Extracția măselei de minte
Al treilea rând de molari, sau măselele de minte, sunt, în mod normal, ultimii dinți care erup. Dacă sunt sănătoși și funcționali, aceștia pot fi utili. Totuși, există câteva motive care fac obligatorie extracția măselei de minte. Se întâmplă și ca molarii de minte să fie sănătoși și totuși extracția să fie necesară din motive de ortodonție.
În cazul în care molarii de minte se dezvoltă normal, în poziție corectă, extracția lor nu este necesară.
Câte măsele de minte avem și când erup acestea?
O persoană poate avea patru măsele de minte, trei, două, una sau niciuna. Cert este faptul că nicio persoană nu are mai mult de patru molari de minte. Aceștia sunt situați simetric, la periferiile arcadelor dentare. Spre deosebire de alți dinți, vârsta de erupție a măselelor de minte este mai înaintată și se încadrează între 16 și 25 de ani. Există persoane care se pot confrunta cu erupția molarilor de minte și la 40 de ani, dar cazurile sunt rare.
Au molarii de minte vreun rol în masticație?
În prezent, puțin sau deloc. Molarii de minte sunt reminiscențe ale strămoșilor noștri, care foloseau intens acești dinți pentru a mesteca hrana fibroasă și tare. Însă pe măsura ce obiceiurile alimentare s-au schimbat, acestea au devenit aproape inutilizabile în mestecarea mâncărurilor.
Cum recunoaștem o infecție la măseaua de minte?
Diagnosticul infecției măselei de minte nu se poate pune doar pe baza unui singur simptom. Există un tablou simptomatologic complex care este luat în considerare la momentul punerii diagnosticului. Așadar, cu cât experimentezi mai multe dintre următoarele simptome enumerate mai jos, cu atât este cazul să te prezinți mai repede la stomatolog, întrucât este vorba de o infecție și ai nevoie de tratament cu antibiotice:
- Durere puternică – Infecția la o masea de minte se manifestă prin dureri severe la atingere. Atunci când infecția se extinde în jurul măselei se numește pericoronită.
- Gingii înroșite și inflamate – o masea de minte infectată se manifestă prin înroșirea și inflamarea gingiei care o îmbracă; devine dureroasă la atingere.
- Febra – este cel mai clar semn de infecție, mai ales dacă este însoțită de dureri și de înroșire sau inflamare a gingiei.
- Edem facial – o masea de minte inflamată și infectată poate duce atât la umflarea zonei din jurul maxilarului, cât și a întregii fețe.
- Probleme de masticație – atunci când o masea de minte se infectează, există riscul să apară dificultăți în deschiderea gurii, dar și în mestecarea alimentelor în timpul meselor, din cauza durerilor, inflamației și a disconfortului.
- Umflarea nodulilor limfatici – glandele limfatice din zona măselei se pot inflama și pot deveni dureroase din cauza infecției instalate.
- Puroi – în stadii avansate, infecția la măsea sau la gingia care o împrejmuiește poate duce la formarea unei pungi de puroi, care erupe și secretă o substanță de culoare gălbuie cu gust neplăcut.
- Dureri de cap – cu cât infecția este în stadiu mai avansat, cu atât simptomele se extind și pot afecta și alte zone; pot apărea dureri de cap, chisturi sau tumori și poți avea o respirație urât mirositoare.
Programează-te rapid la Ivory București, pentru complicații dispunem de specialiștii de care ai nevoie:
Când se recomandă extracția măselei de minte?
Cel mai probabil tratament al problemelor generate de măseaua de minte este extracția acesteia. Se recomandă acest tratament atunci când:
- Crește în poziții anormale În situația în care molarii de minte erup și cresc în poziții anormale, medicul ar putea recomanda extracția lor, pentru prevenirea unor probleme ulterioare apărute la nivelul întregii danturi – migrarea dinților, carii, dureri etc.
- Înghesuie ceilalți dinți În cazul în care erupția molarilor de minte determină o incongruență dento-alveolară, adică măselele pun presiune dintre posterior spre anterior și înghesuie dinții adiacenți, medicii ar putea recomanda extracția, pentru prevenirea cariilor și a altor complicații asociate “înghesuirii” dentare.
