot amână de câteva zile, am fost la cabinet de doua ori și mi-a aplicat doar antiseptice(sub forma de creme, soluții),urmând ca joi sa chiureteze. Am doi molari extrași tot la nivelul arcadei de jos și dumnealui spune ca o sa îmi facă punți dentare, dar eu am 22 de ani. La 40 ce o sa mai fac? Voiam sa va întreb dacă as putea sa îmi pun aparat dentar pentru închiderea acestor spatii. La dinții de jos, care au gingia retrasa am și o strungareata destul de larga din cauza acidității salivei (spune dl doctor). E o problema faptul ca cei doi dinți de jos au gingia retrasa pt a îmi putea pune aparat dentar? Osul nu e afectat și dinții nu sunt mobili. Mulțumesc mult.
Aparatul dentar nu rezolva golurile de la molarii lipsa. Daca aveti bani mai bine faceti implanturi acolo. Daca nu va permiteti implanturile atunci puntile sunt obligatorii
Mi as dori aparat mai ales pentru spațiul dintre dinții de jos, fiind destul de mare. De asta am întrebat de aparat. Cel mai probabil o sa optez pentru implant pentru masele. Dar voiam sa știu dacăimi pot pune aparat având gingia retrasa la aceștia doi dinți de jos, care au și spațiu mare intre ei. Exista riscuri? Va rog mult sa ma lămuriți. Mulțumesc
Dacă îmi fac transplant de gingie la cei doi dinți voi mai avea probleme? va mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii.
Mi s-a recomandat sa fac chiuretaj gingival pt parodondoza, nu se misca niciun dinte, s-a retras putin gingia la un dinte, medicul meu stomatolog a zis ca este de la fren si m-am operat recent de frenectomie.
Daca va trimit o radiografie panoramica, puteti sa-mi faceti un plan de tratament, sa-mi spuneti cat costa acest chiuretaj gingival si daca este cazul sa-l fac.
Multumesc.
Puteti trimite o radiografie panoramica prin email la dentfix@dentfix.ro si cereti un plan de tratament. Noi va trimitem un plan de tratament complet pornind de la radiografie – nu doar partea de chiuretaj subgingival. Altfel puteti consulta lista de preturi la sectiunea Parodontologie https://dentfix.ro/lista-preturi/#parodontologie
Buna seara, astazi am facut un chiuretaj gingival , un detartraj urmat de periaj solutie cu antibiotic s.a. Dna.doctor chirurg mi-a spus ca am paradontoza instalata si la doi premolari e mai grav ,ei se si misca putin. Cei doi premolari au mai multe plombe dar sunt inca vitali .As vrea sa va intreb daca sunteti de acord cu indicatia d-nei doctor de a le face coronite celor doi premolari ? Bine inteles se va scoate nervul evenual se va pune un pivot dar eu nu inteleg daca aceste coronite vor ameliora paradontoza ? Multumesc
Functie de cum se adapteaza coroanele la gingie lucrurile se pot imbunatati.
Buna seara!Am o problema de cativa ani la unul din dinte;gingia s-a “mancat” pe jumatate.Am fost la stomatolog,dar a spus ca nu ii poate face nimic si mi-a recomandat Apa si pasta de dinti Paradontax ,tamponari cu ceai de musetel si bicarbonat de sodiu.Problema asta o am de cativa ani(6-7ani)…acum gingia e cam tot la fel,doar ca ,cel putin,acum e lipita de dinte.Doar ca de acum cateva zile observ ca si la dintele de langa cel deja afectat,gingia s-a “dezlipit” putin in partea superioara..Eu banuiesc ca ar fi din cauza unor chipsuri mai crocante pe care le-am mancat,dar totodata ma sperie si gandul sa nu fie vreo boala si sa fie asta doar inceputul.Tind sa mentionez ca nu am avut si nici nu am niciun fel de durere la niciunul din dinte,fara sangerari .Voi putea reface vreodata gingia dezlipita?Va multumesc mult!
Va recomand sa mergeti la consultatie si la un medic specialist in parodontologie. Gingia se lipeste in mod natural de dinte daca dintele este curat, insa se dezlipeste atunci cand se formeaza tartru la baza acelui dinte.
Buna ziua ….trebuie sa fac un chiuretaj subgingival impotriva paradontozei dar alaptez….este ok sau ar trebui sa aman pana ce termin de alaptat?
Este in regula, dar mentionati ca alaptati…
Buna ziua,
Va multumesc mult pentru raspuns.
1. Astazi am fost la prima clinica, mi-a facut un plan de tratament care costa exorbitant de mult pentru mine (27.000 lei) si cu o garantie de zero zile.
2. La a doua clinica, am omis sa va spun, inainte sa folosesc imovatorul aparat ,,electronic dorctor” imi face o curatare a dintilor cu laser, apoi imi face o gutiera care se foloseste impreuna cu aparatul.
3. La a doua clinica am omis sa va spun ca tratamentul Bioprop dureaza o luna de zile, realizandu-se de 3 ori pe saptamana (12 sedinte), la care se mai pot adauga in functie de starea pacientului 1-2 saptamani de tratament. Bioprop si-a dovedit eficienta in toate formele de manifestare a parodontozei.
Interventia chirurgicala cu aditie de os are loc la mijlocul tratamentului, intervenindu-se larg in doua etape, abordandu-se mai intai o arcada, apoi cealalta la interval de o saptamana.
Va rog sa-mi spuneti daca exista metode de tratament pentru paradontoza cu salvarea dintilor naturali fara sa fie nevoie de implanturi. Mentionez ca am mobilitate redusa la 6 dinti din fata.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Mai trebuie sa stiti ca parodontoza nu este o boala in sine, ci este consecinta unei afectiuni, anume probleme de ocluzie – dintii nu se suprapun corect atunci cand inchideti gura si probabil nici radacinile lor nu stau corect in os. Aceste lucruri pot fi de natura genetica sau indusa de traumatisme, dinti lipsa, etc. Dintele care este corect inradacinat in os si care la masticatie distribuie fortele in mod radial, echilibrat, de la radacina in os, nu face parodontoza. Daca distributia este inegala, zona cu tensiune mai mica poate dezvolta pungi parodontale.
Prin urmare tratamentele de mai sus nu va pot rezolva, ci doar amana problema. O investigatie corecta si un tratament corect trebuie sa cuprinda un specialist in ocluzologie, probabil aparat dentar (si aici medicii ortodonti se feresc sa foloseasca aparat dentar la dintii cu mobilitate tocmai din cauza supraspecializarii din meseria lor), sterilizare, chirurgie, posibil implanturi, etc, in asa fel incat in final toate radacinile, fie naturale fie artificiale sa fie corect pozitionate si sanatatea lor sa se mentina in mod natural.
Problema este complexa iar costurile sunt cu adevarat mari – si de multe ori inabordabile, asa cum ati mentionat. Probabil tratamentele paleative care sa reduca din disconfort sunt utile in aceasta situatie insa trebuie sa fiti constienta ca este vorba mai degraba de un compromis decat de o solutie.
Buna ziua,
Dupa dureri si sangerari gingivale, m-am hotarat sa merg la medicul stomatolog, banuiam ca am paradontoza deoarece au mai multe persoane la mine in familie (bunica, mama si fratele). Medicul stomatolog m-a asigurat ca nu este vorba despre paradontoza ci este inflamata gingia din cauza tartrului si ca trebuie facut detartraj, ceea ce am si facut.
