Aparate dentare

Destinate copiilor, adolescenților, dar și adulților, tratamentele ortodontice folosind aparate dentare intră într-o anumită măsură sub incidența esteticii dentare pentru că se adresează pacienților care își doresc un zâmbet perfect și impecabil aliniat. Ortodonția ține însă și de domeniul stomatologiei profilactice: anomaliile pe care le corectează sunt, de cele mai multe ori, pasibile să ducă la complicații mai grave decât cele de natură estetică.

Tratamentele de ortodonție care folosesc un aparat dentar au ca scop corectarea malocluziei (închiderea greșită a gurii) și a malpoziției dentare (poziționarea incorectă a dinților pe arcade) – defecte adesea interconectate.

dr. Sinziana Constantinescu

dr. Sinziana Constantinescu, medic ortodont

Noi oferim servicii de evaluare ortodontică cu metode specifice: examinarea orală, facială și funcțională, mai multe tipuri de fotografii și raze X, cât și modelaje speciale ce reproduc dantura și ocluzia. În urma acestei evaluări vom decide care este tipul de tratament de care aveți nevoie: de exemplu, terapie fixă (aparate dentare cu brackets) sau aparate dentare mobile (plăci).

Puteți găsi informații despre prețurile aparatelor dentare oferite de IVORY în articolul nostru de succes Care este prețul aparatelor dentare

Tipologia aparatelor dentare pentru corectarea malpoziției

 1. Brachete – aparate ortodontice tradiționale formate dintr-un arc metalic sau ceramic ancorat pe fiecare dinte individual; în anumite situații există și opțiunea de a ancora arcul pe interiorul danturii
 2. Alte alternative la aparatul ortodontic tradițional sunt sistemele personalizate de tratament ortodontic (de tip SureSmile), aparate cu acțiune progresivă, transparente și mobile (de tip Invisalign)
 3. Gutiera ortodontică nocturnă – pentru cazurile mai ușoare, când nu se prezintă nici înclinații, nici rotații severe, există varianta tratamentului pe bază de gutieră, care vă scutește de purtarea aparatului dentar fix.
 4. Aparate ortodontice post-tratament – la încheierea ciclului de tratament cu brachete, se recomandă adesea folosirea unor aparate de retenție menite să mențină efectul obținut prin tratamentul propriu-zis.

Eficacitatea tratamentelor disponibile pentru corectarea malpoziției dentare

Medicul specialist ortodont trebuie consultat din timp pentru că tratamentele ortodontice aplicate de timpuriu au rezultate mai bune și mai rapide: medicul dumneavoastră poate ghida erupția dinților permanenți în poziția optimă.

Pentru a evita impactarea dinților permanenți, medicul ortodont poate decide extracția anumitor dinți de lapte care ar putea stânjeni alinierea corectă a dinților definitivi. După ce au erupt toți dinții permanenți, corecturile care mai sunt necesare se rezolvă cu diverse tipuri de aparate dentare.

Corectarea malpoziției are totuși o eficiență crescută și în cazul adulților, fiind o anomalie mai ușor de abordat, chiar după maturizarea danturii, decât ar fi, de exemplu, problemele legate de închiderea incorectă a gurii (malocluzia).

Asistență pentru purtarea și îngrijirea aparatelor dentare

Cu toate că durata de tratament s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, procedura standard de tratament ortodontic durează, așa cum e de așteptat, mai mult decât o simplă lucrare restaurativă. Procesul necesită colaborarea pacientului pe termen lung și vizite regulate și mai dese la dentist pentru ajustarea aparatului dentar.

Purtătorii de aparat dentar fără experiență trebuie să ajungă încet să-și cunoască aparatul, să învețe să se adapteze noilor nevoi sporite de igienă și noilor restricții alimentare și de comportament. Îngrijirea aparatului în sine presupune cunoașterea și aplicarea unor tehnici specifice pe care medicul dumneavoastră stomatolog vi le poate explica în detaliu.