- Nu are loc să iasă Erupția măselelor de minte începe în jurul vârstei de 17 ani și este însoțită adesea de dureri și inflamații locale, care pot fi mai accentuate în cazul în care nu au suficient loc pe arcada pentru a erupe. Extracția molarilor de minte mai este recomandată și în cazul în care medicii constată că, din cauza unor tendințe filogenetice de micșorare a maxilarelor, nu au loc să erupă pe arcadă și tind fie să iasă strâmbi, fie să rămână captivi în os.
- Determină infecții recurente Molarii de minte pot fi cauza unor infecții repetate (pericoronarite), care se tratează greu și incomplet, acesta reprezentând un alt motiv pentru care medicii decid ca este mai bine ca acestea să fie scoase, pentru prevenirea complicațiilor.
- Prezintă risc crescut de carii Medicii pot recomanda extracția molarilor de minte și din considerente profilactice. Măselele de minte se cariază mai des, din cauza locului nefavorabil în care sunt situate în cavitatea bucală, care îngreunează realizarea corectă a măsurilor de igienă dentară. Cavitățile apărute la nivelul molarilor de minte sunt aproape imposibil de tratat, din cauza că instrumentele nu pot fi folosite corect în zona respectivă. Fiind foarte greu de curățat, molarii de minte se cariază adesea foarte adânc și trebuie scoși. Acestea sunt motivele pentru care alegerea optimă pare să fie extracția.
Cum se efectuează extracția măselei de minte?

3D CT impacted wisdom tooth by Coronation Dental Specialty Group – Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons
Intervenția poate fi făcută într-un cabinet stomatologic sau la spital, dacă există un risc crescut de complicații. Dacă ai o infecție în organism extracția molarului de minte va fi amânată până când infecția a fost tratată, în urma unui tratament cu antibiotice.
Înainte de extracție, pacientul va fi supus unei anestezii locale, pentru a amorți zona. În anumite situații, se poate impune și efectuarea unei anestezii generale. Înainte de extracție, pacientului i se pot recomanda investigații precum radiografie panoramică sau tomografie dentară.
Cu 48 de ore înainte de intervenție este bine să se evite fumatul.
După ce dintele este eliminat, s-ar putea să fie nevoie de copci. Unele copci se dizolvă în timp, în timp ce altele trebuie să fie îndepărtate după câteva zile de la procedură.
După intervenție, pacienții se pot aștepta la disconfort și dureri care pot dura câteva zile, de aceea li se vor prescrie analgezice. De asemenea, pot fi recomandate și antibiotice, pentru prevenirea apariției infecțiilor. De asemenea, zona se poate umfla, iar tumefacția se va retrage definitiv în trei-patru zile.
În primele 24 de ore de la intervenție, poți pune gheață pe obraz, pentru a reduce din umflătură. Este important ca pacienții să se odihnească după extracție și să nu facă efort fizic, pentru a evita deschiderea suturilor și apariția sângerărilor. Nici fumatul nu este recomandat cel puțin 24 de ore de la efectuarea intervenției. Evită să atingi cu limba zona intervenției. Totodată, consumă lichide și alimente moi.
Care sunt posibilele complicații în urma extracției maselei de minte?
La fel ca oricare altă procedură stomatologică, extracțiile dentare pot avea complicații specifice. Trebuie să știți că există o oarecare posibilitate de infecție, sensibilitate crescută, hemoragie, alveolită uscată și slăbirea obturațiilor, coroanelor ori dinților de lângă extracție. Dacă apar sângerări care nu pot fi oprite în primele 24 de ore de la germectomie, trebuie să anunțați de urgență medicul.
La ce vârstă trebuie extrasă maseaua de minte?
Nu există un răspuns unic pentru toată lumea; dacă, însă medicul stomatolog vă spune că acești dinți sunt potențial problematici cel mai bine este ca extracția să se facă cât mai curând.
Sfatul acesta se bazează pe faptul că organismele tinere se vindecă mai rapid. Cu cât amânați mai mult extracția unui molar de minte problematic, cu atât prelungiți posibilitatea complicațiilor în timp.
Extracția măselei de minte poate fi o experiență dureroasă determinată în principiu de un singur factor, anume acela că mergi la un dentist obișnuit în loc să mergi la un specialist în chirurgie care cunoaște cum să intervină și are și instrumentar specializat pentru a ușura o astfel de operație. Dacă vrei să compari medici compară numai dentiști specializați în chirurgie dento-alveolară sau chiar chirurgi OMF.
Masea de minte. Mituri
Dinții cu probleme sunt ereditari – greșit!