Durerile de dinti au continuat, iar dupa circa 3-4 luni de la detartraj am avut surpriza sa constat ca mi se misca dintii din fata. Am fost sa fac o radiografie panoramica si m-am prezentat la 3 clinici pentru a-mi spune cat de avansata este boala:
1. la prima clinica m-a consultat un doctor chirurg si mi s-a spus ca am paradontoza grad avansat cu mobilitate la 6 dinti, ca trebuie sa-mi faca implat la dintii cu mobilitate si aditie de os la restul, iar sansele de reusita sunt 75%;
2. la a doua clinica am dat de domnul doctor Bogdan Vladila si mi-a spus ca am paradontoza grad avansat cu mobilitate la 6 dinti si mi-a recomandat tratamentul paradontozei prin Tehnica de regenerare tisulara cu electro-magnetism Electronic Doctor, sanse de reusita 100%;
3 la a treia clinica am fost sfatuita sa fac tratament la domnealor cu ,,bioprop” (un amtibiotic natural), sanse de reusita 100%
Va rog sa-mi spuneti cu ce este mai bine si sanatos sa se faca detartrajul cu ultrasunete sau lasar si daca ati auzit de acest aparat inovator ,,Electronic Doctor”, de acest antibiotic natural ,,bioprop” si care ar fi cel recomandat de dvs. pentru a ma vindeca de paradontoza.
Fiecare medic, iti recomanda produsul lui, dar nu sti care este cel mai bun cu adevarat.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua. Raspunsul meu nu reprezinta un diagnostic in ceea ce va priveste, acesta trebuie pus de medic la consultatie. El reprezinta o opinie a cuiva cu mai multa experienta decat dumneavoastra in subiectul discutat :)…
In ceea ce priveste parodontoza – aceasta afectiune reprezinta o infestare a tesuturilor parodontale cu bacterii, in general pe fondul unui sistem imunitar slabit. Bacteriile slabesc acest tesut, apoi osul, de aceea apare mobilitatea dintilor. Tratamentul presupune o sterilizare cat mai buna – si e de mentionat faptul ca nu exista sterilizare 100%, de aceea boala nu este vindecabila dupa ce s-a depasit un stadiu incipient, ci cel mult i se controleaza evolutia. Din cele 3 scenarii pe care le-ati amintit primul este scenariul care se invata la scoala de medicina dentara, cel “legal” sa spunem in cazul in care se ajunge la vreun conflict de medicina legala. El pare si serios prin faptul ca nu promite un rezultat de 100%. In medicina nimeni nu poate garanta un rezultat de 100% la nimic. In EU este chiar ilegal sa oferi garantie la serviciile medicale din motive de reclama mincinoasa.
Scenariul 2, electronic doctor, presupune ca stimularea electrica poate conduce la regenerarea tesutului afectat. Acest aparat este o inventie care nu apare in curicula oficiala de medicina dentara. Astfel de inventii se petrec in medicina la tot pasul, insa cele care reusesc sa devina serioase trec prin studii foarte amanuntite timp de ani de zile pana capata girul comunitatii internationale de medicina dentara. Aceste studii costa si dureaza extraordinar de mult si ma indoiesc de faptul ca inventatorul roman si-a permis sa le faca asa cum trebuie. Daca v-ar fi prezentat ca sunteti subiect de studiu ar fi trebuit sa va intrebe daca sunteti de acord cu asa ceva (inventatorul sau reprezentantii sai) si nu sa va prezinte un procent de reusita de 100%. Ce defineste aceasta reusita? Ca scapati definitiv de parodontoza? Ca doar se reduce mobilitatea dintilor? Conteaza foarte mult, dupa cum vedeti, definitia reusitei si comerciantii prefera sa interpreteze cum le place acest lucru, numai banii sa intre… Scenariul 2 nu spune nimic despre bacterii si sterilizare sau daca pretinde ca face sterilizare cu curent electric fara sa provoace arsuri atunci iluziile sunt cu adevarat mari.
In fine, scenariul 3 se concentreaza pe sterilizare dar pare de asemenea dubios din doua motive: pluseaza pe epitetul “natural” pentru ca este in voga acum si repeta ideea cu 100% care este absurda din punct de vedere stiintific. Si nu spune nimic despre regenerare si reducerea sau eliminarea mobilitatii. Un antibiotic nu este in acelasi timp si un agent de stimulare a regenerarii. Poate mai sunt si alte etape despre care nu ati mentionat…
Sper ca aceste ganduri sa va ajute sa va edificati si sa alegeti cea mai buna cale pentru problema dumenavoastra. Multa sanatate!
Voi merge cu siguranta. Dar spuneti-mi e posibil ca in decurs de o luna jumate sa-mi apara o carie noua ? Si sa fie vizbila ca o dungulita neagra? Ca daca nu,at tind sa cred ca era acolo dar nu a observat-o cand mi-a opturat dintii..
nu stiu. medicul va va consulta si va va spune ce este.
Mda..multumesc.
Buna seara,revin la dvs cu o intrebare..acum o luna jumate am opturat 2 dinti,cateodata mai simteam usoara durere la dulce dar m-am gandit ca sunt ei mai sensibili pt ca sunt “proaspat” facuti..dar azi uitandu-ma atenta in oglinda am obs o dunga mica neagra intre cei 2 dinti..acum nelamurirea mea este urmatoarea: nu mi-a curatat bine dintii cand mi i-a facut sau in decurs de 1 luna e posibil sa mi se facut acea carie? Am garantie 6 luni sau cum se procedeaza,platesc din nou?
Multumesc anticipat!
Buna seara. Nu stiu sa va spun in ce situatie va aflati, trebuie sa mergeti inapoi la medicul care v-a tratat si sa vedeti ce este acolo, este posibil sa nu aveti nimic sau sa aveti ceva nou.
Buna seara. Va rog sa imi dati un sfat – mi s-a spus ca am la un molar o punga parodontala ( nu am stiut ce este asta ) destul de mare – si ca nu prea ar merita ca imi obtureze canalele si pus picior,coronita- pentru ca acolo va fi tot timpul o poarta de intrare pentru microbi, si in timp imi va fi afectata si maseaua asta ce ar trebui sa o lucrez acum ( care se misca putin din cate am inteles) dar si cea de langa. Vreau sa va intreb daca io trebuie sa iau acuma decizia sa fac extractia acestei masele pentru a preintampina probleme ulterioare? Cu o exprimare cam ardeleneasca, va multumesc!
Poate merita sa consultati un medic parodontolog inainte de a alege extractia. El va poate spune daca se mai poate face ceva
Am fost diagnosticata cu pardontopatie in stare incipienta spre medie la 26 de dinti. Nu stiu exact care este diferenta intre parodontopatie si parodontita, dar mentionez ca nu sangerez deloc atunci cand ma spal pe dinti. Am inteles ca diagnosticul meu este putin mai grav decat gingivita, iar la gingivita, din cate stiu… ar trebui sa sangereze dintii atunci cand ma spal pe dinti.
Intrebare: Poate fi diagnosticul gresit in acest caz?
Exista posibilitatea sa nu apara sangerare in parodontopatie. Nu stim sa va spunem daca diagnosticul este corect sau nu, va trebui sa cereti o a doua opinie unui medic specialist
Buna seara ! Tartrul mi-a facut unul din dinti sa se simta scortos la baza. Sa se simta asa doar din cauza depunerii de tartru sau este posibil sa imi fi atacat dintele in sensul spargerii ?
Puteti sa verificati imediat ce mergeti la detartraj si igienizarea periodica.
