Albirea profesională a dinților2018-09-08T17:50:46+00:00
  • albirea dintilor

Albirea profesională a dinților

Când vă uitați în oglindă, ce culoare au dinții dumneavoastră? Albi? Galbeni? Cu timpul, ei devin în mod normal mai închiși la culoare și se pătează și atunci este nevoie de albirea dinților. Pe lângă îmbătrânirea naturală, mai sunt și alți factori care contribuie la discromia danturii:

  1. Fumatul;
  2. Anumite alimente, cafeaua și ceaiul;
  3. Unele medicamente care se eliberează cu sau fără rețetă, de exemplu tetraciclina și fierul.

Un zâmbet mai strălucitor

Prin albirea dinților se poate obține un zâmbet alb și strălucitor, cu o valoare estetică superioară. Sunt mai multe metode de albire, însă tehnica cea mai recomandată de medicii stomatologi este albirea profesională. Fără îndoială, aceasta este cea mai rapidă și mai eficientă metodă de albire dentară.

Tratamentul profesional de albire a dinților

Internetul este plin de sfaturi și soluții pentru albirea dinților însă întotdeauna este valabilă următoarea regulă: un tratament profesional de albire în cabinet durează mult mai puțin și este mult mai eficient decât un tratament ambulatoriu de albire a dinților sau o rețetă bazată pe reguli de alimentație.

Simplificând, albirea profesională a dinților recurge la gelul concentrat pe bază de peroxid de hidrogen care decolorează dantura pentru un zâmbet mai alb, mai strălucitor. Pentru a accelera procesul și pentru a mări eficacitatea gelului, se folosește o lumină specială sau, pentru unele sisteme de albire, laserul. Partea bună este că procedura poate fi efectuată de obicei într-o singură vizită la medicul stomatolog.

Întregul proces abia dacă durează o oră sau două și rezultatul este imediat vizibil, pe când alte metode de albire nu dau rezultate decât după câteva săptămâni.

Care sunt cauzele care duc la schimbarea culorii dinților?

Modificările culorii dinților pot avea destul de multe cauze. De la factorii genetici, până la simpla înaintare în vârstă poate să ducă la îngălbenirea dinților. Unele alimente, precum cafeaua, vinul și ceaiul, pot fi și ele vinovate pentru apariția acestei neplăceri.

Dinți albi nu mai au nici cei care fumează, pentru că nicotina duce la îngălbenirea smalțului dentar. Potrivit Insitutului Național de Sănătate din SUA, administrarea de tetraciclină la copiii care nu au împlinit opt ani poate favoriza îngălbenirea dinților. Și alte antibiotice pot avea efect negativ asupra culorii dinților. Decolorări de culoare galbenă sau amron mai pot apărea în caz de fluoroză, adică expunerea dinților la o cantitate de fluor mai mare decât este necesară.

Cât durează o sedință de albire a dinților?

O ședință de albire a dinților durează între 15 și 90 de minute, în funcție de metoda aleasă și de fiecare pacient în parte. De asemenea, poate să fie nevoie de mai multe ședințe.

Cât durează efectul albirii dinților?

Efectul albirii profesionale poate dura de la câteva luni la câțiva ani, iar gradul de albire diferă de la o persoană la alta. Parțial, efectul depinde de starea inițială a danturii, de cât de pătați sunt dinții și de concentrația gelului folosit. De asemenea, menținerea efectului depinde de obiceiurile dumneavoastră alimentare, dacă sunteți fumător sau nu, și este de reținut că nu există soluții de albire a dinților care să asigure o schimbare permanentă a culorii sau care să prevină discromia ulterioară a danturii.

Efectul se poate însă menține cu un simplu kit de albire a dinților care poate fi folosit acasă. Unele metode se bazează pe purtarea unei gutiere cu gel pe bază de peroxid de hidrogen, cu o concentrație mai mică, care vă va ajuta să mențineți noul zâmbet alb și strălucitor.

Cât de albi vor fi dinții mei după tratament?