Este adevărat că unii factori precum grosimea smalțului sau poziția dinților sunt determinați genetic, însă dinții bine îngrijiți sunt protejați de cariile dentare, îngrijirea fiind responsabilitatea proprie fiecărei persoane în parte.
Toți oamenii au maseaua de minte – greșit!
Maseaua de minte este al treilea și, totodată, ultimul molar care apare pe arcada dentară, după primul molar, care erupe la vârsta de șase ani, și după cel de-al doilea, care apare în jurul vârstei de 12 ani. O persoană poate avea patru, trei, două, una sau, surpriză, nicio măsea de minte. Un procent de 35% din populația globului nu dezvoltă măsele de minte. Cercetătorii încă dezbat dacă este vorba despre evoluție sau dacă este vorba despre o problemă de folosire a mandibulei în funcție de cultură. Potrivit oamenilor de știință, în unele zone din Asia de Est, este mult mai comun să întâlnim oameni fără măsele de minte.
Molarii de minte ne predispun la diferite boli – greșit!
Secretul sănătății dentare și a întregului corp constă în tipul de nutriție folosit. Medicii stomatologi susțin ideea că, pe fondul unei alimentații adecvate, osul maxilarului poate susține fără probleme toți cei 32 de dinți apăruți, inclusiv molarii de minte.
Masea de minte: apare atunci când devenim mai înțelepți – greșit!
Măseaua de minte începe să se dezvolte în apropierea vârstei de zece ani și erupe între 17 și 25 de ani, iar rolul ei este de a mesteca și de a fărâmița alimentele. Deoarece la această vârstă suntem considerați maturi, adică mai înțelepți, mai cu minte, al treilea molar a fost poreclit măseaua de minte, chiar dacă nu are nicio legătură cu înțelepciunea!
Maseaua de minte: trebuie extrasă automat – greșit!
Dacă măselele de minte sunt sănătoase, erup în totalitate, sunt poziționate corect și mușcătura cu dintele opus se face în mod corespunzător, atunci extracția lor nu este necesară. Însă, de multe ori, măseaua de minte nu găsește spațiu pentru a crește cum trebuie și poate cauza mari probleme: gingii inflamate, deteriorarea altor dinți, probleme cu sinusurile etc.
Maseaua de minte: Erupția este însoțită de durere – corect!
Inflamația și durerea gingiei, dureri de cap, modificări de gust, respirație urât mirositoare sau chiar dificultatea de a deschide gura corespunzător sunt simptome comune erupției măselei de minte.
Buna ziua,am si eu o intrebare. Mi-am scos 2 masele de minte din partea stanga in urma cu o luna. Chiar si acum , simt o umflatura in partea de jos , unde si interventia chirurgicala a fost mai pronuntata (a fost nevoie sa fiu cusut) . Ce pot face?
Bună seara!
Urmează ca miercuri, 25 noiembrie, să merg la un control deoarece simt un disconfort (măseaua de minte din partea dreaptă se pare că vrea să-și facă apariția; menționez că am 18 ani).
Cât durează, în general, până iese complet? (În cazul în care nu există complicații, bineînțeles)
Întreb fiindcă măseaua din partea stângă nu a ieșit decât pe jumătate. Merg periodic la dentist, însă nu mi-a spus că că ar trebui să-mi fac griji.
Chiar acum două săptămâni am fost la control și mi-a spus doamna dentist că începe să-și facă loc măseaua din partea dreaptă, însă nu mă așteptam să iasă deja și să simt acest disconfort.
Mulțumesc!
O săptămână plăcută!
Buna seara, fiului meu de 17 i s a recomandat de catre ortodont sa i se extraga cele 4 masele de minte nefiind iesite. Este normal? Multumesc !
Buna seara! In cateva zile am programare pentru extractie molar de minte sus, amandoua sunt cariate si crescute mai sus. Imi este foarte frica de interventia in sine. Doare? Va rog ajutati-ma, sunt panicata.
Buna ziua,
In urma unui consult la medicul chirurg, mi s-a explicat ca interventia in cazul molarului de minte va trebuii sa se faca prin indepartarea a coroanei molarului nu si a radacinilor. Aceasta procedura s-ar numi “coronectomy” in engleza, din cate inteleg, insa nu reusesc sa gasesc nimic in limba romana despre aceasta. Este o denumire diferita in romana?
Multumesc!
Indepartarea molarului de mine nu se face fara a indeparta si radacinile, sunt diverse proceduri in functie de cat de inclus este dintele in os. Procedura se numeste odontectomie, se indeparteaza prima parte a dintelui (coroana) pentru a avea acces la radacini si a crea spatiu pentru a le extrage.