Servicii de educare a pacienților pentru purtarea unui aparat dentar

Stăm la dispoziția pacienților noștri cu opinii și soluții pertinente cu privire la corectarea obiceiurilor proaste care pot duce la dezvoltarea unor probleme de natură ortodontică și sfaturi de igienă orală a pacientului cu probleme ortodontice.

Popularitatea crescută a tratamentelor ortodontice

Aparatele dentare ortodontice sau brachetele sunt foarte comune mai ales în rândul copiilor și al adolescenților. Aparatele moderne includ diverse opțiuni de culoare (de la invizibil la multicolor). Devenite mici obiecte de modă, aceste brachete sunt acum foarte populare printre pacienții tineri.

Tipuri de aparate dentare (brachete)

Cele trei tipuri importante de aparate dentare ortodontice din această categorie sunt:

 • aparatul tradițional cu piese metalice – aparatul dentar fix constă din piese metalice, interconectate cu un arc, care se lipesc pe fiecare dinte în parte și exercită presiuni specifice, calculate cu precizie, pentru a forța lent corectarea malpoziției.
 • aparatul ceramic (clear brachete) – o alternativă mai estetică la aparatul tradițional, cu piese ceramice, mai puțin distonante cu nuanța dinților decât aparatul metalic.
 • aparate invizibile – se mai numesc și linguale deoarece se fixează pe partea interioară a dinților.

Alternative pentru pacienții cu alergii

Numărul de pacienți alergici la anumite metale din componența aparatelor ortodontice este semnificativ. În general acești pacienți pot beneficia de tratamente stomatologice de toate tipurile, cu materiale personalizate. În mod normal, înainte de efectuarea procedurilor ortodontice specifice, medicul stomatolog va solicita teste de alergii la substanțele cunoscute în acest sens. Dacă știți că sunteți alergic(ă) la anumite metale informați-vă medicul ortodont și discutați cu acesta alternativele.

O paletă largă de opțiuni cromatice

Există o mulțime de variante de culoare din care puteți alege. Dacă aveți dificultăți în efectuarea alegerii, puteți cere sfatul unui stilist, sau sfatul medicului stomatolog.

Avantaje ale tratamentului cu brachete

 • Rezultatele acestui tip de terapie sunt foarte rapide în comparație cu soluțiile de acum mai mulți ani.
 • Șansele de reușită totală a tratamentului sunt foarte mari la copii și adolescenți.
 • Pacientul poate mânca și vorbi nestingherit fără a fi necesară îndepărtarea aparatului.

Dezavantaje

 • Tratamentul necesită numeroase vizite periodice la dentist pentru ajustarea aparatului.
 • Unii pacienți acuză disconfort moderat în urma procedurii de ajustare a aparatului.
 • Tratamentul necesită respectarea anumitor restricții alimentare precum și deprinderea unor reguli de igienă specifice.

Aparatul dentar metalic cu ligaturi

Aparatul dentar metalic cu ligaturi este un tratament ortodontic folosit pentru îndreptarea dinților strâmbi. Face parte din categoria aparatelor dentare fixe, iar termenul ligaturi se referă la interfața dintre dinte și arc, adică la acele bucăți metalice sau elastice legate de suport care iau contact direct cu dintele.

În ciuda faptului că este un aparat învechit, căruia i-au luat fața numeroase alte tratamente moderne, de ultimă generație, încă mai reprezintă o alegere frecventă printre pacienți. Află avantajele și dezavantajele acestui tip de aparat ortodontic!