Buna ziua, dupa terminarea perioadei de alaptat am facut detartrarea cu ultrasunete in urma caruia medicul dentist a recomandat un control la parodontolog intrucat dinti din fata se misca f putin. Intrebarea mea este posibil sa fie afectati de prezenta tartului ce se acumuleaza destul de mult in 6 luni si ce tratament se recomanda in astfel de situatii.Seara faina
Buna seara. Tartrul indeparteaza gingia de dinte si deschide o poarta de patrundere a bacteriilor spre radacina dintelui. In timp bacteriile ataca parodontiul si mai departe osul inconjurator. Trebuie verificat stadiul, este posibil sa fie incipient si, prin urmare, reversibil.
Bună seara. În urma unei vizite la stomatolog, mi s-a recomandat intervenția subgingivală pentru chiuretarea pungilor parodontale. Mi s-a indicat un preț de 300 de lei pe dinte, suma finală ridicându-se la aprox 7500 de lei. E un preț normal? Acestea sunt costurile? Mi se pare enorm, mai ales că problema parodontală este prezentă (din ce se vede cu ochiul liber) exclusiv în zona incisivilor (inflamație a gingiei). Vă rog să-mi răspundeți, mi-ați fi de real ajutor.
La clinica noastra preturile sunt pe hemiarcada pentru ca nu prea se poate chiureta un singur dinte. Exista doua moduri de chiuretaj, in camp inchis atunci cand pungile parodontale nu sunt prea mari, si in camp deschis, unde se decoleaza gingia pentru a interveni mai viguros. Presupunand ca aveti toti dintii in gura si trebuie chiuretate toate cele 4 hemiarcade pretul total variaza de la 2600 lei la 4000 lei. Medicamentele, daca sunt necesare, se platesc separat, probabil la fel ca in cazul ofertei de care ati mentionat. Daca ne trimiteti radiografia panoramica prin email la dentfix@dentfix.ro va putem intocmi si noi un plan de tratament detaliat pentru a face o comparatie.
Buna,am o problema la un dinte din fata care imi sangereaza de fiecare data cand ma spal pe dinti,mai ales daca nu-s atent si il periez mai tare,NU inteleg de ce?? Tib sanpreciez ca am am o opturatie destul de mare la el…
E simplu, se aduna resturi alimentare intre dinte si gingie si acestea inflameaza gingia. De ce se aduna trebuie sa descoperiti si sa remediati la medic.
Buna ziua! In urma cu ceva timp mi-am pus o plomba intre dintii din fata,dupa acea lucrare au inceput probleme,exact deasupra dintilor(sub nara dreapta,pe gingie) de aduna infectie din cand in cand,se formeaza ca o punguta si apoi se sparge. Cat timp punguta se formeaza locul respectiv doare si se umfla cateodata. Iar recent am inceput sa am probleme si cu gingia de jos, este inflamata, la orice periaj,muscatura din fructe sau ceva mai tare sau chiar si daca apas mai tare pe ea sangereaza iar sangele miroase foarte urat. Ce imi recomandati?? Multumesc !
Cred ca este bine sa va vada medicul pentru a putea investiga problema mai in detaliu.
http://tinypic.com/view.php?pic=140awb7&s=8#.VeQ0kZceeUk
imi puteti spune daca am probleme paradontale?
Trebuie sa mergeti la medic, sunt mai multe investigatii care trebuie efectuate inainte de a putea sa ne pronuntam.
Ce model de dus bucal imi recomandati ?
Va recomandam Waterpik WP100 pentru uzul stationar in baie.
Multumesc mult! Aveti idee cat o sa ma coste?
Daca veniti la clinica noastra pretul este de 400 lei daca chiar aveti molarul semiinclus (presupunand ca ce ne povestiti este corect). Nu stiu daca mai trebuie sa faceti si alte lucruri in afara de operatie. Noi avem, de exemplu, pentru inca 400 lei, o modalitate de a produce materiale de reconstructie a osului din sangele pacientului (cu plasma PRGF) cu care se umple alveola ramasa. Insa nu se foloseste in mod obisnuit in cazul molarilor de minte pentru ca acolo nu se plaseaza implanturi.
Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema…am o saptamana de cand ma supara maseaua de minte si astazi am programare pt operatie…asa mi-a spus dna. doctor…maseaua nu este iesita complet, este blocata in gingia de deasupra, inflamata si ea foarte tare…am facut tratament cu antibiotic 3 zile ca sa se poata prinde anestezia pt a ma opera….mentionez ca maseaua este iesita de 1 an…as dori sa stiu daca acest procedeu se numeste chiuretaj subginginal…
Va multumesc anticipat!!
Nu este chiuretaj. Veti face o operatie cu extractie molar de minte semiinclus. Chiuretajul este o curatare a radacinilor dintilor, nu extractia acestora.
Buna ziua.Va rog sa imi spuneti si mie ce credeti ca am,imi curge singe pe linga gingia de jos din partea dreapta.Citeodata ma scol din somn cu hemoragie totala,ce credeti ca am ?
Orice ar fi mergeti de urgenta la stomatolog. Nu e normal sa sangerati spontan.
Bună ziua!
Mi-am scos de curând un dinte și în momentul când ating gingia simt ceva tare și mă doare. E posibil să fi rămas o bucățică mică din rădăcină? În acest caz ce mă sfătuiți să fac?
Buna ziua. Nu este radacina, poate trebuie putin modelat osul daca nu isi revine de la sine.
Buna seara! Am o mica nelamurire. De curand am facut un Opg pentru a vedea pozitia molarilor de minte inclusi,in vederea extractiei acestora deoarece dintii mei sunt ft inghesuiti. Se afla mai degraba ca intr-un “buchet” pot spune. Acum 3 ani un medic mi-a recomandat aparat ortodontic si a specificat faptul ca pot ajunge la o parodontita peste cativa ani daca nu iau masuri. Ideea este ca pe radiografie osul pare a fi resorbit la nivelul dintilor frontali inferiori. Acum nu stiu daca e un inceput de parodontita precoce,avand in vedere ca am 22 de ani. Am facut o consultatie de curand si medicul m-a intrebat daca am mobilitate la ei. Nu mi-a venit sa cred ce aud.. Dintii deocamdata sunt bine,dar din cate am inteles o boala parodontala ascunde acest lucru iar gingia nu se retrage atat de repede. Precizez ca am deja hipersensibilitate si 1 mm de cement expus. As vrea sa imi pun aparatul dentar dar imi e teama sa agraveze lucrurile,iar dintii de jos sa devina mobili. Daca m-ati putea ajuta cu un raspuns concret? Am trimis radiografiile pe mail. Va multumesc!
Dupa cum v-am raspuns si prin email, cel mai bine este sa veniti la o consultatie in care sa primiti explicatii detaliate privind starea danturii dumneavoastra si ce anume se poate face pentru a remedia problemele existente.
buna ziua am si eu o intrebare am nascut de 7 luni alaptez si azi am vazut ca mi se misca un dinte dar nu e cariat nimic totul la suprafata e ok ce pot sa fac?
Va recomandam o consultatie la medicul parodontolog, orice ar fi e bine sa imobilizati dintele si asta se poate face simplu cu o banda de fibra de sticla lipita pe spatele dintilor (o va face medicul cand mergeti la consultatie).
Daca fac un detartraj la varsta de 14 ani, acesta imi poate distruge smaltul dintelui?