Bună ziua am si eu o întrebare sunt însărcinată în 3 luni am avut probleme cu o măsea am avut apces pe gingie mia fost făcut o incizie pentru ami scoate infecție au trecut 4 zile dar in jurul taieturi mai este unflat doctorita ce mia curtat infecție mia spus ca trebuie scoasă măseaua că este cariata am progamare pe 14.07.2020 sa o scot dar eu mă tem să nu mai am infectie poate să-mi scoată măseaua
Abordarea doctoritei este foarte buna, in aceste situatii se prescrie mai inati antibioticul iar la distanta de cateva zile se face extractia, tocmai pentru ca in momentul interventiei sa fiti cu cateva zile de antibitic administrat, a.i. sa nu se faca infectie, sau in cazul dumneavostra sa nu se mai extinda .
Infectia nu trece in doar 4 zile, ci in timp, dar facand extractia aceasta este eliminata pe loc.
Buna seara
Astazi mi’am scos maseaua de minte dar a fost nevoie sa imi taie gingia ca nu avea loc sa il scoata si m’au cusut.Atele a zis ca se dizolva.Sunt putin speriata ca inca sangerez,nu foaste rau dar am tot timpul gustul de sange im gura cand inghid.Mi’au dat amoxacilina sa iau,dar daca fac temperatura ce e de facut?Sincer sunt putin panica sa nu fac si tot am impresia sa frig.E normal?
Multumesc frumos.
De foarte multe ori sutura din tesut, ca cea pe care o aveti dumneavoastra se imbiba cu resturi de mancare si placa bacteriana sau bacterii din saliva si tesutul gingival se inflameaza, din acest motiv sangerarea, nu ar fi rau totusi sa consultati si parerea specilistului care v-a efectuat interventia … ATENTIE, atele nu se nu se dizolva, exista sutura resorbabila ce cade singura, nu se topeste.
Buna ziua,
Am o operație de extractie acum 3 zile a molarului stânga jos aflat în pozitie orizontala. Am o umflatura pronunțată în partea stângă care azi s-a îndreptat si spre ochi si a coborât pe gât. Am o senzatie de limba încărcată si usturime pe gingie in stânga jos. Am luat dalicin 2×300 si arcoxia 90.
Este ok sau tb sa ma adresez chirurgului? Peste 5 zile trebuie sa ma prezint sa imi scoată firele.
Buna ziua, e normal sa se umfle atât de tare mai ales dacă dintele a fost inclus. Limba încărcată este pentru ca va este frica sa curatati cu periuța… dacă suportati durerea, va recomandam sa mai așteptati pana se dezumfla.
Mi s a facut extractie a molarului de minte stanga jos acuma 3 zile. Problema este, pe langa durerile mari pe care le am pe toata partea stanga( ureche, gat foarte tare, fata), faptul ca mi s a format cheagul de sange, din negru s a facut maro/ galbui si azi mi a cazut de la sine, dupa 3 zile. Dentistul m a cusut cu fir care se absoarbe. E ok ca mi a cazut cheagul atat de repede? Si faptul ca ma doare gatul extrem de tare?
Ideal ar fi sa mergeti la control, in caz de alveolita sa o incepeti tratament din timp.
Am o intrebare este posibil ca crieierul sa fie conectat la maseaua de minte sub forma unei ate sau vene provocand atat dureri de cap din cauza unei masele cariate s-au Crapate ca nici eu nu stiu cum s-a intamplat si mai e o mica problema ochiul din dreapta are o fisura ca un C Totul este pe partea dreapta Maseaua ochiul si venele extrem de active si provoaca dureri de nu poti dormi noaptea vreau dar o parere …
Va recomand sa mergeti intai la medicul de familie pentru a identifica mai clar simptomele dvs. Capul / creierul / ochii / dantura tin de ramuri medicale diferite, va propun sa incepeti de acolo.
Bună seara. As dori sa aflu parerea dumneavoastra dacă se poate, acum 2 luni mi s-a făcut o extracție a molarului de minte inclus partea stângă jos, am fost umflată dar in 3 zile s-a dezumflat aproape de tot,rămânând un pic umflatura si pana in momentul de față, ce ma îngrijorează este că totuși in locul acela se vede o găurică și nu stiu dacă este normal. Cu situația în care ne aflăm nu am reușit să merg la un control, medicul la care am fost prin telefon m-a sfătuit să mă clătesc des si sa astept ca o sa crească osul si o sa revina la normal..dar sunt îngrijorată si foarte tristă că nu pot mânca normal și simt mereu o senzație de jena in locul acela..
