Extracția molarilor de minte2018-09-08T16:59:48+03:00
  • dinti artificiali

Extracția molarilor de minte

Al treilea rând de molari, sau măselele de minte, sunt, în mod normal, ultimii dinți care erup. Dacă sunt sănătoși și funcționali, aceștia pot fi utili. Totuși, există câteva motive care fac obligatorie extracția. Se întâmplă ca molarii de minte să fie sănătoși, și totuși extracția să fie necesară din motive de ortodonție.

În cazul în care molarii de minte se dezvoltă normal, în poziție corectă, extracția lor nu este necesară. Singurele cazuri în care medicii recomandă extracția acestora sunt:

Restaurări fixe imediate pe implanturi pentru reconstrucție arcade întregi

Vezi oferta

Creșterea în poziții anormale

În situația în care molarii de minte erup și cresc în poziții anormale, medicul ar putea recomanda extractia lor, pentru prevenirea unor probleme ulterioare apărute la nivelul întregii danturi – migrarea dinților, carii, dureri etc.

Înghesuie ceilalți dinți

În cazul în care erupția molarilor de minte determină o incongruență dento-alveolară, adica măselele pun presiune dintre posterior spre anterior și înghesuie dinții adiacenți, medicii ar putea recomanda extracția, pentru prevenirea cariilor și a altor complicații asociate “înghesuirii” dentare.

Nu au loc să iasă

Erupția măselelor de minte începe în jurul vârstei de 17 ani și este însoțită adesea de dureri și inflamații locale, care pot fi mai accentuate în cazul în care nu au suficient loc pe arcada pentru a erupe. Extracția molarilor de minte mai este recomandată și în cazul  în care medicii constată că, din cauza unor tendințe filogenetice de micșorare a maxilarelor,  nu au loc să erupă pe arcadă și tind fie să iasă strâmbi, fie să rămână captivi în os.

Determină infecții recurente

Molarii de minte pot fi cauza unor infecții repetate (pericoronarite), care se tratează greu și incomplet, acesta reprezentând un alt motiv pentru care medicii decid ca este mai bine ca acestea să fie scoase, pentru prevenirea complicațiilor.

Risc crescut de carii

Medicii pot recomanda extracția molarilor de minte și din considerente profilactice. Măselele de minte se cariază mai des, din cauza locului nefavorabil în care sunt situate în cavitatea bucală, care îngreunează  realizarea corectă a măsurilor de igienă dentară. Cavitătile apărute la nivelul molarilor de minte sunt aproape imposibil de tratat, din cauza că instrumentele nu pot fi folosite corect în zona respectivă.

3D CT impacted wisdom tooth by Coronation Dental Specialty Group - Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

3D CT impacted wisdom tooth by Coronation Dental Specialty Group – Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

Fiind foarte greu de curățat, molarii de minte se cariază adesea foarte adânc și trebuie scoși. Acestea sunt motivele pentru care alegerea optimă pare să fie extracția.

Tratamentul

Intervenția poate fi făcută într-un cabinet stomatologic sau la spital, dacă există un risc crescut de complicații. Dacă ai o infecție în organism extracția molarului de minte va fi amânată până când infecția a fost tratată, în urma unui tratament cu antibiotice.

Înainte de extracție, pacientul va fi supus unei anestezii locale, pentru a amorți zona. În anumite situații, se poate impune și efectuarea unei anestezii generale. Înainte de extracție, pacientului i se pot recomanda investigații precum radiografie panoramică sau tomografie dentară.

Cu 48 de ore înainte de intervenție este bine să se evite fumatul.

După ce dintele este eliminat, s-ar putea să fie nevoie de copci. Unele copci se dizolvă în timp, în timp ce altele trebuie să fie îndepărtate după câteva zile de la procedură.

După intervenție, pacienții se pot aștepta la disconfort și dureri care pot dura câteva zile, de aceea li se vor prescrie analgezice. De asemenea, pot fi recomandate și antibiotice, pentru prevenirea apariției infecțiilor. De asemenea, zona se poate umfla, iar tumefacția se va retrage definitiv în trei-patru zile.

În primele 24 de ore de la intervenție, poți pune gheață pe obraz, pentru a reduce din umflătură. Este important ca pacienții să se odihnească după extracție și să nu facă efort fizic, pentru a evita deschiderea suturilor si apariția sângerărilor. Nici fumatul nu este recomandat cel puțin 24 de ore de la efectuarea intervenției. Evită să atingi cu limba zona intervenției. Totodată, consumă lichide și alimente moi.