Avantajele aparatului dentar metalic cu ligaturi
 • Este eficient Deși pare mai puțin rezistent decât alte aparate dentare de pe piață, tratamentul ortodontic metalic cu ligaturi este  puternic, iar rezultatele sunt foarte bune, chiar dacă este nevoie de ceva mai multă rabdare și mai mult timp pentru obținerea lor.
 • Prețul foarte mic al aparatului dentar Acest tip de aparat ortodontic este considerat cel mai ieftin, de aceea, este încă cerut de foarte mulți pacienți cu venituri modeste sau de cei care nu vor sa investească sume foarte mari în acest tip de tratament.
Dezavantajele aparatului metalic cu ligaturi
 • Este vizibil și inestetic In ciuda faptului că este eficient și ieftin, aparatul dentar metalic cu ligaturi prezintă numeroase dezavantaje, cel mai important dintre ele fiind de ordin estetic. Nu doar că este metalic și este usor vizibil, dar ligaturile sunt adesea colorate, ceea ce face aparatul și mai inestetic.
 • Aparatul prezintă opțiunea alegerii ligaturilor transparente, însă ortodonții nu le recomandă, din cauza colorării lor rapide, în urma consumului de alimente și băuturi, care creează un efect și mai inestetic decât “elasticele” colorate.
 • Necesită mai multe consultații sau vizite medicale Spre deosebire de alte tipuri de aparate ortodontice metalice sau ceramice, cel cu ligaturi te va  trimite de mai multe ori la medic, pentru verificări de rutină.Ortodonții justifică aceste vizite medicale dese pe baza faptului că ligaturile tind să își piardă repede din “forță” și să slăbească puterea aparatului, putând afecta rezultatele tratamentului.
 • Necesită o igienă orală mai riguroasă Brackeții aparatului dentar metalic cu ligaturi sunt mai voluminoși decât cei ai altor tipuri de tratamente, ceea ce îngreunează igiena orală corespunzătoare. Va trebui să pierzi mai mult timp pentru curățarea dinților și să insiști asupra îndepărtării resturilor de mâncare, pentru a preveni riscul formării cariilor.

Cine și de ce ar trebui să-și corecteze malpoziția dentară prin purtarea gutierelor ortodontice nocturne?

Cu toate că mulți pacienți ar prefera să poarte aparate ortodontice numai noaptea, fără să fie nevoie să poarte braces peste zi, gutierele ortodontice nocturne nu sunt concepute pentru toată lumea și nu rezolvă orice problemă ortodontică puteți avea. Acțiunea lor terapeutică se limitează la corectarea problemelor de ortodonție minoră. Multor pacienți li se spune să poarte gutiere nocturne după tratamentul ortodontic, care sunt gândite exclusiv pentru stabilizarea și permanentizarea rezultatelor terapiei.

Se poate să trebuiască să purtați o asemenea gutieră nocturnă pentru câteva luni pentru a stabiliza efectele terapiei ortodontice. În general, acestea nu se recomandă pentru perioade mai lungi de timp atâta vreme cât condiția pacientului este stabilă după tratamentul standard.

Un beneficiu suplimentar al gutierelor nocturne este că reduc bruxismul; mulți pacienți care suferă de bruxism și urmează un tratament ortodontic vor înceta să își mai frece dinții peste noapte dacă poartă gutiere ortodontice nocturne.

Cu toate acestea, este recomandat să lăsați medicul ortodont să decisă tipul aparatului post-tratament care vi se potrivește cel mai bine în funcție de condiția dumneavoastră particulară, întrucât dumneavoastră ați putea alege conform confortului propriu, fapt care poate să nu fie în timp cea mai bună soluție medicală.

Aparate ortodontice post-tratament

Cine trebuie să poarte retainer?

Aparatul de contenție este recomandat de medicul ortodont în majoritatea cazurilor după operație sau după îndepărtarea aparatului fix.

După îndepărtarea aparatului fix, rezultatul terapiei trebuie stabilizat, în sensul în care dinții trebuie să „învețe” noua poziție. În această etapă finală, intervine retainerul sau aparatul de contenție care are rolul de a permanentiza schimbarea; cu alte cuvinte, retainerul este un aparat ortodontic de stabilizare și prevenție recomandat la sfârșitul terapiei, pentru a finaliza efectul de reechilibrare ocluzală.

Cât timp trebuie purtat un retainer sau aparat de contenție?

