Dinți sensibili
Dinții au o personalitate proprie și sunt ”vii”, la fel ca tine. Așa cum ție nu îți place când, din neatenție, îți frigi degetul pe o plită încinsă, așa nici dinților nu le place când îi agresezi cu diverse alimente sau băuturi. Ți s-a întâmplat să simți o durere acută de dinți în momentul în care ai mușcat dintr-un aliment foarte rece, când ai consumat o băutură foarte fierbinte, când ai consumat un aliment acru sau când ai pus presiune pe dinți? Aceasta manifestare a dinților semnalează prezența hipersensibilității dentare. Dacă simți dinții sensibili vino la un control stomatologic, programează-te aici.
Practic, hipersensibilitatea dentară poate fi definită ca o durere acută care apare după ce terminațiile nervoase ale dintelui (dentina) este agresată de excitanți chimici sau agenți termici. Cauzele sensibilizării dinților sunt dintre următoarele:
- Periuța de dinți – dacă are perii foarte duri sau dacă apeși prea puternic pe dinți în timpul periajului, există riscul ca, în timp, să manifești o sensibilitate la cald, rece, dulce sau acru. Soluția – Optează pentru o periuță cu peri moi și fii mai blând în timpul periajului.
- Alimente foarte acide– dacă ești un împătimit al citricelor sau murăturilor și le consumi frecvent, există pericolul ca smalțul să se erodeze în timp și dinții să devină sensibili la durere. Consumă cu măsură astfel de produse!
- Folosirea unei paste de dinți pentru albire– multe dintre pastele concepute special pentru albirea dinților conțin chimicale care pot sensibiliza, în timp, dinții. Alternează pasta de dinți normală sau adecvată danturii tale cu cea pentru albire, pentru a evita problemele.
- Scrâșnirea dinților (bruxism)– de fiecare dată când îți scrâșnești dinții sau îi lovești între ei, le erodezi smalțul și îi sensibilizezi; tratamentul bruxismului diferă în funcție de severitate: echilibrarea ocluziei, aplicarea unei gutiere pe timpul nopții etc.
- Folosirea excesivă a apei de gură– nu doar periodicitatea cu care folosești apa de gură influențează gradul de sensibilizare a dinților, cât conținutul ei; produsele cu alcool și chimicale erodează în timp smalțul și face dinții să fie mai sensibili la oscilații de temperatură sau gusturi puternice.
- Acumularea plăcii bacteriene– periajul și ața dentară nu sunt întotdeauna suficiente pentru a proteja dinții de placă și de carii; de aceea, detartrajul ar trebui realizat de 1-2 ori pe an, în funcție de recomandarea medicului; în caz contrar, în primă fază, apar durerile cauzate de sensibilitatea dentară, apoi își fac loc cariile și problemele gingivale.
- Afecțiunile gingivale– retracția gingivală sau parodontoză, poate duce la apariția sensibilității dentare.
- Cariile– în special cele care se dezvoltă din interior spre exterior și care nu sunt vizibile cu ochiul liber, pentru a-ți da seama că le ai; cu cât sunt mai avansate, cu atât sensibilitatea dentară este mai mare.
- Eroziunea dentară
- Albirea dinților
- Fractura dentară
- Tratamentul de șlefuire a dinților
- Infecții sinusale
Simptome
Simptomele se manifestă cel mai adesea atunci când diverși agenți chimici, fizici sau mecanici intră în contact cu dinții. Printre principalii factori declanșatori ai durerii se numără:
- alimente foarte reci sau fierbinți
- alimente acre sau dulci
- contactul accidental cu un obiect metalic
- periuța de dinți.
Ce măsuri poți lua pentru a reduce hiper–sensibilitatea dentară
Pentru a scădea riscul apariției acestei probleme, cât și pentru a limita efectele sale, este important să nu periezi dinții prea puternic, cât și să folosești o periuță cu peri moi.
Evită să te speli pe dinți aproximativ o jumătate de oră după ce ai mâncat alimente acide sau după ce ai consumat băuturi acidulate, căci ele cresc sensibilitatea smalțul dintelui. Periajul dentar ar trebui să se facă vertical, mișcările laterale fiind de evitat.
Utilizează o apă de gură special concepută pentru persoanele care se confruntă cu sensibilitate dentară. De asemenea, este indicat să utilizezi o pastă de dinți care să mențină smalțul dentar sănătos.
Este important să ai o igienă orală corectă și să mergi la un control stomatologic o dată la șase luni. Te poți programa la un control aici.
Elimină produsele de albire a dinților
Produsele destinate albirii dinților (benzile de albire dentară, pasta de dinți) sunt abrazive. Ele care își vor pune amprenta asupra smalțului dinților tăi, așa că, în special vara, este mai bine să le eviți. Nu folosi pastă de dinți dacă aceasta conține printre ingrediente bicarbonat de sodiu sau fosfați, pentru că atacă smalțul dinților.