Posibile complicații în urma extracției

La fel ca oricare altă procedură stomatologică, extracțiile dentare pot avea complicații specifice. Trebuie să știți că există o oarecare posibilitate de infecție, sensibilitate crescută, hemoragie, alveolită uscată și slăbirea obturațiilor, coroanelor ori dinților de lângă extracție. Dacă apar sângerări care nu pot fi oprite în primele 24 de ore de la germectomie, trebuie să anunțați de urgență medicul.

Când trebuie scos molarul de minte?

Nu există un răspuns unic pentru toată lumea; dacă, însă medicul stomatolog vă spune că acești dinți sunt potențial problematici cel mai bine este ca extracția să se facă cât mai curând.

Sfatul acesta se bazează pe faptul că organismele tinere se vindecă mai rapid. Cu cât amânați mai mult extracția unui molar de minte problematic, cu atât prelungiți posibilitatea complicațiilor în timp.

Extracția măselei de minte poate fi o experiență dureroasă determinată în principiu de un singur factor, anume acela că mergi la un dentist obișnuit în loc să mergi la un specialist în chirurgie care cunoaște cum să intervină și are și instrumentar specializat pentru a ușura o astfel de operație. Dacă vrei să compari medici compară numai dentiști specializați în chirurgie dento-alveolară sau chiar chirurgi BMF.

Prețuri ale clinicii IVORY pentru serviciile medicale din această categorie

Prețurile de mai jos sunt afișate în timp real, fiind prețurile practicate astăzi în clinici.

Tratament/DetaliiPreț RON
Extractie molar de minte semiinclus
per dinte
550
Extractie dinte complet inclus
per dinte
700
Extractie molar de minte erupt
per dinte
300

Puteți consulta lista completă de prețuri la: Lista de prețuri

Filme și clipuri video explicative

Stomatologie: Măsele de minte: Probleme

Stomatologie: Măsele de minte: Extracție

495
Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
189 Fire de discuție
306 Răspunsuri
1 Abonați
 
Cel mai discutat comentariu
Cea mai aprinsă discuție
178 Autori comentarii
Richard VencuLaurentiuAlexandraAlinaAndra Autori comentarii recente

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonare  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notifică-mă pentru
Laurentiu
Vizitator
Laurentiu

Buna ziua !
In urma cu 5 zile mi a fost extrasa chirurgical măseaua de minte care nu avea loc sa erupă !
Ca medicamente recomandarea medicului au fost [Antibiotic] la 8 ore și [Antiinflamator] Duo 1-2 /zi la nevoie !
Problema este ca după 5 zile durerea persista !
Este normal ?????

Mulțumesc !

Alexandra
Vizitator
Alexandra

Buna seara! In urma cu doua zile mi-a fost extrasa maseaua de minte plus alte trei resturi, maseaua era inclusa, a fost o interventie foarte complicata. Medicul mi-a dat antibiotic si antiinflamator, la 12 ore ambele. (5 zile) Problma este ca ma doare enorm de tare si am luat antiinflamator mai repede de 12 ore (8-9 ore). Mi-e frica de reactiile adverse ale antiinflamatorului, m-am ingrozit cand am citit prospectul, mai ales ca am probleme cu sistemul digestiv de multi ani. Altceva in afara de antiinflamator nu imi puteti recomanda dvs? Sau sa continui cu antiinflamatorul? Am dureri insuportabile, dar… Citiți mai departe »

Alina
Vizitator
Alina

Buna ziua. In urma cu 6 zile am avut o operatie de extractie a maselei de minte care nu avea loc sa erupa(in partea dreapta de jos). Operatia a durat aproximativ 30-40 de minute cu tot cu timpul cat am stat sa-si faca efectul anestezicul. Umflatura a inceput sa apara din seara aceea,problema care ma framanta pe mine este ca desi este a 6-a zi inca tot persista si mi se pare ca nu a mai scazut umflatura,este normal sa dureze atat? Mentionez ca nu mai am dureri,iau Zinnat 500mg de 2x pe zi si Nurofen de 400mg de 3x… Citiți mai departe »