Retainer-ul trebuie purtat pentru a finaliza și stabiliza tratamentul ortodontic timp de câteva luni sau chiar câțiva ani în cazurile de corecții ortodontice mai complexe.

Cum arată aparatul de contenție și care sunt tipurile de aparate disponibile?

Cele mai comune tipuri de retainer sunt gutiera transparentă care se mulează pe dinți și respectiv retainerele fixe, cu plastic și sârmă. Iată cele mai des utilizate aparate de retenție din această categorie:

 1. Aparate de contenție mobile:
  1. Hawley—constă dintr-un arc (o sârmă metalică pentru care există acum alternative transparente) care se ancorează pe o parte acrilică mulată pe palat. Acest tip de aparat poate continua terapia începută cu aparat fix, putând fi ajustat să mute în continuare dinții.
  2. Zendura—este un retainer creat pe bază de presiune, dintr-un material transparent, foarte rezistent.
  3. Essix—este un retainer creat pe bază de vacuum, din material plastic transparent, similar ca aspect cu aparatele Invisalign, care poate fi conceput pentru a acoperi toți dinții de pe arcadă sau doar caninii și incisivii. Aceste aparate sunt foarte comode, dar mai puțin recomandate pacienților care suferă de bruxism (din cauză că materialul se deteriorează repede).
 2. Aparate de contenție fixe, cu sârmă, nu pot fi îndepărtate de către pacient, făcând astfel mai dificilă igiena; acestea sunt de regulă prescrise de medicul ortodont atunci când riscul de reversie în urma tratamentului este mare, de exemplu în cazurile când tratamentul a presupus intervenții severe în structura ocluzală a pacientului. De obicei timpul cât trebuie purtate aparatele de contenție fixe este mai îndelungat decât în cazul retainerelor mobile.

Câte ore trebuie purtat aparatul de contentie pe zi?

Uneori este suficient dacă purtați retainerul noaptea, alteori este necesar ca acesta să fie purtat aproape tot timpul. Nu trebuie însă ca pacienții să fie îngrijorați de această posibilitate, pentru că retainerul este mult mai ușor de purtat decât aparatul dentar fix.

Diagnosticarea malocluziei

Ce este malocluzia?

Malocluzia se referă atât la deficiențele poziției statice ale aparatului masticator, atunci când ținem gura închisă, cât și la mișcarea incorectă a mandibulei față de maxilar din timpul masticației. Această anomalie apare pe fondul inconcordanței arcadelor sau al poziționării incorecte a dinților pe arcadă care duce implicit la nepotrivirea acestora în timpul efectuării ocluziei.

Tipuri de anomalii

În ortodonție, armonia feței este privită tridimensional:

 • în plan sagital (median) – în paradigma anterior posterior, aceste anomalii includ prognatismul mandibulei (arcada este dezvoltată excesiv), retrognatismul maxilarului sau al mandibulei (arcada este retrasă), endognația maxilarului (îngustarea arcadei) etc.;
 • în plan frontal (vertical) – în paradigma superior-inferior, aceste anomalii includ ocluzia deschisă;
 • în plan transversal (orizontal) – în paradigma stânga-dreapta, aceste anomalii includ asimetrii în raport cu planul mediosagital, anomalii de contur și anumite cazuri particulare.

Care sunt cele mai frecvente probleme de ocluzie?

Cele mai frecvente probleme de ocluzie pentru care este cazul să cereți sfatul medicului specialist includ situațiile când:

 • dinții inferiori sunt mai proeminenți decât cei superiori (ocluzia inversă frontală),
 • buzele nu pot acoperi incisivii de sus pentru că aceștia sunt foarte ieșiți în afară (protruzia),
 • există un gol între cele două arcade dentare cu toate că ocluzia este complet efectuată (ocluzia deschisă sau incompletă),
 • dinții de sus îi acoperă de tot pe cei de jos când gura este închisă (ocluzia adâncă),
 • există dinți tociți inegal, asimetrii, înclinații nefirești și orice tip de disproporție între oricare dintre maxilare și restul feței, sau între maxilare, unul în raport cu celălalt, și în oricare alt caz în care dinții de sus nu se întâlnesc corect cu cei de jos.