Aici sunt doua probleme, in primul rand daca aveti tartru acesta trebuie eliminat. A doua problema este aceea ca aparatele ultrasonice pentru detartraj ar putea fi prea dure pentr u dintii la varsta dumneavoastra, prin urmare va recomandam sa solicitati detartraj manual.
mi s-a rupt jumatate de masea si sunt curios care ar fi pretul
partea rupta mai are baza intreaga
Jumatate de masea e cam mult, si daca radacina mai este viabila si se mai poate folosi, atunci sigur veti avea nevoie de tratament endodontic complet, pivot simplu sau dublu, preferabil din fibra de sticla precum si de o coroana. Gasiti lista completa de preturi la https://dentfix.ro/lista-preturi/
dupa detartrajul care a fost executat cu un fel de freza abraziva, am dintii portocalii in acea zona,ma spal regulat cu pasta recomandata “”GUM””, apa de gura GUM si degeaba!!!, cred ca a fost afectat smaltul !!!, dantura mea arata oribil,ma voi prezenta medicului ….., sant dezamagit si va rog dati-mi un sfat cum remediem aceast problema?
Buna ziua. Detartrajul nu se face cu freze, ci cu o ansa care vibreaza ultrasonic. Aceasta ansa nu afecteaza in nici un fel smaltul. Totusi daca tartrul a stat acolo un timp indelungat acizii formati ar fi putut sa afecteze smaltul pana sa ajungeti la detartraj, ceea ce vedeti acum e doar revelarea situatiei preexistente.
Sa mergeti din nou la stomatolog este o idee buna, asa puteti reevalua situatia in mod corespunzator.
De peste 2 ani am facut un detartraj si de atunci limba imi intra intre dintii din fata, partea de jos. Se intampla inclusiv in timpul somnului (cand ma trezesc am imprimata forma dintilor pe limba si afte in varful ei). Oricat ma concentrez, nu pot sa rezolv acest “tic”, iar varful limbii este mereu zgariat. Ce se poate face?
Buna ziua. In primul rand va rugam sa mergeti la detartraj din 6 in 6 luni. Apoi faptul ca dintii frontali s-au indepartat atat incat sa se produca fenomenul mentionat reprezinta in sine o problema care trebuie rezolvata. Prima data trebuie studiata natura deplasarii – sunt dintii parodontotici sau e o simpla diastema? Printre solutiile posibile sunt aparatul dentar, tratamentele parodontologice, imobilizare cu banda de fibra de sticla sau montarea unor coroane.
Buna ziua!
Am dat de acest site si pare folositor. Am si eu o intrebare: am un dinte in dreapta, dupa canin, care e foarte mic (fata de canin de exemplu), iar gingia pare sa il acopere.
Ce poate fii? Tin sa mentionez ca ma spal de 2 ori pe zi, uneori chiar si de 3, nu am carii.
Astept un raspuns, multumesc !
Nu stiu sa va raspund din descrierea facuta. Dar orice ar fi pare un dinte care nu a erupt complet. Cel mai bine este sa mergeti la medic sa vada exact despre ce este vorba.
Buna seara, va rog frumos sa-mi spuneti daca chiuretajul cu laser e la fel de eficient ca cel clasic? multumesc frumos
Buna seara, teoretic este la fel de eficient in plus stimuleaza cicatrizarea si vindecarea. Noi nu folosim laser la clinica.
Eu inca alaptez si mi sa recomandat sa fac un chiuretaj profesional …dar as putea sa fac tratament cu antibiotic in acest caz?
E posibil sa fie vorba de tratament cu antibiotic local – nu trebuie sa inghititi medicamente.
multumesc….mi sa spus sa renunt la periuta electrica si sa o folosesc pe cea manuala si sami achizitionez un dus bucal…ar trebui sa folosesc o marca anume ?
Periajul zilnic este suficient dimineata si seara?
Periajul este suficient de 2 ori pe zi, nu prea conteaza marca periutei sau pastei de dinti cat tehnica de periaj si tipul de peri. Daca doriti ceva de calitate cautati periuta Curaprox cu 5000 de peri (care este moale si e buna daca aveti gingiile inflamate).
La dusul bucal va recomandam marca Waterpik.
Buna Ziua.. as dori sa stiu daca in urma chiuretajului subgingival poate sa mai recidiveze aeeasi problema si sa fie nevoie de alt chiuretaj…sau cat timp ma poate ajuta aceasta procedura?multumesc
Infectiile subgingivale se produc din cauza mai multor factori. Sa luam spre exemplu igiena defectuoasa. Daca faceti chiuretaj si curatati baza dintilor si apoi reveniti la o igiena orala defectuoasa bineinteles ca fenomenul se va produce din nou. Medicul va va sfatui ce anume exact trebuie sa faceti pentru a mentine efectul procedurii cat mai mult timp.
Buna ziua,am fost diagnosticat cu Paradontita. Mi se misca incisivul central stang iar medicul mia propus un chirataj subgingival dar incisivul trebuie scos. Intrebarea mea este daca se poate face ceva de natrura estetica pe durata cat gingia se reface dupa operatie si tratamentul ptr os si ce sa mai face pentru 1-3 luni dupa care voi face o lucrare dentara. Multumesc anticipat.
Pentru un dinte frontal lipsa puteti apela la o punte colata (se lipeste o coroana cu o banda adeziva de dintii alaturati) sau o punte Kemeny (pe asta trebuie sa o scoateti si sa o spalati zilnic). Pe puntea colata nu prea puteti musca ca o stricati, la Kemeny trebuie sa va feriti mai putin.
Buna ziua,
Sunt pe cale a imi pierde doi dinti de jos din fata din cauza paradontozei. Care ar fi procedura, costurile si unde aveti cabinetul?
Buna ziua, detalii despre tratamente gasiti aici https://dentfix.ro/parodontologie/ iar adresa clinicii o gasiti aici https://dentfix.ro/contact/.
Buna ziua, Eu am o problema cu halena. De cativa ani aceasta problema nu-mi da pace, cu toate ca am o dantura perfecta, detartrajul l-am facut regulat, igiena mea dentara nu lasa de dorit. Am facut un film la toata dantura, la care dna doctor nu a descoperit nimic deosebit, insa mi-a facut o programare ptr chiuretaj subgingival ptr maine in conditiile in care ieri am facut detartraj normal si igienizare. Intrebarea mea este, pot scapa de aceasta problema cu acest chiuretaj? Va multumesc!
Daca halena provine de la reziduuri acumulate subgingival atunci da, chiuretajul va poate ajuta. Daca nu e de acolo trebuie cautate solutii in alte directii:
1. este o senzatie a dumneavoastra si alte persoane nu o simt (deci e o iluzie subiectiva)?
2. e posibil ca halena sa fie obiectiva si sa provina din plamani, bronhii, trahee?
Bună ziua,
Va rog să-mi spuneți dacă stadiul parodontozei este grăbit de sarcina și alăptare. Alăptez de aproape 2 ani și deși am făcut detartraj și periaj profesional mobilitatea dinților este tot mai mare. Se poate efectua tratamentul pentru parodontoza fără a întrerupe alăptarea copilului?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Daca manifestati carente de calciu si vitamine este normal ca simptomele sa se agraveze. Trebuie sa va ingrijiti sa pastrati un echilibru sanatos in corp chiar si atunci cand alaptati.
buna seara,sufar de parondotoza si as dori sa stiu daca puntea parondotoica este o solutie .mi sa spus ca nu pot face implant din cauza ca nu mai exista os .am facut chiuretaj subgingival care intradevar este destul de costisitor dar nu stiu cit are durabilitate
Daca prin punte parodontotica va referiti la o banda pentru rigidizarea dintilor da, o puteti folosi desi asta nu inseamna neaparat ca faceti un tratament ci doar amanati momentul in care dintii vor cadea singuri. Din pacate chiuretajul respectiv trebuie repetat pentru a mentine placa bacteriana la minim. Dupa ce ati controlat infectia se poate folosi un medicament numit Emdogain pentru refacerea tesutului elastic de la radacina dintilor.