În urma unui tratament de albire, dinții vor deveni semnificativ mai albi, însă acest lucru depinde de fiecare persoană n aprte, căci smalțul dinților ete diferit. Stadiul de albire depinde și de gradul de îngălbenire a dinților persoanei supuse procedurii de albire dentară. Există persoane care obțin dinți cu până la 20 de nuanțe mai albi, în timp ce la alte persone sunt cu până la 4 nuanțe mai albi.

Sunt un bun candidat pentru tratamentul de albire a dinților?

Despre albirea dinților este important de știut faptul că nu toate persoanele pot fi supuse unui tratament de albire. Astfel, nu pot face tratamente de albire profesională a dinților femeile însărcinate sau cele care alăptează, persoanele cu gingii şi cu dinţi sensibili, persoanele alergice la peroxide, persoanele care au carii dentare, gingii expuse, cele cu smalţ erodat.

De asemenea pacienții care deja au dinți din ceramică trebuie să știe că ceramica nu poate fi albită și că albirea se va efectua urmărind să se uniformizeze culoarea dinților naturali cu culoarea dinților din ceramică. Practic cu cât există mai mulți dinți îmbrăcați în ceramică cu atât procedeul de albire devine mai anevoios. Uneori este necesară chiar și o albire a canalului radicular pentru pacienții care au tratat nervii dinților. Lipsa nervului poate conduce la o colorație închisă a canalului radicular ceea ce se observă prin transparența dintelui. În acest caz trebuie efectuat un retratament radicular completat cu o albire endodontică pe lângă albirea exterioară la nivelul smalțului dentar.

De la ce vârstă pot să îmi fac albire profesională a dinților?

Albirea profesională a dinților se poate face începând cu vârsta de 16 ani, când dantura este complet dezvoltată. Medicii recomandă ca dinții permanenți să fie în totalitate erupți.

Cât de des pot să apelez la tratamentul de albire a dinților?

Tratamentele de albire profesională făcute în cabinetul medicului stomatolog durează cel puțin un an de zile, însă poate să dureze și doi-trei ani, timp în care nu este recomadat să se repete procedura. Pentru a păstra dinții albi pentru cât mai mult timp, este important să se evite fumatul, ceaiurile, vinul roșu, cafeaua.

În unele situații albirea dentară poate să dureze mai puțin de un an de zile. În caz că doriți din nou un tratament de albire, deși a trecut mai puțin timp decât a preconizat medicul, mergeți la un consult stomatologic. Nu exagerați cu numărul de tratamente de albire dentară ca să obțineți rezultate mai rapide pentru că puteți provoca neplăceri de altă natură și care nu sunt deloc binevenite.

Care sunt riscurile albirii dinților?

Există riscuri minore asociate cu albirea dinților. Cel mai comun efect secundar este creșterea sensibilității danturii. Această sensibilitate este totuși superficială și dispare odată cu încheierea tratamentului. Folosirea unei paste de dinți cu un conținut mai ridicat de fluor sau cu efect de atenuare a hipersensibilității danturii, de exemplu pasta Sensodyne, vă va ajuta să reduceți disconfortul. Medicul stomatolog vă poate prescrie un gel pe bază de fluor pe care îl puteți folosi în gutiera de înălbire pentru a reduce sensibilitatea dinților.

Un alt posibil efect secundar al procedurii de albire a danturii constă în iritația și discromia gingivală. În câteva zile aceste neplăceri vor dispărea, iar gingiile își vor reveni, recăpătându-și aspectul natural.

Dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm să consultați medicul stomatolog.

Cum pot să îmi albesc dinții acasă?

Cu siguranță, una dintre întrebările care stă pe buzele tuturor, când vine vorba despre alibrea dentară, este „oare cum să îmi albesc dinții acasă?”
Ei bine, există astfel de soluții de albire, însă rezultatele nu sunt la fel de bune precum cele oferite de albirea cu laser.