Cum se stabilește un diagnostic?

Înainte de a vă recomanda tratamentul cel mai potrivit pentru dumneavoastră, medicul ortodont procedează la stabilirea unui diagnostic cât mai exact, obținut prin diverse tipuri de radiografii specifice și modele de studiu.

Diagnosticul include încadrarea anomaliei în clase standardizate, de exemplu:

 • Clasa I – când malocluzia este rezultată din malpoziția dinților (înghesuiri, nealinieri, etc.); crossbite (când dinții de pe cele două arcade se petrec nefiresc în plan vertical )
 • Clasa II – overjet (dinții de sus din față sunt orientați înainte creând astfel un spațiu mare între dinții de sus și cei de jos la ocluzie complet efectuată); sau mușcătură inversă datorată orientării dinților de sus către interior;
 • Clasa III – când poziția dinților posteriori nu corespunde de la o arcadă la alta, iar incisivii de pe cele două arcade se întâlnesc în loc să se acopere parțial.

Diagnosticarea malpoziției

Ce este malpoziția?

Malpoziția este o problemă stomatologica des întâlnită care constă în poziționarea incorectă a dinților pe arcade sau în alveole .

Care sunt cauzele malpoziției dentare?

Deviațiile dentare, excesele de spațiu, înghesuirea dinților sau chiar lipsa spațiului pe arcadă au uneori legătură cu un anumit decalaj față de momentul optim al schimbării dinților de lapte cu dinții definitivi. În mod normal, tranziția se petrece între 6 și 14 ani. Când această schimbare are loc prea devreme sau prea târziu, ea poate avea ca rezultat modificarea erupției manifestată clinic prin diferite forme: dinți incluși (care rămân în os sau erup parțial), dinți malpoziționați (dinți strâmbi) și incongruențele dento-alveolare, care, ignorate și necorectate, duc în final la trauma ocluzală.

Dinții înghesuiți reprezintă o condiție care survine de regulă ca urmare a insuficienței spațiului pe arcadă – arcada are dimensiune prea mică din cauze genetice sau din cauza înaintării în vârstă etc.

Dinții spațiați se datorează excesului de spațiu pe arcadă ca rezultat al neefectuării lucrărilor restaurative pentru a înlocui dinții lipsă, dimensiunea prea mare a maxilarului/mandibulei etc.

Cele mai frecvente diagnosticuri de malpoziție

Cazurile de malpoziție dentară cele mai frecvente țin de înghesuirea dinților pe arcadă, însă există și altfel de probleme, cum ar fi rotirea dintelui față de ax, poziționarea acestuia prea în față sau prea în spate în alveolă, spațierea excesivă a dinților pe arcadă, etc. Adesea aceste probleme survin interconectat (de exemplu dinți înghesuiți și rotiți în alveolă).

În general, malpoziția unuia sau a mai multor dinți este inestetică și face foarte dificilă procedura de curățare a dinților, de aceea este bine să fie corectată printr-un tratament ortodontic adecvat.

Tratarea malocluziei

Tipuri de abordări în cadrul tratamentului

Tratamentul ortodontic constă în exercitarea unei presiuni controlate asupra dinților și a maxilarelor, pe o perioadă relativ îndelungată, până se obține un rezultat dezirabil din punct de vedere estetic și funcțional; acest lucru se realizează de regulă cu ajutorul aparatelor dentare specifice: aparate ortopedice dentofaciale și aparate pentru extensia arcadei. Procedurile adjuvante comune pot include la nevoie extracții dentare pentru a face loc reorientării dinților pe arcade.

În unele cazuri, cum ar fi prognatismul sever al maxilarului, al mandibulei, sau al ambelor, este necesară corelarea tratamentului ortodontic (cu aparat fix) cu cel chirurgical (chirurgie ortognatică și diverse oseostomii care au în vedere scurtarea, lungirea sau realinierea maxilarelor) pentru rezultate optime.