Bună seara. Am fost la un medic specialist in parodontologie marțea asta cu scopul de a face o albire la dinți. Domnișoara doctor mi-a spus ca de fapt eu am o grămadă de tartru acumulat (nu făcusem detartraj niciodată) si astfel am făcut un detartraj joia asta si tocmai am terminat a 2 a ședința acum o ora. De asemenea am făcut si un airflow… I-am dus de asemenea, după cum m-a rugat, o radiografie la toată gura sa vadă dacă am început de parodontoza. A zis ceva de dinți din fata de jos si ca va trebui pe 5 februarie sa facem un chiuretaj… Zicea ca el consta de fapt într-o anestezie si ea va pătrunde cu un instrument de genu (mi-a arătat o ustensila de-a ei) sub gingia mea si va curata tartrul de acolo… Acum nu știu ce sa mai cred. Vrea sa ma stoarcă de bani sau chiar e asa grava situația mea? Am 16 ani, apropo..
Buna seara, mie nu mi se pare nimic gresit dar este simplu sa mai cereti opinia unui alt medic oricand aveti dubii de acest fel.
Buna ziua ! am si eu o intrebare cam cat costa un detartaj? multumesc
Toate prețurile curente sunt listate la pagina https://dentfix.ro/lista-preturi/#profilaxie
Buna ziua,
As avea nevoie de sfatul unui specialist ortodont: din 2008 am o lucrare dentara -pe arcada superioara- ce contine 10 coroane ceramice pe suport metallic. Lucrarea porneste de la incisivul 22 si se incheie cu maseaua de minte. Incisivii frontali sunt parodontici de mai bine de 30 de ani (motivul fiind un defect de ocluzie) si au fost cuprinsi in lucrare. In ultimul an a aparut o infectie la unul dintre ei, cu durere in cerul gurii si miros specific. Se poate efectua un chiuretaj si/sau o extractie a dintelui (care a pierdut si multa masa osoasa) fara a se sacrifica lucrarea, adica fara taierea si, ulterior, confectionarea unei alte lucrari ?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua. In primul rand aveti nevoie de un specialist protetician, nu ortodont. Cat priveste intrebarea dumneavoastra ma tem ca nu va putem raspunde, cel mai indicat este sa mergeti la medic si el poate decide exact ce se poate face si ce nu se poate face. Oricum ar fi nu mai stati cu infectie la dinte si incepeti tratamentul cat mai curand.
Buna ziua,
Mama mea sufera de parodontoza de peste 20 de ani. A urmat tot felul de tratamente cu injectii si interventii chirurgicale dar din pacate aseara i-a cazut un dinte, fara sa aiba durere sau alte simptome. Ce se poate face in acest stadiu si care este solutia intermediara pt a acoperi golul ramas (este vorba unul dintr canini deci este vizibil ) . Din cate am citt implantul nu este recomandat in cazul bolnavilor de parodontoza.
Va multumesc
Buna ziua, solutia protetica se poate stabili numai dupa ce se constata starea clinica a tuturor dintilor, lucru pentru care trebuie sa mergeti la consultatie la medicul stomatolog.
Buna ziua,
Am purtat aparat ortodontic timp de 2 ani. De 9 luni l-am inlaturat si au inceput 2 dinti sa fie mobili. Unul dintre ei este cel care a suferit cea mai lunga deplasare din cadrul tratamentului ortodontic, iar celalalt este de langa el. ( partea de sus ). Am facut radiografie si ortodontistul a spus ca am o resorbtie de radacina, si atunci mi-a aplicat o sarmulita in spatele dintilor. Dupa o luna simt o mica mobilitate din nou. Ortodontistul meu este plecat in concediu, si sunt destul de speriata mai ales citind pe internet cazuri de paradontoza. Am 27 de ani si realizez regulata igiena orala + detartraje. Ce imi recomandati? Gingiile nu imi sunt inflamate.
Va multumesc
Boala parodontala nu se instaleaza chiar atat de usor si terenul favorabil este un organism cu sistem imunitar slabit combinat cu o igiena orala deficitara. Nu ar trebui sa va sperie toate povestile de pe internet, aveti incredere in medic si urmati sfaturile acestuia. Daca medicul dumneavoastra lipseste temporar si aveti o urgenta este recomandat sa vizitati un alt medic pentru a rezolva problema. Sa stiti ca intre o discutie online si o vizita la medic este o mare diferenta pentru simplul motiv ca el va poate consulta clinic, ceea ce pe internet este imposibil.
Buna ziua, vin si eu cu un subiect sa aud pareri daca ati trecut prin ceva asemanator. De ani de zile am paradontoza, am facut vaccin cu Cantastim 10 saptamani, sa zic ca mi-a stopat un pic ( precizez ca imi e foarte frica de dentist deaia am stat si am ajuns in halul asta). Intre timp s-a depus un strat destul de gros de tartru si mi s-au dezgolit dintii de jos destul de mult dar nu mi se misca un dinte.Bun pana aici, saptamana viitoare vreau sa ma duc la stomatolog sa vad ce mai poate face, posibil ca va incerca un detartraj dar mi-e teama sa nu ramana cu dintii in mana cand face treaba acolo, mai am si vreo 2 carii la 2 masele de sus inca nu ma dor foarte tare dar trebuie sa le fac daca tot ma duc sa ma vada si aici am o nedumerire, doare cand scoate nervul? Ca am auzit iar pareri si pareri, ba ca doare de mori, ba ca nu simti nimic etc, care e procedura.
Manoperele in stomatologie pot fi facute de buna calitate sau de calitate mai slaba – depinde si de medic si de dotari si de obicei si preturile variaza corespunzator. De aceea la unii medici doare mai putin iar la altii doare mai mult, nu se poate prezice dinainte cum va fi in cazul dumneavoastra dar este o idee buna sa alegeti un medic laudat pentru finete si o clinica laudata pentru dotari.
Parodontoza este o boala mai putin inteleasa decat pare la prima vedere. Nu exista un vaccin pentru ea, orice ar fi acel medicament sigur vaccin nu este. Tartrul trebuie indepartat si mai ales orice focar de infectie trebuie rezolvat, altfel lucrurile au tendinta sa degenereze urat. De ce nu cautati un specialist in parodontologie pentru a primi un tratament adecvat?
Am facut detartraj acum o saptamana, ma simt foarte bine, dintii sunt la locul lor, nu m-a durut absolut nimic, acum mai am de rezolvat 2 carii, una e curatata deja si urmeaza saptamana viitoare plomba definitiva iar la a doua e o carie mai mare ce necesita omorarea nervului scoaterea etc. Asa mi-a zis dna dr., acum imi e frica sa nu ma doara la omorarea nervului, dar imi va face anestezie
Nu va ingrijorati si finalizati tratamentul prescris. Cu parodontoza tineti aproape, pt dumneavoastra cred ca sunt necesare controale mai dese, macar la 3 luni daca doctorul nu specifica nimic.
Succes si multa sanatate!
Buna ziua,
Ce parere aveti de tratarea parodontozei cu frunze de maselarita? Exista posibilitatea sa am parodontoza si sa nu-mi cada dintii nici pana la varsta de 80 de ani? (Acum am doar 30 ani. ) Credeti ca un periaj corect si utilizarea de diverse solutii si tratamente naturiste pot conduce la situatia prezentata? Intreb pt ca nu-mi place chiuretajul subgingival. Va multumesc!