Poți să folosești albirea cu peroxid de hidrogen, adică apa oxigenată. Albirea constă în purtarea unei gutiere în care se pune, în prealabil un gel de albire pe bază de peroxid de hidrogen și de carbamidă. Perioada de purtare este de obicei de 14 zile. Această procedură însă are un risc minor de apariție a sensibilității dentare.

Benzi pentru albirea dinților

Pentru a avea dinți albi, se poate apela și la benzi pentru albirea dinților. Este o metodă care se practică la domiciliu și constă în aplicarea de benzi foate subțiri, cel mai adesea invizibile, pe suprafața dinților. Benzile de albire conțin peroxid de hidrogen. Este foarte important ca persoanele care folosesc această soluție de albire să respecte întocmai instrucțiunile de folosire.

Albirea dinților cu bicarbonat de sodiu

Și bicarbonatul de sodiu poate fi o soluție naturală pentru albirea dinților acasă, însă cu reyulatte destul de slabe, spre deosebire de tratamentele profesionale. Trebuie să te speli pe dinți cu o soluție formată din apă și bicarbonat, o dată pe săptămână, ca să nu fie afectat smalțul dinților.

Albirea dinților în mod natural

În afară de bicarbonat, există și alte soluții naturale la care mi poți recurge dacă vrei un zâmbet strălucitor. De exemplu, poți să folosești pulpă de cășuni e psot de pastă de dinți, pentru că în componența acestor fructe intră acidul malic, despre care se spune că are proprietăți de albire dentară. Sucul de lămâie are, de asemenea, beneficiul de a curăța dinții, care devin mai strălucitori.

Albirea dinților prin alimentație

Știai căși alimentele pe care le consumi te pot ajuta să ai dinți mai albi? Pentru asta, trebuie să incluzi în dieta zilnică fructe și legume care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor care pot duce la colorarea dinților. Poți să mănânci căpșuni, mere, morcovi, țelină și varză crudă. Aceste fructe și legume proaspete sunt utile ți pentru prevenirea apariției petelor de pe dinți, după ce ai făcut tratament de lbire dentară.

Pasta de dinți pentru albire

Discromiile dentare minore mai pot fi corectate cu ajutorul pastelor de dinți special create cu ingrediente pentru albirea dentară. Petele pe care le îndepărtează pastele de dinți sunt cele de suprafață, minore, pentru că acestea nu conțin agenți de albire. Aceste paste de dinți nu țin însă locul tratamentelor de albire profesională.

Albirea dinților cu gel

O altă metodă la care se poate recurge sunt gelurile de albire. Acestea conțin substanțe de albire mai puternice decât în pasta de dinți. Se aplică pe gutiere special concepute, pe perioada de timp specificată pe ambalaj. Nu se recomandă folosirea pe perioade îndelungate a astfel de tratamente de albire cu gel, pentru că există risucul apariției sensibilității dentare, din cauză că smalțul dinților este afectat.

Aparat pentru albirea dinților

În comerț există și aparate de albire dentară pe care le poți utiliza acasă, conform instrucțiunilor de folosire. Aceste aparate funcționează cu ajutorul unor baterii și a gelurilor de albire, fiind de ajutor în special pentru îndepărtarea petelor cauzate de cafea, ceai sau de la fumat.

Cât costă un tratament de albire dinți la clinica IVORY?

Prețurile de mai jos sunt afișate în timp real, fiind prețurile practicate astăzi în clinică.

Denumire tratamentDetaliiPreț RON
Albire dentara in cabinetambele arcade1000
Albire dentara la domiciliu (include gutiere)ambele arcade750

Puteți consulta lista completă de prețuri la: Lista de prețuri

32
Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
17 Fire de discuție
15 Răspunsuri
0 Abonați
 
Cel mai discutat comentariu
Cea mai aprinsă discuție
18 Autori comentarii
Popescu JanaTrif Elena GabrielaRichard VencuAlexandruCipri Autori comentarii recente

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notifică-mă pentru
Popescu Jana
Vizitator
Popescu Jana

Bună seara…aş dori să-mi spuneți dacă se poate să înălbesc dînții şi de odată săi cureț la mesele că am pietricele negre şi la ce preț mă va costa

Trif Elena Gabriela
Vizitator
Trif Elena Gabriela

Dacă este riscul durerilor in timpul albirii de la acel gel de ce nu se poate face anestezie înainte ?