Nu scrâșni din dinți
Bruxismul sau scrâșnitul din dinți este un obicei ce se produce la nivel subconștient. Acesta face ca gingia să se retragă în timp, lăsând rădăcina dinților descoperită. Folosește o gutieră de protecție pentru bruxism și încearcă să controlezi acest obicei nesănătos.
Acordă atenție alimentației
Pentru a preveni sensibilitatea dentară, este bine să respecți următoarele recomandări:
- Limitează consumul de alimente acide, băuturi carbogazoase și citrice. Dacă totuși bei băuturi acidulate, folosește un pai pentru a limita contactul cu dinții.
- De fiecare dată când mănânci alimente acide sau bei acidulat, bea apă sau lapte după aceea, pentru a ajuta la reechilibrarea nivelului de aciditate din cavitatea bucală.
- Evită să îți periezi dinții imediat ce ai consumat alimente sau băuturi acidulate. Nivelul de aciditate crește și se smalțul dinților este direct afectat fiind susceptibil eroziunii în timpul periajului.
- Periază dinții de două ori pe zi și folosește ața dentară.
Programează-te acum o vizită de urgență la medicul dentist dacă:
– Simți dureri ale dinților;
– Durerea dinților durează deja de o zi sau două;
– Durerea este persistentă și insuportabilă;
– Ai făcut febră, dacă ai dureri ale urechii, ale mandibulei sau când deschizi gura;
– Ai dificultăți în a respira sau a înghiți;
– Ți s-a umflat fața, obrazul sau ganglionii limfatici;
– Ai avut o infecție la dinte înainte;
– Te simți stresat sau abătut din cauza unor probleme stomatologice;
11 Comments
Comenteaza
02/03/2023 la 21:49
Bună ziua!
Vă rog să mă ajutați cu o parere. De câteva luni mă doare aproape zilnic partea dreaptă de gură (atât dinții de sus, cât și cei de jos). Uneori cedează la calmante, alteori nu. Prima dată începe caninul, apoi încep toți la scurt timp. Menționez că port aparat dentar și mușcătura este incorectă momentan, posibil să fie vorba de presiune. Am și niște carii, dar și retracții gingivale, tot de la faptul că sunt în mișcare. Dar mă întreb de ce doar partea dreaptă mă doare atunci?! În special când ies afară sau dacă dorm îmbrăcată subțire, după câte am observat, deci, la rece.
10/02/2023 la 21:50
Bună, de curând am simtit o durere in partea dreapta sus la prima măsea, m am dus la stomatolog și mi a spus că e posibil să mă doară gingia după ce am venit acasă a început să mă doare maseaua la atingere (înainte să merg la stomatolog nu mă durea )nu am carie e plombata de o luna
21/08/2022 la 15:27
Buna ziua am plombat masele de jos din partea dreapta am scos masesua de minte locul acolo nu mai ma doare doar că de o lună de zile am o durere foarte mare la masele plombat !ma doare doar dimineața și seara cam o oră dup aia durerea dispare ce pot face?
28/08/2022 la 11:42
Radiografiile intraorale (retroalveolara) sunt de mare ajutor sa vedem cum au fost facute aceste “plombe”, daca a mai ramas “carie” sau cat de profunde au fost acestea. Daca a fost profunda, sensibilitatea pe o anumita perioada este normala daca aceasta nu trece in maxim 2 luni va sfatuiesc sa mergeti la un specialist ENDODONTIC. Va putem programa la clinica noastra la medicul Johnny Caster sau Simona Niculae, va rugam sa sunati la 0314.38.28.28.
03/03/2023 la 19:02
buna. in parte de sus mi-am pus toti dintii din portelan. pe dintii din fata -6 buc -slefuiti mi s-au pus dintii . De o luna am dintii de portelan dar am o durere incontinua ininterior adica la cei 6 dinti slefuiti.
Ce sa fac. de ce am aceasta durere permanenta? nu sant pusi bine, sau nu sunt fixati bine ?
10/03/2023 la 18:50
Este posibil ca prelucrarea bonturilor sa fi produs sensibilitate. Este bine sa intrebati medicul care v-a tratat. Nu cred ca este problema de cum au fost fixati dintii.
15/10/2022 la 12:13
[…] multe sfaturi si discutii privind cele mai frecvente cauze ale durerii dentare gasiti dureri dentare, iar solutiile oferite par sa fie de mare […]
07/07/2022 la 11:13
Buna ziua,
Teama de stomatolog, a facut sa pierd in timp toti dintii ! Acum as vrea sa pun proteze movile dar am o intrebare. Exista proteza care sa nu acopere bolta palatina ?
Multumesc
07/07/2022 la 11:15
Exista numai daca folositi implanturi dentare
28/12/2022 la 12:36
sunt gravida in5 luni jumatate am o radacina de masea care imi provoaca dureri imense nu stiu ce sa fac
28/12/2022 la 13:05
Fie drenati, fie faceti o extractie a restului radicular. Acum este o perioada buna in care puteti merge la stomatolog. Pentru mai multa siguranta cautati un stomatolog chirurg.