Buna ziua. Parodontoza este o boala care tine in primul rand de sistemul imunitar. Un sistem imunitar puternic si o igiena orala de baza ne asigura impreuna ca nu va fi niciodata cazul sa facem parodontoza. Daca deja avem parodontoza inseamna ca lucrurile nu stau prea bine si ma indoiesc ca vreo planta anume poate sa inverseze o stare precara a sistemului imunitar. Acesta depinde de foarte multi factori legati de stilul de viata, nu doar de alimentatie. Noi ca medici dentisti suntem in pozitia sa remediem si sa minimizam impactul acestei boli si ne-am dori – intr-un univers ideal – sa ajutam la prevenirea ei. Totusi, odata produsa, nu vrem sa incurajam concepte simpliste de tratament precum cele naturiste pentru simplul motiv ca nu sunt suficiente si, adesea, nu aduc aproape nici un rezultat. Singura indicatie corecta pe care o putem da este sa mergeti la medicul specialist si sa efectuati tratamentele sugerate, chiar daca e vorba de chiuretajul subgingval.
Multumesc!
Multumesc!
Nu mi-ati spus daca ati putea sa va uitati pe radiografia mea ( si unde as putea sa o trimit).
Toate bune!
Sigur ca ne uitam, trimiteti la dentfix@dentfix.ro in atentia doamnei doctor Dalma Nagy
Buna ziua!
Mi s-a spus ca am parodontoza, in urma radiografiei ortopan (fara nici un alt simptom, decat niste pungi(sonda intra mai adanc in unele locuri) – probabil- pe care le stiam de mult) si mi s-a recomandat o curatare profunda(nu mi s-a dat alt termen) care se lasa cu coasere (fire scoase la 7-10 zile).
Nu e o metoda mult prea invaziva pt. o prima etapa?
Nefiind din Bucuresti, n-as putea sa va trimit radiografia sa va spuneti parerea?
Multumesc!
Buna seara. Sa nu lasati niciodata focare de infectie in zona dintilor – asta este o reteta sigura pentru dezastre… Metoda nu e prea invaziva, tesutul gingival se reface foarte usor, nu e ca pielea. Singurul lucru la care eu as fi atent este acela de a imi alege un medic bun. Un specialist in chirurgie dento-alveolara spre exemplu, sau un medic parodontolog specializat. Nu toti medicii au si stiu sa manuiasca corect o chiureta, iar chiuretele sunt specializate pentru fiecare tip de dinte.
Buna seara! As dori sa imi fac detartraj, dar nu stiu ce efect avers o sa aibe! Am auzit ca imi ia din smaltul dintilor si ii subtiaza?
Detartrajul nu are efecte adverse. In nici un caz nu subtiaza smaltul.
Buna ziua,am fost diagnosticata cu Paradontita acuta.Am pungi paradontali pina 9mm,plus la aceasta la radiografie se vede ca osul sa retras aproape la toti dintii.Medicul mia propus un chirataj subgingival manual,tratament cu antibiotice si dupa sa imi stabilizeze dintii mobili 3 la numar.Ce imi puteti recomanda Dvs? Mai exista si alta tratament? Multumesc anticipat.
Mai exista niste medicamente care pot ajuta la reconstructia ligamentelor insa ele nu se pot aplica decat dupa efectuarea tratamentului mentionat si urmarirea igienei pe o perioada lunga de timp… este prematur sa apelati acum la asa ceva.
buna seara, mi s-a recomandat sa fac detartraj subgingival la toti dintii, in doua reprize. intrebarea mea este: nu se vor misca dintii si mai rau daca este data la o parte gingia pt a curata acolo?! doare dupa ce trece anestezia ( pt k mi s-a spus k imi face anestezie)?
Dintii nu se sprijina in gingie ci in os. Nu doare, dimpotriva, ar trebui sa va simtiti mai bine.
Multumesc pentru raspuns. Ieri seara am facut si o radiografie panoramic. Am aflat ca osul s-a retras si sus si jos destul de mult. Voi cauta un medic chirurg , sa vedem ce se poate face.
Daca trebuie sa faceti reconstructie osoasa, va recomandam tratament cu plasma PRP si utilizare de os autolog. In acest fel nu numai ca veti obtine rezultate medicale mai bune dar si evitati sa platiti materiale “sintetice” costisitoare. Pentru mai multe informatii consultati oferta noastra de la https://dentfix.ro/chirurgie/
Buna ziua
Mi s-au desprins gingiile la cei patru dinti din fata de jos. Toate acestea sau intamplat dupa sarcina si alaptare. Nu stiu care a fost cauza.
Medicul meu stomatolog mia recomandat un chiuretaj gingival. Credeti ca ma va ajuta?
Multumesc
Daca zona subgingivala trebuie curatata atunci cu siguranta ca procedura este de ajutor. Totusi daca gingia nu se reataseaza de la sine va trebui sa apelati la o interventie chirurgicala simpla cu un transplant autolog de gingie. Cautati sa mergeti la consultatie si la un medic dentist chirurg pentru mai multe detalii.
Buna ziua,
Am fost diagnosticat cu punga parodontala in partea de sus stanga spate a maxilarului. Mi s-a aplicat un antibiotic la fiecare 2 zile timp de 3 zile. Doctorul stomatolog zice ca trebuie sa mai fac 5 sedinte cu cu antibiotic, adica 5 zile continuu si apoi un chiuretaj daca este nevoie. Va rog sa-mi spuneti daca asa trebuie sa fac, pentru ca aceste sedinte cu antibiotic nu sunt tocmai ieftine(60 ron/sedinta). Motivul pentru care mi s-a recomandat din nou acest tratament este datorita faptului ca plec din Bucuresti pentru o saptamana.Va multumesc.
Buna ziua, noi nu putem sa confirmam sau sa infirmam tratamentul propus de medicul dumneavoastra. Daca doriti puteti veni la o consultatie, caz in care am putea oferi o opinie avizata. Daca nu puteti citi materialele publicate de noi in acest sens: INFOGRAFIC PARODONTOZA si oferta noastra pentru protocolul de tratament preluat din Germania si din Elvetia.
La varsta de 14 ani este posibil sa ai parodontoza?
În anumite circumstanțe este posibil, dar este bine ca diagnosticul să fie pus de un medic specialist în parodontologie.
Buna ziua, am si eu o problema cu gingiile inflamate , cand ma spal pe dinti imi curge sange , am fost la un control si mi.au recomandat chiuretaj , insa nu mi se misca niciun dinte nimic …nu stiu ce ar trebui sa fac ? Ma gandeam la un detrataj si un aerflow ..si dupa sa vad cum ma simt pentru a face chiuretajul … Imi e teama sa nu am alte probleme dupa :(… Nu exista un alt tratament de incercat inainte de procedura aceasta?
Chiuretajul subgingival nu este atât de invaziv pe cât vi se pare. Chiar dacă gingia se decolează de pe dinte, după curățare ea va adera din nou la dinte, chiar mai bine decât înainte. Vă recomandăm să urmați sfatul medicului dumneavoastră.
buna ziua in tratarea sangerari gingivale pot sa urmez urmatoru tratament rovomicina si piascledine?
Sangerarea este produsa de un agent iritant, in prima faza de natura mecanica (tartru). Pana nu se curata tartrul nici un medicament nu este folositor.
Apoi medicamentele care se inghit nu prea ajuta aici, trebuie folosite medicamente locale care se aplica de medic.
Nu recomandam defel automedicamentatia ci insistam sa vizitati un medic specialist parodontolog. Chiar daca aveti reteta de la un medic, daca el nu este specializat va recomand sa fiti sceptic.
si inca ceva imi sangereaza putin si gingiile la periaji i.am zis domnului medic si a zis ca nu are nimic nush ce sa mai fac.