Indicatiile pe care le-ati primit din partea doctorlui dumneavoastra sunt foarte bune, este ingrijorator doar cand durerea este insuportabila, in rest vindecarea si cresterea osului in zona respectiva este mai lenta, stati fara griji.
Buna ziua ! As dori sa va intreb, este ok sa scot 3 masele in acelasi timp? Una din partea drepta jos, si doua din stanga jos , una fiind cea de minte. Daca da, aproximativ cat timp este necesar pentru recuperare? Dupa cat timp pot sa mananc ( eventual sa fumez) . Multumesc anticipat
Dupa 10 zile ar trebui sa puteti incepe sa mancati pe partea stanga. Cu fumatul mai lasati sa treace vreo luna sau doua, pana se vindeca bine gingia.
Bună ziua!
Mi am scos acum 3 săptamani toate 4 maselele de minte, mi a scos și firele,umflatura sa dus dar a rămas încă din hematomul care a apărut în ziua extracției. Numai are aceeași dimensiune, dar dentistul a zis ca a mai rămas “resturi din hematom”, cum fac sa îmi treacă de tot? Pt vânătaie și umflatura mi am aplicat comprese cu branza dulce. Sa continui cu brânza dulce?
Nu va mai ajuta acum pansamentele, lasati asa ca va trece in timp. Procesul dureaza 3-8 saptamani si este normal.
Buna ziua , este normal sa doara dupa 3 saptamani de la extragre?Am trsimus de vreo 3-5 ori pe zi, am spasme si musc gingia sau limba. Nu am atele scoase inca .
Trebuie scoase firele, probabil la un cabinet de urgente.
Buna ziua!Ma 13 ani si acum cateva luni mi-am scos o masea de sus,fiind ultima măsea.Deasupra maselei lipsa am un fel de “os iesit”..eu cred ca este din maxilar.Ce ziceti?
Nu se poate ca osul maxilar sa fie expus in afara gingiei. Sigur este altceva ceea ce vedeti.
Buna ziua, as avea o intrebare destul de urgenta daca se poate.
Mi-am scos o masea de minte total inclusa, partea de jos, in urma cu o saptamana. Am fost umflata primele zile, dar acum, la locul extragerii a ramas o usoara durere la atingere/mestecare/alimente mai reci, deci o anumita sensibilitate usor de suportat.
Problea este ca urechea de pe aceeasi parte este foarte sensibila la frig. De asemenea, am o constanta durere in ureche de vreo 2-3 zile, care asa cum am spus, e aftectata la frig. Intrebarea mea e: poate fi infectie? Daca da, care sunt pasii de urmat? Mentionez ca s-ar putea sa fiu insarcinata.. Multumesc
Cel mai probabil nervul a fost putin traumatizat dar acest lucru este normal pentru ca la multi pacienti nervul trece printre radacinile molarului de minte. Va recomand o cura cu vitamina B6 dar va rog insistent sa nu luati tratamentul pentru ca v-am recomandat eu pe interent, mergeti la medicul dumneavoastra si intrebati daca este o idee buna si in opinia lui sa va dea o reteta in acest sens.
😥nici un raspuns…
Buna, am dureri usoare de vreo 2 saptamani care s-au agravat drastic acum exact o zi. Am fost astazi la dentist si mi-a spus ca imi iese maseaua de minte. Astazi la pranz am luat un antiinflamator 150mg si durerea a incetat dupa aproximativ 15-30 minute. Medicul dentist mi-a prescris antibiotic. Dar de la ora 20:00 a inceput usor sa ma doare din nou, si acuma fiind ora 1 noapte in continuare ma doare si mai rau. Am luat un antiinflamator din nou la ora 12 dar tot nu mi-a trecut durerea. Este normal ? Daca ma spal pe dinti cu pasta si dupa cu apa de gura, ma lasa pentru 1 minut sau doua, dar dupa revine la loc. Am mai avut durere in ambele parti de a lungul anilor, dar deobicei trecea dupa o zi sau mai multe zi. Tin sa mentionez ca locul unde a zis medicul stomatolog ca iese este in parte din stanga jos. Mai si simt cum partea de acolo este mai fierbinte de cat restul gurii.
