Albirea profesională a dinților

Când vă uitați în oglindă, ce culoare au dinții dumneavoastră? Albi? Galbeni? Cu timpul, ei devin în mod normal mai închiși la culoare și se pătează și atunci este nevoie de albirea dinților. Pe lângă îmbătrânirea naturală, mai sunt și alți factori care contribuie la discromia danturii:

  1. Fumatul;
  2. Anumite alimente, cafeaua și ceaiul;
  3. Unele medicamente care se eliberează cu sau fără rețetă, de exemplu tetraciclina și fierul.

Un zâmbet mai strălucitor

Prin albirea dinților se poate obține un zâmbet alb și strălucitor, cu o valoare estetică superioară. Sunt mai multe metode de albire, însă tehnica cea mai recomandată de medicii stomatologi este albirea profesională. Fără îndoială, aceasta este cea mai rapidă și mai eficientă metodă de albire dentară.

Tratamentul profesional de albire a dinților

Internetul este plin de sfaturi și soluții pentru albirea dinților însă întotdeauna este valabilă următoarea regulă: un tratament profesional de albire în cabinet durează mult mai puțin și este mult mai eficient decât un tratament ambulatoriu de albire a dinților sau o rețetă bazată pe reguli de alimentație.

Simplificând, albirea profesională a dinților recurge la gelul concentrat pe bază de peroxid de hidrogen care decolorează dantura pentru un zâmbet mai alb, mai strălucitor. Pentru a accelera procesul și pentru a mări eficacitatea gelului, se folosește o lumină specială sau, pentru unele sisteme de albire, laserul. Partea bună este că procedura poate fi efectuată de obicei într-o singură vizită la medicul stomatolog.

Întregul proces abia dacă durează o oră sau două și rezultatul este imediat vizibil, pe când alte metode de albire nu dau rezultate decât după câteva săptămâni.

Care sunt cauzele care duc la schimbarea culorii dinților?

Modificările culorii dinților pot avea destul de multe cauze. De la factorii genetici, până la simpla înaintare în vârstă poate să ducă la îngălbenirea dinților. Unele alimente, precum cafeaua, vinul și ceaiul, pot fi și ele vinovate pentru apariția acestei neplăceri.

Dinți albi nu mai au nici cei care fumează, pentru că nicotina duce la îngălbenirea smalțului dentar. Potrivit Instituitului Național de Sănătate din SUA, administrarea de tetraciclină la copiii care nu au împlinit opt ani poate favoriza îngălbenirea dinților. Și alte antibiotice pot avea efect negativ asupra culorii dinților. Decolorări de culoare galbenă sau maron mai pot apărea în caz de fluoroză, adică expunerea dinților la o cantitate de fluor mai mare decât este necesară.

Cât durează o ședință de albire a dinților?

O ședință de albire a dinților durează între 15 și 90 de minute, în funcție de metoda aleasă și de fiecare pacient în parte. De asemenea, poate să fie nevoie de mai multe ședințe.

Cât durează efectul albirii dinților?

Efectul albirii profesionale poate dura de la câteva luni la câțiva ani, iar gradul de albire diferă de la o persoană la alta. Parțial, efectul depinde de starea inițială a danturii, de cât de pătați sunt dinții și de concentrația gelului folosit. De asemenea, menținerea efectului depinde de obiceiurile dumneavoastră alimentare, dacă sunteți fumător sau nu, și este de reținut că nu există soluții de albire a dinților care să asigure o schimbare permanentă a culorii sau care să prevină discromia ulterioară a danturii.

Efectul se poate însă menține cu un simplu kit de albire a dinților care poate fi folosit acasă. Unele metode se bazează pe purtarea unei gutiere cu gel pe bază de peroxid de hidrogen, cu o concentrație mai mică, care vă va ajuta să mențineți noul zâmbet alb și strălucitor.

Cât de albi vor fi dinții mei după tratament?

În urma unui tratament de albire, dinții vor deveni semnificativ mai albi, însă acest lucru depinde de fiecare persoană în parte, căci smalțul dinților este diferit. Stadiul de albire depinde și de gradul de îngălbenire a dinților persoanei supuse procedurii de albire dentară. Există persoane care obțin dinți cu până la 20 de nuanțe mai albi, în timp ce la alte persoane sunt cu până la 4 nuanțe mai albi.

Sunt un bun candidat pentru tratamentul de albire a dinților?

Despre albirea dinților este important de știut faptul că nu toate persoanele pot fi supuse unui tratament de albire. Astfel, nu pot face tratamente de albire profesională a dinților femeile însărcinate sau cele care alăptează, persoanele cu gingii și cu dinți sensibili, persoanele alergice la peroxid, persoanele care au carii dentare, gingii expuse, cele cu smalț erodat.

De asemenea pacienții care deja au dinți din ceramică trebuie să știe că ceramica nu poate fi albită și că albirea se va efectua urmărind să se uniformizeze culoarea dinților naturali cu culoarea dinților din ceramică. Practic cu cât există mai mulți dinți îmbrăcați în ceramică cu atât procedeul de albire devine mai anevoios. Uneori este necesară chiar și o albire a canalului radicular pentru pacienții care au tratat nervii dinților. Lipsa nervului poate conduce la o colorație închisă a canalului radicular ceea ce se observă prin transparența dintelui. În acest caz trebuie efectuat un retratament radicular completat cu o albire endodontică pe lângă albirea exterioară la nivelul smalțului dentar.

De la ce vârstă pot să îmi fac albire profesională a dinților?

Albirea profesională a dinților se poate face începând cu vârsta de 16 ani, când dantura este complet dezvoltată. Medicii recomandă ca dinții permanenți să fie în totalitate erupți.