Si pentru aceasta problema tot la parodontolog. Daca aveti drum prin Bucuresti va poate vedea medicul nostru, incepand cu 1 februarie.
aveti dreptate s ma duc la un specialisc sa fiu sincer nu stiu unde sa il gasesc eu sunt din slatina si la medicul care am fost ieri m.au trimes niste cunostinte care au zis ca este foarte bun, mai ma duc marti la dumnealui sa imi trateze o masea si il mai intreb atunci de problemele de la cei doi dinti din fata sa vedem ce o sa mai zica , imi ieste foarte frica sa nu imi cada.
va multumesc pentru raspuns domnul doctor, am fost ieri pana la dentist sa imi faca un dertrartaj subgingival la doi dinti de jos a facut cu aparatul cu ultra sunete si cand am ajuns acasa am abservat ca a mai ramas ceva tartru putin mai jos si nu stiu ce sa mai fac ca mi se misca foarte putin cei doi dinti.
Detartrajul cu ultrasunete nu este neaparat subgingival. Un specialist in parodontologie este mai bun in a rezolva probleme sub nivelul gingiei, se folosesc si anumite chiurete speciale si chiar se pune medicament daca se constata ca tesutul este inflamat. Faptul ca dintii se misca putin ma incurajeaza sa va trimit la un astfel de specialist. Inceputurile de parodontoza se pot rezolva cu vindecare 100% si este bine sa mergeti cat mai repede pentru a vedea daca aveti aceasta problema. Mai multe detalii despre simptome si tratamentul parodontozei gasiti aici: https://dentfix.ro/parodontoza/
buna seara
am si eu o problema la o masea am gingia retrasa dar nu este retrasa foarte mult,am fost la un medic am intrebat ce pot face si a zis ca odata retrasa gingia nu se mai poate face nimic ca sa revina la forma initiala , chiar nu exzista nici un tratament va rog spunetim ce sa fac va multumesc anticipat
Sigur ca se poate – exista o procedura de transplant de tesut gingival din cerul gurii (loc in care se reface complet in maxim 7 zile) peste gingia retrasa.
Presupunem ca si osul este putin retras – acest lucru intr-adevar nu se poate remedia in aceasta etapa – insa prin transplantul respectiv se asigura o protectie normala, anatomica, a radacinii dintelui, impedicand astfel evolutia procesului si conferind, totodata, un aspect estetic normal.
Toate aceste lucruri pot fi efectuate de medicul specializat in chirurgie dento-alveolara, vedeti un CV de exemplu aici: https://dentfix.ro/echipa/adina/
Buna ziua
Acum trei zile am facut chiuretaj subgingival si totul a decurs f bine.
Am primit de la docotr si un tratament cu clorhedinina ( spalaturi dimineata si seara ) dar si antibiotic ( 500 mg la 8 ore). Am cititi propectul si am observat ca antibioticul poate afecta rinichii ( eu avand unul singur dupa donare) si am luat tratament doar 2 zile.
Acum s-a desumflat de tot si nici nu mai este dureros la maxilar – am doar o zona usor vanata.
Intrebare:
In cazul meu, tratamentul cu antibioticul mentionat trebuie neaparat urmat unui chiuretaj subgingival sau doar in cazul unei infectii?
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Numai bine!
Ana
Nu stim situatia dvs particulara foarte bine.
Mai luati antibiotic pana maine (luni) dimineata si sunati medicul care v-a prescris tratamentul sa il intrebati cum trebuie sa continuati.
Buna ziua. As dorii sa stiu cum puteti diagnostica gingiile unflate si rosii ca niste pungute mici. Eu sunt plecata in londra si am fost la medicul stomatolog care mi.a spus ca am nevoie de o curatare a gingiilor. As Vrea sa stiu daca asta inseamna ca as avea parodontita si daca as avea nevoie de un chiuretaj? Credeti ca as Mai putea astepta inca o Luna sau este ceva urgent . Va multumesc
Da, este posibil să aveți nevoie de chiuretaj subgingival. Nu este bine să amânați, pericolul de infecție trebuie înlăturat întotdeauna cât mai repede posibil.
Buna Ziua!!! Acum 3 zile am facut un chiuretraj subgingival. SI inainte de aceasta operatie aveam dinti mobili, iar dupa acest chiuretraj dinti sunt mult mai mobili. doamna doctor mi-a pus si ceva granule de os, dar dinti inca sunt mobili. credeti ca se vor intari si nu se vor misca???? multumesc anticipat. Astept un raspunssss!!!
in caz contrar ce ste de facut??
Da, este normal. În principiu situația ar trebui să se îmbunătățească, trebuie să aveți răbdare. Osul se formează și se întărește în aproximativ o lună
Buna ziua,
Mi s-a lasat gingia la un dinte din cauza ca s-a adunat mult tartru si nu am facut detartaj la timp.
Se poate face o operatie de reconstructie a gingiei dintelui? Daca da, care ar fi costul unei astfel de interventii?
Multumesc!
Sigur ca se poate face aceasta operatie. Gasiti preturile noastre cu titlu orientatuv in lista la sectiunea Chirurgie dar cel mai bine este sa veniti la o consultatie unde puteti primi un pret exact, posibil mai mic daca lucrarea nu este ampla
Am de gand sa imi fac un detartraj dar imi este teama ca imi va ramane spatiu intre dinti dupa eliminarea tartrului.
In cazul in care asta se va intampla as dori sa va intreb daca mi se vor extinde gingiile incat sa acopere spatiile ramase intre dinti.
Am de gand sa fac un detartraj dar imi este teama ca imi va ramane spatiu intre dinti si as vrea sa va intreb daca se intampla acest lucru se vor extinde gingiile pentru a acoperii spatiile ramase?
Buna seara. Foarte frumoasa prezentare a clinicii. Va rog sa-mi spuneti pretul pentru detartraj si chiuretaj subgingival. De asemenea, care detartraj ar fi mai benefic: cel cu ultrasunete si periaj profesional sau altceva….? Nu mai inteleg nimic din atatea oferte. Mii de multumiri.
Chiuretajul subgingival se face numai pentru boala parodontala si este manual. Detartrajul obisnuit cel mai bun este cel cu ultrasunete si aici sunt aparate si aparate. Pana si reglajul aparatului conteaza, poti da la “tare” si termini rapid daca nu conteaza durerea sau poti da la 50% si detartrezi fara durere dar in timp mai indelungat. In general preturile afisate reflecta detartrajul lung, pentru cel scurt mai puteti negocia insa noi nu am intalnit pacienti sa schimbe economiile financiare pe durere. Periajul profesional se face cu substante speciale cel mai bine imediat dupa detartraj
Lista noastra de preturi cuprinde toate aceste informatii (apasati Ctrl-F dupa ce se incarca pagina si cautati termeni precum chiuretaj sau detartraj)
Buna seara,
Va rog, am o intrebare: chiuretajul gingival prezinta riscuri? Trebuie sa fac chiuretaj gingival, altfel mi s-a zis ca in cativa ani imi vor cadea dintii…(am 32 ani). Insa mi-e frica ca interventia sa nu aiba riscuri si sa imi para rau ca am intrevenit asupra dintilor in loca sa ii las in pace sa vad ce se intampla.
Multumesc frumos.