Acea masea erupe normal? Impinge in dintii alaturati? V-a dat medicul dentist indicatie de extractie?
Buna mi-a iesit maseaua de minte de la 16 ani si nu stiu daca e normal si ma doare foarte tare si e inflamat stiam ca masele de minte iese de la 19 ani
Trebuie neaparat sa mergeti la dentist daca doare ceva. Va garantez ca pacientii isi dau cel mai adesea diagnostice gresite de unii singuri.
Am 33 de ani si anul trecut mi-acrescut ultima masea de minte in partea superioara stanga. De cateva saptamani ma deranja si simteam o unflatura in spre obraz. Astazi am observat ca mai creste un dinte cel putin asa se pare intre cele doua masele dar in exterior, spre obraz. Este oare normal si ce este oare de facut in cazul acesta.
Trebuie sa mergeti la o consultatie si sa faceti o radiografie. Nu e nimic complicat in a descoperi daca exista vreo problema sau nu.
Bună seara! Sunt însărcinată în 12 săptămâni si imi iese maseaua de minte. Am dureri mari, cu anevoie pot deschide gura si radiaza durerea pe jumatate de cap. Există vre-o ceva ce pot face?
Va recomand cu tarie sa mergeti la medicul dentist…
Salut! 30 ani masea minte erupta de aproximativ un am, intr o parte pt ca nu mai avea loc, acum ma doare extrem de tare in zona respectiva si simt ca si cum imponge in maselele de langa. Mentionez ca langa am un pivot. De ieri pana azi durerea s-a intensificat desi in mod normal se estompoa pana la disparitie in maxim 2 zile
Trebuie sa scoateti acea masea de minte.
Buna ziua !
In urma cu 5 zile mi a fost extrasa chirurgical măseaua de minte care nu avea loc sa erupă !
Ca medicamente recomandarea medicului au fost [Antibiotic] la 8 ore și [Antiinflamator] Duo 1-2 /zi la nevoie !
Problema este ca după 5 zile durerea persista !
Este normal ?????
Mulțumesc !
Este posibil dar trebuie sa mergeti la control sa verifice daca nu a aparut infectie in alveola. Daca nu a aparut atunci veti scapa destul de repede de situatia aceasta.
Este normal ca la 14 ani s-a imi creasca două masele de minte în același timp?
Sunteti sigur ca sunt masele de minte? Nu e anormal sa creasca mai multi dinti deodata
Imflamarea si durerea gingiei este necesara eruptiei? A iesit doar un coltisor, restul este acoperit de gingie si doare la atingere
Depinde de persoana dar nu este nimic neobisnuit in ce descrieti.
Buna ziua ma numesc Marina am 12 ani și imi crește prima măsea de minte, este ceva normal?
Cine spune ca maseaua este de minte? Daca va spune medicul atunci probabil ca va spune si daca este normal.
Buna seara!
In urma cu doua zile mi-a fost extrasa maseaua de minte plus alte trei resturi, maseaua era inclusa, a fost o interventie foarte complicata. Medicul mi-a dat antibiotic si antiinflamator, la 12 ore ambele. (5 zile)
Problma este ca ma doare enorm de tare si am luat antiinflamator mai repede de 12 ore (8-9 ore). Mi-e frica de reactiile adverse ale antiinflamatorului, m-am ingrozit cand am citit prospectul, mai ales ca am probleme cu sistemul digestiv de multi ani.
Altceva in afara de antiinflamator nu imi puteti recomanda dvs? Sau sa continui cu antiinflamatorul?
Am dureri insuportabile, dar nu vreau sa am niste reactii adverse de la aceste pastile, si nu stiu ce sa fac si ce sa iau in loc.
Buna ziua, puteți sa încercați Solphadeine.
De o saptamana ma doare capul si toata parte dreapta . Maseaua de minte nu m ai vrea sa iasa o data , m a disperat!!!!
In cat timp iese maseaua de minte ?
Trebuie sa mergeti la dentist. Maseaua de minte poate sa nu iasa nicioadata daca sta pe orizontala.
In crestet te doare ?
Durerile pot fi reflectate in multe feluri. Durerea se poate resimiti difuz pe partea cu maseaua de minte pe suprafata osului parietal, deasupra urechii.