Cât de des pot să apelez la tratamentul de albire a dinților?

Tratamentele de albire profesională făcute în cabinetul medicului stomatolog durează cel puțin un an de zile, însă poate să dureze și doi-trei ani, timp în care nu este recomandat să se repete procedura. Pentru a păstra dinții albi pentru cât mai mult timp, este important să se evite fumatul, ceaiurile, vinul roșu, cafeaua.

În unele situații albirea dentară poate să dureze mai puțin de un an de zile. În caz că doriți din nou un tratament de albire, deși a trecut mai puțin timp decât a preconizat medicul, mergeți la un consult stomatologic. Nu exagerați cu numărul de tratamente de albire dentară ca să obțineți rezultate mai rapide pentru că puteți provoca neplăceri de altă natură și care nu sunt deloc binevenite.

Care sunt riscurile albirii dinților?

Există riscuri minore asociate cu albirea dinților. Cel mai comun efect secundar este creșterea sensibilității danturii. Această sensibilitate este totuși superficială și dispare odată cu încheierea tratamentului. Folosirea unei paste de dinți cu un conținut mai ridicat de fluor sau cu efect de atenuare a hipersensibilității danturii vă va ajuta să reduceți disconfortul. Medicul stomatolog vă poate prescrie un gel pe bază de fluor pe care îl puteți folosi în gutiera de înălbire pentru a reduce sensibilitatea dinților.

Un alt posibil efect secundar al procedurii de albire a danturii constă în iritația și discromia gingivală. În câteva zile aceste neplăceri vor dispărea, iar gingiile își vor reveni, recăpătându-și aspectul natural.

Dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm să consultați medicul stomatolog.

Cum pot să îmi albesc dinții acasă?

Cu siguranță, una dintre întrebările care stă pe buzele tuturor, când vine vorba despre albirea dentară, este „oare cum să îmi albesc dinții acasă?”
Ei bine, există astfel de soluții de albire, însă rezultatele nu sunt la fel de bune precum cele oferite de albirea cu laser.

Poți să folosești albirea cu peroxid de hidrogen, adică apa oxigenată. Albirea constă în purtarea unei gutiere în care se pune, în prealabil un gel de albire pe bază de peroxid de hidrogen și de carbamidă. Perioada de purtare este de obicei de 14 zile. Această procedură însă are un risc minor de apariție a sensibilității dentare.

Benzi pentru albirea dinților

Pentru a avea dinți albi, se poate apela și la benzi pentru albirea dinților. Este o metodă care se practică la domiciliu și constă în aplicarea de benzi foarte subțiri, cel mai adesea invizibile, pe suprafața dinților. Benzile de albire conțin peroxid de hidrogen. Este foarte important ca persoanele care folosesc această soluție de albire să respecte întocmai instrucțiunile de folosire.

Albirea dinților cu bicarbonat de sodiu

Și bicarbonatul de sodiu poate fi o soluție naturală pentru albirea dinților acasă, însă cu rezultate destul de slabe, spre deosebire de tratamentele profesionale. Trebuie să te speli pe dinți cu o soluție formată din apă și bicarbonat, o dată pe săptămână, ca să nu fie afectat smalțul dinților.

Albirea dinților în mod natural

În afară de bicarbonat, există și alte soluții naturale la care mi poți recurge dacă vrei un zâmbet strălucitor. De exemplu, poți să folosești pulpă de căpșuni pe post de pastă de dinți, pentru că în componența acestor fructe intră acidul malic, despre care se spune că are proprietăți de albire dentară. Sucul de lămâie are, de asemenea, beneficiul de a curăța dinții, care devin mai strălucitori.

Albirea dinților prin alimentație

Știai că și alimentele pe care le consumi te pot ajuta să ai dinți mai albi? Pentru asta, trebuie să incluzi în dieta zilnică fructe și legume care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor care pot duce la colorarea dinților. Poți să mănânci căpșuni, mere, morcovi, țelină și varză crudă. Aceste fructe și legume proaspete sunt utile ți pentru prevenirea apariției petelor de pe dinți, după ce ai făcut tratament de albire dentară.

Pasta de dinți pentru albire

Discromiile dentare minore mai pot fi corectate cu ajutorul pastelor de dinți special create cu ingrediente pentru albirea dentară. Petele pe care le îndepărtează pastele de dinți sunt cele de suprafață, minore, pentru că acestea nu conțin agenți de albire. Aceste paste de dinți nu țin însă locul tratamentelor de albire profesională.

Albirea dinților cu gel

O altă metodă la care se poate recurge sunt gelurile de albire. Acestea conțin substanțe de albire mai puternice decât în pasta de dinți. Se aplică pe gutiere special concepute, pe perioada de timp specificată pe ambalaj. Nu se recomandă folosirea pe perioade îndelungate a astfel de tratamente de albire cu gel, pentru că există riscul apariției sensibilității dentare, din cauză că smalțul dinților este afectat.

Aparat pentru albirea dinților

În comerț există și aparate de albire dentară pe care le poți utiliza acasă, conform instrucțiunilor de folosire. Aceste aparate funcționează cu ajutorul unor baterii și a gelurilor de albire, fiind de ajutor în special pentru îndepărtarea petelor cauzate de cafea, ceai sau de la fumat.

Cât costă un tratament de albire dinți la clinica IVORY?

Prețurile de mai jos sunt afișate în timp real, fiind prețurile practicate astăzi în clinici.

Tratament/DetaliiPreț RON
Albire dentara in cabinet
ambele arcade
1000
Albire dentara la domiciliu (include gutiere)
ambele arcade
750

Puteți consulta lista completă de prețuri la: Lista de prețuri