Andra
Vizitator
Andra

Bună ziua. De 2 zile simt un disconfort/ durere, dar foarte mica (sensibilitate, ca atunci când mănânci de exemplu mere) la un dinte plombat acum 2 ani, am zis poate a apărut o carie secundară, pentru ca intre dinte si plomba este ca un fir de o culoare mai închisă, dar am fost la dentist și mi-a zis că obturația este ok, iar motivul pentru care se vede asa e pentru ca materialul era alta nuanta decat a dintelui si acolo e ca o „umbra”. Durerea poate fi de la faptul că am periat prea excesiv dintele sau de la… Citiți mai departe »

Claudia
Vizitator
Claudia

Bună seara!. Am scos doua masele dreapta jos (una de minte și cea de lângă) acum o zi.. Totul a fost ok dar acum am dureri groaznice.. Am avut și aseară dar azi sau agravat.. Am copci, nu sângerează, nu e inflamata dar a avut pungi de puroi la extracție.. Precizez ca iau antibiotic de miercuri . Nu cedează durerea la calmante..

Gheorghe
Vizitator
Gheorghe

Buna ziua mi-a fost extrasa măseaua minți din cauza unei cari foarte mari . Ieri mi-a fost extrasa nu am dureri iau antibiotic dar am început sa am frisoane . Și încă nu sa dezumflat complet . Frisoanele astea și transpirație este normal . Mulțumesc

Suleru elena
Vizitator
Suleru elena

Buna ziua , As dori și eu un sfat / o părere , săptămâna trecută marți m am dus la dentist cu durere de masea , cap , tâmpla și ureche toate pe partea dreapta , am scos măseaua care ma durea mi a dat antibiotic de 1 gr și dolipran ( un fel de paracetamol ) ( eu locuiesc in Franța ) doamna dentist mi a spus ca dupa scoaterea maselei nu ar mai trebui sa ma doară tâmpla și urechea iar locul ma va durea 2-3 zile , a trecut o săptămâna iar pe mine ma părea locu… Citiți mai departe »

Florin
Vizitator
Florin

Este normal să fac febră şi să mi se umfle amigdala, având în vedere că de 2 zile molarul 3 stânga jos încearcă să erupă? Deşi am dureri şi înghit greu, dacă radiografia va arăta că e sănătos şi creşte drept, voi putea rămâne cu el sau durerea va persista până îl voi extrage?

Mari
Vizitator
Mari

Buna ziua,
As dori sa aflu cand este necesara tomografia pentru extractia unui molar de minte? Am un molar in pozitie oblica ce apasa pe molarul de langa conform radiografiei si mi s-a recomandat tomografia de catre dentist.

alindt
Vizitator
alindt

Va impartasesc experienta mea: Sunt in primele 24 de ore de la extractia unui molar de minte dreapta jos. Este ultimul care a trebuit evacuat. Era erupt partial. Decizia de a-l elimina a venit in urma recomandarii medicului stomatolog, care in urma unei radiografii m-a trimis spre chirurgie buco-maxila-faciala. Extractia a decurs foarte. Dupa anestezie, am stat intins ~10 minute. Durerile in timpul extractiei au fost suportabile, chiar usoare pot spune. Am primit tratament cu antibiotic (augmetin 1000mg) si anti-inflamatoare si analgezice (nurofen, paracetamol). Sugestia mea pentru cei care urmeaza sa treaca prin aceasta experienta: 1. minim 2 zile de… Citiți mai departe »

Gina
Vizitator
Gina

Mie mi-a fost extras molarul de minte inainte de sarbatori. Medicul stomatolog m-a trimis la alt medic specializat pe chirurgie, A fost o interventie foarte usoara care nu a durat mai mult de 15 min ( cu tot cu anestezie) Dupa, am avut o durere suportabila, dar in 2 zile nu mai aveam nic un fel de durere. Va recomand sa mergeti la un medic specialist in ghirurgie maxilo-faciala, se cunoaste diferenta.

