4
Grefe gingivale2018-09-08T17:39:17+03:00
  • gingivita

Grefe gingivale

Retracţia gingivală este procesul prin care ţesutul de protecţie care ţesutul care înconjoară dinţii se îndepărtează de dinte, iar rădăcina devine din ce în ce mai expusă. Este o problemă destul de des întâlnită, afectând între 4% şi 12% din populaţia adultă.

Problema poate trece neobservată destul de mult timp, iar mulţi dintre cei afectaţi nici nu îşi dau seama că au această problemă. Încep să îşi dea seama că suferă de retracţie gingivală în momentul în care apare o sensibilitate dentară, la consumul de alimente fierbinţi, dulci sau reci, din cauză că rădăcina este expusă. În cele din urmă, lăsată netratată, poate să ducă până la pierderea danturii. Soluţiasunt grefele de gingie. Nu trebuie să te temi de o astfel de intervenţie.

La ce mai sunt utile grefele gingivale

  • oferă rădăcinii dentare protecţie contra cariilor, mai ales că ţesutul radicular este mai predispus la carii, fiind mai sensibil
  • scade sensibilitatea dentară
  • aspect natural al danturii
  • se reduce pierederea de masă osoasă

Ce se întâmplă în timpul procedurii de grefă gingivală

O astfel de procedură de grefă gingivală poate să fie rezolvată prin mai multe metode:

  • grefa de ţesut conjunctiv subepitelial: se ia o bucată de ţesut de la nivelul vălului palatin şi o bucată de ţesut epitelial conjunctiv, apoi grefa gingivală este aplicată în jurul dintelui afectat. Este procedura cel mai des utilizată, pentru că se vindecă rapid, iar disconfortul pacientulu nu este unul mare. Pentru vindecare este nevoie de o perioadă cuprinsă între patru şi opt săptămâni.
  • grefa de ţesut liber: procedura este asemănătoare cu cea de ţesut conjunctiv subepitelial, pentru că foloseşte tot ţesut din cerul gurii. Medicul ia o porţiune de ţesut din vălul palatin,pe care o aplică direct pe rădăcina descoperită a dintelui. Este o metodă destul de des utilizată în cazul persoanelor care au ţesut gingival foarte subţire, este o metodă excelentă, cu rezultate rapide. Procedura poate fi aplicată unui singur dinte sau unui grup mai mare de dinţi.
  • grefa pediculată: o altă variantă de realizare a unei grefe de gingie o reprezintă grefa pediculată. În cadrul acestei proceduri, medicul nu mai ia ţesut din cerul gurii, ci dintr-o zonă situată în apropierea celei afectate. Se detaşează parţial ţesutul, apoi se fixează astfel încât să acopere rădăcina dintelui. Unii stomatologi pot folosi material de grefă şi de la o bancă de ţesuturi.Această procedură însă poate fi riscantă pentru că zona de unde a fost luat ţesutul poate să fie afectată de o recesiune gingivală.

Uneori sunt utilizate proteine de stimulare a ţesutului  pentru a încuraja capacitatea naturală a corpului de a creşte ţesut osos.

Toate procedurile se realizază cu anestezie locală, pentru ca pacientul să nu simtă nicio durere. Pacienţii pot simţi o sensibiliatte timp de câteva zile de la intervenţie, însă pot fi adminsitrate analgezice, dar şi meidcamente antiinflamatoare.

Pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi

Cel care a suferit o astfel de intervenţie chirurgicală poate să plece acasă în aceeaşi zi. Medicul îi va da instrucţiuni clare pe care trebuie să le urmeze. Astfel, nu trebuie să folosească aţa dentară şi periuţa de dinţi pentru o perioadă de timp. Cavitatea bucală se va clăti cu apă de gură.

În ceea ce priveşte perioada de vindecare, aceasta depinde de fiecare pacient în parte, însă trece de patru săptămâni. Pentru a grăbi vindecarea, este important să se evite fumatul, cel puţin în primele două săptămâni de la intervenţie. Tot pentru o perioadă de două săpătmâni se evită alimente precum brânza, caşcavalul, condimentele, iaurtul.

Este important de ştiut că în urma unei astfel de intervenţii pot apărea complicaţii, precum infecţiile.

Intervenţia are o durată cuprinsă între 30 şi 60 de minute. Medicul stomatolog recomandă purtarea unui bandaj de protecţie, timp de aproximativ 14 zile de la intervenţie.

Complicații care pot apărea după o grefă gingivală

De obicei, pacientul simte o ușoară sensibilitate în locul în care a avut loc procedura, însă aceasta nu trebuie să fie foarte dureroasă. Una dintre cele mai întîlnite omplicații care pot apărea sunt infecțiile. Acest lucru se poate întâmpla din cauza bacteriilor care pot pătrunde în locul operat. Pentru a preveni infectarea locului, este recomandată folosirea unei ape de gură antiseptică, dar și administrarea de antibiotice pentru o perioadă de aproximativ zece zile de la procedura de grefă gingivală.

Uneori, din cauza sângerării abundente ori pentru că grefa nu s-a prins cum trebuie, operația de grefă este nreușită. În astfel de situații, se așteaptă până când vindecarea țesuturilor situate în apropierea locului supus intervenției este finalizată, pentru ca o nouă procedură să poată fi făcută. O astfel de complicație nu apare foarte des, este destul de rar întâlnită, însă se poate întâmpla.

De asemenea, dacă în urma intervenției există o problemă cu simetria, atunci aceasta trebuie să fie reluată.

Pentru evitarea oricărui tip de complicație, este important ca persoana care a suferit intervenția săacorde importanța cuvenită sfaturilor primite de la medic și să le respecte întocmai.

Este recomandată renunțarea la fumat pe toată perioada de vindecare, pentru că fumatul poate crește riscul de apariție a complicațiilor.

Filme și clipuri video explicative

Stomatologie: Boli parodontale: Grefă gingivală

Prețuri ale clinicii IVORY pentru serviciile medicale din această categorie

Prețurile de mai jos sunt afișate în timp real, fiind prețurile practicate astăzi în clinică.

Denumire tratamentDetaliiPreț RON
Gingivectomie, per dinteper dinte250
Grefa epitelio-conjuctivaper lucrare1600
Frenectomie/frenoplastieper lucrare  

La persoanele cu fren lingual sau labial prea scurt/gros se pot realiza frenectomii sau frenoplastii. Frenurile prea scurte pot incurca vorbitul si chiar adaptarea unor lucrari protetice. Interventiile presupun incizia sau scoaterea unei parti din fren si apoi sutura, astfel incant acesta sa ajunga la nivelul/dimensiunea dorita. Cel mai adesea se realizeaza in cadrul protezelor totale, unde prin insertia coborata se destabilizeaza proteza. Programare pentru acest tratament

450

Puteți consulta lista completă de prețuri la: Lista de prețuri

-1000 Euro pe arcadă
dinți ficși în aceeași zi
CITEȘTE OFERTA
Programul de accelerare se aplică numai pentru implanturile dentare TRI SWISS începând cu 25 martie 2019
close-link
Restaurări complete în timp record!
IVORY propune implanturile elvețiene TRI garantate pe viață
Află mai multe
Închide
ChatbotPollForm-DoNotDelete