Buna ziua! Am plombat acum 2 zile o masea de minte care am dorit s o salvez deoarece mai am o lipsa pe acea parte si era cariata dar aparent nu parea mare la exterior si nici nu imi provoca dureri singura durere cred ca mi-o provoca maseaua de dupa deoarece am dinti supranumerari si ar trebuii sa o extrag desii am dorit sa imi rezolv intai maseaua de langa (cea de minte) care este cu plomba provizorie ca cica ar fi nevoie de scos nervul, vreau sa spun ca ma doare acum mai ales cand musc deoarece simt ca este in relief facuta deci nu pot musca normal ca inainte pe restul dintilor si am impresia caa doare si maseaua de jos daca incerc sa musc mai tare, peste 2 saptamani ajung iarasi la stomatolog sa imi plombeze pe canal, ar trebuii sa mai merg o data ca sa mi-o finiseze pe asta provizorie sau nu ar avea sens pt ca oricum mi-o va da jos? Ma deranjeaza ca nu pot manca pe acea parte si nu stiu ce e de facut pana sa ajung la urmatoarea programare!
Buna ziua. Mergeti la stomatolog pentru ca nu este normal sa stati cu durere. Va poate face o radiografie si va vedea daca exista si o alta preoblema decat cea remarcata de dvs, si anume ca plomba nu este chiar perfect finisata.
Daca nu puteti mesteca si aveti dureri trebuie sa fiti tratata indiferent de mersul lucrarilor pe termen lung.
Este posibilă creșterea simultană pe partea dreaptă (sus și jos) a maselelor de minte?
Toate maselele de minte cresc simultan, inca din copilarie, in os. Ele nu erup simultan neaparat, asta este altceva. Dar nici nu trebuie sa ne mire atunci cand erup simultan.
Buna ziua. In urma cu 6 zile am avut o operatie de extractie a maselei de minte care nu avea loc sa erupa(in partea dreapta de jos). Operatia a durat aproximativ 30-40 de minute cu tot cu timpul cat am stat sa-si faca efectul anestezicul. Umflatura a inceput sa apara din seara aceea,problema care ma framanta pe mine este ca desi este a 6-a zi inca tot persista si mi se pare ca nu a mai scazut umflatura,este normal sa dureze atat? Mentionez ca nu mai am dureri,iau Zinnat 500mg de 2x pe zi si Nurofen de 400mg de 3x pe zi. Acum 2 luni am avut aceeasi operatie la maseaua de minte din partea stanga doar ca atunci s-a si infectat deoarece medicul nu mi-a spus sa iau antibiotic. Ieri am fost la medicul care m-a operat si a spus ca nu e infectie,vreau doar o parere deoarece este weekend si nu stiu ce sa mai fac,mi-e frica sa nu fie ceva grav avand in vedere ca este a 6-a zi de la operatie iar inflamatia nu a disparut. Va multumesc!
Aveti incredere in medicul dumneavoastra, daca ati fost si la control inseamna ca nu este decat o problema de timp sa cedeze inflamatia.
Umflatura de ce natura trebuie sa fie in general la palpare? La mine este un edem tare la palpare,cam de dimensiunea unei bomboane. In cat timp e normal sa cedeze? Va multumesc
In mod normal dupa 72 ore inflamatia incepe sa se retraga. Ar fi trebuit sa fi scazut pana acum dar probabil ca mai aveti si alte probleme sistemice care fac ca la dumneavoastra sa dureze mai mult. Medicul dumneavoastra care va cunoaste ar putea sa va explice mai multe, noi nu putem sa facem presupuneri nefondate prin internet.
Bună ziua. De 2 zile simt un disconfort/ durere, dar foarte mica (sensibilitate, ca atunci când mănânci de exemplu mere) la un dinte plombat acum 2 ani, am zis poate a apărut o carie secundară, pentru ca intre dinte si plomba este ca un fir de o culoare mai închisă, dar am fost la dentist și mi-a zis că obturația este ok, iar motivul pentru care se vede asa e pentru ca materialul era alta nuanta decat a dintelui si acolo e ca o „umbra”. Durerea poate fi de la faptul că am periat prea excesiv dintele sau de la aparat dentar? Dar totuși nu cred că e de la aparat, pentru că acolo e mai mult presiune, decât durere.
Ce ar putea fi?
Incercati sa mergeti si la alt medic. Eu nu am cum sa vad ce povestiti si pe ghicite sunt multe variante posibile. Umbra de care spuneti poate fi si de la materialul coroanei dar si de la innegrirea canalului radicular dupa scoaterea nervului (banuiesc ca e vorba de un dinte frontal din context). Exista posibilitatea de albire endodontica ca sa faceti umbra sa dispara, iar reobturarea canalului ar putea elimina sensibilitatea. Coroana ceramica nu isi schimba culoarea si chiar daca o potriviti la momentul tratamentului, ceilalti dinti se vor colora diferit in interval de 2 ani.