Tatiana
Vizitator
Tatiana

Buna seara pe data de 19 mi sa facut extractia maselelor de minte stanga sus si jos,am avut film si ma operat un chirurg de la Iasi,problema este ca mi sa umflat foarte tare si s-a invinetit ochiul si o parte din obraz,este normal?Iau antibiotic si antiinflamator,tin gheata non-stop,dar totusi nu inteleg de ce sunt vanata,a 2 a zi am fost la Doamna dentista si nici nu puteam deschide gura numai cat ma masat putin si a zis ca e ok…

Olga
Vizitator
Olga

Buna ziua …acum 5 zile mi s-a facut extracția maselei de minte dreapta sus,zic făra probleme deoarece a fost Ok chiar si sângerarea s-a oprit in jumate de ora.dupa trecerea efectului anesteziei a inceput durerea care inițial am crezut ca na e normala dar s-a întețit si ma dor toate măselele dimprejur ,urechea si înțepături in cap dupa ureche ,nu continuu ,dar nu pot sta fara analgezice si de ieri am inceput sa iau amoxacilina la 8 ore.nu m-am umflat si zice soțul ca locul ar păreau Ok ,bine inca umflat. merg maine la control.ce poate fi?

Miri
Vizitator
Miri

Buna…marti dimineata am fost la stomatolog pt extractia maselei de minte din partea stanga superior. Interventia a decurs fara probleme, nu a durut. Azi in a 5 zi inca prezint o umflatura a obrazului la fel ca a doua zi de la extractie. Durerea e de intensitate mica spre de loc. Intrebarea mea e….este normal sa am obrazul inca umflat?

Ludmila
Vizitator
Ludmila

buna, no s-a extras si mie dintele de minte, stingul de jos, care avea pozitie culcata. A fost o extractie complicata prin operatie. Iau medicamente anestezice si antibiotice. Azi e a 4 zi, deja durerile nu sunt asa de mari, dar ma deranjeaza ca de parca umflatura trece spre git. Am SI o alunita pe git, care cind o palpez ma doare usor. Oare e normal, la tiroida am impresia ca va ajunge.

Maria
Vizitator
Maria

Buna seara astăzi am fost sa-mi scot molaru de minte dreapta sus procedură a desfasurat ok , după de man dezmortit simt ceva la limba ca si cum mai e ceva acolo pe gingie pe interior, molaru a esit întreg mi la arătat da totusi stau cu gândi acolo ca mai e ceva.😕😕😦😳

Gaby
Vizitator
Gaby

Buna Maria,vreai sa te intreb ce s-a intamplat pana la urma ti-a trecut durerea sau a trebuit sa consulti medicul?a mai fost ceva ramas acolo?am si eu aceesi problema,m-ar ajuta raspunsul tau.

Ionut
Vizitator
Ionut

Buna ziua am facut o radiografie si se vede molarul de minte sub gingie cativa milimetrii crescuta in diagonala apasan usor pe radacina maselei de langa . Am fost la medic syomatolog care mi a spus ca radacinile strapung cumva sinisul si ca trebuie sa merg la maxilo-faciale , am fost la macilo si sunt programat maine la interventie chirurgicala .. puteti sa mi spuneti daca sunt riscuri de complicatii tinant cont ca maseaua este cam jos in os cam departe de a strapunge gingia si de radacinile care ating sinusul ? Sa mai astept sa se indrepte sau poate… Citiți mai departe »

Daniela
Vizitator
Daniela

Buna ziua, am o fetita de 3 luni si alaptez, dar de 2 zile ma chinuie maseaua de minte care vrea sa iasa, dar nu are unde (s-a vazut la radiografie si am scos una, inainte de a ramane insarcinata). Ce e de facut? Neaparat trebuie sa fie operatia acum? Nu o pot amana? Un remediu pana ajung la dentist, va rog.

Andreea
Vizitator
Andreea

E clar! Nu știam de eu ma doare obrazul in partea stanga sus. Am aflat. Dna măsea de minte este de vina. A crescut, a spart gingia și e strâmba! Ma “zgârie” cu colțurile pe obraz. Îmi este foarte frica de dentist. Sunt sensibilă la dureri de cand ma știu si mai sunt si bolnavicioasa. Pachet complet!
Având in vedere ca a cam ești vreo 3mm… ce ar trebui sa fac? Exista vreo șansa sa nu fie scoasă sau fiind si ieșita strâmb nu am șanse sa scap?😔

Zina
Vizitator
Zina

Bună
Mi s-a extras măseaua de minte însă nu total, a rămas o rădăcina pentru ca a zis med.ca e prea aproa de sinus și sunt riscuri mari.
Oare e bine ca sa rămână asa?
Ce se poate întâmpla dacă rămâne?

ChatbotPollForm-DoNotDelete