Nu numai că nu are riscuri dar vă expuneți la riscuri dacă nu îl faceți! Gingia dumneavoastră este inflamată pe lângă dinți și această procedură vă ajută să scădeți inflamația printr-o curățire pe care nu o puteți face singură. În plus vă recomandăm cu tărie să începeți să folosiți regulat un duș bucal – citiți https://dentfix.ro/2011/08/dus-bucal/
Prietena mea are 15 ani si are inceput de paradontoza se poate vindeca?
Aceasta afectiune se amelioreaza si se mentine sub control, din pacate nu exista remediu la aceasta ora in medicina stomatologica. Totusi va sugeram sa mai faceti o diagnosticare, e destul de improbabil sa apara parodontoza la varsta de 15 ani.
Buna seara.cat costa o operatie chirurgicala pentru gingii??
Vă rugăm să căutați manopera de chiuretaj alveolar aflată în grupa VI. Chirurgie în lista de prețuri online de la adresa https://dentfix.ro/lista-preturi/
Prețul din listă este per dinte care necesită această manoperă.
Chiuretajul subgingival, daca la aceasta va referiti, costa 50 lei per dinte.
Buna ziua! am o problema cu gingiile.cand ma spal pe dinti imi tot curge sange,am incercat tot felul de paste de dinti si paradontax dar degeaba.pe langa asta am si o respiratie cam urat mirositoare,nu stiu ce sa fac,chiar daca ma spal pe dinti mirosul persista.ce trebuie sa fac in legatura cu aceasta? am incercat tot felul de plante pentru o respiratie proaspata dar nu are un rezultat.daca mi-as face operatie la gingie poate ca e infecta,ar putea fi o solutie? va rog ajutati-ma! va multumesc!
Este bine sa va prezentati la control la medicul chirurg (stomatolog, desigur). Daca infectia este profunda trebuie sa faceti acest tip de chiuretaj. Daca nu este chiar asa grava poate scapati numai cu achizita unui dus bucal pentru suplimentarea metodelor de igiena. Cu un dus bucal adecvat puteti spala si spatiul dintre dinte si gingie.
Buna ziua!de aproximativ 1 an fac tratament pt paradontoza,detrartaj ,in decembrie 2011 am avut un chiuretaj subgingival urmat de tratament cu antibiotice,mentionez ,am 4 extractii ,restul sunt dintii mei si sunt frumosii la vedere( sa ma exprim asa)dar…..se clatina toti.chiar ieri 29 06 2012 am fost la stomatolog pt igenizare,merg in fecare luna ,urmatoarea sedinta pe 13 07 2012 sunt programata pt stabilizarea dintilor de sus,apoi urmeaza un ultim chiuretaj dar mi -sa spus ca va fi diferit de primul,nu am inteles prea bine in ce fel ,nu il va face medicul stomatolog ci un chirurg de la maxilo,ceea ce m-a speriat putin.costul este foarte mare in fecare luna si acest chiuretaj va fi scump,am intrebat de pret dar nu mi sa dat un raspuns.Sunt foarte confuza in privinta aceasta,ce sa intampla daca nu fac acest chiuretaj?ce inseamna stabilizarea dintilor?va rog imi dati un raspuns .va multumesc anticipat
In general este bine ca chiuretajele subgingivale sa fie facute de medici stomatologi specialisti in chirurgie. Denumirile specializarilor pot sa creeze confuzie pentru pacienti, prin urmare va oferim o idee despre gradele de specializare ale unei parti a medicilor stomatologi:
– facultate 6 ani – rezulta medic stomatolog
– specializare 3 ani – rezulta medic stomatolog specialist in chirurgie dento-alveolara
– specializare inca 2 ani (total 5) – rezulta medic stomatolog specialist in chirurgie maxilo-faciala.
In timp ce e bine sa evitati chiuretajele subgingivale efectuate de medicul stomatolog nespecialist (care nu sunt totusi imposibile sau interzise in Romania) o manopera similara efectuata de oricare din cei 2 medici specialisti este la fel de buna deoarece chiuretajul subgingival se incadreaza in chirurgia dento-alveolara.
In ceea ce priveste preturile, aici sfatul nostru este sa aplicati politicile economiei de piata: studiati ofertele existente si alegeti cel mai bun raport pret-calitate.
Stabilizarea dintilor inseamna fixarea lor pentru a preveni pierderea accidentala a unui dinte si a oferi sansa vindecarii fara a suferi accidentele neplacute generate de boala dumneavoastra.
Buna ziua! am si eu o problema si as dori sa stiu si parerea altui medic stomatolog.am facut infectie la o masea de mi s’a umflat jumatate de fata.am fost la doctor,mi’a facut incizie pt a’mi scoate puroiul.dupa o perioada de timp(nu mai retin exact cat) s’a umflat din nou. mi’a facut din nou incizie si mi’a destupat canalele pt a mi se drena infectia,dupa care am mai facut si a treia oara abces.mi s’a spus ca singura solutie este interventia chirurgicala.as dori sa stiu daca asta este singura solutie.va multumesc!
Draga Alex
Din pacate problemele sunt putin mai complicate in sensul ca pentru a da o solutie corecta este necesara o consultatie atat in cabinet cat si radiologica. Simpla descriere oferita de tine nu este suficienta.
Totusi doresc sa mentionez ca desi termenul “chirurgie” poate sa sperie, in ceea ce priveste chirurgia dento-alveolara lucrurile sunt destul de simple in sensul ca operatia se poate face in cabinet (de medic specialist in chirurgie) si pacientul este intotdeauna capabil sa plece acasa imediat si fara complicatii. Chirurgia dento-alveolara nu pune probleme la fel de mari ca alte tipuri de chirurgie, fiind una dintre cele mai usoare manopere chirurgicale de suportat de catre pacienti.
Dorim prin aceasta sa te incurajam sa aplici aceasta solutie daca medicul stomatolog a recomandat-o.
Este normal sa se lase gingia dupa chiuretajul facut sub gingie?
Desigur, gândiți-vă că s-a extras material de sub gingie.
Da este normal deoarece inițial gingia era și stătea pe țesut inflamat, în urma chiuretajului inflamația este eliminată și gingia se reașează în poziția normală.
Asta inseamna ca gingiile se vor retrage si mai mult dupa chiuretaj? Deja sunt retrase.
Gingia nu isi schimba grosimea si textura, ideea este ca infectia de sub gingie trebuie eliminata indiferent de cum va arata gingia dupa tratament. Sanatatea vine inainte de estetica.
Mama mea are de facut un astfel de chiuretaj la 9 dinti. Va rog muult de tot sa-mi ziceti cam cat ar fi normal sa o coste? Stiu ca preturile difera, dar in medie. Va rog muuult de tot. Multumesc frumos.
La noi aceasta lucrare poate costa aproximativ 500 de lei. Pretul exact se poate oferi numai dupa un examen clinic si radiologic, depinzand de gravitatea bolii.
Am fost la medicul stomatolog si am primit recomandarea de a face urgent un chiuretaj subgingival……am si o retractie gingivala iar gingiile sunt f inflamate…..acel chiuretaj se face la toti dintii sau doar la cei in zona carora gingia este inflamata si retasa?….
In mod normal se efectueaza procedura numai in zona afectata. Desigur, este posibil sa fie afectata toata gingia, caz in care trebuie intervenit asupra tuturor dintilor.
sunt diagnosticata cu paradontita intr-un stadiu foarte avansat ,la varsta de 33 ani.
Diagnosticul de care amintiți este incomplet. Oricum ar fi trebuie să acționați, funcție de situația dumneavoastră particulară dintele sau dinții fie ar mai putea fi salvați fie trebuie eliminați.
Buna ziua as dori sa va intreb dupa ciuretaj si dertatrare trebue pus antibiotic la dintiii afectati de paradontoza?