Se recomandă în unele cazuri și purtarea gutierelor nocturne.

Eficacitatea tratamentului

Există tratamente ale malocluziei pentru pacienți de toate vârstele, însă reacțiile optime se obțin evident în cazul pacienților cu vârste fragede. În cazul copiilor, inconcordanța arcadelor poate fi corijată eficient în perioada de creștere, din cauza consistenței și a rezistenței osoase. E bine de știut că maxilarele cresc până la 8-10 ani, iar problemele sesizate din timp pot beneficia de tratament interceptiv. Implicit, orice întârziere face anomalia inițială mai dificil de corectat.

Durata și rezultatul tratamentelor variază în funcție de vârsta pacientului, de gravitatea problemei și de tipul de aparat ales.

Profilaxie și educația pacienților

Când mușcăm, presiunea ar trebui distribuită omogen; în caz contrar, se poate ajunge la complicații ale danturii, ale musculaturii și ale încheieturii mandibulei. Acestea nu numai că afectează mobilitatea, dar cauzează inclusiv neplăceri legate de tratamentele stomatologice uzuale (de exemplu, obturațiile se uzează prematur), dureri de cap, probleme digestive pe fondul dificultății de a mesteca, dificultăți de vorbire etc. Prin urmare, malocluzia este mai mult decât o problemă estetică.

Aparate ortodontice funcționale

Ce sunt aparatele funcționale folosite în ortodonție?

Sunt aparate ortopedice dentofaciale care constrâng și apoi modifică definitiv poziția mandibulei sau a maxilarului, cu precădere în cazuri ortodontice severe.

Tipuri de aparate funcționale ortodontice

Aceste aparate pot fi fixe (pe care le poate îndepărta doar medicul ortodont) sau mobile (care pot fi date jos de către pacient).

 • Aparatele mobile sunt de mai multe feluri și se adresează unor probleme variate: reducerea supraocluziei verticale (overbite), extinderea palatului, împingerea în față a mandibulei etc. Unele dintre aceste aparate (headgears) pot fi conectate cu aparatele dentare aplicate pe dinți (braces) pentru a corecta probleme mai severe de malocluzie. De asemenea, aceste aparate pot fi atașate la aparatele de extindere palatală. Măștile ortodontice sunt o soluție adoptată în cazul pacienților aflați în creștere atunci când maxilarul și mandibula nu cresc proporțional unul cu celălalt și se creează astfel un overjet, cât și pentru a face loc altor dinți, etc. Numărul de ore pe zi când trebuie purtate aceste aparate diferă de la caz la caz.
 • Aparatele fixe se folosesc pentru a împinge în față maxilarul inferior precum și în corectarea supraocluziilor verticale la pacienții aflați în creștere.
Reintegrarea socială

Pentru pacienții purtători de aparate funcționale fixe, integrarea socială poate fi problematică atât din cauza aspectului foarte vizibil al aparatului cât și din cauza  problemelor specifice ale vârstei. Se recomandă părinților să caute ajutor de specialitate pentru a ajuta copilul să treacă mai ușor peste perioada de tratament.

Aparate ortodontice pentru extensia arcadei superioare

Ce este aparatul de extensie palatală?

Aparatul pentru extensie palatală constă într-un arc intra-oral fix sau mobil care aplică o presiune calculată pe dinții laterali pentru a remodela arcada.

Tipuri de aparate disponibile pentru lărgirea arcadei superioare

Atunci când arcada superioară are dimensiuni prea reduse sau este prea îngustă, medicul ortodont vă poate recomanda aparatul pentru extensie cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Opțiunile includ:

 • aparatul mobil pentru extensia arcadei superioare – necesită reglare cu cheița în mod regulat de către pacient sau un membru al familiei; medicul ortodont vă va da instrucțiuni precise cu privire la frecvența și orarul acestor ajustări și vă va asista periodic pentru a monitoriza tratamentul;
 • aparatul Porter și aparatul transpalatal – necesită reglare la cabinet.
Cui se adresează aceste aparate?