Alexandru
Vizitator
Alexandru

Am, 16 ani as putea face o albire?

Cipri
Vizitator
Cipri

Buna seara.Daca pe dinții din fata am plombe se poate face tratamentul de albire?o sa se vadă diferența între dinte și plomba?
Va multumesc

Diana
Vizitator
Diana

Buna ziua,
As dori sa-mi spuneti cum as putea afla daca pot suporta aceasta procedura de albire. Stiu pe cineva care imediat dupa aplicarea timp de 90 min (45 + 45 min) a gelului cu peroxid a avut cateva ore bune dureri insuportabile in toata dantura. Va multumesc!

Svetlana
Vizitator
Svetlana

buna ziua, căt va costa o procedura?

Andrei
Vizitator
Andrei

Buna ziua,de la cati ani ai voie sa iti faci aceasta albire profesionala?

Ana
Vizitator
Ana

Buna ziua, puteți sa imi spuneti va rog daca mai pot consum cafea? Mulțumesc

daniela
Vizitator
daniela

buna ziua as vrea sami fac inalbirea dintilor dar la mine deja o masea nui e posibil de facut asa?
multumec

Dobrinescu M.
Vizitator
Dobrinescu M.

Bună ziua.În urmă cu patru ani am făcut radioterapie la limbă.Acum aș dori să-mi albesc dinții.Riscurile sunt mai mari?Dinții nu au carii,doar că sunt inestetici.

Radu Vasile
Vizitator
Radu Vasile

Buna ziua ! Tratamentul de albire a dintilor in ce oras il pot face? Eu sunt din orasul Pitesti, pot gasi un centru de-al dvs. acolo?

Andreea Danaila
Vizitator
Andreea Danaila

Buna ziua. Este indicata/functioneaza albirea dintilor daca pe unul dintre dintii din fata am o coroana? Multumesc

cosmina
Vizitator
cosmina

Se poate face albirea daca avem carie la vreo masea ?

Violeta
Vizitator
Violeta

Buna ziua, am mai incercat cu bicarbonat, suc de lamaie, Idol White Pen si alte paste de dinti pentru albire . . . evident fara efect. Daca am folosit aceste produse, sunt expusa la vreun risc? Oare dintii mei sunt mai sensibili din aceasta cauza? Mai pot urma procedura de albire? Multumesc anticipat, o zi frumoasa!

janina
Vizitator
janina

Albirea poate fi făcută și la dinții care au plombe?

Cosmin
Vizitator
Cosmin

Buna ziua! Ma numesc Milea Cosmin, am 15 ani si am o intrebare. Tratamentul in valoare de 850 de lei iti albesc dintii imediat dupa proces ? Are ceva daca sunt copil ?

Patricia
Vizitator
Patricia

Buna ziua! din curiozitate si mai ales dorinta de a-mi face albire am citit articolul dvs. .. stomatologul meu nu mi-a recomandat asta niciodata , chiar daca eu insistam adesea… nu am avut probleme cu dantura niciodata, mi am facut de 2 ori detartraj, de fumat nu fumez si i am spus ca pot renunta definitiv la sucuri care pot afecta pigmentul dintelui, insa …… Citiți mai departe »

Orar special (închis sau program redus)
Ajunul Craciunului
24/12/2018
Crăciun:
25/12/2018 - 26/12/2018
Anul nou:
31/12/2018 - 02/01/2019


program redus:
27/12/2018
10:00 - 14:00
program redus:
28/12/2018
10:00 - 14:00
close-link
ChatbotPollForm-DoNotDelete
ORAR
2018