Daca aveti nevoie de un zambet impecabil sa zicem din motive profesionale (apareti poate la TV) atunci indicatia este sa fatetati toti dintii sanatosi din zambet si astfel toate culorile vor ramane nemodificate pe termen lung.
Bună seara!. Am scos doua masele dreapta jos (una de minte și cea de lângă) acum o zi.. Totul a fost ok dar acum am dureri groaznice.. Am avut și aseară dar azi sau agravat.. Am copci, nu sângerează, nu e inflamata dar a avut pungi de puroi la extracție.. Precizez ca iau antibiotic de miercuri . Nu cedează durerea la calmante..
Solutia este sa tineti plaga curata. Spalaturi, gel dezinfectant cu clorhexidina de la farmacie (de exemplu Curaprox). Continuati tratamentul medicamentos si mergeti la control peste cateva zile.
Buna ziua mi-a fost extrasa măseaua minți din cauza unei cari foarte mari . Ieri mi-a fost extrasa nu am dureri iau antibiotic dar am început sa am frisoane . Și încă nu sa dezumflat complet . Frisoanele astea și transpirație este normal . Mulțumesc
Da, este posibil sa faceti frisoane de la inflamatia postoperatorie. Cum sunteti deja sub antibiotic nu aveti altceva de facut decat sa asteptati.
Va mulțumesc pentru timpul acordat domnule Richard , nu vreau sa o scot , totuși dacă e aproape afara o sa mai rezist . Daca mi.a făcut decapusonare sper dureze mai puțin . Mulțumesc încă odată o zi buna .
Da, ati facut exact ce trebuia. Multa sanatate!
Am fost până la urmă la dentist și mi-a făcut decapusonare daca zic bine , măseaua de.minte a zis că crește bine doar că trebuia să îmi taie din gingie . A zis daca am dureri sa iau un Nurofen Express. Da totuși mă doare cam tare după ce iau Nurofen îmi trece dar după ce își termină efectul iara mă doare tare. Ce as putea sa iau sa nu fie inflamat acolo să mă lase durerea . Totuși mă doare și cum mai creste dintele dar totuși as vrea sa scap de durere . Pot sa iau ceva de la farmacie ?
E foarte bine ca iese dintele normal. Dureri de dinti in eruptie am avut cu totii de la cateva luni de viata. Probabil ca veti rezista si dumneavoastra la ultimul dinte… Oricum, in afara de Nurofen sau echivalent singura metoda sa scapati repede de durere este extractia.
Buna ziua , mi.au crescut măselele de minte , în stânga jos am avut dureri când mi.a rupt gingia acum nu mai am treabă , cel din dreapta mai are gingie pe măsea și mă doare destul de tare chiar și când înghit , e normal ? Adică dacă cea din stânga a rupt cam toată gingia , la fel ar trebui sa fie și cu cel din dreapta ? Din cauza asta mă doare ? Sau e și alta problema
Daca aveti dureri trebuie sa faceti radiografie ca poate al doilea e crescut stramb.
Mulțumesc pentru răspuns . Totuși să știți că dacă apăs pe el nu am dureri , cred că durerea toată e de la gingia care se rupe . Oricum am sa merg până la dentist sa vad despre ce e vorba . Dacă e crescut bine se poate tăia gingia că sa nu mai am dureri până crește complet ?
Buna ziua ,
As dori și eu un sfat / o părere , săptămâna trecută marți m am dus la dentist cu durere de masea , cap , tâmpla și ureche toate pe partea dreapta , am scos măseaua care ma durea mi a dat antibiotic de 1 gr și dolipran ( un fel de paracetamol ) ( eu locuiesc in Franța ) doamna dentist mi a spus ca dupa scoaterea maselei nu ar mai trebui sa ma doară tâmpla și urechea iar locul ma va durea 2-3 zile , a trecut o săptămâna iar pe mine ma părea locu îngrozitor , la fel și tâmpla și urechea și pe langa toate astea ma dor toate maselele de sus din partea dreapta plus măseaua de minte de jos tot din partea dreapta , mi am dat și cu lidocaina spray pr masele dar nu îmi amorteste ….. din ce cauza pot fi durerile așteaptă insuportabi