Acest tip de modelare/extensie/expansiune/mărire/lățire a palatului este posibilă la copii cu vârste relativ fragede. Din păcate, rezultatele acestui tip de tratament nu sunt spectaculoase la vârstă adultă iar aparatul pentru extensia palatului nu mai constituie o opțiune viabilă după o anumită vârstă, când alternativa de tratament este cea chirurgicală.

Se pot folosi brachetele simultan cu aparatele de extensie palatală?

Da

Care sunt dezavantajele?
 • La început, pacienții acuză o senzație de presiune.
 • În unele cazuri poate fi afectată temporar abilitatea de a vorbi, până când pacientul se acomodează cu aparatul.
 • La fel ca în cazul purtării aparatelor ortodontice pentru îndreptat dinții, există anumite restricții alimentare.

Când este recomandat aparatul dentar

În cele mai frecvente cazuri, aparatele dentare sunt indicate persoanelor care au dinții strâmbi, celor care au strungăreață, cunoscută în termeni medicali drept diastemă, dar și persoanelor ale căror maxilare sunt prea înghesuite.

Aparatul dentar trebuie purtat și în situațiile în care mușcătura nu este egală, fapt care supra-solicită articulațiile mandibulei și care poate duce la dificultăți la mestecarea alimentelor.

Aparatul dentar nu numai că înlătură o problemă de estetică, dar poate preveni și apariția gingivitei, dar și a cariilor dentare, pentru că dinții strâmbi și care nu sunt aliniați corect pot fi foarte greu de curățat, iar o igienă dentară care nu este efectuată corect poate duce la apariția cariilor.

La ce vârstă estre recomandat aparatul dentar

Vârsta nu reprezintă un factor de risc în ceea ce privește purtarea aparatului dentar. Aparatul dentar se montează cel mai frecvent în perioada adolescenței, însă și adulții îl pot purta fără niciun fel de problemă.

După ce montați aparatul, este indicat să mergeți la un control, la un interval de aproximativ patru-șase săptămâni. Este necesar acest lucru mai ales că poate fi nevoie de anumite ajustări ale acestuia. Aparatul poate fi purtat pentru o perioadă cuprinsă între câteva luni și până la doi ani și jumătate.

Există mai multe tipuri de aparate dentare: metalic, ceramic și lingual (invizibil), fiecare cu prețul său, funcție de buget și cerințele estetice. Aparatul lingual este și cel mai estetic, arcurile fiind aplicate pe fața interioară a dinților. Specialiștii spun că acest aparat este și cel mai eficient, pentru că medicii pot ști de la început cum vor arăta dinții.

În ceea ce privește modelele de aparate, acestea sunt disponibile în mai multe variante. Există aparate dentare metalice, însă acestea au dezavantajul de a avea elementele metalice lipite pe suprafața dintelui. Există și aparate dentare ceramice, care au culoarea apropiată de cea a danturii. Mai poți apela și la aparatele dentare linguale invizibile, de tipul aparatului Incognito.

 

Prețuri ale clinicii IVORY pentru serviciile medicale din această categorie

Prețurile de mai jos sunt afișate în timp real, fiind prețurile practicate astăzi în clinici.

Tratament/DetaliiPreț RON
Fotografii dosar ortodontie / ocluzologie
per lucrare
90
Plan tratament si deviz ortodontie
per studiu
165

Puteți consulta lista completă de prețuri la: Lista de prețuri

Filme și clipuri video explicative

Ortodonție: problemele: problemele ortodontice

Ortodonție: problemele: Aliniere și ocluzie ideale

Ortodonție: Aparate: Menținerea spațiului pentru dinții permanenți

Ortodonție: Aparate: Obținerea spațiului pentru dinții permanenți

Ortodonție: Aparate: Corectarea obiceiurilor proaste

Estetică: Testimoniale pacienți: Povestea Angelei